محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831259115
آغاز سال تحصیلی حوزه، فرصتها و آسیبها
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:
به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزه؛
آغاز سال تحصیلی حوزه، فرصتها و آسیبها خبرگزاری رسا ـ تکفل امر دین در ابعاد و عرصههای مختلف زندگی، از هدایت و ارشاد آحاد مردم تا تطبیق فقه و دیگر میادین فکری دینی با نیازهای روز جامعه و از توجه مدیران کشور بر حرکت در مدار دین تا برطرف کردن گرههای فقهی حضور در عرصههای مختلف اجتماعی از جمله مطالبات به حقی است که از حوزه میرود.
به گزارش خبرنگار سرویش اندیشه خبرگزاری رسا، با شروع سال تحصیلی حوزههای علمیه، بار دیگر شور و نشاط خاصی، محافل علمی دینی در سراسر کشور را در بر میگیرد. شور و نشاطی که از دل یک مسیر روشن فکری و حرکت بالنده علمی بیرون میآید و بیتردید دینمدار بودن این محیط، بر کم و کیف این نشاط معنوی میافزاید.
حاکمیت روح تدین در علوم حوزوی، دستاوردی بزرگ
فضای علمی حوزه به دلیل حاکم بودن روح معنویت، تهذیب، تدین، سیره و سلوک معرفتی خاصی که در حوزههای علمیه از قدیم الایام و از بدو تأسیس تاکنون جاری و ساری بوده است، از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است. در حقیقت میتوان گفت، علم دین از آنجا که نقشی راهبردی در حیات اجتماعی مردم ایران، به ویژه از بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بدین سو دارد، نوع جریان و حرکت رو به تعالی و تکامل و سیر تطور این روند را بسیار حایز اهمیت میکند.
نقش حوزههای علمیه پس از نقطه عطف انقلاب اسلامی؛ خطیر و موثر
حوزههای علمیه پس از پیروزی انقلاب اسلامی که نقطه عطفی در تاریخ حیات اجتماعی، سیاسی و دینی ملت ایران و بلکه جهان اسلام به شمار میآید، نقش نوینی را در عرصههای مختلفی که بدان مربوط میشد، بر عهده گرفت. تکفل امر دین در ابعاد و عرصههای مختلف زندگی، از هدایت و ارشاد آحاد مردم تا تطبیق فقه و دیگر میادین فکری دینی با نیازهای روز جامعه و از توجه و تنبه دادن مدیران کشور بر حرکت در مدار دین تا بر طرف کردن گرههای فقهی حضور در عرصههای مختلف اجتماعی و... . اینها سرفصلهایی مهم از حضور روحانیت در جامعه معاصر ایران است که پیوندی اجتناب ناپذیر با فضای جهانی در ابعاد و میدانهای مختلف دارد.
نخبگانی برای اداره جهان که از درون همین حجرههای محقر بیرون میآیند
و حقیقت آن است که علمای دین و فضلای آیین و نخبگانی که باید به این محیطهای مهم و خطیر ورود یابند، از دل همین کلاسها و درون همین حجرههای درس و بحث حوزوی بیرون میآیند. سوال مهم و خطیری که در اینجا مطرح است اینکه این سیستم آموزشی و شیوه تربیتی که هم اکنون در حوزههای علمیه ما رواج دارد، با همه قوتها و ضعفهایش تا چه حد قادر است که پاسخگوی این نیازها باشد.
از سیستم آموزشی تا کتابهای درسی؛ اصلاحاتی که باید و شاید...
کتابها و متون آموزشی ما تا چه حد بر مبنای رفع این نیازها تصنیف و تدوین گشته است؟ آیا سیستم آموزشی و پرورشی حوزههای ما به کادرسازی برای آینده نظام اسلامی و اداره جامعه دینی در جنبهها و عرصههای مختلف به خوبی پاسخ میگوید و آن را تأمین مینماید؟ در این مجال ضمن مروری بر بیانات و منویات مقام معظم رهبری در مطالباتی که در حوزه فکر و اندیشه و ساختار آموزشی حوزههای علمیه داشته و دارند، به تأمل در این باب و تنبه در این خصوص میپردازیم.
مدیریت، کلید همه اقدامهای مثبت
ایشان با تأکید بر امر مهم و خطیر و سرنوشت ساز مدیریت در عرصه حوزه، بسان دیگر عرصههای فکری و فرهنگی و آموزشی یادآور میشوند که: «کلید همه اقدامهای مثبت سازمان یافته… مدیریت است» و اینکه «ما باید مدیریت را در حوزه تکمیل کنیم». تأکید ایشان بر امر تکمیل مدیریت و اشاره به نقش کلیدی آن در حوزههای علیمه، با بازخوانی تاریخ حوزه و بررسی سیر تطور آن هم کاملا گویاست.
این که حوزه علمیه در ادواری که از یک مدیریت خوب و منسجم و جدی و کارآمد برخوردار بوده، با عنایت به همه مضایق و محدودیتها و وضعیت حاکم بر عرصه سیاسی و فرهنگی جامعه، چه دستاوردهای بلند و باعظمت و ارزشمندی را به همراه آورده، گویای اهمت این موضوع است.
اداره حوزه، نه در «حاشیه» که در «متن»
ایشان با اشاره به اینکه «حوزه نمیتواند به صورت حاشیهای اداره بشود؛ باید وقت بگذارند.» تأکید دیگری بر نیاز به یک مدیریت جدی و منسجم و کارآ و در متن حوزه و با استفاده از همه ظرفیتهای آن دارند؛ آنهم با رویکردی که حوزه را در بخش مدیریتی بتوان برآیندی از همه فرآیندهای اصلی بدنه حوزه دانست. اداره حوزه نه از حاشیه، بلکه در متن، همان نکته ظریف و مهمی است که در حقیقت از مدخلهای به روز شدن و کارآمدی در طیف نیازهای امروز جامعه و حوزه به طور متقابل، به شمار میرود. آری، حوزه اگر بناست در متن جامعه و در مسیر اصلی و موثر برطرف کردن نیازهای مختلف اجتماعی، فرهنگی و... امروز جهان قرار بگیرد، در وهله اول بایستی از یک مدیریت «متن»ی برخوردار باشد و نه حاشیهای.
سمت و سوی پیشرفت علمی حوزه چیست و کجاست؟
«ما مگر نمیگوییم میخواهیم علم تولید شود و پیشرفت کند؛ خُب کدام علم؟ معنای پیشرفت علم فقه چیست؟ معنای پیشرفت علم اصول مثلاً چیست؟ پیشرفت کند یعنی چه؟ سمت و سوی این پیشرفت به سمت چیست؟ اینها همه سؤالهایی هستند که پاسخ لازم دارد. سیاستهایی که در مرکز شورای عالی نهاده میشود، به این سؤالها پاسخ میدهد». نکته مهم دیگری که در بیانات ایشان مورد نظر و توجه قرار میگیرد، بحث مهم سمت سوی پیشرفت علمی چه در ساختار و چه در محتواست.
اینکه شاکله پیشرفت و مبنای تئوریک و مفاهیم و رویکردهای عملیاتی و اجرایی و شکل مدون بروز و ظهور بیرونی این پیشرفتها چیست، از جمله مهمترین عناصر آن حرکت پیشروانه علمی است که از حوزههای علمیه توقع میرود و بیتردید چنین مسائلی بایستی در یک اتاق فکر منبعث از مغز متفکرهای حوزوی و اندیشمندان، فضلا و نخبگان امر حوزه مطرح شده و بیرون بیاید که همان شورای عالی حوزههای علمیه است.
عقب ماندگی امروز، تنبهی برای حرکت پیشروانه فردا
اینجاست که وضعیت حال حاضر حوزههای علمیه با عنایت به همه موفقیتها و توفیقهای عظیم فکری و عملی این نهاد علمی مقدس، در طول ادوار مختلف گذشته، نشانههایی از عقب ماندگی را نیز به ذهن متبادر میکند. عقب ماندگیهایی که شاید در میزان تطبیق فضای آموزشی و خروجیهای فکری و عملیاتی این نهاد، با وضعیت امروز جامعه و نیازهایش، قابل بررسی و نقادی و تحلیل باشد. «حوزههای علمیه در برهه زمان معاصر به طور طبیعی کمی از زمان عقب ماندند». «[حوزه] میتواند با سرعت لازم با جدیت این [عقب ماندگی] را جبران بکند.»
نمودهای عینی و خروجیهای عملیاتی این عقب ماندگی چیست؟
شاید بتوان نمودهای عینی این عقب ماندگی را در عدم رفع نیازهای تئوریک نظام در عرصههای مختلف از فرهنگ گرفته تا اجتماعیات و از اقتصاد گرفته تا هنر و... دنبال نمود. اینکه آیا سیستم اقتصاد و بانکداری ما تا چه حد اسلامی است؟ هنر ما در سینما و تئاتر و موسیقی و... تا چه اندازه با تمسک به فقه و اندیشه دینی، به مسیر درست درآمده و در مدار صحیح به توفیق نایل آمده؟ تردید نیست که در این حوزهها در طول همه این سالها و به خصوص در دهههای پس از انقلاب اسلامی، موفقیتهای قابل توجهی هم داشتهایم، اما «به آن چه که تاکنون در زمینه تشکیلات دهی و سازماندهی در حوزه انجام گرفته، مطلقاً نباید اکتفا کرد.»
حوزه و دولت، هم افزایی و پاسخگویی برای رفع نیازهای جامعه مسلمان ایرانی
اشاره دیگر ایشان به بحث نوع خواستها و توقعات از دیگر نهادهای کشور همچون دولت است که یادآور میشوند: «بعضی از اینها [توقعات از دولت] البته هیچگاه عملی نیست؛ تا وقتی که حوزه آن مرکزیت منسجم را پیدا بکند» و این دقیقا همان پاشنه آشیل نظام اسلامی است؛ اینکه حوزه در متن و بطن فکر دینی و هدایت امر فرهنگ اسلامی، مرکز ثقل و نقطه اتکای اول و آخر نظام است و بایستی مرکزیت منسجمی که از آن، یک تئوری دقیق و صحیح بیرون آید و مبتنی بر آن، شیوه و منش و مبانی عملیاتی آن فکر هم تنقیح شود و در حوزه علمیه پدید آید. «حوزه سازماندهیاش جوری باشد که آن مرکزیت مدیر و متفکر و مسلط بر امور و مورد اعتماد همه، آن مرکزیت ان شاءاللّه تکمیل بشود، شکل بگیرد؛ بعد میشود با او [دولت اسلامی] تعامل کند.»
بشارت فردایی روشن با استعدادهای نخبه و امیدهای حقیقی
و در ادامه نیز، پس از انذارهایی از این دست، نوبت به بشارت میرسد و آن اینکه «این نسلی که امروز در حوزهها در حال بالندگی است… بدون تردید خواهد توانست کارهای بزرگی را که ما از حوزه دانش دین انتظار داریم، انجام بدهد». «خوشبختانه در حوزه ما داریم این بدنه کارشناسی را، همین شماها آقایانی که امشب صحبت کردید و بسیاری دیگر از شماها که صحبت نکردید و شاید افراد زیادی در حوزه علمیه از این فضلای جوان و خوش فکر [باشند] اینها یقیناً یک بدنه کارشناسی خودکفا را تشکیل میدهند». «حرکت پرجوش و خودجوش دینی و علمی [را در حوزه علمیه]… ما مشاهده میکنیم؛ میبینیم که این همه دستاورد را داشتیم».
حوزه یک موجود زنده است؛ هم رکود دارد و هم تحرک
ایشان در افقی ملموس و واقعی، مبتنی بر حقیقت آنچه در حوزه میگذرد و نه صرفا با عنایت به آرمانها و آرزوها، تصویری روشن و دقیق و واقعی از متن حوزه و روند آن به دست میدهند و یادآور میشوند: «حوزه به مثابه یک کل دارای ابعادی است و اجزایی است. یک موجود زنده است؛ یعنی رشد دارد، تحرک و نشاط دارد، جمود و رکود دارد، حیات داردف ممات دارد. یک موجود زنده است. دلیلش هم تاریخ حوزههای علمیه است».
تولید نیروی انسانی زبده در این سطحی است که امروز ما داریم مشاهده میکنیم. یک نمونهاش را من امشب در گفتههای آقایان دیدم… نمونههای دیگرش را هم من در بعضی از جمعهای فضلا که با من ملاقات کردند، مشاهده کردم… . جمعی از فضلای کاوشگر در علوم عقلی، فلسفه و کلام و عرفان و منطق و اینها یکی دو سال پیش از این ملاقات کردم… فضلایی که با دانشگاهها ارتباط دارند. آن جا هم من همین [نیروی انسانی زبده] انطباق و انعکاس را در ذهن خود داشتم و همین توجه هم باعث میشود تا ایشان، در عین توجه و تذکر نسبت به عقب ماندگیهای امروز حوزه در برخی عرصهها، این ویژگیهای مستعد و افقهای امیدبخش را نیز یاداوری کنند.
ارزش و اهمیت بیبدیل حوزه/روحانیت هم مولود حوزه است
عنایت به اهمیت و جایگاه بیبدیل حوزه، یکی از فازهایی بوده است که همواره در کلام رهبری نظام، نمود داشته است. «روحانیت هم مولود و ساخته دست حوزه علمیه است» و روحانیت شیعه هر چه دارد، از متن و بطن این ساختار کهن و قدسی و عظیم و عزیز حوزوی است که در طول قرنها، توانسته با عموم آحاد مردم رابطهای ایمانی و همدلانه داشته و پناهگاه، مأمن و ملجأ آنها باشد. ایشان سرفصلها و نقاط مهم و تأمل برانگیز و ارائه طریق کننده دیگری را نیز در متن و پیرامون مباحث حوزوی بیان میکنند و از آن جمله اینکه: «از جهت مسائل حوزهای، هیچ احتیاجی به کس دیگری نداریم… میتوان از این فضلا استفاده کرد» که گویای غنای اندیشه و فضلای حوزوی در حل و فصل مباحث مختص به حوزه است.
کتابهای درسی «حتما» باید تغییر کند؛ البته اصولی و متین و محکم
و یا نکته مهم دیگری که طی دو دهه اخیر بارها از سوی ایشان مورد توجه و تذکر قرار گرفته است و آن اینکه: «کتاب درسی… حتماً باید… تغییر پیدا کند؛ در این هیچ شکی نیست» و به طور دقیقتر و ریزتر اینکه «مکاسب را تسهیل کنند؛ همان مطالب شیخ را بیاورند روی یک کتاب دیگری».
آمار دقیق و صحیح، کادرسازی برای استفاده بهینه از نخبگان حوزوی
و البته با توجه به یک نکته مهم و خطیر که نباید در روند بازاندیشی و تدوین تصنیف به روز و کارآمد کتابها، مغفول واقع شود؛ «یک نوشته متین و قرص و محکم [تنظیم شود] که در همه مجامع علمی اسلامی وقتی رفت… ممتاز شناخته بشود؛ ایراد لفظی و متنی و قلمی نداشته باشد» و البته یکی دیگر از توجهات ایشان به بحث بازشناسی و کادرسازی و دسته بندی طلاب برای استفاده بهینه از استعداد آنها در ازای یک بانک اطلاعاتی دقیق و کارآمد است که بیتردید از جمله نیازهای ضروری و اصلی و اجتناب ناپذیر حوزه است.
اینکه حوزه بتواند بخواهد نیروهای خود را در عرصههای مختلف فکری و با توانمندیهای متنوع و کارآییهای گوناگون شناسایی کند و از فکر و حضورشان بهره برد؛ «یکی از کارهایی که باید حتماً انجام بگیرد، سریع هم باید شروع بشود و چند سال هم طول خواهد کشید، اما برکاتش خیلی زیاد خواهد بود، همین مسأله آمارگیری است از طلاب حوزه؛ از سطوحشان از مقدار و اندازه درکشان، از درسی که خواندند، از پیشرفت تحصیلیشان، از اینها آمارگیری داشته باشید. بدانید زیردست مجموعه مدیریت حوزه چیست؟»
آری، بار دیگر با شروع سال تحصیلی حوزههای علیمه شور و نشاط خاصی، محافل علمی دینی در سراسر کشور را در بر میگیرد و این شور و نشاط که از دل یک مسیر روشن فکری و حرکت بالنده علمی بیرون میآید و بیتردید دینمدار بودن این محیط، بر کم و کیف این نشاط معنوی میافزاید و به جاست تا فضای علمی حوزه به دلیل حاکم بودن روح معنویت، تهذیب، تدین، سیره و سلوک معرفتی خاصی که در حوزههای علمیه از قدیم الایام و از بدو تأسیس تاکنون جاری و ساری بوده است، برای استمرار و امتداد این شور و نشاط معنوی که غنیمتی در این دوران و گوهری در این سامان است، همیشه مورد صیانت و حراست قرار گیرد.
توجه و تأمل و عملیاتی نمودن بیانات، منویات و مطالبات به حق و اندیشمندانه رهبر فرزانه انقلاب، میتواند در این راه، چونان چراغی روشن، ارائه طریق نماید و همه ما را در این مسیر، مرشد و یاریگر باشد. انشاءالله تعالی!
*پی نوشت:
سخنان داخل گیومه برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری در جمع استادان، فضلا، پژوهشگران و نخبگان حوزوی در آذرماه 1386 است.
سعید رضایی منش
/1327/702/ر
۱۳۹۳/۶/۱۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[مشاهده در: www.rasanews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه خواهران؛ 23 شهریور
آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه خواهران 23 شهریور خبرگزاری رسا ـ معاون آموزش حوزههای علمیه خواهران کشور گفت سال تحصیلی این نهاد 23 شهریورماه به صورت همزمان در واحدهای حوزوی خواهران آغاز میشود به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران حجسال تحصیلی جدید حوزههای علمیه 16 شهریور آغاز میشود
با سخنرانی آیتالله مکارم شیرازی سال تحصیلی جدید حوزههای علمیه 16 شهریور آغاز میشود خبرگزاری رسا ـ مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور از آغاز سال تحصیلی جدید حوزههای علمیه در 16 شهریور ماه با سخنرانی حضرت آیتالله مکارم شیرازی خبر داد به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا آیتاللهتصاویر/ مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه - قم
تصاویر مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه - قم عکس تسنیم ۱۶ ۰۶ ۱۳۹۳ - ۱۸ ۵۶پیام رییس المصطفی به مناسبت آغاز سال تحصیلی
پیام رییس المصطفی به مناسبت آغاز سال تحصیلی خبرگزاری رسا ـ رییس جامعةالمصطفی به مناسبت آغاز سال تحصیلی 93-94 پیامی صادر کرد به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز خبر و اطلاعرسانی جامعةالمصطفی حجتالاسلام والمسلمین اعرافی رییس جامعةالمصطفی العالمیه به منامدیرکل دفتر مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش: اختتامیه جشنوارههای دانشآموزی نوجوان سالم
مدیرکل دفتر مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش اختتامیه جشنوارههای دانشآموزی نوجوان سالم از فردا آغاز میشودمدیرکل دفتر مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش گفت مراسم اختتامیه بخش کشوری سومین دوره جشنواره دانشآموزی نوجوان سالم 16 تا 19 شهریوسال تحصیلی حوزههای علمیه آغاز شد
یکشنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۴ سال تحصیلی حوزههای علمیه قم طی مراسمی با حضور اساتید و طلاب علوم دینی در مدرسه فیضیه قم آغاز شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه قم آیتالله مرتضی مقتدایی دبیر شورای عالی حوزه آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری مدیر حوزههای علمآغاز سال تحصیلی حوزه علمیه
عکس ارمین کرمی آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه صبح امروز چهارشنبه با حضور آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع عظام تقلید در مصلای امام خمینی ره تهران برگزار شد ۱۳۹۳ ۶ ۱۲ - ۱۲ ۰۷استاندار قم در پیامی به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه مطرح کرد بهرهگیری دولت از رهنمودهای مراجع عظام
استاندار قم در پیامی به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه مطرح کردبهرهگیری دولت از رهنمودهای مراجع عظام تقلید و علمااستاندار قم با صدور پیامی گفت رابطه حوزه علمیه و علمای قم با دولت یازدهم قابل قیاس با دولتهای گذشته نیست و این خود موجبات بهرهگیری دولت از رهنمودهای مراجع مطی مراسمی در مدرسه فیضیه صورت گرفت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه با سخنرانی آیتالله مکارم شیرازی
طی مراسمی در مدرسه فیضیه صورت گرفتآغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه با سخنرانی آیتالله مکارم شیرازیسال تحصیلی جدید حوزههای علمیه طی مراسمی و با سخنرانی آیتالله مکارم شیرازی آغاز شد به گزارش خبرگزاری فارس از قم مراسم آغاز سال تحصیلی جدید حوزههای علمیه پیش از ظهر امروز در مدرنشست خبری آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه استان تهران
۲۱۸۹۹۳ ۱۳۹۳ ۶ ۱۰ - ۲۱ ۵۰گزارش تصویری نشست خبری آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه استان تهران عکاس شایان محرابی اجرا توقف ذخيره تمام تصاوير ۱۳۹۳ ۶ ۱۰ - ۲۱ ۵۰پیام آیتالله دری نجف آبادی به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزه
پیام آیتالله دری نجف آبادی به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزه خبرگزاری رسا ـ نماینده ولی فقیه در اراک به مناسبت آغاز سال تحصیلی جدید حوزههای علمیه پیامی صادر کرد به گزارش خبرگزاری رسا آیتالله قربانعلی دری نجفآبادی نماینده ولی فقیه و امام جمعه اراک در پیامی آغاز سال تتصاویر/ مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه تهران
تصاویر مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه تهران مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه تهران امروز چهارشنبه با حضور آیت الله مکارم شیرازی برگزار شد عکس ایسنا ۱۲ ۰۶ ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۱رئیس مجمع خیرین مدرسهساز اردبیل: مدارس خیرساز تا آغاز سال تحصیلی تحویل میشود
رئیس مجمع خیرین مدرسهساز اردبیل مدارس خیرساز تا آغاز سال تحصیلی تحویل میشودرئیس مجمع خیرین مدرسهساز استان اردبیل گفت تمامی مدارس خیرساز که با تامین منابع اعتباری از سوی خیرین در حال احداث است وضعیت مطلوب و رو به جلو دارد به طوری که مدارس تکمیل شده تا آغاز سال تحصیلی تحویلآغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه سراسرکشور
آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه سراسرکشورمراسم آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه سراسرکشور صبح امروز یک شنبه با حضور آیت الله مکارم شیرازی در قم برگزار شد عکس سید روح الله کلانتری1393 06 16 - 12 39 دریافت کل گزارش تصویریآغازسال تحصیلی حوزههای علمیه خواهران از 23شهریور
حوزه و دانشگاه ورود 14 هزار نفر به حوزه آغازسال تحصیلی حوزههای علمیه خواهران از 23شهریور معاون آموزش حوزههای علمیه خواهران کشور گفت سال تحصیلی این نهاد 23 شهریور به صورت همزمان در واحدهای حوزوی خواهران آغاز میشود به گزارش خبرگزاری مهر حجتالاسلام سیدمهدی حسینی افزودشهروندان شمال تهران باید آغاز سال تحصیلی را در منطقه یک حس کنند
شهروندان شمال تهران باید آغاز سال تحصیلی را در منطقه یک حس کنند شهردار منطقه یک گفت شهروندان شمال تهران باید آغاز سال تحصیلی جدید را با اجرای اقدامات اساسی و برنامهریزی شده در طرح استقبال از مهر به طور کامل مشاهده و حس نمایند که اقدامات قابل توجهی در سطح منطقه درحال اجراست بهگزارش تصویری - مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه
مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه عکس حمیدرضا دستجردی - ایسنا چهارشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۷-
گوناگون
پربازدیدترینها