واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: انباشتن ذهن دانش آموزان از یافته های علمی دیگران، موفقیت نیست زنجان - ایرنا - کارشناس تحقیق و پژوهش اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان گفت: انباشتن ذهن دانش آموزان از انبوه اطلاعات و یافته های علمی دیگران، معیار موفقیت علمی آنها نیست.
به گزارش روابط عمومی اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان، علی حیاتی روز چهارشنبه افزود: هدف از انجام تحقیق، تفکر دانش آموزان درخصوص مسایل علمی است، اگر تحقیقی فاقد این پشتوانه فکری باشد ارزش تربیتی نخواهد داشت.
وی یادآورشد: در رویکرد جدید آموزش و پرورش و طبق سند تحول بنیادین، تربیت انسان متفکر، یکی از مهمترین چشم اندازهای تربیتی است.
کارشناس تحقیق و پژوهش اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان گفت: در این نگاه به مفهوم " تفکر" به عنوان زیر بنای تربیت انسان متفکر و خلاق توجه ویژه شده و در چنین نگاهی اندیشه ورزی یکی از مهمترین چالش های پیش روی آموزش این دستگاه تعلیم و تربیت در کلاس های درس است.
حیاتی مهمترین تکلیف معلمان و اولیای دانش آموزان را خلق موقعیت های تفکر برانگیز ذکر کرد و افزود : با چنین دیدگاهی، مؤثرترین و ماندگارترین اوقات کلاس درس برای دانش آموزان لحظاتی است که به همراه معلمان خود درباره مساله ای فکر، به تدوین اطلاعات علمی مبادرت و با جمع بندی، استنتاج علمی و عملی خود به یافته های جدیدی می رسند که محصول تفکر خود آنهاست.
وی اظهارکرد: این یافته برای دانش آموزان بسیار ارزشمند بوده و منجر به ایجاد لذت یادگیری در آنان می شود حتی اگر یافته های آنها با اصول و قوانین علمی موجود همخوانی چندانی نداشته باشد.
کارشناس تحقیق و پژوهش اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان گفت: اینکه دانش آموزان لحظاتی در رابطه با موضوعی تفکر کرده و با قدرت اندیشه به استنتاج می پردازند، در پرورش تفکر و مهارت پژوهشی آنان بسیار تاثیرگذار است.
حیاتی یادآورشد: امروزه بین اهداف و رسالت تعیین شده در رابطه با تحقیق و پژوهش در کتاب های درسی و عملکرد متولیان یک سری خلاها و کاستی هایی وجود دارد و این امر سبب بروز مشکلاتی جدی در این زمینه شده است .
وی ادامه داد: مراجعه مستقیم دانش آموزان به اینترنت، حتی کافی نت های سطح شهر و اخذ نوشته های دیگران بدون حفظ امانتداری علمی، انجام تکالیف تحقیق از طرف والدین، بدون همراهی دانش آموزان، در خواست تحقیق بدون آموزش ساختار و فرایند آن، عدم بازخورد مناسب به تحقیقاتی که توسط دانش آموزان ارایه می شود از جمله پدیده هایی است که علاوه بر تحمیل هزینه های مالی و روانی برای اولیا و دانش آموزان پیامدهای اخلاقی و آموزشی منفی نیز در پی دارد.
حیاتی، بالا بودن سطح انتظارات معلمان و اولیا از دانش آموزان بدون در نظر داشتن علاقه ها، توانایی ها و امکانات محیطی، عدم آموزش ساختار، فرایند و مهارت انجام تحقیق را از عوامل تاثیر گذار در به وجود آمدن چنین فضایی بر تحقیقات دانش آموزان بیان کرد.
وی افزود : طرح" مدیریت و سازماندهی تحقیقات دانش آموزی" یکی از برنامه هایی است که در گروه تحقیق و پژوهش اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان، اجرا می شود که این طرح ساختار واحدی برای تحقیقات تعیین و تعریف کرده و برنامه هایی نیز برای آموزش معلمان و اولیا در نظر گرفته است.
کارشناس تحقیق و پژوهش اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان، خواست تا معلمان فرهیخته تا انتخاب موضوعات تحقیق به علاقه دانش آموزان توجه کرده و به حق انتخاب آنها توجه کنند.
حیاتی افزود: معلمان می توانند قبل از دادن تکالیف تحقیقی، یک تحلیل محیطی علمی داشته باشند که آیا امکانات محیط، توان و استعداد دانش آموزان، با تحقیق خواسته شده مطابقت دارد یا دشواری انجام آن برای اولیا و دانش آموزان اثر منفی و بازدارنده خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه بازخورد تحقیقات دانش آموزان بسیار مهم است ادامه داد: والدین هرگز بدون همراهی و کمک دانش آموزان، تکالیف تحقیقی آنها را انجام ندهند.
حیاتی خاطرنشان کرد: زمانیکه دانش آموز توان انجام تحقیقی را ندارد، والدین صادقانه موضوع را با معلم کلاس و مدیر آموزشگاه درمیان بگذارند.
7325/596
26/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]