واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: انتشار مجموعه ای پژوهشی در ده جلد پیمان های الهی با اهل ایمان تهران - ایرنا- مجموعه ده جلدی « پیمان های الهی با اهل ایمان » ، تألیف حجة الاسلام و المسلمین محمد محمدیان ، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها ، مطالعه ای قرآنی است که با استفاده از روش پرسش و پاسخ ، خواننده را به تأمّل و درنگ در آموزه های قرآن کریم وامی دارد.
به گزارش گروه اندیشه ایرنا، مجموعه ده جلدی " پیمان الهی با اهل ایمان " شامل 89 دستورالعمل مشخص تحت عنوان «یا أیّها الّذین آمنوا» به عنوان منشور جامع بهره مندی از آموزه های قرآن کریم در موضوعات مختلف است.
حجة الاسلام محمدیان درباره علت نگارش این درسنامه تفسیری از قرآن کریم نوشته اند: گرچه ایمان آوردن شرط اساسی بندگی و رسیدن به عاقبت نیکوست، امّا فقط گام اول بشمار می رود و گام های متعدّد دیگری نیز در این راه نیاز است تا مسیر طی شود و قلّه ها فتح گردند و مُهر تأیید نهایی بر پرونده مؤمن زده شود.
از نکات شایسته ای که در تنظیم این درسنامه تفسیری از قرآن کریم مورد توجه قرار گرفته ، منحصر بودن عبارات " یا ایّها الذین آمنوا" در آیات مدنی قرآن کریم است . مؤلف یکی از دلایل این مسئله را به شرح زیر بیان نموده است :
" گرچه در مکّه مؤمنان راستین و ثابت قدمی در کنار رسول خدا (ص) حضور داشتند و با تمام وجود اسلام را پذیرفته و آماده فداکاری و جانفشانی در راه آن بودند، امّا خداوند آنها را با عبارت «یا أیّها الّذین آمنوا» مخاطب خویش نساخته است، شاید رمز این مسئله در این نکته نهفته باشد که تا زمانی که طاغوت ها زمام امر جامعه را در دست داشته باشند و حاکمیت جامعه در اختیار اهل ایمان قرار نگیرد، مدال پرافتخار «یا أیّها الّذین آمنوا» بر سینه مؤمنان نخواهد درخشید".
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، همچنین می افزاید: " براستی که برترین دستورالعمل سیر و سلوک برای اهل ایمان همین 89 آیه ایست که با «یا أیّها الّذین آمنوا» شروع می شوند و بدون تردید التزام به این دستورها راه وصول به ملکوت هستی و ورود به عرصه عبودیّت و اخلاص را هموار خواهد ساخت. "
* نمونه ای از پرسش و پاسخ های مندرج در فصل دهم ، مجلد اول :
سؤال : مقصود از «ربا» چیست؟
«ربا» در لغت به معنی زیاد شدن است و چون در قرض و یا معامله ربوی مبلغ اضافی و یا جنس زیادی باز گردانده می شود به آن مقدار زیادی ربا گفته می شود.
ربا این است که فردی مبلغی پول را به فرد نیازمندی قرض می دهد و از ابتدا شرط می کند که مقدار معینی پول اضافه بر اصل قرض دریافت نماید و همچنین به تناسب دیر کرد آن نیز مبالغی بر آن افزوده می شود، همین معامله در اجناس نیز ممکن است.
ربا در جایی مطرح است که رباگیرنده در حالت فقر و نیاز شدید به سر می برد که زیر بار چنین شرایط سختی می رود و تعهّدات سنگینی را می پذیرد، در چنین شرایطی ثروتمندان از یک سو و حکومت اسلامی از سوی دیگر موظّف هستند به یاری نیازمندان بشتابند و با دستگیری از آنان زمینه رفع مشکلاتشان را فراهم آورند.
در جامعه اسلامی همه انسان ها حق زندگی دارند و افزایش ثروت به میزان تلاش متعارف و مشروع افراد پذیرفته شده است، امّا سوءاستفاده از شرایط بحرانی جامعه و تسلّط غلط بر نیازمندان و بلکه با فشار بر گُرده فقرا بر برج های ثروت تکیه کردن، ظلم فاحشی است که از نظر منطق اسلام قابل قبول نیست و بلکه اسلام با آن به شدت مبارزه کرده است تا آنجا که آن را جنگ با خدا نامیده است.
سؤال : با حذف ربا از سیستم اقتصادی اسلام طرح جایگزین برای آن چیست؟
اگر اسلام یک فعالیت منفی را تعطیل می کند، راه های حلال متعدّدی را باز می کند، یکی از توجیهات رباخواران این بود که مردم به پول نیاز دارند و ما در اندیشه حل مشکلات مردم هستیم، اسلام با طرح قرض الحسنه و تشویق های فوق العاده برای جذب مردم به قرض دادن و حتّی فرهنگ سازی در این زمینه این بهانه را از رباخواران گرفت. توجیه دیگر رباخواران این بود که ما سرمایه هایی داریم که مردم با آن می توانند مشغول به کار شوند و در حقیقت ما شغل آفرینی می کنیم و چرخ های اقتصادی جامعه را به حرکت در می آوریم و فرقی بین کار ما و فعّالیت های دیگر اقتصادی نیست! اسلام با مجاز شمردن مضاربه و مزارعه و مساقات و مشارکت و جعاله و عقود دیگر زمینه را برای استفاده از سرمایه های راکد فراهم آورد بدون اینکه زیان ها و ضایعات ربا در آن عقود باشد.
تأکید فراوان بر مسئله انفاق و تشویق اهل ایمان به انفاق راهکار دیگر اسلام برای حل مشکلات نیازمندان و باز کردن گره زندگی افراد ضعیف و یا گرفتار می باشد، و نکته جالب توجّه اینکه همین آیات مورد بحث پیرامون ربا بعد از آیات مربوط به انفاق قرار گرفته اند که قطعاً مناسبتی در این چینش آیات وجود دارد، شاید مناسبتش این باشد که قرآن ابتدا راه درمان مشکلات اجتماعی را نشان داده است و سپس از حرمت ربا سخن گفته است.
* مجموعه " پیمان های الهی با اهل ایمان " به زعم نویسنده ، در سطح معلومات جوانان و دانشجویان نوشته شده و از پرداختن به مسائل تخصّصی در حوزه تفسیر اجتناب شده است تا سهل و روان بودن متن حفظ شود.
جهت اطّلاع علاقمندان، نشست بررسی مجموعه 10 جلدی «پیمان های الهی با اهل ایمان» روز سه شنبه 25 شهریورماه ساعت 16 و 30 دقیقه با حضور محمدعلی مهدوی راد، حسن بلخاری و حجه الاسلام محمد محمدیان در مرکز فرهنگی شهر کتاب به نشانی خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر، نبش کوچه سوم برگزار می شود.
23/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]