تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):بهترین چیزی که بنده بعد از شناخت خدا به وسیله آن به درگاه الهی تقرب پیدا می کند، ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835815650




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

انقلاب مردمي يمن؛ دستاوردها و پيامدهاي داخلي و بين المللي


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۶ مهر ۱۳۹۳ (۲۳:۱۴ب.ظ)
انقلاب مردمي يمن؛ دستاوردها و پيامدهاي داخلي و بين المللي گروه بين الملل خبرگزاري موج
با شدت گرفتن درگيري‌هاي خشونت‌بار نيروهاي دولتي و معترضان مردمي در يمن به رهبري جنبش انصارالله وابسته به شيعيان حوثي، نيروهاي اين گروه توانستند بيشتر بخش‌هاي مهم پايتخت يمن (صنعا) از جمله کنترل مراکز دولتي و ساختمان راديو و تلويوزيون را در صنعا به دست بگيرند و ضمن مجبور کردن محمد سالم باسندوه، نخست‌وزير به استعفا، توافق براي شکل‌گيري دولتي جديد را رقم زدند. باسندوه دليل استعفاي خود را هموار کردن راه توافق ميان حوثي‌ها و عبدربه منصور هادي، رئيس جمهور يمن و پايان دادن به خشونت‌ها عنوان کرد. منصور هادي نيز حملات حوثي‌ها را «تلاش براي کودتا» عليه دولت خواند.
از اوايل ماه آگوست، شبه‌نظاميان حوثي خارج از وزارتخانه‌هاي دولتي در صنعا اعتراضاتي سازمان‌دهي کرده و ضمن درخواست براي اصلاحات سياسي، در مورد افزايش بهاي سوخت ابراز نارضايتي کرده بودند. اندکي پس از اين اقدامات حوثي‌ها، منصور الهادي، رئيس‌جمهور يمن و بسياري از احزاب مهم کشور آتش‌بسي با ميانجي‌گري سازمان ملل به امضا رساندند که دربرگيرنده توافق براي تشکيل دولتي جديد بود. بر اساس اين توافق، دولت جديدي در يمن تشکيل خواهد شد. به شيعيان حوثي در شمال و جنبش حراک در جنوب يمن سه روز براي معرفي نامزد خود براي پست نخست‌وزيري فرصت داده شد. آقاي هادي، نخست‌وزير آينده، را تعيين خواهد کرد، اما؛ بايد با احزابي که اين توافق‌نامه را امضا کرده‌اند، مشورت کند. حوثي‌ها به دليل دستاوردهاي اخير خود برتري و اثرگذاري بيشتري در صحنه سياسي يمن خواهند داشت.
هيئت حوثي ها در صنعا توافقنامه سياسي را با رياست جمهوري يمن با حضور فرستاده سازمان ملل به اين کشور و هم چنين رئيس جمهور امضا کردند. حوثي ها در پي اين توافق، ساختمان هاي دولتي را که در صنعا تحت کنترل خود درآورده بودند به پليس نظامي تحويل دادند. پيش از امضاي توافق نيز گارد ويژه رياست جمهوري و لشکر يکم زرهي به انقلابيون پيوستند.
بر اساس اين توافق، آتش بس فوري در صنعا برقرار و دولت شراکت ملي با مشارکت حوثي ها يا نمايندگان آن ها تشکيل و اسامي افراد با کفايت براي تصدي پست نخست وزيري پيشنهاد مي شود و قيمت سوخت کاهش يافته و تحصن هاي حوثي ها در اطراف صنعا نيز متوقف مي شود. اين در حالي است که هيأت حوثي ها بند مربوط به تحويل سلاح هايي که از اردوگاه هاي ارتش به دست آورده اند را نپذيرفت.
اين انقلاب اهداف اقتصادي و اجتماعي را شامل مي شود که منافع عامه مردم و طبقات فقير يمني در گرو آن است و باب جهش در اقتصاد اين کشور و رشد و توسعه و بهره برداري از ثروت‌هاي عظيم آن را به دنبال خواهد داشت و مرحله فقر و گدايي و کمک‌هاي اقتصادي به يمن را پايان خواهد داد. به اين ترتيب اين انقلاب در دو بعد اقتصادي و سياسي، روش مردمي و ملي جامعي را به مردم يمن بخشيد.
دولت جديد که توافق امضا شده بر تشکيل آن تأکيد دارد، آغاز مرحله اي جديد است که زمينه ساز برگزاري انتخابات در فضاي سياسي مردمي مي‌شود و اجازه تغيير در کشور را مي دهد؛ چرا که ضربه سختي را به نيروهاي واپس گرا و قبيله اي وابسته به سعودي ها و اخواني‌ها وارد کرده و معادله هاي ديگري را در واقعيت ميداني اين کشور ايجاد کرد. اين در حالي است که پيش از اين ها علاوه بر عربستان، ترکيه و قطر نيز به عنوان اربابان اخواني بر حاکميت اين کشور تسلط داشتند و همگي آنها زير نظر هيمنه استعماري آمريکا بودند.
يکي از ويژگي‌هاي انقلابيون يمن که آمريکا و رژيم دست‌نشانده آل‌‌سعود را به وحشت انداخته و نگراني خود را از اين ويژگي پنهان نمي‌کنند، دشمني سرسختانه انقلابيون با وهابي‌ها و تکفيري‌هاست تا آنجا که مقابله با داعش و تکفيري‌ها يکي از شعارهاي اصلي در تظاهرات و اجتماعات ميليوني آنهاست. در زير به چند مورد از پيامدهاي انقلاب مردمي يمن اشاره مي کنيم.
- پويايي سياسي حوثي‌ها و رويکرد مقاومت‌محور و غيرافراطي آنها تا به امروز در راستاي تحقق مطالبات و تحقق مردم‌سالاري در جامعه يمن بوده و با رويکردهاي افراط‌گرايانه گروه‌هايي مانند القاعده يمن متفاوت است. اين موضوع سبب مي‌شود حتي امريکايي‌ها نيز نتوانند دستاوزيري براي تروريستي خواندن مقاومت حوثي‌ها داشته باشند.
- با استعفاي نخست‌وزير يمن که رهبري حزب اصلاح (زيرشاخه اخوان‌المسلمين) را بر عهده داشت، از نفوذ سعودي‌ها در يمن به شدت خواهد کاست. اين شرايط سبب مي‌شود سعودي‌ها از تمام اهرم‌هاي فشار و ابزارهاي خود از جمله نفوذ در ارتش، قبال و سلفي‌ها براي مقابله با قدرت‌يابي حوثي‌ها در صحنه سياسي يمن استفاده کنند که مي‌تواند تشديد بي‌ثباتي در يمن را رقم بزند.
- قدرت‌يابي حوثي‌ها در صحنه سياسي يمن مي‌تواند براي استان‌هاي شيعه‌نشين عربستان (جازان و الشرقيه) در مجاورت مرز يمن الهام‌بخش باشد که چالش امنيتي جدي براي سعودي‌ها به شمار مي‌رود.
- رويکرد عمل‌گرايانه و غيرافراط‌گرايانه حوثي‌ها به منظور تحقق مردم‌سالاري و تفاوت جدي آنها با نيروهاي تندرو مانند القاعده يمن مي‌تواند در ادامه جلوه‌گري اهميت و جايگاه شيعيان منطقه و نقش امنيت‌ساز آنها را مورد توجه غربي‌ها به ويژه امريکا قرار دهد.
- راهبرد نخ‌نماي سعودي‌ها در حمايت از تروريسم که در حال حاضر شاهد شدت گرفتن آن در سوريه و عراق هستيم، در يمن نيز با شکست جدي رو به رو خواهد شد.
- در صورت تداوم بحران اقتصادي و فقر در يمن که به نظر مي‌رسد با قطع شدن کمک‌هاي عربستان شدت خواهد گرفت، چشم‌انداز بروز مجدد اعتراضات اجتماعي جدي‌تر شود.
- توجه به مشارکت حداکثري تمام‌ لايه‌هاي جامعه يمن و حرکت اين کشور به سوي مردم‌سالاري و تحقق خواسته‌هاي انقلاب يمن مي‌تواند از چشم‌انداز بروز بي‌ثباتي و خشونت در اين کشور جلوگيري کند.
سازشي که خيزش مردمي به رهبري حوثي ها در يمن ايجاد کرد، مرحله جديدي را در تاريخ اين کشور رقم زد که مي تواند شاخص موازنه هاي منطقه‌اي را نيز تحت تأثير قرار دهد و معادلات آن را تغيير دهد؛ چرا که يمن حيات خلوت عربستان سعودي به شمار مي رود و رياض سال ها سعي کرده است اين ويژگي يمن را براي آن حفظ کند.
بديهي است که حاکميت مردم يمن بر سرزمين خود با توجه به ويژگي‌ها و باورهاي نهادينه شده در آنها که به آن اشاره شد،‌ نظام ژئوپليتيک حاکم بر منطقه را به گونه‌اي جدي نه فقط دستخوش تغيير، بلکه از اساس دگرگون مي‌کند و در اين ميان رژيم آل سعود اولين رژيم دست‌نشانده منطقه است که تاوان دشمني با ملت‌هاي مسلمان و مخصوصاً، خون‌هاي به ناحق ريخته شده مردان و زنان و کودکان مظلوم در سوريه، عراق و نيز، غزه را پس خواهد داد.
حکومت آل سعود از زمان شروع بيداري اسلامي همواره در جهت عکس و در راستاي تشويق حاکمان عرب براي ايستادگي در برابر خواست ملت ها حرکت کرده است. پادشاهي آل سعود در عربستان، تمامي توانمندي هاي مالي و ديپلماتيک و نظامي خود را براي سرکوب حرکت هاي مردمي و جلوگيري از سرنگوني حکومت هاي پادشاهي با ترويج افکار و انديشه هاي مرتجعانه و ضدانقلابي وهابي در کشورهاي عربي منطقه به کار گرفته است. عربستان سعودي و کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس عهده دار رهبري اين توطئه ها هستند و آمريکا در کنار آن ها سعي در مهار و يا به انحصار درآوردن اين انقلاب ها به خصوص انقلاب يمن دارد. اين دخالت ها بارها از زبان مقام هاي سعودي و آمريکايي بيان شده است.
رژيم آل سعود با چالش جدي ديگري نيز روبروست و آن کمانه کردن اقدامات وحشيانه تروريست‌هاي اجاره‌اي داعش است. رژيم سعودي از يک سو هزينه سنگين تأمين تسليحاتي و تدارکاتي و مخارج جاري تروريست‌هاي اجاره‌اي داعش را برعهده گرفت و حتي تعداد فراواني از محکومان به اعدام و حبس‌هاي طويل‌المدت را با اين شرط که به تروريست‌هاي داعش بپيوندند،‌ از زندان آزاد کرد و از سوي ديگر با اين توهم که داعش در سوريه و سپس عراق به موفقيت‌هايي دست خواهد يافت، حمايت تسليحاتي و مالي خود از تروريست‌هاي اجاره‌اي را نه فقط پنهان نکرد، بلکه با حضور در نشست‌هاي به اصطلاح دوستان سوريه و... بر اين حمايت تأکيد نيز ورزيد. امروزه، اما؛ تروريست‌هاي اجاره‌اي داعش علاوه بر شکست در سوريه، در عراق نيز زمين‌گير شده و در حال قلع و قمع هستند.
يمن با دارا بودن ذخاير ارضي و موقعيت استراتژيکي مهم، يکي ديگر از اهداف آمريکا براي دخالت در منطقه است و البته اين چيزي نيست که از نظر مقام هاي عربستان پنهان باشد. با اين وجود عربستان به عنوان هم پيمان آمريکا، زمينه را براي دخالت و حضور آمريکا در اين منطقه فراهم مي کند. نکته مهم تر اين که آمريکا و بعضي هم پيمانان غربي اين کشور در يک بازي تبليغاتي شبيه آنچه در عراق و افغانستان رخ داد، زمينه چيني دخالت هاي بيش تر در يمن را به بهانه ي رشد چشم گير القاعده و پايين آمدن ضريب امنيتي در «صنعا» مهيا مي نمايند. اين کشورها با تعطيل کردن موقت چند سفارتخانه به بهانه ترس از عمليات القاعده و راه اندازي جنگ رواني شبيه آنچه در چند سال پيش ضد وجود سلاح هاي شيميايي و ميکروبي در عراق کردند، افکار عمومي را جهت عمليات نظامي خود در اين کشور آماده مي کنند.
لازم به ذکر است که به طور مشخص بندهاي توافق انقلابيون به رهبري حوثي ها با دولت منصورهادي به شکل ذيل است:
- لغو قيمت هاي افزايش يافته سوخت در دولت قبلي، طي دو مرحله:
- مرحله اول: کاهش هزار ريال (يمني) از قيمت هر بشکه 20 ليتري سوخت (نفت و ديگر مشتقات)
- مرحله دوم: تشکيل کميته اقتصادي با زمان محدود براي بررسي همه موارد جايگزين جهت لغو باقيمانده قيمت هاي افزايش يافته و بهبود اوضاع معيشتي و اقتصادي از طريق خشکاندن منابع فساد و ايجاد جايگزين‌هاي عملي طبق برنامه هاي دولت که مورد توافق همگان باشد.
2- تشکيل دولت با مشارکت همه طرف ها با توافق ملي، و با حضور افراد سالم و توانمند و شخصيت هايي که هيچگونه جرم يا فسادي مرتب نشده باشند.
3- مشارکت فعال و گسترده همه اقشار در اين مشورت و حضور مؤثر آنان در هيأت هاي اجرايي در سطوح مرکزي و استان ها.
4- 3 روز پس از امضاي اين توافقنامه مشاوراني سياسي از جنبش جنوب و انصارالله و ديگر طرف هايي که نماينده اي به عنوان مشاور ندارند، تعيين مي شوند تا اين مشورت ها بر اساس توافق و منافع عالي کشور باشد.
5- دولت برنامه اي فراگير و کاملي را به کميته اقتصادي ارائه مي کند تا در درجه نخست راهکارهايي در برهه زماني مشخص براي کاهش تصميم هاي قبلي در زمينه افزايش حامل هاي انرژي اتخاذ شود.
6- آغاز تشکيل کميته اي براي نظارت بر اجراي نتايج گفت و گو.
7- پايبندي دولت به همه ابزارهاي فراگير براي اجراي نتايج گفت و گو و ايجاد راه حل‌هايي براي مسأله صعده و جنوب، با کمک صاحبان اين مسأله و نه طرف هاي ديگري که به دنبال مانع تراشي در اين مسير هستند.
8- بازسازي ساختار ارتش و نهادهاي امنيتي طبق اصول ملي و افزايش دستمزد نيروهاي ارتش و امنيتي و بهبود وضع معيشتي آنان.
9- پايبندي دولت به حمايت از شهروندان استان البيضاء و ديگر استان هاي يمن در برابر هرگونه خطري که آنان را از سوي عناصر القاعده تهديد مي کند و فراهم کردن حمايت لازم از آنان.
10- عادي سازي اوضاع در مناطقي که چادرهاي تحصن در آنجا ايجاد شده است، و جلوگيري از انجام هرگونه اقدام نظامي و يا تلاش براي ايجاد اردوگاه هاي نظامي جديد.
11- لغو همه مجازات هاي اداري يا مالي اعمال شده عليه انقلابيون و يا کساني که از انقلاب مسالمت آميز مردم حمايت کردند.
12- ايجاد مرحله سياسي جديد طبق اين توافق، به صورتيکه تصميم گيرنده اصلي و اول و آخر مردم يمن باشند.

سارا دهاز














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن