واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور مشارکت مردمی در حفظ منابع طبیعی اولویت این سازمان است قزوین - ایرنا - رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: مشارکت مردمی در حفظ منابع طبیعی در اولویت برنامه های این سازمان قرار دارد.
به گزارش ایرنا، "خداکرم جلالی" روز چهارشنبه در سفر یکروزه خود به قزوین در جریان بازدید از طرح های منابع طبیعی و آبخیزداری این استان افزود: بسیاری از مشکلاتی که فرا روی حفاظت از عرصه های طبیعی کشور است، بخاطر عدم مشارکت های مردمی است که باید در این زمینه اطلاع رسانی و آموزش های لازم صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه سالانه چندین هزار هکتار از عرصه های طبیعی و جنگل های کشور براثر سهل انگاری و بی احتیاطی مردم دچار حریق می شود، اظهارکرد: توجه بیشتر به مدیریت منابع طبیعی و ظرفیت های مردمی از بروز بسیاری از مشکلات در این عرصه ها جلوگیری می کند.
جلالی، فرهنگ سازی مناسب در زمینه حفاظت از منابع طبیعی را ضروری دانست و اضافه کرد: حفظ کره زمین و تعادل اکوسیستم ها یک وظیفه ملی است که هم به مسایل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوامع و هم با حیات منابع و سلامت مجموعه موجودات ارتباط دارد.
وی اضافه کرد: رسالتی که ما در حفظ و حراست از منابع طبیعی بر عهده داریم، بسیار سنگین و حساس است، از اینرو باید به این امر مهم اهتمام ویژه ای داشته باشیم .
جلالی افزود: بهره بردار واقعی از منابع طبیعی باید در مقابل هرگونه تخریب و آتش سوزی ها احساس مسوولیت داشته و برای جلوگیری از وقوع آن راهکارهای پیشگیرانه اتخاذ کند.
وی با اشاره به اینکه 80 درصد پهنای کشور را منابع طبیعی تشکیل می دهد، گفت: استفاده از طرح های دانش بنیان متناسب با نیازهای منابع طبیعی از دیگر اولویت های در پیش روی این سازمان است.
جلالی اضافه کرد: با تلفیق دانش بومی مردم و دانش نوین می توان برای دستیابی به این هدف و مدیریت جامع نگر و سیستمی اقدام کرد.
رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، کاهش کمی و کیفی منابع، آبهای زیرزمینی، افزایش تبخیر و افزایش بیماریهای ناشناخته را از دیگر عوارض تخریب منابع طبیعی، عنوان کرد و افزود: متاسفانه به دلیل برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی، سالانه شاهد افت سطح آب های زیرزمینی در کشور هستیم که در واقع با این کار پوشش طبیعی و جنگلی را حذف می کنیم.
جلالی در پایان با بیان اینکه 40 هزار هکتار از جنگل های شمال کشور از نادرترین عرصه های جنگلی به شمار می روند، گفت: خوشبختانه دولت تدبیر و امید برای صیانت و حفاظت از این عرصه های کمیاب تدابیری اتخاذ کرده که امیدواریم شاهد توسعه این منابع خدادادی باشیم.
*کاهش سطح آبهای زیرزمینی تهدیدی جدی برای محیط زیست کشور است
معاون آبخیزداری رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور کاهش سطح آبهای زیر زمینی را تهدیدی جدی برای محیط زیست کشور دانست.
"پرویز گرشاسبی" روز چهارشنبه در سفر یکروزه خود به استان قزوین در گفت وگوی با خبرنگار ایرنا افزود: این عامل تهدید شامل بیشتر استان های کشور می شود که برای مبارزه با این پدیده و حفظ بیشتر منابع مدیریت صحیح لازم است.
وی اظهارکرد: ازجمله عوامل هدر رفت منابع آبی و طبیعی در کشور نتیجه عملکرد منفی نیروی انسانی است که لازمه این امر ترویج فرهنگ حفاظت از منابع و حراست از آن برای نسل های آینده است .
گرشاسبی با اشاره به اینکه متاسفانه مقدار تبخیر آب رودخانه ها در حال افزایش است، بیان کرد: خوشبختانه یکی از برنامه های مهم دولت تدبیر و امید در راستای کنترل آب و کاهش برداشت از منابع و سفره های زیر زمینی است، لذا علاوه بر فرهنگ سازی، اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری از جمله راهکاری مبارزه با پدیده کم آبی در کشور است.
گرشاسبی در ادامه مشارکت های مردمی را در این زمینه بسیار موثر دانست و افزود: توسعه آبیاری مکانیزه با استفاده از سیستم های نوین آبیاری نیاز آبی کشور در بخش کشاورزی را نیز تا حدودی کاهش خواهد داد.
معاون آبخیزداری رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه یادآورد شد: استان قزوین از توان بسیار بالایی جهت اجرای طرح های آبخیزداری برخوردار است.
گرشاسبی با اشاره به نگاه جامع به حوزه های آبخیز و ایجاد تعامل بین اجزا سیستم، برنامه ریزی در حوزه های آبخیز به منظور مدیریت صحیح را لازمه موفقیت در مدیریت حوزه های آبخیز دانست.
وی تصریح کرد: باتوجه به حجم زیاد گستره سرزمین و استعدادهای مناسب محیطی کشور در اجرای طرح های آبخیزداری، ضرورت بهبود و تجربه روش های جدید در امر برنامه ریزی به ویژه در روش های اجرای پروژه های آبخیزداری با مشارکت مردم وجود دارد.
به گفته وی در حال حاضر ۲۹ سد زیر سطحی برای تامین آب در مناطق مختلف کشور ایجاد شده است که این سدها به ویژه در استانهای سمنان و مناطق حاشیه کویر تاثیر بالایی در مهار جریانات زیر سطحی دارد.
گرشاسبی، تبخیر نشدن آبها در این سدها و هزینه کم اجرای آن را از آثار مثبت و ویژگی این سدها برشمرد
وی ادامه داد: آبدهی این سدها به طور میانگین 10 لیتر در ثانیه است و با اجرای پروژه های پایلوت و کسب نتایج مطلوب، توسعه اینگونه سدها در برنامه این معاونت قرار می گیرد.
وی در پایان بر نقش رسانه ها در زمینه آموزش و ترویج فرهنگ استفاده از منابع آبی و طبیعی تاکید کرد و افزود: آموزش نگهداری صحیح و حفاظت از منابع طبیعی به بهره برداران و مردم بسیار موثر خواهد بود.
7390/ 614 / 1539
26/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]