محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827479021
اگر روحانی و اوباما دیدار میکردند...
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اگر روحانی و اوباما دیدار میکردند...
تابناك: رویکردهای سیاست خارجی ایران نسبت به غرب و به ویژه آمریکا در این روزها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. این توجه ویژه به سیاست خارجی، در بخشی ناشی از اولویتی است که دولت برای آن قائل شده و در بخشی دیگر از پویایی نشات گرفته که مسوولان وزارت خارجه در دیپلماسی پیش گرفتهاند.
اما مهمترین مساله روزهای اخیر در بین مطبوعات و سیاستمداران ایرانی در این رابطه،حضور دکتر حسن روحانی رئیس جمهور ایران در نیویورک و دیدار احتمالی وی با رئیس جمهور آمریکا بود. یک دیدار احتمالی که به حدی افراطی در کانون توجهات سیاسیون جناحی و نه عقلایی قرار گرفت .
عدهای از اصولگرایان، نه تنها دیدار با اوباما، که مکالمه تلفنی سال گذشته روحانی و اوباما را زیر سوال رفتن جمهوری اسلامی و لطمه خوردن آن ارزیابی کردند و عدهای از اصلاح طلبان چنان به استقبال دیدار دکتر روحانی و کامرون رفتند که تصور میشد که اگر پس از آن دیدار، دیدار روحانی و اوباما نیز صورت میگرفت، گویی که معجزهای رخ نموده است.
در چنین فضای احساسی و هیجانی، حتی آنانی که خود را طرفدار رویکردهای سیاست خارجی دولت نسبت به تعامل با دنیا میدانند، نخواستند و یا نتوانستند به مخاطبان ایرانی شان به صورت معقول و مستدل درباره یک دیدار احتمالی سخن بگویند. نخواستند و یا نتوانستند در مورد رویکردهای تعاملی ایران و آمریکا سخن بگویند، به آنان بگویند که کشورها حتی در صورتی که هیچ رابطه دیپلماتیکی با هم نداشته باشند باز نوعی از تعامل را خواهند داشت. تعاملی که البته در چارچوب یک نظام تعاملی تعریف شده باش.
چرا که حتی دو کشور در حال جنگ، مانند ایران و عراق، در طول هشت سال جنگ، نوعی نظام تعاملی بین خود را ایجاد کرده بودند. ایران و آمریکا نیز از این قاعده مستثنی نیستند و سالهای پس از انقلاب یک نظام تعاملی بین هم به وجود آوردهاند که به ویژه در یک سال اخیر این نظام تعاملی تقویت شده است.
نکته مهم در این میان، نوع تعامل ایران و آمریکا و یا حتی نوع تعامل رئیس جمهور ایران و آمریکا با همدیگر و نتایج این انواع مختلف نظام تعاملی برای دو کشور است. موضوعی که هر دو گروه موافق و مخالف دیدار احتمالی دکتر روحانی و اوباما آن را نادیده گرفتند.
نظام تعاملی ایران و آمریکا: چه نوع تعاملی؟
نظام تعاملی بین کشورها، در واقع نوع رفتار و تعامل کنشگران سیاست خارجی کشورها در قبال یکدیگر است.نظام تعاملی مشخص می کند که در چه حدی و برای چه هدفی تعامل بین کشورها برقرار می شود.بسته به حد تعامل و هدف تعامل می توان، نظام های تعاملی کشوری با کشور دیگر را شناسایی کرد.
برخی از تحلیل گران نظام تعاملی بین دو یا چند کشور را در قالب دو «نظام تعاملی تفاهمی» و«نظام تعاملی ابزاری» دسته بندی میکنند. تقسیم بندی که میتوان از آن برای درک تعامل بین ایران و آمریکا هم از آن استفاده نمود.
ادیبزاده در کتاب زبان، گفتمان و سیاست خارجی، در باره «تعامل تفاهمی» میگوید تعامل تفاهمی که مبنای آن «درک» و «فهم» پیامها و معانی دیگری است امکان «نزدیکی» و «برقراری ارتباط» و «مکالمه بیشتر» را بین طرفین فراهم میکند. نکته مهم در این نوع تعامل این است که بر مبنای «گفتوگوی تفاهمی» پایه گذاری میشود. در این منطق گفتوگو، طرفین به کنشهایی اقدام میکنند که شناسایی دیگری را در پی دارد. در چنین نظام تعاملی، طرفین به هدف رسیدن به یک «نگاه مشترک» است به گونهای که احساس نامطلوب بیگانه گی بین دو کشور از بین برود و معانی فرهنگی ضدیت در ادبیات سیاسی دو کشور علیه هم تولید و باز تولید نگردد.
اما در نظام تعاملی دیگر که آن را نظام تعاملی ابزاری مینامند، هدف از تعامل، تفاهم و رسیدن به یک نگاه مشترک نیست، بلکه هدف از این نوع تعامل «رسیدن به موفقیت» است. در واقع در این نوع نظام تعاملی،هدف ایجاد نوعی یگانگی بین طرفین تعامل و یا رسیدن به نوعی افق دید مشترک نیست، بلکه مهمترین عنصر تعامل، رسیدن به یک «موفقیت خاص» و «سود مبادلهای» ناشی از آن است و تعامل به عنوان ابزاری برای رسیدن به «موفقیت و سود» مورد استفاده قرار میگیرد. در چنین نظام تعاملی، طرفین تعامل اگر چه در نظام فرهنگی و نظام معنایی خود، به تولید و باز تولید مفاهیمی میپردازند که احساس دوری و شکاف دو دولت را تقویت میکند، اما «سود مبادلهای و سود تجاری»، آنان را به تعامل وادار میکند.
گفتوگوهای اخیر ایران و آمریکا به شدت در چارچوب نظام تعاملی اخیر، یعنی «تعامل ابزاری» معنا پیدا می کند و این خود ناشی از دو عامل تاریخی است.
اولین عامل تاریخی، تاکید دو طرف بر ایجاد و تداوم یک نظام تعاملی هر چند از نوع ابزاری آن باشد.در طول دهههای گذشته نیز اگر چه حداقلی از این تعامل ابزاری به منظور کسب منفعت، بین طرفین وجود داشت، اما در طول زمان،گاه دولتهای منتخب ایرانی وگاه دولتهای منتخب در آمریکا، همین حداقل از حد تعامل ابزاری را هم به دیده تحقیر مینگریستند. اما در حال حاضر هر دو دولت مستقر در ایران و آمریکا، ایجاد و تقویت یک نوع نظام تعاملی ابزاری قدرتمند را پذیرفتهاند.
دومین عامل تاریخی، بن بست در مذاکرات هستهای بود. مذاکرات هستهای ایران و غرب، در نبود حداقلی از تعامل بین ایران و آمریکا، به نوعی قفل شده بود و شاید بتوان گفت از دید یک ناظر بیطرف بیرونی، زمان به ضرر هر دو طرف در حال از دست رفتن بود. ایران با وجود تحریمها فشار زیادی را متحمل میشد و از آن سو آمریکاییها هم مشاهده میکردند که ایران روز به روز توانایی هستهای خود را توسعه بیشتری میدهد.
در چنین شرایطی تقویت نظام تعاملی ابزاری بین دو کشور در دستور کار قرار گرفت و هنوز هم در جریان است و طرفین به قصد به دست آوردن حداکثر سود از این تعاملات با هم مذاکراتی را در سطوح مختلف انجام میدهند.
اکنون سئوال اینجاست که در چارچوب چنین نظام تعاملی که بین ایران و آمریکا ایجاد شده است، منتقدان به چه میزان باید نگران باشند و موافقان تا چه اندازه خوشحال؟
اگر چه در حال حاضر یک نوع نظام تعاملی بین ایران و آمریکا برقرار است، اما همزمان معانی و فرهنگ ضدیت با دیگری در هر دو کشور به قوت خود باقی است و حتی روسای جمهور ایران و آمریکا و دیگر مقامات دو کشور این نظام معانی ضد گونه را تقویت میکنند. نامیدن ایران به عنوان حامی تروریسم توسط مقامات آمریکایی، تلاش برای از بین بردن محور مقاومت در منطقه که رهبری آن را ایران بر عهده دارد، دخالت در سیاست داخلی ایران و حتی حمایت از گروههای تروریستی مخالف نظام سیاسی ایران، تولید و باز تولید سیاستهای ضدیت با ایران در دورن آمریکا است.
از این سو سیاستهای اصولی ایران در مخالفت وبه رسمیت نشناختن رژیم صهیونیستی، اشغالگر نامیدن آمریکا در عراق و افغانستان، مخالفت با طرحهای آمریکا در منطقه، رهبری جریان مقاومت ضد شغالگری آمریکا، کافی است که برای آمریکاییها تلقی ضدیت کند.
در چنین چارچوبی که حتی شخص رئیس جمهور و وزیر امور خارجه خود نیز به باز تولید این نظام معانی ضد، بر اساس مبانی و اصول نظام ادامه میدهند، مذاکرات اخیر به یک نظام تعاملی تفاهمی تبدیل نخواهد شد.
آن دسته از افرادی که نگران دیدار اوباما و دکتر روحانی هستند- به فرض اینکه محدودیتی برای این دیدار از سوی سران نظام مطح نشده باشد- زمانی باید نگران باشند که رئیس جمهور ایران، نظام معنایی خاص انقلاب اسلامی ایران را کناری گذاشته باشد و با پذیرش نظام معنایی آمریکا، با این کشور به مذاکره پرداخته باشد، که تا کنون چنین مسالهای دیده نشده است.
در واقع مذاکرات ایران و آمریکا در چارچوب مذاکرات،هسته ای در قالب تعامل ابزاری به قصد رسیدن به موفقیت برای طرفین و به دست آوردن حداکثر سود سیاسی و حتی تجاری بوده است و هیچ نشانی از تفاهم برای رسیدن به افق مشترک و یا نظام معنایی مشترک دیده نمی شود.
لذا دیدار روحانی و اوباما حتی به فرض نبود محدودیت های سیاسی،اگر هم صورت می گرفت، بنا نبود که در قالب یک تعامل تفاهمی صورت بگیرد.تلاش برای ایجاد تفاهم تعاملی بین ایران و آمریکا در حال حاضر،مستلزم دست کشیدن یکی از این کشورها از مفاهیم و مفروضات بنیادین نظام های سیاسی دو کشور است.
به نظر نمی رسد که آمریکایی ها برای چنین تعاملی از ارزش های بنیادین خود دست بردارند.وضعیت ایران در این میان البته روشن تر از آمریکاست.
تاریخ انتشار: ۰۵ مهر ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]
صفحات پیشنهادی
اگر روحانی و اوباما دیدار میکردند... |اخبار ایران و جهان
اگر روحانی و اوباما دیدار میکردند محمود ملکی کد خبر ۴۳۷۶۵۶ تاریخ انتشار ۰۵ مهر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۰۸ - 27 September 2014 رویکردهای سیاست خارجی ایران نسبت به غرب و به ویژه آمریکا در این روزها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است این توجه ویژه به سیاست خارجی در بخشی ناشی از اولویتحیدری در گفتوگو با فارس: دیدار روحانی و اوباما پیروزی محسوب نمیشود/عدم گذشت ملت از سهلانگاری مسئولان
حیدری در گفتوگو با فارس دیدار روحانی و اوباما پیروزی محسوب نمیشود عدم گذشت ملت از سهلانگاری مسئولانرئیس سازمان بسیج دانشجویی با بیان اینکه اگر دیدار روحانی با اوباما را پیروزی به حساب بیاوریم مرتکب اشتباه راهبردی شدهایم گفت ملت ایران هرگز از سهلانگاری مسئولان نخواهد گذشتانتقاد از ذوق زدگی روزنامه های اصلاح طلب نسبت به دیدار احتمالی روحانی - اوباما
انتقاد از ذوق زدگی روزنامه های اصلاح طلب نسبت به دیدار احتمالی روحانی - اوباما سیاست > دیپلماسی - مشرق نیوز نوشت روزنامههای اصلاحطلب اولین روز کاری هفته را با تمرکز بر انعکاس سخنان حجت الاسلام روحانی در گفت و گو با شبکه آمریکایی NBC آغاز نمودند و از احتمروحانی: دیدار با اوباما نامحتمل است
روحانی دیدار با اوباما نامحتمل است به گزارش مهر به نقل از واشنگتن پست حسن روحانی در این گفتگو این مطلب را که بازداشت این خبرنگار به عنوان تلاشی برای ضربه زدن به دولت وی بوده را رد کرد و تاکید نمود که دستگاه قضایی ایران با عدالت در مورد این خبرنگار حکم صادر خواهد کرد رئیس جمهمصوبه ممنوعيت واردات خودروهاي لوکس مغاير قانون نيست/ روحاني برنامه اي براي ديدار با اوباما ندارد
۲۶ شهريور ۱۳۹۳ ۱۳ ۳۷ب ظ معاون رئيس جمهور در پاسخ به موج خبر داد مصوبه ممنوعيت واردات خودروهاي لوکس مغاير قانون نيست روحاني برنامه اي براي ديدار با اوباما ندارد مصوبه هيات وزيران براي ممنوعيت واردات خودروهاي با حجم بيش از 2500 سي سي مغاير با قانون نيست محمدباقر نوبخت معاون رئمطهری:نگذاشتند خاتمی به ملاقات رهبری برود/ دیدار روحانی و اوباما به صلاح نیست
مطهری نگذاشتند خاتمی به ملاقات رهبری برود دیدار روحانی و اوباما به صلاح نیست علی مطهری می گوید که خوب بود سید محمد خاتمی به ملاقات رهبری می رفت که نگذاشتند به گزارش نامه نیوز علی مطهری در درجمع خبرنگاران درباره احتمال دیدار اوباما و روحانی گفت به نظر من این دیدار به صلاح نیستبرنامه اي براي ديدار ميان اوباما و روحاني در نيويورک وجود ندارد
۲۸ شهريور ۱۳۹۳ ۱۶ ۴۰ب ظ مقام آمريکايي برنامه اي براي ديدار ميان اوباما و روحاني در نيويورک وجود ندارد يک مقام آمريکا با تأکيد بر عدم وجود برنامه اي براي ديدار روساي جمهور ايران و آمريکا تأکيد کرد که چنين مسئلهاي در واقع به انتخاب ايران بستگي دارد به گزارش خبرنگار بين الملل خروحانی: قرار نیست برای همیشه رابطه ایران و آمریکا خصمانه باشد/دیدار یا مکالمهتلفنی با اوباما در برنامهام نیس
روحانی قرار نیست برای همیشه رابطه ایران و آمریکا خصمانه باشد دیدار یا مکالمهتلفنی با اوباما در برنامهام نیست رئیسجمهور با بیان اینکه مبارزه نمایشی با تروریسم نمی تواند دنیا را به هدف بلند ثبات و امنیت رهنمون کند گفت چه تحریمهای یکجانبه آمریکا چه تحریمهای اتحادیه اروپا و چآیا اوباما و روحانی دیدار می کنند؟
آیا اوباما و روحانی دیدار می کنند قرار است هفته آینده روسای جمهور ایران و آمریکا به منظور حضور در نشست های سازمان ملل در نیویورک حضور پیدا کنند اما این بار انتظارات برای حتی دست دادن این دو بایکدیگر نسبت به پاییز گذشته کمتر است آسوشیتدپرس نوشت درحالیکه مقامات وزارت خارجه دو کروحانی: برنامه ای برای دیدار با اوباما ندارم
روحانی برنامه ای برای دیدار با اوباما ندارم رئیسجمهور در نشست با مدیران ارشد رسانههای بینالمللی در نیویورک حمله شب گذشته آمریکا به سوریه را خلاف مقررات بینالمللی دانست و گفت برنامهای برای دیدار با اوباما ندارم خبرگزاری تسنیم رئیسجمهور در نشست با مدیران ارشد رسانههای ببرنامه ای برای دیدار روحانی و اوباما وجود ندارد
برنامه ای برای دیدار روحانی و اوباما وجود ندارد یک مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفته است برنامهای برای ملاقات روسایجمهوری ایران و آمریکا در نیویورک وجود ندارد اما اوباما آماده است تا چنین دیداری صورت گیرد خبرگزاری فارس یک مقام ارشد آمریکایی گفت برنامهای برای دیدابروجردی: دیدار روحانی با اوباما خاصیتی ندارد
نبض سیاست بروجردی دیدار روحانی با اوباما خاصیتی ندارد علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امینت ملی مجلس در پاسخ به پرسشی درباره دیدار احتمالی باراک اوباما و حسن روحانی در نیویورک تاکید کرد دیدار با اوباما هیچ خاصیتی ندارد وی با یادآوری گفت وگوی تلفنی روسای جمهور ایران و آمریکا دراوباما از دیدار با روحانی استقبال میکند
اوباما از دیدار با روحانی استقبال میکند یک مقام آمریکایی اعلام کرد اوباما در حال حاضر برنامهای برای دیدار با حسن روحانی ندارد اما از این دیدار استقبال میکند به گزارش نامه نیوز رویترز گزارش داد یک مقام آمریکایی روز پنجشنبه اعلام کرد که باراک اوباما رییس جمهور آمریکا برنامهدیدار باپوتین و روحانیدر برنامه اوباما نیست
دیدار با پوتین و روحانی در برنامه اوباما نیست کاخ سفید اعلام کرد باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا هیچ برنامه ای برای دیدار با ولادیمیر پوتین و حسن روحانی همتایان روس و ایرانی خود در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک ندارد باشگاه خبرنگاران کاخ سفید اعلام کرد باراک اوبعضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: برای دیدار احتمالی روحانی و اوباما قطعا از قبل تصمیمگیری شده است
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس برای دیدار احتمالی روحانی و اوباما قطعا از قبل تصمیمگیری شده است یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره برخی واکنشها به احتمال دیدار روحانی و اوباما در حاشیه اجلاس سازمان ملل گفت که اگر برای برگزاری چنین دیداری از قبل برنامهمصباحیمقدم: نگرانیها در مورد احتمال دیدار روحانی و اوباما بیجاست
مصباحیمقدم نگرانیها در مورد احتمال دیدار روحانی و اوباما بیجاست یک نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه ایجاد ارتباط با آمریکا نباید همراه با ذوقزدگی باشد نگرانیها در مورد احتمال دیدار روحانی و اوباما را بیجا خواند و گفت که رییسجمهور بدون داشتن موافقت روش«دلواپسی» رسانه های عربی از دیدار احتمالی حسن روحانی و باراک اوباما
دلواپسی رسانه های عربی از دیدار احتمالی حسن روحانی و باراک اوباما برخی رسانه های عربی از دیدار احتمالی حسن روحانی با باراک اوباما ابراز نگرانی کردند و با رویکرد و جهت گیری منفی به این به موضوع پرداختند همزمان با این رویکرد منفی گروهی از جریان های سیاسی تندرو داخلی تحت چتر دلواپ-
گوناگون
پربازدیدترینها