واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ شهريور ۱۳۹۳ (۱۵:۵۹ب.ظ)
ايران در توليد مواد ژنتيک گاوي خودکفا است/ صرفه جويي 42 ميلياردي با خودکفايي در مواد ژنتيکي گاوي مدير عامل شرکت نهادههاي دامي جاهد با بيان اينکه کشور در توليد مواد ژنتيک گاوي به خودکفايي رسيده و برنامه صادرات به کشورهاي ديگر دارد از برنامه افزايش توليد کره در کشور با اصلاح نژاد جرزي خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، صبح امروز به همراه جمعي از خبرنگاران فعال در حوزه کشاورزي از يکي از مراکز اصلاح نژاد کشور که در استان البرز فعال است بازديد کرديم.
مرکز توليد مواد ژنتيکي گاوهاي شيري در جاده کرج-محمد شهر قرار داشته و از مؤسسات وابسته به شرکت نهاده دامي جاهد و مؤسسه جهاد استقلال به حساب مي آيد.
بر اساس اين گزارش اين مرکز از حدود 100 رأس گاو حدود 2000 دز در سال توليد اسپرم دارد.
حميد ورناصري، مدير عامل شرکت نهاده هاي دامي جاهد، در جريان بازديد خبرنگاران از مرکز توليد و اصلاح مواد ژنتيکي گاوهاي شيري و گوشتي در استان البرز گفت: نژادهاي جديد گاو به نام «جرزي» در کشور توليد ميشود که درصد چربي آنها تا 6 درصد هم ميرسد و ميتواند در آينده به خود اتکايي کره در کشور کمک کند.
مدير عامل شرکت نهادههاي دامي جاهد افزود: نژاد اصلي اين گاوها از انگليس وارد شده و ماده ژنتيک گاوهاي ژنوميک در اين مرکز استحصال و به قيمت مناسب در اختيار دامداران قرار ميگيرد.
ورناصري همچنين با بيان اينکه مرکز توليد اصلاح مواد ژنتيکي گاوهاي شيري و گوشتي نخستين مرکز منطبق با معيارهاي بينالمللي در خاورميانه است، گفت: در اين مرکز سالانه بيش از 2 ميليون دز ماده ژنتيکي گاوي به دست ميآيد.
وي گفت:در آينده نزديک با راهاندازي دو مرکز توليد مواد ژنتيکي ديگر در مشهد و تبريز ميزان توليد ماده ژنتيکي کشور به 3.5 ميليون دز خواهد رسيد که علاوه بر تأمين نياز داخل به کشور هاي ديگر هم صادر خواهد شد.
به گفته ورناصري در حال حاضر کشور سالانه به 3 ميليون دز ماده ژنتيکي براي اصلاح نژاد دام کشور نياز دارد.
واردات گاوهاي آمريکايي و آلماني براي بهبود توليد
ورناصري تأکيد کرد: ظرفيت صادرات ماده ژنتيکي به کشورهاي عراق، آسياي ميانه، افغانستان و پاکستان و کشورها ديگر وجود دارد، اما؛ به هر ميزان تقاضا وجود داشته باشد به همان ميزان ظرفيت توليد در کشور وجود دارد.
وي تصريح کرد: کشوري که به فکر خودکفايي در محصولات پروتئيني است بايد بخش اصلاح نژاد دام را تقويت کند.
گفتني است حدود 100 دام براي توليد ماده ژنتيکي در اين مرکز نگهداري ميشوند که بخشي از اين دام ها، بومي است اما عمده مواد ژنتيکي از گاوهاي خارجي که معمولا از آمريکا و آلمان است، گرفته مي شود.
طي سه سال گذشته 34 گاو هلشتاين از آمريکا و 3 گاو سمينتال از آلمان وارد کشور شده است، از گاو هلشتاين براي توليد ماده ژنتيکي با هدف افزايش ميانگين توليد گاوهاي شيري و از گاو سمينتال براي افزايش ميانگين توليد گوشت و شير گاوها استفاده ميشود.
ورناصري در اين بازديد از اصلاح نژادهاي بومي هم در کشور خبر داد و گفت: نژادهاي بومي حامل صفات ژنتيکي بسيار عالي، از جمله مقاوم به بيماري، سازگاري با محيط هستند و نميتوان از آنها چشم پوشي کرد.
وي همچنين تأکيد کرد استفاده از ماده ژنتيک وارداتي مانع از مبتلا شدن دام ها به هم خوني ميشود و بنابراين در علم ژنتيک ناگزير از واردات ماده ژنتيکي يا دام هاي وارداتي هستيم.
افزايش ميانگين توليد شير تا 45 کيلوگرم
ورناصري گفت: هم اکنون ميانگين توليد شير حاصل از انجام فعاليت هاي ژنتيکي در کشور 38 کيلوگرم در روز است که با اجراي طرح جامع اصلاح نژاد گاوهاي شيري طي مدت پنج سال ميانگين توليد روزانه شير خام به 44 تا 45 کيلوگرم مي رسد که اين امر تأثير زيادي در ارتقا راندمان توليد و معيشت دامداران خواهد داشت.
وي اضافه کرد: اين در حاليست که گاو شيري معمولي روزانه بين 10 تا 12 کيلوگرم شير توليد مي کند.
وي ادامه داد: گاوهاي هلشتاين در بهترين شرايط روزانه بين 40 تا 44 کيلوگرم شير و گاوهاي دو منظوره شيري و گوشتي سمينتال روزانه حدود 33 کيلوگرم شير و 1.6 کيلوگرم گوشت توليد مي کنند.
به گفته وي، در سال 75 مواد ژنتيکي گاوهاي شيري آمريکايي و آلماني وارد کشور شد و هم اکنون داراي گاوهاي شيري از نژادهاي هلشتاين، مونت بيليارد، جرزي، براون سوئيس و گاوهاي سمينتال (دو منظوره شيري و گوشتي) هستيم.
ورناصري توليد مواد ژنتيکي را زيربناي صنعت دام کشور دانست و اظهار داشت: مواد ژنتيکي از گاوهايي داراي شجره و اطلاعات ژنتيکي بالا براي افزايش توليد شير و گوشت دريافت مي شود.
صرفه جويي 42 ميلياردي بومي سازي در ايران
ورناصري گفت: توليد مواد ژنتيکي در کشور علاوه بر صرفه جويي اقتصادي براي دامداران و دامپروران نيز مقرون به صرفه است؛ چرا که در گذشته دامپروران هر دز مواد ژنتيکي را بين 50 تا 60 هزار تومان خريداري مي کردند، اما؛ با توليد اين مواد در کشور هر دز مواد ژنتيکي بين 13 تا 15 هزار تومان به فروش مي رسد که براي توليدکنندگان مقرون به صرفه است.
وي ادامه داد: به طور مثال با توليد 700 هزار دز مواد ژنتيکي سالانه حدود 42 ميليارد تومان صرفه جويي اقتصادي در کشور صورت مي گيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]