محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832776516
اگر روحانی و اوباما دیدار میکردند... |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: اگر روحانی و اوباما دیدار میکردند...
محمود ملکی*
کد خبر: ۴۳۷۶۵۶
تاریخ انتشار: ۰۵ مهر ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۸ - 27 September 2014
رویکردهای سیاست خارجی ایران نسبت به غرب و به ویژه آمریکا در این روزها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. این توجه ویژه به سیاست خارجی، در بخشی ناشی از اولویتی است که دولت برای آن قائل شده و در بخشی دیگر از پویایی نشات گرفته که مسوولان وزارت خارجه در دیپلماسی پیش گرفتهاند.
اما مهمترین مساله روزهای اخیر در بین مطبوعات و سیاستمداران ایرانی در این رابطه،حضور دکتر حسن روحانی رئیس جمهور ایران در نیویورک و دیدار احتمالی وی با رئیس جمهور آمریکا بود. یک دیدار احتمالی که به حدی افراطی در کانون توجهات سیاسیون جناحی و نه عقلایی قرار گرفت .
عدهای از اصولگرایان، نه تنها دیدار با اوباما، که مکالمه تلفنی سال گذشته روحانی و اوباما را زیر سوال رفتن جمهوری اسلامی و لطمه خوردن آن ارزیابی کردند و عدهای از اصلاح طلبان چنان به استقبال دیدار دکتر روحانی و کامرون رفتند که تصور میشد که اگر پس از آن دیدار، دیدار روحانی و اوباما نیز صورت میگرفت، گویی که معجزهای رخ نموده است.
در چنین فضای احساسی و هیجانی، حتی آنانی که خود را طرفدار رویکردهای سیاست خارجی دولت نسبت به تعامل با دنیا میدانند، نخواستند و یا نتوانستند به مخاطبان ایرانی شان به صورت معقول و مستدل درباره یک دیدار احتمالی سخن بگویند. نخواستند و یا نتوانستند در مورد رویکردهای تعاملی ایران و آمریکا سخن بگویند، به آنان بگویند که کشورها حتی در صورتی که هیچ رابطه دیپلماتیکی با هم نداشته باشند باز نوعی از تعامل را خواهند داشت. تعاملی که البته در چارچوب یک نظام تعاملی تعریف شده باش.
چرا که حتی دو کشور در حال جنگ، مانند ایران و عراق، در طول هشت سال جنگ، نوعی نظام تعاملی بین خود را ایجاد کرده بودند. ایران و آمریکا نیز از این قاعده مستثنی نیستند و سالهای پس از انقلاب یک نظام تعاملی بین هم به وجود آوردهاند که به ویژه در یک سال اخیر این نظام تعاملی تقویت شده است.
نکته مهم در این میان، نوع تعامل ایران و آمریکا و یا حتی نوع تعامل رئیس جمهور ایران و آمریکا با همدیگر و نتایج این انواع مختلف نظام تعاملی برای دو کشور است. موضوعی که هر دو گروه موافق و مخالف دیدار احتمالی دکتر روحانی و اوباما آن را نادیده گرفتند.
نظام تعاملی ایران و آمریکا: چه نوع تعاملی؟
نظام تعاملی بین کشورها، در واقع نوع رفتار و تعامل کنشگران سیاست خارجی کشورها در قبال یکدیگر است.نظام تعاملی مشخص می کند که در چه حدی و برای چه هدفی تعامل بین کشورها برقرار می شود.بسته به حد تعامل و هدف تعامل می توان، نظام های تعاملی کشوری با کشور دیگر را شناسایی کرد.
برخی از تحلیل گران نظام تعاملی بین دو یا چند کشور را در قالب دو «نظام تعاملی تفاهمی» و «نظام تعاملی ابزاری» دسته بندی میکنند. تقسیم بندی که میتوان از آن برای درک تعامل بین ایران و آمریکا هم از آن استفاده نمود.
ادیبزاده در کتاب زبان، گفتمان و سیاست خارجی، در باره «تعامل تفاهمی» میگوید تعامل تفاهمی که مبنای آن «درک» و «فهم» پیامها و معانی دیگری است امکان «نزدیکی» و «برقراری ارتباط» و «مکالمه بیشتر» را بین طرفین فراهم میکند. نکته مهم در این نوع تعامل این است که بر مبنای «گفتوگوی تفاهمی» پایه گذاری میشود. در این منطق گفتوگو، طرفین به کنشهایی اقدام میکنند که شناسایی دیگری را در پی دارد. در چنین نظام تعاملی، طرفین به هدف رسیدن به یک «نگاه مشترک» است به گونهای که احساس نامطلوب بیگانه گی بین دو کشور از بین برود و معانی فرهنگی ضدیت در ادبیات سیاسی دو کشور علیه هم تولید و باز تولید نگردد.
اما در نظام تعاملی دیگر که آن را نظام تعاملی ابزاری مینامند، هدف از تعامل، تفاهم و رسیدن به یک نگاه مشترک نیست، بلکه هدف از این نوع تعامل «رسیدن به موفقیت» است. در واقع در این نوع نظام تعاملی،هدف ایجاد نوعی یگانگی بین طرفین تعامل و یا رسیدن به نوعی افق دید مشترک نیست، بلکه مهمترین عنصر تعامل، رسیدن به یک «موفقیت خاص» و «سود مبادلهای» ناشی از آن است و تعامل به عنوان ابزاری برای رسیدن به «موفقیت و سود» مورد استفاده قرار میگیرد. در چنین نظام تعاملی، طرفین تعامل اگر چه در نظام فرهنگی و نظام معنایی خود، به تولید و باز تولید مفاهیمی میپردازند که احساس دوری و شکاف دو دولت را تقویت میکند، اما «سود مبادلهای و سود تجاری»، آنان را به تعامل وادار میکند.
گفتوگوهای اخیر ایران و آمریکا به شدت در چارچوب نظام تعاملی اخیر، یعنی «تعامل ابزاری» معنا پیدا می کند و این خود ناشی از دو عامل تاریخی است.
اولین عامل تاریخی، تاکید دو طرف بر ایجاد و تداوم یک نظام تعاملی هر چند از نوع ابزاری آن باشد.در طول دهههای گذشته نیز اگر چه حداقلی از این تعامل ابزاری به منظور کسب منفعت، بین طرفین وجود داشت، اما در طول زمان،گاه دولتهای منتخب ایرانی وگاه دولتهای منتخب در آمریکا، همین حداقل از حد تعامل ابزاری را هم به دیده تحقیر مینگریستند. اما در حال حاضر هر دو دولت مستقر در ایران و آمریکا، ایجاد و تقویت یک نوع نظام تعاملی ابزاری قدرتمند را پذیرفتهاند.
دومین عامل تاریخی، بن بست در مذاکرات هستهای بود. مذاکرات هستهای ایران و غرب، در نبود حداقلی از تعامل بین ایران و آمریکا، به نوعی قفل شده بود و شاید بتوان گفت از دید یک ناظر بیطرف بیرونی، زمان به ضرر هر دو طرف در حال از دست رفتن بود. ایران با وجود تحریمها فشار زیادی را متحمل میشد و از آن سو آمریکاییها هم مشاهده میکردند که ایران روز به روز توانایی هستهای خود را توسعه بیشتری میدهد.
در چنین شرایطی تقویت نظام تعاملی ابزاری بین دو کشور در دستور کار قرار گرفت و هنوز هم در جریان است و طرفین به قصد به دست آوردن حداکثر سود از این تعاملات با هم مذاکراتی را در سطوح مختلف انجام میدهند.
اکنون سئوال اینجاست که در چارچوب چنین نظام تعاملی که بین ایران و آمریکا ایجاد شده است، منتقدان به چه میزان باید نگران باشند و موافقان تا چه اندازه خوشحال؟
اگر چه در حال حاضر یک نوع نظام تعاملی بین ایران و آمریکا برقرار است، اما همزمان معانی و فرهنگ ضدیت با دیگری در هر دو کشور به قوت خود باقی است و حتی روسای جمهور ایران و آمریکا و دیگر مقامات دو کشور این نظام معانی ضد گونه را تقویت میکنند. نامیدن ایران به عنوان حامی تروریسم توسط مقامات آمریکایی، تلاش برای از بین بردن محور مقاومت در منطقه که رهبری آن را ایران بر عهده دارد، دخالت در سیاست داخلی ایران و حتی حمایت از گروههای تروریستی مخالف نظام سیاسی ایران، تولید و باز تولید سیاستهای ضدیت با ایران در دورن آمریکا است.
از این سو سیاستهای اصولی ایران در مخالفت وبه رسمیت نشناختن رژیم صهیونیستی، اشغالگر نامیدن آمریکا در عراق و افغانستان، مخالفت با طرحهای آمریکا در منطقه، رهبری جریان مقاومت ضد شغالگری آمریکا، کافی است که برای آمریکاییها تلقی ضدیت کند.
در چنین چارچوبی که حتی شخص رئیس جمهور و وزیر امور خارجه خود نیز به باز تولید این نظام معانی ضد، بر اساس مبانی و اصول نظام ادامه میدهند، مذاکرات اخیر به یک نظام تعاملی تفاهمی تبدیل نخواهد شد.
آن دسته از افرادی که نگران دیدار اوباما و دکتر روحانی هستند- به فرض اینکه محدودیتی برای این دیدار از سوی سران نظام مطح نشده باشد- زمانی باید نگران باشند که رئیس جمهور ایران، نظام معنایی خاص انقلاب اسلامی ایران را کناری گذاشته باشد و با پذیرش نظام معنایی آمریکا، با این کشور به مذاکره پرداخته باشد، که تا کنون چنین مسالهای دیده نشده است.
در واقع مذاکرات ایران و آمریکا در چارچوب مذاکرات،هسته ای در قالب تعامل ابزاری به قصد رسیدن به موفقیت برای طرفین و به دست آوردن حداکثر سود سیاسی و حتی تجاری بوده است و هیچ نشانی از تفاهم برای رسیدن به افق مشترک و یا نظام معنایی مشترک دیده نمی شود.
لذا دیدار روحانی و اوباما حتی به فرض نبود محدودیت های سیاسی،اگر هم صورت می گرفت، بنا نبود که در قالب یک تعامل تفاهمی صورت بگیرد.تلاش برای ایجاد تفاهم تعاملی بین ایران و آمریکا در حال حاضر،مستلزم دست کشیدن یکی از این کشورها از مفاهیم و مفروضات بنیادین نظام های سیاسی دو کشور است.
به نظر نمی رسد که آمریکایی ها برای چنین تعاملی از ارزش های بنیادین خود دست بردارند.وضعیت ایران در این میان البته روشن تر از آمریکاست.
*سردبیر
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]
صفحات پیشنهادی
روحانی:برنامهای برای دیدار با اوباما ندارم |اخبار ایران و جهان
روحانی برنامهای برای دیدار با اوباما ندارم کد خبر ۴۳۶۷۱۳ تاریخ انتشار ۰۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۵۷ - 23 September 2014 حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران که برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به سر می برد گفت برنامه ای برای دیدار با باراک اوباما رییس جمهوری آمراوباما آماده دیدار با روحانی است |اخبار ایران و جهان
اوباما آماده دیدار با روحانی است یک مقام آمریکایی در مورد دور جدید مذاکرات ایران و گروه 1 5 در نیویورک گفت دو طرف تعهد خود را برای دست یافتن به توافق جامع در مذاکرات هسته ای نشان داده اند و احتمال دست یافتن به پیشرفت وجود دارد کد خبر ۴۳۵۴۸۴ تاریخ انتشار ۲۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۵نوبخت: دیدار با اوباما در برنامه روحانی نیست |اخبار ایران و جهان
نوبخت دیدار با اوباما در برنامه روحانی نیست سخنگوی دولت اعلام کرد رئیس جمهور در جریان سفر به نیویورک جهت حضور در مجمع عمومی سازمان ملل با 12 تن از سران و مسئولان بلند پایهی کشورهای جهان دیدار خواهد کرد کد خبر ۴۳۶۸۹۱ تاریخ انتشار ۰۲ مهر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۷ - 24 September 2014 سخنگوکاخ سفید: اوباما با پوتین و روحانی دیدار نمیکند |اخبار ایران و جهان
کاخ سفید اوباما با پوتین و روحانی دیدار نمیکند کاخ سفید اعلام کرد باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا هیچ برنامه ای برای دیدار با ولادیمیر پوتین و حسن روحانی همتایان روس و ایرانی خود در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک ندارد کد خبر ۴۳۴۸۵۴ تاریخ انتشار ۲۵ شهريور ۱۳۹۳دیدار رییسجمهوری بولیوی با روحانی |اخبار ایران و جهان
دیدار رییسجمهوری بولیوی با روحانی رییسجمهوری کشورمان در دیدار با رییس جمهوری بولیوی با تاکید بر توسعه و استحکام بیشتر روابط دو جانبه دو کشور اظهار داشت برای جمهوری اسلامی ایران روابط با کشورهای آمریکای لاتین و کشورهای انقلابی و مستقلی نظیر بولیوی دارای اهمیت است کد خبر ۴۳۷۰واکنش روحانی به طرح اوباما برای نابودی داعش |اخبار ایران و جهان
واکنش روحانی به طرح اوباما برای نابودی داعش دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان در گفت و گو با شبکه ان بی سی آمریکا و در واکنش به استراتژی اوباما برای نابودی داعش اظهار کرد تجربه سالهای اخیر نشان داده است آمریکاییها و دیگران در جنگ با تروریسم تا کنون موفق نبوده اند اگر بناست ترودیدار روحانی با حیدر العبادی |اخبار ایران و جهان
دیدار روحانی با حیدر العبادی رییسجمهوری کشورمان در دیدار با حیدر العبادی ثبات و امنیت عراق را ثبات و امنیت جمهوری اسلامی ایران قلمداد کرد و گفت در منطقه حساس خاورمیانه در صورتی می توانیم به تعالی و توسعه مادی برسیم که در کنار یکدیگر متحد باشیم کد خبر ۴۳۷۰۴۵ تاریخ انتشار ۰۳ مدیدار وزیر خارجه آلمان با روحانی |اخبار ایران و جهان
دیدار وزیر خارجه آلمان با روحانی دکتر حسن روحانی عصر روز پنجشنبه به وقت نیویورک در دیدار فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان گفت منافع طرفین ایجاب می کند که گام های نهایی هر چه سریعتر برداشته شوند و در عین حال حقوق ملت ایران نیز بدون تبعیض و بر اساس قوانین بین المللدیدار وزیرخارجه کره شمالی با روحانی |اخبار ایران و جهان
دیدار وزیرخارجه کره شمالی با روحانی دکتر روحانی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران برای توسعه و تقویت روابط با کشورهای شرق آسیا اهمیت خاصی قائل است گفت ایران و کره با فعال کردن ظرفیتهای خود میتوانند تحرک بیشتری در روابط و مناسبات خود ایجاد کنند کد خبر ۴۳۴۹۸۹ تاریخ انتشاربرداشت زیباکلام از دیدار روحانی و دیوید کامرون |اخبار ایران و جهان
برداشت زیباکلام از دیدار روحانی و دیوید کامرون بگذارید صورتمساله را به شکل دیگری تعریف کنیم اگر زمینههای توافق تهران و واشنگتن فراهم نشده بود در عمل غیرممکن میشد که بلندپایهترین مقام کشور انگلستان با رییسجمهور ایران دیدار و گفتوگو میکرد کد خبر ۴۳۶۸۰۲ تاریخ انتشار ۰۲ مسخنان کامرون پس از دیدار با روحانی علیه ایران |اخبار ایران و جهان
سخنان کامرون پس از دیدار با روحانی علیه ایران آنگونه که در برخی رسانههای داخلی تصور میشد و برخی صاحبنظران و کارشناسان خارجی و داخلی میپنداشتند و از دیدار روحانی و کامرون به عنوان یک دیدار تاریخی نام میبردند سخنان نخست وزیر انگلیس در مجمع عمومی سازمان ملل و تنها چند ساعت پس اادامه دیدارهای روز سوم روحانی در نیویورک |اخبار ایران و جهان
ادامه دیدارهای روز سوم روحانی در نیویورک برای دیدن تصاویر دیدارهای رئیسجمهور در روز سوم اقامت در نیویورک با تابناک همراه باشید کد خبر ۴۳۷۲۴۸ تاریخ انتشار ۰۴ مهر ۱۳۹۳ - ۰۲ ۰۵ - 26 September 2014 ملاقات بانخست وزیر گرجستان ملاقات با رییس جمهور سوییس ملاقات با رهاشمیان تماشاگر ویژه دیدار هامبورگ - بایرن مونیخ |اخبار ایران و جهان
هاشمیان تماشاگر ویژه دیدار هامبورگ - بایرن مونیخ کد خبر ۴۳۵۹۹۷ تاریخ انتشار ۳۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۸ - 21 September 2014 پیشکسوت فوتبال کشورمان شب گذشته دیدار تیمهای هامبورگ و بایرن مونیخ را از نزدیک تماشا کرد به گزارش فارس وحید هاشمیان پیشکسوت فوتبال کشورمان که این روزها در کلدیدار نخست وزیر ژاپن با روحانی |اخبار ایران و جهان
دیدار نخست وزیر ژاپن با روحانی رییس جمهوری ایران در دیدار با نخست وزیر ژاپن اعلام کرد نگاه ایران به ژاپن نگاه به یک دوست است و از این کشور برای ورود فعال تر به بازار اقتصاد ایران دعوت کرد کد خبر ۴۳۶۷۴۲ تاریخ انتشار ۰۱ مهر ۱۳۹۳ - ۲۰ ۴۹ - 23 September 2014 رییس جمهوری ایران دبروجردی: دیدار با اوباما هیچ خاصیتی ندارد |اخبار ایران و جهان
بروجردی دیدار با اوباما هیچ خاصیتی ندارد رئیس کمیسیون امینت ملی مجلس گفت گفتوگوی تلفنی روحانی با اوباما جز ایجاد فضای منفی برای کشور هیچ خاصیت دیگری نداشت بنابراین این دیدار احتمالی نیز طبق همان قاعده تحلیل میشود کد خبر ۴۳۷۳۶۱ تاریخ انتشار ۰۴ مهر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۲۹ - 26 Septembدیدار اولاند با روحانی |اخبار ایران و جهان
دیدار اولاند با روحانی رئیسجمهور کشورمان که برای شرکت در شصت و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر میبرد با همتای فرانسوی خود دیدار کرد کد خبر ۴۳۶۷۴۸ تاریخ انتشار ۰۱ مهر ۱۳۹۳ - ۲۱ ۱۹ - 23 September 2014 رئیسجمهور کشورمان که برای شرکت در شصت و نهمین مجمع عمومی سازمدیدارهای روز سوم سفر روحانی به تاجیکستان |اخبار ایران و جهان
دیدارهای روز سوم سفر روحانی به تاجیکستان حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی که صبح جمعه و در محل اقامت خود در شهر دوشنبه تاجیکستان میزبان قربان قلی وردی محمد اف بود خطاب به وی گفت ایران و ترکمنستان دو همسایه و برادر با ریشه های مشترک هستند و ضروری است ظرفیت های برزمین مان-
سیاسی
پربازدیدترینها