واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: شجاعت دولت در توقف بنزین پتروشیمی - سید حمید حسینی* ایران با داشتن 8 پالایشگاه ظرفیت پالایش یک میلیون و 600 هزار بشکه نفت خام را داراست. بنابراین ظرفیت پالایشگاهی ما متناسب با منابع کشور نیست و می توانست بیش از این باشد.
دلیل کمبود ظرفیت پالایشگاه های کشور این است که در طراحی پالایشگاه ها نگاه ها بر این اصل متمرکز بود که سوخت نیروگاه ها تأمین شود و پالایشگا ه ها بر مبنای تولید 30 درصد مازوت طراحی شدند. در واقع اقدام جدی برای توسعه صنایع پالایشگاهی انجام نگرفت و به این علت تولید فراورده های سبک در پالایشگاه های ایران کمتر از پالایشگاه های دنیا است.
با هدفمندی یارانه ها، سهمیه بندی مصرف بنزین، مصرف 20 میلیون متر مکعب سی ان جی در روز و کاهش قاچاق، مصرف بنزین در کشور رو به کاهش نهاد و اکنون مصرف روزانه بنزین همان 65 میلیون لیتر سال های گذشته است. از سوی دیگر با بهسازی پالایشگاه های آبادان، اراک، اصفهان و تبریز تولید بنزین پالایشگاه ها افزایش یافت و اکنون روزانه 15 میلیون لیتر بنزین با کیفیت بر تولید بنزین پالایشگاه ها افزوده شده و نیاز واردات ما 5 میلیون لیتر در روز است. برای واردات، با تصمیم دولت از تابستان امسال بنزین با استاندارد یورو 4 به کشور وارد می شود در حالی که پیش از آن بنزین وارداتی به کشور بنزین معمولی و در حد کیفیت بنزین تولیدی داخل بود.
بعد از تحریم ایران و افزایش فشارهای بین المللی، دولت وقت تصمیم گرفت با تولید بنزین در پتروشیمی ها ظرفیت تولید بنزین داخل را افزایش دهد. همان موقع بسیاری از کارشناسان از ترکیب بنزین تولیدی پتروشیمی ها ابراز نگرانی و اعلام کردند تولید بنزین از ترکیبات آروماتیک بهداشتی و علمی نیست. هشدار کارشناسان با علم به این واقعیت بود که 70 درصد بنزین تولید پتروشیمی ها از ترکیبات آروماتیک بود و میزان «بنزن» این نوع بنزین از بنزین معمولی بیشتر بود. آن زمان حتی از دولت خواستیم که این موضوع را به مردم اعلام کند اما مسئولان وقت از این کار سرباز زدند. آنها چنین تبلیغ می کردند که تولید بنزین در پتروشیمی، انقلابی در صنعت کشور است و با جوسازی ها و جایزه دادن به همدیگر کاری کردند که کسی جرأت اعتراض به آلوده بودن بنزین تولیدی پتروشیمی ها را پیدا نکرد و اگر هم کسی اعتراضی می کرد به تشویش اذهان عمومی متهم می شد.
همان زمان مشخص بود که تولید بنزین در پتروشیمی روند طبیعی ندارد و این نوع بنزین بشدت زیانبار است و ترکیبات شیمیایی بسیار خطرناکی دارد و دلیل آن هم این است که بعد از گذشت مدتی مسئولان مجبور شدند میزان «بنزن» بنزین پتروشیمی را از 15 درصد به 4 درصد کاهش دهند. اما با روی کار آمدن دولت یازدهم و با توجه به تعهدی که دولت در خصوص حفظ محیط زیست و توجه به سلامت مردم داده بود، از اوایل امسال تولید بنزین در پتروشیمی ها متوقف و قرار بر این شد که بنزین تولید داخل فقط در پالایشگاه ها و مابقی نیاز هم از راه واردات تأمین شود.اما عده ای با جوسازی و سیاسی کاری تلاش کردند با دفاع از اقدامات خسارت بار دولت قبل، تولید بنزین در پتروشیمی را کاری ارزشی و واردات را کاری ضد ارزش قلمداد کنند. جالب است کسانی که از بنزین آلوده پتروشیمی سود می بردند اکنون با روش جنجال و افترا می کوشند واردات بنزین را در جهت منافع شخصی عنوان کنند. آنها در تناقضی گرفتارند که از یک سو می گویند آلودگی بنزین تولید پتروشیمی ثابت نشده اما از سوی دیگر دلیلی هم برای آلوده نبودن آن ندارند.
با همین فضا سازی ها بود که وقتی سخنگوی دولت چند روز گذشته از پاک بودن بنزین امروز سخن گفت آنها رندانه این گفته ها را دستمایه ای برای تأیید ادعای خویش قرار داده و از پاک بودن بنزین پتروشیمی ها خبر دادند در حالی که سخنگوی دولت صراحتاً از بنزین تولیدی در پالایشگاه ها دفاع کرده بود. اما این عده سعی می کنند چنین نتیجه بگیرند که دولت در مسأله بنزین تولیدی پتروشیمی ها صادق نبوده است! در حالی که کارشناسان وزارت نفت، سازمان های استاندارد و حفاظت محیط زیست قاطعانه اعلام می کنند بنزین تولیدی پتروشیمی ها خطرناک، غیراستاندارد و آلوده بوده است. به هر حال معتقدم در این شرایط باید از دولت که شجاعت به خرج داد و با وجود محدودیت های ارزی و فشارهای سیاسی به خاطر تعهد به مردم، مانع ادامه تولید بنزین آلوده در پتروشیمی ها شد، قدردانی کرد.
*عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی ایران
*روزنامه ایران
اول**
19/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]