واضح آرشیو وب فارسی:فارس: معاون استاندار مازندران:
برنامه میانمدت توسعه صادرات مرکبات مازندران پیگیری شود
معاون استاندار مازندران: برنامه میانمدت توسعه صادرات مرکبات مازندران پیگیری شود.
به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، جلسه توسعه صادرات مازندران با محوریت مرکبات این استان شامگاه شنبه با حضور فعالان بخش خصوصی و دولتی در ساختمان معاونت برنامهریزی استانداری مازندران برگزار شد. در این نشست که ابتدا فعالان بخش خصوصی، به بیان دیدگاهها، نظرات و مشکلات عرصه صادرات پرداختند، مشکلاتی از قبیل سود بانکی بالا، نداشتن مزیت نسبی در صادرات، عدم استانداردسازی محصولات کشاورزی مازندران، نداشتن سیستم مناسب حمل و نقل و... احصا شد.
در این نشست علی احسانی معاون برنامهریزی استاندار مازندران با بیان اینکه بخشی از مشکلات مربوط به دولت و بخشی هم مربوط به بخش خصوصی است، گفت: بخش خصوصی و تشکلها میتوانند با راهاندازی اتاق بازرگانی مشترک با روسیه، نسبت به کاهش مشکلات صادرات به این کشور، اقدام کنند. وی بیان کرد: برنامه میانمدت توسعه صادرات مرکبات مازندران باید پیگیری شود.
در بخش دیگری از این نشست، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با اشاره به اینکه مشکلات را نفی نمیکنیم، گفت: اما صادرکنندگان نباید خود را به دریافت یارانه وابسته کنند که اگر روزی این یارانه پرداخت نشود، از بین بروند. دلاور حیدرپور با بیان اینکه نرخ سود بانکی در سال جاری افزایش یافته است، تصریح کرد: مگر صادرکننده چه اندازه درآمد دارد که 30 درصد درآمد خود را به عنوان سود به بانک برگرداند. حیدرپور یادآور شد: میتوان از محل صندوق توسعه ملی، که به تولید، تسهیلات با نرخ 16 درصد اختصاص میدهد، به بخش صادرات هم همین تسهیلات را اختصاص داد. وی با اشاره به اینکه دولت میتواند در گسترش روابط سیاسی و اقتصادی برای تسهیل امور صادرکنندگان، گام بردارد که این کمک در حال انجام است، اظهار داشت: دست ما پر نیست اما آنقدر هم خالی نیست که نتوانیم برای صادرکنندگان کاری انجام دهیم. حیدرپور بر مشکلات کمبود نقدینگی و سیستم حمل و نقل صادرکنندگان تاکید کرد. مدیر بندر امیرآباد نیز از دیگر مسئولان بخش دولتی در این نشست بود. علی خدمتگزار در سخنانی اظهارداشت: در بندر امیرآباد بر صادرات تاکید داریم و این مزیتی نسبی برای استان است. وی ادامهداد: در بندر امیرآباد پایانه عمومی نداریم و باید در این زمینه چارهاندیشی شود. خدمتگزار با اشاره به اینکه حمل و نقل هوایی برای کالای با ارزش مورد استفاده قرار میگیرد که سریع باید به مقصد برسد، افزود: کشتی یخچالدار هم گرانترین نوع کشتی است که در دریای مازندران وجود ندارد و حتی راجع به راهاندازی کشتی مسافربری هم هنوز نتوانستیم اقدام کنیم. این مسئول با بیان اینکه نگاه ما بر راهاندازی و توسعه صادرات است، ادامه داد: بهدنبال این هستیم که مجوز استفاده از 50 تا 200 کانتینر را در دریا، دریافت کنیم. همانگونه که از سخنان مسئولان حاضر در این نشست برمیآید، مسئولان به مشکلات عرصه صادرات که میتواند محور توسعه استان باشد، آگاه هستند اما چه وقت قرار است این مشکلات به ویژه در حوزه حمل و نقل، رفع شود، ما هم نمیدانیم. انتهای پیام/86007
93/06/30 - 02:59
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]