واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: 14 راهکار برای جلوگیری از هدر روی انرژی تهران - ایرنا- 14 راهکار برای جلوگیری از هدر روی انرژی
روند روبه رشد مصرف و هدر روی بالای انرژی در کشورمان موجب شده تا سیاستگذاران با ابراز نگرانی نسبت به این امر از احتمال تبدیل شدن کشورمان به وارد کننده بزرگ انرژی در افق 1404 خبر داده و تدوین و ابلاغ تکالیفی برای بهینه سازی و کاهش مصرف سوخت و سایر حامل های انرژی را در دستور کار قرار دهند
چرا که اکنون شدت مصرف انرژی در ایران 9برابر ژاپن و نروژ، 7برابر کشورهای پیشرفته اروپایی، 3برابر عربستان سعودی و 4برابر ترکیه و متوسط جهانی است. ایران با جمعیت یک درصد دنیا بیش از 4درصد از میزان گاز دنیا را مصرف می کند و حدود 40درصد از کل گاز کشور در خانه ها مصرف می شود.
به رغم تولید 600میلیون مترمکعب گاز و بالغ بر 71هزار مگاوات برق در کشور، میزان مصرف انرژی کشور نیز بیانگر رشد سالانه حدود 1.6درصدی است. برون رفت از بحران مصرف بی رویه انرژی در ایران با بخشی نگری نمی شود و شدت مصرف انرژی در ایران آن هم 3برابر بالاتر از متوسط جهانی زنگ خطری است که نه آیندگان که نسل حاضر را هم تهدید می کند.
آمارهای رسمی نشان می دهد: درحالی که در دنیا به طور متوسط برای تولید 1000 دلار تولید ناخالص داخلی 0.19تن معادل نفت خام انرژی مصرف می شود در ایران، برای تولید هر هزار دلار تولید ناخالص داخلی 0.36تن معادل نفت خام انرژی مصرف می شود به گزارش همشهری، تدابیر اندیشیده شده از سوی نهادهای تصمیم ساز ازجمله دولت و مجلس تاکنون چندان در اجرا با سرعت مطلوب پیش نمی رود و سازوکارهای پیش بینی شده برای بهینه سازی مصرف انرژی در ایران آن هم در قالب قراردادهای بیع متقابل پیچیدگی های زیادی را در مسیر اصلاح رفتار کنونی مصرف انرژی ایجاد می کند.
در یک سال اخیر وزارت نفت به عنوان متولی اصلی بهینه سازی مصرف انرژی، طرح های متفاوت و متنوعی را ارائه کرده و حتی برای بهبود وضعیت مصرف انرژی در پایتخت، بیژن زنگنه وزیر نفت راهی شورای شهر تهران شد و برنامه هایش را اعلام کرد.
چندی بعد، او در حضور شهردار تهران با همتای خود در وزارت کشور تفاهمنامه امضا کرد تا بلکه تحولی در بهینه سازی مصرف انرژی در بخش های حمل ونقل عمومی و ساختمان ایجاد شود.
افزون بر اینها، انتظار این است که دست کم دولت و مجلس از ورود کالاهای پرمصرف انرژی و یا تولید آن در داخل کشور جلوگیری کنند و استانداردهای ناظر بر الزام استفاده از برچسب انرژی هم سریع تر و جدی تر اجرایی شود.
ایران با بحران مصرف انرژی در بخش های مختلف مواجه است و دولت هم مصمم است تا به جای حذف مستقیم یارانه های انرژی به روش گذشته، همزمان از سیاست ها و ابزارهای غیرقیمتی و فاقد اثر تورمی استفاده کند ولیکن این راهی است دشوار و طولانی که نیازمند یک اراده ملی و فرابخشی است و همراهی همگانی را طلب می کند.
ادامه روند فعلی مصرف انرژی در ایران یعنی اینکه روزی باید نفت وارد کنیم و وابسته شویم و نجات از این خطر، بستگی دارد به مشارکت ملی و عزم واحد همه دستگاه های دولتی و غیردولتی.
*روزنامه همشهری -علی ابراهیمی
23/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]