واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اهمیت تصمیم ترکیه برای آینده ائتلاف علیه تروریستهای داعش آنکارا - ایرنا - در حالی که امروز (دوشنبه) نشست پاریس با هدف بررسی مساله ˈداعشˈ با شرکت بیش از 26 کشور جهان تشکیل می شود، ترکیه هنوز تصمیم خود به منظور حضور در این ائتلاف را اعلام نکرده است.
در حالی که رسانه های نزدیک به دولت آنکارا بطور متمادی از شرکت نکردن این کشور در هسته مرکزی ائتلاف علیه داعش سخن به میان می آوردند، رسانه های مخالف با لحاظ عضویت ترکیه در "ناتو" معتقدند که ترکیه به عنوان کشور هماهنگ کننده عملیات بین 10 عضو غربی ائتلاف و کشورهای سنی منطقه عمل خواهد کرد.
سخنگوی "پنتاگون" (وزارت دفاع آمریکا) اعلام کرد که ترکیه به عنوان یک کشور عضو ناتو در نیروهای ائتلاف علیه داعش شرکت خواهد کرد، ولی زمان و نحوه آن را آنکارا تعیین می کند .
کارشناسان امور سیاسی ترکیه در این زمینه دیدگاههای متفاوتی دارند .
"علی شاهین" نماینده حزب "عدالت و توسعه" گفت: در مقابل ائتلاف علیه داعش، تروریستها نیز یک ائتلاف از گروههای تندرو می توانند تشکیل دهند.
به نوشته شاهین، جنگی که آمریکا ادعای به راه انداختن آن علیه داعش را دارد، یادآور جنگ 13 سال قبل آمریکا علیه "القاعده" است. جنگ علیه داعش که پرورش یافته آزمایشگاههای سازمانهای اطلاعاتی غرب است، منطقه را به افغانستان تبدیل کرده و زمینه جذب تمامی گروههای افراط گرا را فراهم خواهد کرد.
وی گفت: ترکیه باید با اتخاذ تمامی تدابیر از آلت دست شدن در این "بازی کثیف" خودداری کند، چرا که به احتمال فراوان داعش نیز یک ائتلاف از گروههای افراط گرا تشکیل خواهد داد.
پروفسور "مظهر باغلی" در این زمینه گفت: هیچ طرح آمریکایی موفق به حل نهایی یک مساله در منطقه نشده است. وضعیت عراق و افغانستان مشخص است. امکان مبارزه با تروریسم تنها با اتخاذ تدابیر امنیتی میسر نیست و مساله ابعاد اجتماعی، روانی، تاریخی و فرهنگی نیز دارد.
باغلی افزود: ترکیه همسایه عراق است، ولی آمریکا 10 هزار کیلومتر از عراق فاصله دارد. اسرای ترکیه در دست داعش هستند و دولت آنکارا باید با حساسیت در مورد این مساله حرکت کند.
وی گفت: احتمال یک جنگ تمام عیار علیه داعش نیز به دلیل ساختار این گروه تروریستی بعید به نظر می رسد.
"حسن کنی" استاد دانشگاه "کولتور" ترکیه نیز گفت: آنکارا به دلیل اعمال قدرت در منطقه با "بشار اسد" و "نوری المالکی" دشمن شد. آنکارا زمانی دوست بشار اسد بود ولی چه اتفاقی افتاد که به یکباره با وی دشمن شد.
کنی با زیر سوال بردن جدیت واشنگتن در مورد مسایل منطقه گفت: ترکیه نمی داند که آمریکا چه سیاستی در منطقه در پیش خواهد گرفت و با لحاظ این مساله نیز به مبارزه آنها با داعش اعتمادی ندارد .
پروفسور "حسین باغجی" رییس دانشکده روابط بین المللی دانشگاه خاورمیانه آنکارا گفت: ترکیه در هسته مرکزی ائتلاف مبارزه با داعش بطور مستقیم جای نخواهد گرفت، زیرا 49 دیپلمات ترک در دست داعش اسیر هستند و اکنون آنکارا گروگان، گروگانهای در دست داعش است.
وی با اشاره به اینکه از یکسو منطقه خاورمیانه شرایط خاص خود را دارد و از سوی دیگر آمریکا شریک راهبردی ترکیه است، افزود: حتی اگر ترکیه بطور مستقیم نیروی نظامی برای مبارزه با داعش اعزام نکند، ولی اجازه عبور سلاح و استفاده از پایگاههای این کشور را به نیروهای غربی خواهد داد .
وی با ابراز نگرانی از کشته شدن احتمالی اسرای ترک در دست داعش گفت: در این صورت وضعیت تغییر خواهد کرد و امیدوارم که چنین وضعیتی برای ترکیه پیش نیاید.
خاورم**2012**1651
24/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]