واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ مهر ۱۳۹۳ (۰:۵ق.ظ)
ايران: شجاعت دولت در توقف بنزين پتروشيمي
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه ايران چنين نوشت:
ايران با داشتن 8 پالايشگاه ظرفيت پالايش يک ميليون و 600 هزار بشکه نفت خام را داراست. بنابراين ظرفيت پالايشگاهي ما متناسب با منابع کشور نيست و ميتوانست بيش از اين باشد.
دليل کمبود ظرفيت پالايشگاههاي کشور اين است که در طراحي پالايشگاهها نگاهها بر اين اصل متمرکز بود که سوخت نيروگاهها تأمين شود و پالايشگاهها بر مبناي توليد 30 درصد مازوت طراحي شدند. در واقع اقدام جدي براي توسعه صنايع پالايشگاهي انجام نگرفت و به اين علت توليد فراوردههاي سبک در پالايشگاههاي ايران کمتر از پالايشگاههاي دنيا است.
با هدفمندي يارانهها، سهميهبندي مصرف بنزين، مصرف 20 ميليون متر مکعب سي ان جي در روز و کاهش قاچاق، مصرف بنزين در کشور رو به کاهش نهاد و اکنون مصرف روزانه بنزين همان 65 ميليون ليتر سالهاي گذشته است. از سوي ديگر با بهسازي پالايشگاههاي آبادان، اراک، اصفهان و تبريز توليد بنزين پالايشگاهها افزايش يافت و اکنون روزانه 15 ميليون ليتر بنزين با کيفيت بر توليد بنزين پالايشگاهها افزوده شده و نياز واردات ما 5 ميليون ليتر در روز است. براي واردات، با تصميم دولت از تابستان امسال بنزين با استاندارد يورو 4 به کشور وارد ميشود در حالي که پيش از آن بنزين وارداتي به کشور بنزين معمولي و در حد کيفيت بنزين توليدي داخل بود.
بعد از تحريم ايران و افزايش فشارهاي بينالمللي، دولت وقت تصميم گرفت با توليد بنزين در پتروشيميها ظرفيت توليد بنزين داخل را افزايش دهد. همان موقع بسياري از کارشناسان از ترکيب بنزين توليدي پتروشيميها ابراز نگراني و اعلام کردند توليد بنزين از ترکيبات آروماتيک بهداشتي و علمي نيست. هشدار کارشناسان با علم به اين واقعيت بود که 70 درصد بنزين توليد پتروشيميها از ترکيبات آروماتيک بود و ميزان «بنزن» اين نوع بنزين از بنزين معمولي بيشتر بود. آن زمان حتي از دولت خواستيم که اين موضوع را به مردم اعلام کند اما مسئولان وقت از اين کار سرباز زدند. آنها چنين تبليغ ميکردند که توليد بنزين در پتروشيمي، انقلابي در صنعت کشور است و با جوسازيها و جايزه دادن به همديگر کاري کردند که کسي جرأت اعتراض به آلوده بودن بنزين توليدي پتروشيميها را پيدا نکرد و اگر هم کسي اعتراضي ميکرد به تشويش اذهان عمومي متهم ميشد.
همان زمان مشخص بود که توليد بنزين در پتروشيمي روند طبيعي ندارد و اين نوع بنزين بشدت زيانبار است و ترکيبات شيميايي بسيار خطرناکي دارد و دليل آن هم اين است که بعد از گذشت مدتي مسئولان مجبور شدند ميزان «بنزن» بنزين پتروشيمي را از 15 درصد به 4 درصد کاهش دهند. اما با روي کار آمدن دولت يازدهم و با توجه به تعهدي که دولت در خصوص حفظ محيط زيست و توجه به سلامت مردم داده بود، از اوايل امسال توليد بنزين در پتروشيميها متوقف و قرار بر اين شد که بنزين توليد داخل فقط در پالايشگاهها و مابقي نياز هم از راه واردات تأمين شود.اما عدهاي با جوسازي و سياسي کاري تلاش کردند با دفاع از اقدامات خسارت بار دولت قبل، توليد بنزين در پتروشيمي را کاري ارزشي و واردات را کاري ضد ارزش قلمداد کنند. جالب است کساني که از بنزين آلوده پتروشيمي سود ميبردند اکنون با روش جنجال و افترا ميکوشند واردات بنزين را در جهت منافع شخصي عنوان کنند. آنها در تناقضي گرفتارند که از يک سو ميگويند آلودگي بنزين توليد پتروشيمي ثابت نشده اما از سوي ديگر دليلي هم براي آلوده نبودن آن ندارند.
با همين فضا سازيها بود که وقتي سخنگوي دولت چند روز گذشته از پاک بودن بنزين امروز سخن گفت آنها رندانه اين گفتهها را دستمايهاي براي تأييد ادعاي خويش قرار داده و از پاک بودن بنزين پتروشيميها خبر دادند در حالي که سخنگوي دولت صراحتاً از بنزين توليدي در پالايشگاهها دفاع کرده بود. اما اين عده سعي ميکنند چنين نتيجه بگيرند که دولت در مسأله بنزين توليدي پتروشيميها صادق نبوده است! در حالي که کارشناسان وزارت نفت، سازمان هاي استاندارد و حفاظت محيط زيست قاطعانه اعلام ميکنند بنزين توليدي پتروشيميها خطرناک، غيراستاندارد و آلوده بوده است. به هر حال معتقدم در اين شرايط بايد از دولت که شجاعت به خرج داد و با وجود محدوديتهاي ارزي و فشارهاي سياسي به خاطر تعهد به مردم، مانع ادامه توليد بنزين آلوده در پتروشيميها شد، قدرداني کرد.
نويسنده:سيد حميد حسيني
عضو هيأت رئيسه اتاق بازرگاني ايران
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]