واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ شهريور ۱۳۹۳ (۱۳:۱۵ب.ظ)
بررسي نتايج استقلال اسکاتلند از انگلستان گروه بين الملل خبرگزاري موج
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج به نقل از "رويترز"، تا قبل از اعلام نتيجه ي نظرسنجي دوم که هفته ي گذشته برگزار شد هيچ کس احتمال جدايي اسکاتلند از بريتانيا را جدي نمي گرفت. شايد به دليل اينکه اسکاتلند تنها کشور روي زمين است که تاکنون هيچ بي ثباتي و جنگي را تجربه نکرده است.
تاکنون اين کشور نه انقلابي داشته و نه جنگي، اما احتمال دارد به زودي تحت تاثير يک انقلاب داخلي قرار بگيرد.
اکنون احتمال جدايي و استقلال اين کشور از بريتانيا بعد از برگزاري همه پرسي 18 سپتامبر (27 شهريور) بسيار افزايش افته است. اين نگراني با انتشار نتيجه ي نظرسنجي شرکت معتبر "يو گاو" و نشان دادن نتيجه ي 53 بر 47 چند برابر شد. اين آمار به حدي تکان دهنده بود که خود مدير شرکت "يو گاو" هم اعلام کرد نمي تواند اين نتيجه را باور کند.
درکنار اين آمارها دلايل ديگري نيز براي باور کردن احتمال اين جدايي وجود دارد. ديدگاه عمومي نسبت به اين استقلال با برگزاري مناظرات و برنده شدن "الکس سالموند" وزير اول اسکاتلند، مثبت شد. همچنين اين فرضيه که اسکاتلند با جداي از بريتانيا مي تواند به موفقيت هاي اقتصادي بهتر و افزايش توليد ناخالص داخلي دست بيايد بيشتر از پيش توجه مردم را به خود جالب کرد. اما به نظر مي رسد بيشتر راي دهندگان به جنبه هاي سياسي اين استقلال توجه دارند؛ بسياري از اسکاتلندي ها اين همه پرسي را فرصتي براي رسيدن به دموکراسي اجتماعي اسکاتلندي و ملي گرايي مي دانند؛ به خصوص پس از برگزاري انتخابات 1979 و تحميل "مارگارت تچر" از جانب انگليسي ها به مردم اين کشور.
اين حقيقت که اسکاتلند تنها يک عضو در پارلمان بريتانيا دارد اين ادعاي مورد ستم واقع شدن اسکاتلندي ها را اثبات مي کند.
دليل اين قيام براي استقلال هرچه باشد باعث تغيير ناگهاني در بازارها شده است. براي نمونه يورو بيشترين افزايش قيمت خود را از سال 2011 بعد از انتخاب يورو به عنوان واحد پول اسکاتلند بعد از استقلال را تجربه کرد.
حتي اگر احتمال برنده شده اين استقلال بسيار پايين باشد همچنان بانک مرکزي اسکاتلند به شدت تحت تاثير اين موضوع قرار خواهد گرفت. نتايج اين همه پرسي ريسک هاي شديدي براي بازارهاي مالي و بين المللي ايجاد مي کند که رهبران اسکاتلندي هنوز به طور کامل آنها را درک نکرده اند.
بيشتر تحليل هاي تجاري و مالي بر مسائل اقتصادي مانند مديريت واحد پول، تضمين دولت براي موسسات مالي و درآمد نفت درياي شمال تمرکز شده است. اما نتايج اين استقلال مي تواند بسيار عميق تر از اين موضوعات باشد.
دقيقا بعد از برنده شدن اين استقلال مشکلات آغاز خواهند شد زيرا مخالفان راست گرا برضد حذب کامرون شورش خواهند کرد و احتمال برکناري او افزايش خواهد يافت. مسئله ي بعدي برنده شدن راحت تر حذب محافظه کار و کارگر در انتخابات پارلمان خواهد بود که به دليل رفتن نماينده ي اسکاتلند و خالي شدن کرسي اين نماينده است.
درهر حال استقلال اسکاتلند به شدت بر انتخابات پارلماني انگلستان در ماه مه 2015 ميلادي تاثير خواهد گذاشت.
بعلاوه با در نظر گرفتن موفقيت اسکاتلندي ها احتمالا ملي گرايان اين همه پرسي را قبول نخواهند کرد و کامرون و انتخابات پارلماني بريتانيا در سال آينده به شدت تحت تاثير اين انقلاب سياسي قرار خواهند گرفت که اين احتمال جدايي انگليس از اتحاديه ي اروپا را به شدت افزايش مي دهد.
با وجود اينکه هنوز احتمال راي منفي گرفتن اين همه پرسي موجود دارد و جدايي اسکاتلند مرگ پوند انگليس تلقي نخواهد شد اما سيستم اقتصادي هر دو کشور دست خوش تغييرات مهمي خواهد شد. اين استقلال مي تواند نتايج بحراني در سياست لندن داشته باشد. اين درحالي است که حتي احتمال اين استقلال نيز تاکنون ارزش پوند در مقالا دلار را پايين آورده است.
با اين وجود کاري از دست مقامات انگليس برنمي آيند. "ديويد کامرون" نخست وزير انگلستان هفته ي گذشته اعلام کرده بود که با جدايي اين کشور از انگليس مشکلي ندارد اما تمام تلاش خود را براي يکپارچه نگه داشتن بريتانيا انجام خواهد داد. همچنين وي در چند روز گذشته پيشنهادات جالبي به رهبران اين استقلال کرده است و حتي امروز درخبري اعلام شد که کامرون از اسکاتلندي ها خواهش کرده بود که از اين استقلال منصرف شود.
از سويي ديگر پارلمان انگليس نيز از ملکه اليزابت دوم خواسته بود در اين مورد کاري انجام دهد اما امروز سخنگوي قصر سلطنتي انگلستان اعلام کرد که ملکه در مناظره ي هفته ي آينده شرکت نخواهد کرد و دوست نداري کاري براي ايجاد مانع در اين همه پرسي انجام بدهد.
به طور خلاصه مي تواند گفت که با وجود اينکه کمتر از 8 روز به برگزاري اين همه پرسي زمان باقي مانده دولت انگليس بطور مستقيم و غير مستقيم تمام تلاش خود را براي نجات اقتصاد و سيستم سياسي خود انجام مي دهد. اگرچه اين استقلال از لحاظ اقتصادي مي تواند به نفع اسکاتلند باشد زيرا تنها با جدا شدن از انگليس توليد ناخالص داخلي اين کشور حدود 5 درصد افزايش خواهد يافت و اين کشور مي تواند با عضويت در حوزه ي يورو به يکي از قطب هاي اقتصادي و سياسي جهان تبديل شود اما با وجود تلاش هاي شديد انگليس بعيد به نظر مي رسد برنده ي اين همه پرسي مردم اسکاتلند باشند، زيرا صدماتي که به انگليس بعد از اين جدايي وارد خواهد شد قابل چشم پوشي نيست.
ترجمه ي حامد عبدالهي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]