واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
نگاهی به راهبرد تبلیغاتی گروه تروریستی داعش و دلایل موفقیت مقطعی آن
در شیوههای جدید تبلیغاتی به کار گرفته شده توسط داعش، شاهد ساخت کلیپهایی شبیه فیلمهای روز هالیوود هستیم که در آن تمام موارد از جمله بازیگران سیاه پوش نقش اصلی، صحنههای اکشن و هیجان انگیز و نیز کشتار «بد منهای فیلم»، با پس زمینه آیههای قرآنی و نریشنهای هیجان انگیز همچون فیلمهای تاریخی اعمال شدهاند.
گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس- علی حیدری: مدتی است که گروه تروریستی داعش، جریان و روال معمول در بین گروههای تروریستی از حیث نحوه عملیات، عضو گیری و نیز استراتژی انتشار دیدگاهها را تغییر داده است. این گروه تروریستی با استفاده از تجربه نخبگان اطلاعاتی و عملیاتی حزب بعث عراق، امکانات نرم افزاری و سخت افزاری پیشرفته عمدتاً غربی و آمریکایی و نیز سرمایه مالی فراوان بدست آورده از حاکمان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نظیر عربستان سعودی و امارات متحده عربی و پس از آن بانکهای شهرهای تسخیر شده در عراق نظیر شهرهای استان موصل (تنها از بانک مرکزی موصل مبلغی بالغ بر 400 میلیون دلار پول به سرقت رفت) توانسته بسیار سریع به گروه تروریستی اول منطقه تبدیل شود که با گروههایی نظیر القاعده نیز به رقابت پرداخته و خواستار بیعت آنها با خود شده است. به این موضوع باید اشغال بخشهایی از سوریه را نیز افزود که این گروه در استان رقه در حال اقدام به تثبیت خود و اجرای احکامی پرداخته که مد نظرش میباشد. اما چه شد که این گروه به سرعت رشد کرده و توانست به بخشی از اهدافی که مد نظرش بود دست یابد و در دو کشور عراق و سوریه پایگاه خود را مستحکم کند. پاسخ این سوال تغییر در راهبرد این گروه نسبت به گروههای سلف خود در رسیدن به اهدافش است. مهمترین این تغییرات را میتوان تغییر در نوع تبلیغات برای جذب نیرو و نیز ایجاد رعب و وحشت در بین گروهها و مناطق هدف نام برد.
اگر زمانی گروههایی مانند القاعده، الشباب و نیز گروههای تروریستی داخل ایران مانند جیش العدل و جندالشیطان برای جذب نیرو اقدام به پخش سخنرانیهای کسل کننده رهبران خود کرده و نیز تصاویری از اعمال دینی و عملیاتهای آنها را انجام پخش میکردند، گروه تروریستی داعش اقدام به تصویر سازی و توهم سازی برای جذب جوانان عمدتاً فقیر و بی سواد برای نیروی انسانی مورد نیاز خود میکند که این مهم با استفاده از نخبههای رسانهای و امکانات فیلم سازی پیشرفته حاصل میشود. اگر زمانی گروههای تروریستی برای جذب جوانان از بهشت و نعمات آن سخن میگفتند، امروز «ابوبکر البغدادی» خلیفه خود خوانده داعش علاوه بر وعده بهشت به جوانان، وعده زندگی خوب با امکانات مالی و رفاهی مناسب در مناطق اشغال شده را میدهد. جوانان فقیر و بزهکارانی که در کشورهای خود برای لقمهای نان اقدام به دزدی یا قاچاق میکردند و هیچ آینده روشنی برای خود متصور نبودند، امروز میبینند که در پیوستن به داعش هم میتوانند از خانهها و ماشینهای تصرف شده از سوی این گروه در مناطق اشغالی استفاده کنند و هم برای ازدواج و داشتن فرزند حقوق اضافی آن هم به دلار دریافت میکنند که حداقل آن از 400 دلار در ماه است و بسته به تعداد همسر و فرزند و نوع تخصص به این مبلغ اضافه میشود. با توجه به تعداد 30 تا 50 هزار عضو تخمین زده شده برای اعضای داعش، پرداختی سران این گروه تروریستی ماهانه حدود 20 تا 30 میلیون دلار برآورد میشود که این رقم با توجه به درآمد هنگفت مالی آن رقم قابل توجهی نیست. چندی پیش «مسرور بارزانی» رئیس دستگاه اطلاعات منطقه کردستان عراق اعلام کرد که تکفیریهای داعش روزانه 6 میلیون دلار از طریق فروش نفت، گندم، گرفتن مالیات و فدیه در مناطق تحت اشغالشان در سوریه و عراق کسب میکنند که این موضوع درآمد ماهانه آنها را به بیش از 180 میلیون دلار در ماه میرساند. علاوه بر این موارد شیوه تبلیغاتی این گروه نیز با سلفیان خود کاملاً متفاوت است.
در شیوههای جدید به کار رفته شده توسط داعش، شاهد ساخت کلیپهایی شبیه فیلمهای روز هالیوود هستیم که در آن تمام موارد از جمله بازیگران سیاه پوش نقش اصلی، صحنههای اکشن و هیجان انگیز و نیز کشتار «بد منهای فیلم»، با پس زمینه آیههای قرآنی و نریشنهای هیجان انگیز همچون فیلمهای تاریخی بهکار گرفته شدهاند. داعش در تبلیغات خود پا را از جذب نیرو فراتر نهاده و دست به ایجاد رعب و وحشت در دل طرف مقابل خود میزند که همین امر زمینه تسخیر برخی شهرهای عراق را فراهم کرد و این گروه بدون کمترین مقاومتی به پیروزی رسید. در واقع باید گفت که داعش در جنگهای خود پیش و بیش از آنکه در عرصه میدانی پیروز شود در رسانه و تبلیغات پیروز شده بود. همه این موارد باعث شده که داعش اگر چه گروهی نوظهور باشد، اما بتواند به سرعت در عرصه میدانی و جذب نیرو و حامی در منطقه موفق شود که البته نقش پنهان سازمانهای اطلاعاتی غرب را نیز نمیتوان در این خصوص نادیده گرفت. اما چرا این گروه تروریستی نیاز به در پیش گرفتن راهبرد جدید داشته است؟ باید گفت که داعش بر خلاف جریانهای تروریستی دیگر همچون طالبان و القاعده دارای دکترین و گفتمان مشخصی نیست. در خصوص طالبان و القاعده، ما شاهد نگاهی راهبردی همراه با تئوریسینهایی هستیم که برای راه اندازی این گروهها اقدام به تئوریزه کردن مباحث و نوشتن کتابهایی در باب عقاید خود کردهاند که بارزترین آنها «دکتر ایمن الظواهری» است که سالها برای تئوریزه کردن گفتمان جریان القاعده مطالعه و تحقیق کرده و کتابهایی را در این خصوص نگاشته است.
در واقع افرادی همچون ایمن الظواهری تلاش داشتند تا با تئوریزه کرده نگاه خود به مبارزه با غرب و کشورهای غرب گرا، این گروهها را تبدیل به جریانات و جنبشهایی کنند که به «خود زایی» یا «خود کفایی» برسند و از باب پیدا کردن حامیان منطقهای و بینالمللی یا نیروی انسانی با مشکل روبرو نشوند؛ موضوعی که در مورد داعش وجود ندارد و این گروه تروریستی تلاش کرده تا خلا ناشی از نداشتن یک گفتمان سیاسی- مذهبی را با عناصر دیگر نظیر پول و تبلیغات توخالی پر کند. این راهبرد اگرچه در کوتاه مدت یعنی برای چند سال بازخورد مثبت خواهد داشت، اما در بلند مدت مشکلات زیادی را به سرکردگان آن تحمیل خواهد کرد و این گروه را از یک گروه تندروی تکفیری به گروهی صرفا تروریست تبدیل خواهد کرد که عناصر آن همگی مزدورانی هستند که فقط برای پول خواهند جنگید و یا با خیالات واهی و نبردهای هالیوودی جذب میشوند که پس از مدتی با دیدن واقعیات، سرخورده شده و به کشورهای خود بازخواهند گشت. به هر ترتیب، باید گفت که این رویکرد جدید داعش اگرچه در ابتدا انقلابی در نوع اداره، جذب و تبلیغات برای گروههای تروریستی رقم زده، اما موفقیت آن در جذب نیرو دوام چندانی نخواهد داشت، بخصوص اینکه علت اصلی و بلند مدت ماندگاری خود یعنی گفتمان را هم به همراه ندارد. شاید بر همین مبنا باشد که سازندگان اصلی این گروهها یعنی سازمانهای اطلاعاتی غربی از هم اکنون به فکر جایگزین این گروه تروریستی هستند و نام گروه تروریستی«خراسان» را مدتی است بر سر زبانها انداختهاند. انتهای پیام/
93/07/13 - 12:43
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]