واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: «خانه پدری» و تسویه حساب شخصی که به دنبال سانسور آن است /کیانوش عیاری: هرچه بگویم به ضرر فیلم است
همیشه نهادها و جمعیتهایی خارج از ارشاد وجود دارند که تصمیم میگیرند و رای خود را به کرسی مینشانند و فیلم را از ارکان خارج میکنند.
شیما انتظاری مقدم: دختری به دست پدر و برادرش به اتهام ناموسی به قتل میرسد؛ کات. شش دهه زندگی این خانواده در آن خانه به نمایش در میآید؛ پایان.
«خانه پدری» از جمله آثار با ارزش کیانوش عیاری است که پس از ساخت با مشکلات بسیاری همراه شد. اکران این فیلم در جشنواره ونیز موسسه ناجی هنر را که در ساخت این فیلم مشارکت داشت برافروخت تا جایی که مسئله شکایت از عیاری پیش کشیده شد. پس از آن، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حل مشکل میان کارگردان و ناجی هنر، پیشنهاد داد حدود سه دقیقه از این فیلم حذف و نقش نیروی انتظامی و کلانتری در پایان آن پررنگتر شود، اما عیاری زیر بار این حذف و اضافه شدنها نرفت تا در نهایت و با کش و قوسهای فراوان و پس از 3 سال توقیف این فیلم سال گذشته در جشنواره فیلم سی و دو اکران و با تحسین بسیاری از منتقدان همراه شد.
اکران در جشنواره طرفداران عیاری را امیدوار کرد که به زودی شاهد نمایش سراسری این فیلم در کشور باشند؛ امیدی که خیلی زود به ناامیدی بدل و مسئله سانسور اپیزود اول این فیلم مطرح شد.
کیانوش عیاری، کارگردان فیلم خانه پدری در گفتگوی کوتاه با خبرنگار نامه نیوز درباره وضعیت اکران این فیلم گفت: هنوز هیچ مشخص نیست.
وی با اشاره به اینکه امیدوار است زمانی برای اکران فیلم در نظر گرفته شود، گفت: در کل ترجیح میدهم درباره خانه پدری اظهار نظری نکنم چرا که هر چه بگویم ممکن است به ضرر فیلم تمام شود.
با خانه پدری مشکل شخصی دارند
سانسور فیلم پس از دریافت مجوز، پایین کشیده شدن فیلم از پرده سینما و مشکلات دریافت مجوز برای اکران از جمله مسائلی است که در سالهای اخیر سینمای ایران با آن دست و پنجه نرم میکند؛ مارمولک، من مادر هستم، زندگی خصوصی و گشت ارشاد از جمله فیلمهایی است که با اعتراض گروهی از مردم روبرو و عوامل این فیلمها مجبور شدند یا اکران فیلم را متوقف و فیلم را راهی شبکه خانگی کنند یا سانسورهای مدنظر معترضین را بر فیلم اعمال کرده و فاصلهای میان فیلم خود تا فیلم اکرانشده بسازند.
در این میان برخی از کارگردانها حاضر نشدند به هر قیمتی فیلم خود را به چاقوی تیز معترضان بسپارند و سالها اکران فیلم خود را برای دریافت مجوز اکران به تعویق انداختند؛ خانه پدری از جمله این فیلمهاست.
شاهرخ دولکو، منتقد سینما درباره روال پیش گرفته شده بر ممیزی فیلمها پس از دریافت مجوز به خبرنگار نامه نیوز گفت: به نظر من این ماجرا اساسا اشتباه و فرسایشی است چرا که هنرمند و فرهنگ را گرفتار خود میکند.
وی افزود: وقتی یک فیلمنامه تائید شده است، نباید از ساخت درباره آن بحث کرد و مجوز اکران به آن نداد. هر چه باشد آن فیلم مجراهای قانونی را طی کرده و نباید چنین به چالش کشیده شود.
وی درباره عدم دریافت مجوز اکران خانه پدری گفت: در خصوص فیلم خانه پدری شرایط بسیار وخیم است. چرا که به نظر من این فیلم یکی از پاکترین و سالمترین فیلمهایی است که در سالهای اخیر ساخته شده و از لحاظ کارگردانی و پرداخت ویژگیهای مثبت بسیار دارد.
دولکو ادامه داد: به نظر من بحث سانسور این فیلم، به تسویه حسابهایی برمیگردد که در پشت صحنه وجود دارد و عدهای میخواهند مشکلات شخصی و دق دلیهای خود را اینگونه تخلیه کنند.
این منتقد سینما با تاکید بر اینکه «خانه پدری» یکی از بهترین فیلمهای سالهای اخیر و آقای عیاری است ادامه داد: به نظر من این فیلم هیچ نیازی به سانسور ندارد.
دولکو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا با روی کار آمدن دولت یازدهم، شرایط اکران فیلمها را بهتر ارزیابی میکند یا خیر پاسخ داد: واقعیت این است که خوش بین نیستم. سیستم کشور ما به شکلی است که دولتها تصمیمگیرنده نیستند تا دست باز سیاست خود را اجرا کنند.
وی تاکید کرد: همیشه نهادها و جمعیتهایی خارج از ارشاد وجود دارند که تصمیم میگیرند و رای خود را به کرسی مینشانند و فیلم را از ارکان خارج میکنند.
وی با اشاره به اینکه دست این افراد همیشه باز است گفت: وقتی دولتها به لحاظ اجرایی و قانونی قدرت ندارند و همواره دستهایی پشت پرده وجود دارد، چه فرقی میکند کدام دولت باشد؛ روحانی یا احمدینژاد.
دولکو در پایان گفت: قطعا دولت نسبت به اصلاح این ماجرا حسن نظر دارد اما وقتی محقق میشود که قدرت اجرایی هم در دست دولت باشد نه گروههای دیگر.
نمایش محدود در انتظار یک اثر شایسته است
در شرایطی که مجوز اکران سراسری خانه پدری صادر نمیشود، امیرحسین علمالهدی در گفتگویی با ایسنا درباره اکران این فیلم گفت: طبق نظر اعضای شورای سیاستگذاری گروه «هنر و تجربه» فیلم «خانه پدری» به کارگردانی کیانوش عیاری دارای شاخصهای جدی هنر و تجربه است که میتوان امکان نمایش این فیلم را در این گروه فراهم کرد.
لازم به ذکر است که فیلمهای گروه «هنر و تجربه» هر فیلمی که واجد ویژگیهای گروه هنر و تجربه باشد را اکران خواهد کرد. جمال امید، هوشنگ گلمکانی، جعفر صانعی مقدم، ایرج تقیپور، شهرام مکری، محمد رضا فرجی، مجید مسچی، سیف الله صمدیان و امیرحسین علم الهدی به عنوان اعضای شورای سیاستگذاری سینمای هنر و تجربه را تشکیل میدهند.
اکران این فیلم در گروه «هنر و تجربه» منوط به رضایت کیانوش عیاری است و باید منتظر ماند و دید که آیا کیانوش عیاری فیلمش را اکران میکند یا منتظر میماند شرایط اکران سراسری فیلمش فراهم شود.
۲۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]