تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):غيرت از ايمان است و بى بند و بارى از نفاق.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827572202




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

برای مقابله با بحران رو به گسترش آب، باید به سرعت سدسازی کنیم |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: برای مقابله با بحران رو به گسترش آب، باید به سرعت سدسازی کنیم
کد خبر: ۴۳۳۲۷۰
تاریخ انتشار: ۱۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۷:۳۰ - 09 September 2014




صحبت از بحرانی است که موجب شده كارشناسان سیاسی و امنیتی جهان نسبت به حملات تروریستی و جنگ و درگیری بر سر آب هشدار دهند و نزدیک بودن «جنگ آب» را به ویژه در منطقه‌ای که کشورمان در آن واقع است، پیش بینی کنند.

به گزارش «تابناک»، تغییر اقلیم در حال حاضر یکی از مهم ترین چالش‌های زیست محیطی در سطح جهان است؛ افزایش درجه حرارت، ذوب شدن یخ‌های قطبی، بالاآمدن سطح آب‌های آزاد جهان و تغییر در آستانه‌های آب و هوایی، از پیامدهای این تغییر محسوب می‌گردند که پر رنگ شدن رقابت برای دسترسی به منابع آب را سبب شده‌اند؛ مساله‌ای که اکثر مناطق جهان، به‌ویژه کشورهای خاورمیانه را در آینده نه چندان دور، با چالش‌های جدید مبتلا خواهد کرد.

افزایش بارندگی‌ها در نقاط پر بارش و کاهش منابع آب در مناطق کم بارشی چون خاورمیانه، حکایت از تغییر اقلیمی دارد که پدیده‌ای جهانی به شمار می‌آید و همه را تحت تاثیر قرار می‌دهد اما روی دوم آن، یعنی خشکسالی، به مراتب بدتر است؛ آنجا که می‌بینیم طی چند سال گذشته گزارش‌های مختلفی در سطح جهان منتشر شده که وضعیت منابع آب در منطقه خاورمیانه از جمله ایران را در وضع هشدار دهنده‌ای اعلام کرده‌اند.

از جمله، سازمان اطلاعات ملی آمریکا گزارش مبسوطی درباره بحران آب در مناطق مختلف جهان تهیه کرده که در این گزارش آمده: خاورمیانه، شمال آفریقا و جنوب آسیا به دلیل مدیریت غلط در سال‌های آینده با کمبود آب روبرو خواهند شد. ایران نیز جزو کشورهای درگیر با بحران آب ذکر شده است. آمار کاهش ذخایر آبی وحشتناک است؛ از سال ۲۰۰۳ تاکنون بخش‌هایی از ترکیه، سوریه، عراق و ایران که در کنار دجله و فرات هستند ۱۴۴ کیلومتر مکعب ذخایر آبی خود را از دست داده‌اند.

در ادامه این گزارش که سال 2012 منتشر شده، کالیفرنیا، برزیل، خاورمیانه (اردن، امارات، ترکیه، سوریه، عراق و ایران)، آفریقای شمالی (مصر و اتیوپی)، آسیای جنوبی (شرق پاکستان، شمال هندوستان و بنگلادش) و چین به عنوان مناطقی شش گانه‌ای که در خطر خشکسالی قرار گرفته‌اند معرفی شده و هدف از تهیه گزارش این گونه شرح داده شده: در ۱۰ سال آینده کشورهای زیادی که برای ایالات متحده مهم هستند با کمبود آب، ضعف کیفیت آب یا سیل روبرو خواهند شد که امنیت ایالات متحده را با افزایش تنش‌های منطقه‌ای به خطر می‌اندازد.

جدای این گزارش، سازمان ملی هوانوردی و فضایی ایلات متحده (ناسا) نیز با توجه به تحقیقات و بررسی های خود پيش‌بيني كرده: در سه تا چهار دهه پيشِ رو، كره زمين با يك نوع تغيير نظام بارش مواجه خواهد شد و از بارش در مناطق خشك كاسته و به بارش در مناطق مرطوب افزوده خواهد شد. بر اين مبنا، مناطق خشك، خشك‌تر مي‌شوند، بيابان‌ها پيش‌تر مي‌روند و مناطق استوايي پربارش‌تر خواهند شد. اين تغيير در برخي مناطق شديدتر و اثرگذارتر خواهد بود.

ايران كشوري است كه در اين گزارش دو بار به نام آن به عنوان يكي از كشورهايي كه در پيشاني اين قهقراي مرگبار اقليمي قرار دارد، اشاره شده است تا امروز که بحران آغاز شده و بی آبی بسیار از مردم کشورمان را رنج می‌دهد، راحت تر بتوان قضاوت کرد په سختی های شدید تری در انتظارمان است و برای واکنش نشان دادن چقدر تاخیر و تعلل به خرج داده‌ایم!

آمار بانک جهانی نیز حاکی از بحران شدید آب در ایران است. طبق این آمار، ایران در بین 192 کشور دنیا از لحاظ برخورداری از منابع آب، در رتبه 62 قرار گرفته است. با توجه به این گزارش منابع کنونی آب ایران 129 میلیارد متر مکعب و در حدود 0.4 میانگین جهانی آن است که اگر با توجه به جمعیت کشورها مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد، حاکی از آن خواهد بود که وضعیت سرانه آب در کشورمان بسیار بحرانی است و ایران را به لحاظ سرانه منابع آب، در جایگاه 123 جهان قرار می‌دهد.

جالب تر اینجاست که علاوه بر تحقیقات بین المللی، مطالعات ملی نیز چشم‌انداز نگران کننده‌ای برای آینده منابع آب کشور ترسیم کرده‌اند چراکه کارشناسان اذعان دارند که اگر کشوري بين 20 تا 40 درصد از منابع آب تجديد شونده‌اش را مصرف کند، در شرايط استفاده پايدار از منابع آب خواهد بود، حال آنکه مصرف بیش از این میزان، یعنی آن کشور در مرحله بحراني منابع آب قرار داردو ما این گونه هستیم!

آن گونه که آمارهای رسمی نشان می‌دهد، منابع آب تجديد شونده کشور از 130 ميليارد به 120 ميليارد مترمکعب کاهش يافته و در آينده نيز روند نزولی خواهد داشت؛ ضمن اینکه اکنون از 120 ميليارد مترمکعب آب تجديد شونده کشور، سالانه 96 ميليارد مترمکعب استفاده مي‌شود که 80 درصد از منابع تجديد شونده کشور است.

بدین ترتیب، با توجه اهمیت استراتژیک آب در اوضاع کنونی و بحران‌های امنیتی، اقتصادی و اجتماعی پیش رو، آنچه بیش از پیش ضروری به نظر می‌رسد، مدیریت منابع آب است؛ مدیریتی که راهکار اصلی آن می‌تواند پروژه‌های سدسازی در راستای جمع آوری آب‌های روان باشد و با تکیه و مبنا قرار دادن مطالعات و برنامه ریزی های کارشناسانه انجام گیرد.

کارشناسان منابع آب نیز بر این نکته تاکید دارند که سدسازی برای حفظ حیات و تداوم امنیت ملی و نیز افزایش ظرفیت ذخیره سازی و گسترش منابع آب و استحصال انرژی برقابی مخصوصاً برای مناطقی که با کمبود و بحران آب مواجه هستند، لازم و حیاتی است. با این تاکید که سدسازی مقابل منابع آب برون ریز اهمیتی دوچندان پیدا کرده و هدف گذاری آن نیز بر مبنای طبق برآوردهای رسمی است که حکایت از خروج حدود ۱۲ میلیارد متر مکعب آب از کشور در سال دارد.

علاوه بر این سدها که یکی از دستاوردهای مدیریت آب به منظور کنترل منابع هستند، کارکردهای مختلفی دارند که یکی از آنها، استفاده از ظرفیت آب مخزن جهت احداث نیروگاه‌های آبی است که از مهم‌ترین نیروگاه‌های سازگار با محیط زیست هستند. علاوه بر آن، احداث سدهای مخزنی در نقاطی که رودخانه های فصلی در آنجا جاری ست و سیلاب ها، مشکل بزرگی به شمار می‌آیند، از جمله کارکردهای موثری هستند که سدها برای اقلیم خشک کشورمان می‌توانند به همراه بیاورند اما عجیب آنکه جو عمومی برخلاف این مسیر رقم خورده است.

اشکالاتی که از مطالعات ناقص پیش از ساخت برخی سدها نشات گرفته و در کارکرد آنها متجلی شده، موجب شده که برخی فراموش کنند سدسازی ضرورتی غیر قابل انکار است و به صرف عملکرد بد مسئولان و مجریان در چند سد، نمی‌توان به کل این قوله مهم را ندید گرفت و فراموش کرد به مدد بسیاری از این سدهاست که بسیاری روان آب ها مهار و ذخیره شده و به کار آمده و می‌آید.

اینجاست که همانقدر هزینه کردن برای سدهای نا مرغوب و دارای مطالعات ناکامل، غلط بوده و به اعتبار این اقدام ضروری لطمه زده، دست کشیدن از این عرصه، به ویژه در مهار آبهای روانی که از کشور خارج می‌شوند یا در غالب سیلاب، جز خرابی و فرسایش ثمری ندارند، اشتباهی بزرگتر خواهد بود.

بدین ترتیب درخواهیم یافت که با توجه به بحران آغاز شده و رو به گسترش آب در سالهای آینده، نیازمند سیاستگذاری های کلان و قانونگذاری برای سازگاری با پدیده کاهش منابع آب و تغییر اقلیم هستیم و لازم است استراتژی ها و برنامه‌های کشور را در جهت تسریع این مهم ساماندهی کرده و برای مدیریت و استحصال تا آخرین قطره آبی که هنوز موفق به مهار آن نشده‌ایم، تلاشی مضاعف آغاز کنیم.





مطالب مرتبط
پیش‌بینی‌‌ که احمدی‌نژاد دشمنی خواند و ندید گرفت! +فیلم









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن