واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا: جمعه ۷ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۸
وزیر کار میگوید که وزارتخانهاش تلاش کرده تا در یکسال گذشته از نابودی چندین هزار شغل جلوگیری کند و دست کم 230 هزار شغل در معرض تعطیلی را احیا کرده است با این حال تحلیلگران بازار کار معتقدند که ذائقه جوانان نسبت به برخی شغلها تغییر کرده و افزایش سطح انتظارات و توقعات آنها در این زمینه موثر بوده است. به گزارش خبرنگار ایسنا، در حال حاضر بیش از 2.5 میلیون شغل در کشور وجود دارد که تمایلی به انجام آنها از سوی کارجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی دیده نمیشود. به گفته کارشناسان بازار کار عوامل متعددی در این زمینه موثر است که از مهمترین آنها میتوان به دستمزد اندک، عدم برخورداری از مزایای بیمه و رعایت نکردن قوانین و حقوق کار اشاره کرد. علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی معتقد است که عرضه نیروی کار در حال حاضر با تقاضای بازار کار همخوانی ندارد. او میگوید: انتظارات و الگوهای کار متقاضیان در برخی مشاغل تغییر کرده و باید به سمتی برویم که الگوی اشتغال کشور متناسب با سیمای بازار کار ترسیم شود.
به گفته ربیعی امروز دیگر نمیتوانیم به تولید انبوه مشاغل ساده اکتفا کنیم چون نیازهای دنیای آمیخته با فناوری نگاه به مقوله کار را تغییر داده است. هم اکنون یکی از مهمترین مشکلاتی که اشتغال کشور با آن دست به گریبان است، ضعف فرهنگ کار و مهارت آموزی است. به نظر میرسد تا زمانی که فرهنگ کار در ایران تغییر نکند تمایل به کار در بخشها و حرفههای مختلف به وجود نخواهد آمد. کوروش پرند، رییس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، با انتقاد از جایگزینی فرهنگ مدرکگرایی به فرهنگ کار و مهارت آموزی طی سالهای اخیر میگوید: امروز از 4.5 میلیون دانشجوی در حال ورود به بازار کار 66 درصد در حوزه کارشناسی هستند و از این تعداد 1.5 میلیون دانشجو در 21 رشته گرایش متمرکز شدهاند. وی از پدیده "شغلهای خالی" به عنوان خطری یاد میکند که کشور را تهدید کرده و میافزاید: چند صد هزار شغل در کشور وجود دارد که از سوی فارغ التحصیلان و بیکاران استقبال نمیشود علاوه بر آن فرصتهای شغلی زیادی برای افراد زیر دیپلم و دیپلم هست اما به دلیل تغییر ذائقه و فرهنگ کار افراد تمایل چندانی به آنها نشان نمیدهند. به گفته پرند از 75 میلیون نفر جمعیت کشور دست کم 40 میلیون نفر غیر فعالند زیرا افراد به دلیل مشکلات زندگی و ناتوانی در تامین معاش به دو یا چند شغل رجوع و آنها را اشغال میکنند در حالی که با این کار فرصتهای شغلی را از دیگر افراد میگیرند و به بازار کار لطمه میزنند. رییس سازمان فنی و حرفهای کشور درعین حال با تاکید بر گسترش فرهنگ مهارتآموزی و کارآفرینی در کشور میافزاید: باید روی نسل جوان و نوجوان سرمایهگذاری کرد و فرهنگ کار و کارآفرینی را از این سنین گسترش داد.
به گزارش ایسنا، علیرغم آنکه وزارت کار تلاش میکند تا با ایجاد جذابیت لازم در برخی مشاغل زمینه علاقمندی افراد جویای کار به این حرفهها را فراهم کند اما هنوز بسیاری از کارجویان رغبتی به انجام این کارها ندارند، اکثر آنها در فکر به دست آوردن شغلهای پردرآمد اما کم دردسر هستند و بخشی از آنها نیز در آرزوی داشتن پست دولتی به سر میبرند؛ از آن گذشته شرایط کار در برخی مشاغل مثل پر مخاطره بودن، نبود ذهنیت مثبت به آن، سختی و طاقت فرسایی، فقدان ایمنی، عدم رعایت حقوق و قوانین کار، دستمزد پایین،عدم بیمه و مواردی از این دست از جمله علل بیرغبتی کارجویان و دانشآموختگان به انجام برخی شغلها ذکر میشود. حمید حاج اسماعیلی، کارشناس حوزه کار، عدم تمایل افراد به انجام برخی مشاغل را ناشی از بهرهکشی و احجافی که در این نوع شغلها به نیروی کار میشود، میداند. وی معتقد است اگر دولت درصدد اشتغالزایی برای جوانان بیکار و تحصیلکرده است باید در مشاغلی که بدون داوطلب و اصطلاحا خالی مانده است بسترها و شرایطی را مهیا کند که جوان تحصیلکرده ایرانی که پس از سالها درس خواندن و دانشگاه رفتن به کسب علم و دانش و مهارت و تخصص رسیده علاقمند به انجام آن کارها باشد. در حال حاضر اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی و تلاش برای جذب نیروهای ماهر و متخصص به بازار کار از دغدغههای اصلی دولت یازدهم به شمار میرود. کارشناسان بازار کار در کنار پایین بودن میزان فرصتهای شغلی وعدم تناسب بین عرضه و تقاضای نیروی کار،آشنا نبودن فارغ التصیلان با نیازهای بازار و ناکارآمدی آموزشهای دانشگاهی و تئوری در برابر آموزشهای عملی و کاربردی را از موانع پیش روی اشتغال فارغ التحصیلان عنوان میکنند. امروز 50 درصد جویندگان کار، دانش آموخته دانشگاهها هستند اما نوع و ماهیت فرصتهای شغلی در کشور به نحوی است که تنها 20 درصد جویندگان کار فارغ التحصیل، جذب آنها میشوند و در مقابل فرصتهای شغلی بسیاری خالی می مانند. تاکنون طرحهای متعددی در جهت جذب کارجویان طراحی و اجرایی شده است اما به نظر میرسد که وزارت کار در برهه کنونی که کشور با بحران بیکاری روبه رو است باید تدوین و اجرای طرحهایی را در دستور کار قرار بدهد که ضمن جذب و هدایت منابع، به تغییر فرهنگ کار در کشور منجر شود و زمینه پرکردن فرصتهای شغلی خالی را فراهم کند. انتهای پیام
کد خبرنگار:
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]