واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آیا رویکرد آمریکا به همکاری با ایران علیه داعش تغییر کرده است؟
طی هفته های اخیر و به موازات اعلام راهبرد جدید آمریکا برای مبارزه با گروه تروریستی داعش، بحث های فراوانی درباره احتمال انجام همکاری میان تهران و واشنگتن در این زمینه و به طور کلی نقش آفرینی ایران مطرح شده است. در این میان، مرروی بر روند موضع گیری های مقامات آمریکایی درباره همکاری با ایران، می تواند دربردارنده نکات مهمی در این زمینه باشد.
کد خبر: ۴۳۶۶۰۰
تاریخ انتشار: ۰۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۳ - 23 September 2014
طی هفته های اخیر و به موازات اعلام راهبرد جدید آمریکا برای مبارزه با گروه تروریستی داعش، بحث های فراوانی درباره احتمال انجام همکاری میان تهران و واشنگتن در این زمینه و به طور کلی نقش آفرینی ایران مطرح شده است. در این میان، مرروی بر روند موضع گیری های مقامات آمریکایی درباره همکاری با ایران، می تواند دربردارنده نکات مهمی در این زمینه باشد.
به گزارش «تابناک»، طی روزهای اخیر موضع گیری های متفاوت و بعضاً متناقضی از سوی مقامات آمریکایی درباره چشم انداز و احتمال همکاری این کشور با ایران در مبارزه با گروه تروریستی داعش منتشر شده است. در این راستا، نه تنها مقامات مختلف این کشور مواضع مختلفی را بیان کرده اند، بلکه حتی در یک مورد (وزیر خارجه این کشور) یک مقام آمریکایی مواضع متفاوتی را در مقاطع گوناگون زمانی بیان کرده است.
پیشتر و تنها چند روز پس از اعلام راهبرد آمریکا علیه داعش از سوی رئیس جمهور این کشور، جان کری، وزیر خارجه آمریکا طی اظهاراتی با اشاره به برخی گمانه های شکل گرفته درباره احتمال همکاری کشورش با ایران، گفت با توجه به رویکرد ایران درباره موضوعات مختلف منطقه ای، همکاری با ایران در مبارزه با داعش «مناسب نیست».
اما اظهارات بعدی وی که طی روزهای اخیر مطرح شده، کاملاً متفاوت بوده و از قضا بازتاب بسیار گسترده ای نیز در میان مطبوعات و رسانه های بین المللی یافته است. در آخرین مورد، کری در تشریح نقش دیگر کشورها در ائتلاف ضد داعش، گفت ایران نیز می تواند در این ائتلاف «نقشی ایفا کند». پیش از آن نیز وی در جریان یک جلسه استماع در سنای آمریکا، گفته بود در صورت ناکامی آمریکا، این ایران است که می تواند وظیفه هدایت مبارزه علیه داعش را بر عهده بگیرد.
با این حال، دو روز پیش، سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل ضمن بیان مواضعی تند و متفاوت با وزیر خارجه کشورش، مدعی شد از آنجا که ایران از گروه های تروریستی در منطقه حمایت می کند (وی حزب الله را به عنوان یک گروه تروریستی مورد اشاره قرار داد)، نمی تواند در ائتلاف ضد داعش نقش ایفا کند. شب گذشته نیز جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید تأکید کرد آمریکا هیچ «همکاری نظامی یا اطلاعاتی» با ایران نخواهد داشت.
با این حال، خبرگزاری «رویترز» امروز تحلیلی را درباره موضوع همکاری احتمالی ایران و آمریکا در مبارزه با داعش منتشر کرده که قرار دادن آن در کنار موضع گیری های فوق، می تواند در درک دلیل اتخاذ این مواضع متفاوت و رویکرد واقعی آمریکا در قبال همکاری با ایران مفید باشد.
این خبرگزاری می نویسد چه واشنگتن بخواهد و چه نخواهد، ایران متحد کلیدی دولت های عراق و سوریه است و بازیگری بسیار مهم در مبارزه با گروه تروریستی داعش به شمار می رود. بر این اساس، آمریکا به شدت نیازمند این است که از نقش و نفوذ ایران در منطقه در راستای هدف خود که مبارزه با داعش است، استفاده کند. آرون دیوید میلر، مشاور پیشین امور خاورمیانه در دولت آمریکا در این زمینه می گوید: «آن ها (ایرانی ها) قطعاً بخشی از این مبارزه هستند. آن ها حضوری در صحنه تحولات دارند که ما فاقد آن هستیم».
اما بخش مهم مطلب رویترز، جایی است که می نویسد به اعتقاد کارشناسان، روند مطلوب آمریکا در قبال همکاری با ایران، این است که تهران و واشنگتن هر یک به طور جداگانه در راستای مبارزه با داعش فعالیت کنند؛ اما ضمن حفظ تماس با یکدیگر، ترتیبی بیندیشند که فعالیت هایشان در تناقض با هم قرار نگیرد. به بیان ساده تر، ترتیباتی فراهم شود که از برخورد ناخواسته دو طرف و یا مزاحمت در عملیات های هر یک از آن ها از سوی دیگری جلوگیری شود.
بر این اساس، می توان چنین گفت که اظهارات اخیر ارنست درباره عدم «همکاری نظامی و اطلاعاتی» با ایران می تواند صحیح باشد. بر اساس طرح اشاره شده از سوی رویترز، اصولاً «همکاری» میان طرفین صورت نخواهد گرفت و ماجرا، تنها حفظ تعاملات برای پیشبرد بهتر عملیات علیه داعش است. این می تواند همان «نقشی» باشد که کری برای ایران در ائتلاف مبارزه با داعش در نظر گرفته است.
اما اینکه چرا برخی از مقامات آمریکایی همچنان مواضع تندی را علیه همکاری با ایران مطرح می کنند را نیز می توان از بخش دیگری از مطلب رویترز دریافت. این خبرگزاری در مطلب خود اشاره می کند که یکی از دغدغه های مهم آمریکا، این است که همکاری علنی با ایران، سبب نگرانی برخی متحدین منطقه ای این کشور – به ویژه عربستان سعودی – شده و جلوی همکاری آن ها با آمریکا را بگیرد. بر همین اساس، آمریکا تلاش دارد از یک سو در مواضع علنی موضوع همکاری با ایران را مطرح نکرده و حتی آن را رد کند و از سوی دیگر، تلاش کند تا به صورت پنهانی و غیرعلنی برای پیشبرد دستور کار خود با ایران ارتباط برقرار کند.
به هر حال، این موضوع که آمریکا برای مبارزه واقعی و موثر با داعش به ایران نیاز دارد، حقیقتی است که این روزها تقریباً همه تحلیلگران و کارشناسان به آن اذعان دارند. در این میان، اینکه آمریکا تا چه حد بتواند با اتخاذ یک راهبرد منطقی و سنجیده، نظر ایران را به همکاری با خود جلب کند، موضوع دیگری است که زمان آن را ثابت خواهد کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]