تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834677666
تجربه سه کشور در تامین مسکن |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تجربه سه کشور در تامین مسکن
بررسيهاي مركز مطالعات تكنولوژي دانشگاه علموصنعت از بازار مسكن كشورهاي پيشرفته آسيايي نشان ميدهد: دولتها در كشورهايي كه متغيرهاي اقتصاد مسكن در آنها شبيه ايران بوده، موفق شدهاند در برنامه بلندمدت 5ساله با احداث حداقل يك ميليون واحد مسكوني ارزانقيمت، نهتنها «كمبود عرضه» را جبران كنند كه با افزايش تعداد خانه در مقابل خانوار، الگوي «تقاضاي سوداگرا» را به «تقاضاي مصرفگرا» تغيير دهند. دولتها در ژاپن، كرهجنوبي و مالزي با بهكارگيري مدل بهينه سياستگذاري مسكن شامل «افزايش عرضه، مقابله مالياتي با سوداگري و تامين مسكن كمدرآمدها»، وضعيت «بدمسكني» را تحت كنترل درآوردهاند.
کد خبر: ۴۲۹۸۲۵
تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۶:۲۷ - 28 August 2014
تحقيقات مركز مطالعات تكنولوژي دانشگاه علم و صنعت درباره كارنامه كشورهايي كه به لحاظ شاخصهاي كليدي بازار مسكن و متغيرهاي اقتصادي اين بازار، شرايط مشابهي با بازار ملك در ايران دارند نشان ميدهد: در كشورهايي كه دولتها برنامههاي بلندمدت در دوره حداقل 5ساله، براي ساخت مسكن ارزانقيمت به اجرا درآوردهاند، نهتنها كمبود عرضه بعد از مدتي جبران شده كه نامعادله بين تعداد واحدهاي مسكوني و خانوارها نيز به سمت «فزوني عرضه» تغيير پيدا كرده كه نتيجه اين تحول به آرامش قيمتها منجر شده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، نتايج اين تحقيق كه بيلان كاري سه كشور پيشرفته آسيايي در زمينه تامين مسكن مورد نياز گروههاي كمدرآمد–ژاپن، كره جنوبي و مالزي- بهصورت جزئي در آن مورد بررسي قرار گرفته، حاكي است: استفاده همزمان از سه سياست افزايش عرضه، مقابله با سوداگري مسكن و همچنين تمركز بر تامين مسكن خانوارهاي كمدرآمد، مدل بهينه ساماندهي بازار املاك ميتواند باشد.
مركز مطالعات تكنولوژي دانشگاه علم و صنعت با تاكيد بر اينكه، در مقطع كنوني بازار مسكن، بستر «تقاضاي سوداگرا» بايد از بين برود تا شرايط لازم براي «تقاضاي مصرفگرا» فراهم شود، از دولت خواستهاند: در برنامهريزيهاي بخش مسكن، تجربه كشورهايي كه اوضاع بازار املاك در آنها تطابق بيشتري با شرايط ايران دارد، در اولويت قرار گيرد و محور برنامهها نيز خروج از وضعيت بدمسكني باشد.
متن كامل گزارش مركز مطالعات تكنولوژي دانشگاه علم و صنعت به شرح زير است:
راه حل جهاني حمایت از عرضه
وزارت راه و شهرسازي برای خانهدار کردن مردم سیاست تحریک تقاضا از طریق اعطای تسهیلات بلندمدت خرید مسکن را در پیش گرفته است. در همین راستا چندی پیش وزير راه و شهرسازي و رئيس كل بانك مركزي در نامهای مشترک به رئیسجمهور اعلام كردند: راهحل جهاني خريد مسكن، در مدلي به شكل پرداخت وديعه كم و دريافت تسهيلات رهني با اقساط بلندمدت و در استطاعت و از محل پساندازهاي آتي خانوارها، تحقق پيدا ميكند؛ مدلي كه در اصطلاح بانكداري «تسهيلات رهني» ناميده ميشود.
در ادامه اين نامه آمده است: در كشورهاي پيشرفته نظام بانكي به مدد بازار سرمايه توسعهيافته به خوبي از عهده تامين مالي اين نوع مسكن برآمده است. در ايران نيز در حال حاضر مقامات پولي و مالي كشور، اين نكته را تاييد ميكنند كه گسترش بازار رهن باعث تقويت «تقاضاي موثر» ميشود، نظم پساندازي در خانوارها ايجاد ميكند، موجودي مسكن كشور را افزايش ميدهد و در واقع اين گسترش از ستونهاي اصلي حل معضل مسكن است.
همچنین مشاور وزیر راه و شهرسازی نیز با بیان اینکه دولت در بسته اقتصادی خود به دنبال رونق بازار مسکن و کاهش تورم است، تاکید کرده است: با توجه به تجربه بسیاری از کشورها که مردم از طریق اعطای تسهیلات بانکی بلندمدت خرید، صاحب مسکن میشوند، در ایران نیز باید طبق همین الگو اقدام شود.
در پي نامه اخير و همچنين مصاحبههاي مسوولان بخش مسکن درباره ضرورت تامين مالي طرف تقاضا، اين نياز در بدنه كارشناسي احساس شد تا در قالب تحقيق جامع، تجارب جهاني در حل معضل مسكن مورد كنكاش قرار بگيرد.
در این بخش، سیاستهای اتخاذ شده از سوی دولتهای سه کشور پیشرفته آسیایی یعنی کره جنوبی، ژاپن و مالزی در حوزه زمین و مسکن آورده شده است.
کره جنوبی؛ اجراي همزمان سه سياست
رشد سریع شهرنشینی از سال 1960 در کشور کره جنوبی، کمبود شدید مسکن و ایجاد شکاف میان عرضه و تقاضا را به همراه داشت و در نتيجه تورم قیمت مسکن و فعالیتهای سوداگرانه را موجب شد. دولت کره جنوبی سياستهايي براي رویارویی با مشكل كمبود مسكن و مسائل مرتبط با آن نظیر افزايش قيمت و مساله سوداگری تدوين كرد. اين سياستها را ميتوان در سه گروه طبقهبندي كرد: افزایش عرضه، مقابله با سوداگری و سياستهاي مربوط به تامین مسکن خانوارهاي كمدرآمد.
كمبود شديد مسكن موجب شد كه دولت در سال 1970 طرحی 10 ساله براي ساخت 5/2ميليون واحد مسكوني تدوين كند. طبق اين طرح بايد يك ميليون واحد مسكوني در فاصله سالهاي 1972 تا 1976 و 5/1ميليون واحد نيز در فاصله 77 تا 81 ساخته شود.
در سال 1972، قانون توسعه ساخت مسكن تصويب شد. هدف اين قانون توليد برنامهريزي شده مسكن و ابلاغ مقرراتي براي تامين منابع مالي و ساير الزامات ساخت مسكن بود. دولتهاي مركزي و محلي، شرکت ملي مسكن کره و بانك مسكن كره مسوول اجرای این طرح بودند.
با افزايش جمعيت شهري در دهه 1980، مسائل مسكن شهري بهتدريج جديتر شد. باوجود تقاضاي شديد براي مسكن، زمين و مسکن در نواحي شهري بسيار اندك بود و تامين زمين و مسکن كافي به مهمترين سياست دولت تبديل شد با این وجود دولت کره برای خروج از این وضعیت سیاست تحریک تقاضا را در پیش گرفت که با افزایش سطح پرداخت وامها در سال 1986 و نیز تزريق نقدينگي به حوزه مسكن، افزايش شديد قيمت مسکن را موجب شد. این وضعیت به ایجاد شکاف شدید در وضعيت مسكن افراد كمدرآمد و ثروتمند منجر شد. دولت دوباره چاره را در توليد انبوه مسكن ديد و در 1988 پروژه ساخت 2 ميليون واحد مسكوني را آغاز كرد. براساس اين طرح باید 2ميليون واحد مسكوني بين سالهاي 1988 تا 1992 ساخته شود و به اين منظور 5/6درصد از تولید ناخالص ملی به ساخت مسكن تخصيص داده شد. با وجود برخي ترديدها در آغاز به کار توليد مسکن به ظرفيت 2ميليون واحد، حداقل 2 ميليون و 717 هزار واحد ساخته شده و قيمت مسكن در مرحله تثبيت قرار گرفت و سوداگری نیز كاهش يافت. الگوهاي تقاضای مسكن از «تقاضای سوداگرا» به «تقاضای مصرفگرا» تغيير كرد. يكي ديگر از نتايج اين پروژه افزايش اطمينان عمومي به سياستهاي دولت بود. بهعلاوه صنعت ساخت مسكن بهسرعت توانست ظرفيت خود را افزايش دهد كه ناشي از پروژه مذكور بود.
ژاپن؛ افزايش منظم ساخت مسكن
با وجود رشد سريع اقتصادي در دوران پس از جنگ جهاني كه ژاپن را به يكي از كشورهاي پيشرو در زمينه صنعت تبديل كرده است، شرايط زندگي عده زيادي از مردم ژاپن نسبتا نامناسب بوده است و مشکلات عدیدهای در زمینه مسکن وجود داشت تا جایی که قیمت مسکن بالا بود و خانههاي استيجاري بخش عمدهاي از سيستم تامین مسكن را شکل میداد.
در کشور ژاپن نیز برای خروج از مشکلات مسکن، عرضه و ساخت مسکن در دستور کار دولت قرار گرفت و به سيستم ساخت مسكن درمقام يك صنعت اشتغالزا توجه شد، موجودي فعلي مسكن نتیجه سياستگذاري کارآمد ساخت و تامين مسكن طي 50 سال گذشته است که در اين دوره، ساخت مسكن بيش از افزايش تعداد خانوارها بوده و بنابراين بهطوركلي حتی مازاد عرضه نسبت به تقاضا وجود داشته است؛ شرایط ایجادشده نشانگر وضعیت اقتصادي مناسبی است كه فراتر از وضعيت عادي بوده است. پس از جنگ جهانی دوم، ساخت مسكن بهصورت منظم در هر سال افزايش يافته است. براساس مطالعات آماري كه در اكتبر 1998 انجام شده است، تعداد واحدهاي مسكوني 22/50 ميليون بوده و تعداد خانوارها 33/44 ميليون، يعني تعداد واحدهاي مسكوني بيش از تعداد خانوادهها بوده است.
مالزی؛ سياست توليد براي خروج از «بدمسكني»
کشور مالزی نیز از جمله کشورهایی بود که با مشکل جدی مسکن مواجه بود، افزایش شدید تعداد شهرنشینان، تا 6برابر نسبت به زمان استقلال، باعث تغییر جغرافیای شهری در مالزی شد که توسعه مناطق موجود و تشکیل نواحی شهری جدید را بههمراه داشت. دولت مالزی پس از استقلال این کشور برای حل معضل مسکن، برنامههایی پنجساله را تدوین و اجرا کرده است.
این برنامهها در واقع هدایتکننده سرمایهگذاری در سازمانهای عمومی و خصوصی در کلیه حوزههای اقتصاد ملی بهشمار میرود که مهمترین برنامه در سرمایهگذاری بخش اجتماعی را تولید مسکن عمومی تشکیل داده است و هزینه توسعه مسکن دولتی از سال 1971 تا 1990 از 7/2درصد در برنامه دوم به 9درصد افزایش یافته است. از سال 1971 نیز ساخت و تولید مسکن ارزانقیمت در تمام برنامهها، نخستین اولویت را از کل هزینه بخش عمومی برای تولید مسکن به خود اختصاص داد.
بودجه هزینه مسکن ارزانقیمت از 43درصد در دوره 1975-1971 به 5/54 درصد در برنامه هفتم 2000-1991 افزایش یافته است.
به طور کلی سیاستهای اتخاذ شده از سوی دولتهای سه کشور کره جنوبی، ژاپن و مالزی برای حل معضل مسکن، با وجود تغییرات جزئی، بیان میدارد که این کشورها سیاست تولید و عرضه مسکن را برای خروج از وضعیت بدمسکني در کشور انتخاب کردهاند.
عرضه و تولید مسکن، بهعنوان دومین صنعت اشتغالزا و از جمله رشتههای صنعتی است که مشاغل زیادی را به صورت مسقیم و غیرمستقیم میتواند به وجود بیاورد که علاوه بر حل معضل مسکن میتواند باعث رونق اقتصاد کل نیز شود که تجربیات سه کشور کره، ژاپن و مالزی موید این مطلب است.
به اين ترتيب آنچه به عنوان تجارب جهانی از سوی مسوولان بخش مسكن در كشورمان یاد میشود تنها سیاست کنونی برخی کشورها از جمله آمریکا است و لازم است عميقا تامل شود که در کشوری مثل آمریکا مازاد عرضه وجود دارد و به این دلیل بازار زمین و مسکن این کشور نیاز به تحریک تقاضا دارد و این در صورتی است که اقتصادهای نوظهور جهانی، سیاست افزایش تولید و عرضه مسکن را برای حل معضل مسکن و رونق اقتصادی در پیش گرفتهاند و اگر قرار بر استفاده از تجربیات کشورهای دیگر است باید به این نکته توجه شود که تجارب کشورهای موفقی که در یک برهه زمانی مشخص با شرایط فعلی کشورمان «تطابق بیشتری» دارند به طور جدی بررسی و در صورت امکان، اعمال شود چرا که استفاده از تجربه خارجي، بدون درنظر گرفتن شرایط موجود کشور هیچ گاه مثمرثمر نخواهد بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]
صفحات پیشنهادی
وام مسکن روستایی افزایش می یابد |اخبار ایران و جهان
وام مسکن روستایی افزایش می یابد معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از موافقت معاون اول رییس جمهور با افزایش وام مسکن روستایی از 12 5 به 15 میلیون تومان خبر داد کد خبر ۴۲۹۷۳۳ تاریخ انتشار ۰۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۶ ۱۳ - 27 August 2014 معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از موافقت معاون اول رییخبرهای خوش مسکنی مدیر عامل بانک مسکن |اخبار ایران و جهان
خبرهای خوش مسکنی مدیر عامل بانک مسکن کد خبر ۴۲۹۷۵۰ تاریخ انتشار ۰۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۸ ۱۹ - 27 August 2014 مدیرعامل بانک مسکن با اشاره به کسری احتمالی 20 هزار میلیارد ریالی صندوق پس انداز مسکن وضعیت قیمت خانه در سال جاری را نیز پیشبینی کرد به گزارش ایسنا بت شکن در نشستی که بهامکان خروج از رکود با دو بال خودرو و مسکن |اخبار ایران و جهان
امکان خروج از رکود با دو بال خودرو و مسکن رکود کلمه ای است که این روزها دغدغه اصلی دولت آقای روحانی شده است پس از کنترل انتظارات تورمی از سال قبل تاکنون و بازگشت آرامش نسبی دراقتصاد کشور رئیس جمهور و مسئولان اقتصادی دولت مترصد حل مشکل رکود و حرکت به سمت رشد اقتصادی در سال های آسه اقدام فرابورس برای کاهش قیمت وام مسکن |اخبار ایران و جهان
سه اقدام فرابورس برای کاهش قیمت وام مسکن رئيس اداره ابزارهاي نوين مالي فرابورس ايران از صفر بودن شاخص سفته بازي يا معاملات مازاد در اين بازار خبر داد و تصريح كرد بانك مسكن در هرماه 400ميليارد تومان اوراق عرضه ميكند اما تقاضا در بازار 600ميليارد تومان است و همين فاصله 200ميليارطلاق، تقاضای مسکن را افزایش داد |اخبار ایران و جهان
طلاق تقاضای مسکن را افزایش داد رییس انجمن انبوهسازان کشور با بیان اینکه سالی یک میلیون ازدواج ثبت میشود که همین رقم سالانه به تقاضای مسکن اضافه میشود گفت علاوه بر اینکه سالانه یک میلیون زوج به متقاضیان مسکن اضافه میشود طلاق هم تقاضای مسکن را افزایش میدهد کد خبر ۴۲۸۹۵۸دیدار مدیران مؤسسه اعتباری عسکریه با وزیر کشور |اخبار ایران و جهان
دیدار مدیران مؤسسه اعتباری عسکریه با وزیر کشور کد خبر ۴۲۸۴۴۷ تاریخ انتشار ۰۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۸ ۵۴ - 23 August 2014 به گزارش روابط عمومی موسسه اعتباری عسکریه مدیرعامل اعضای هیئت مدیره و مدیران ارشد مؤسسه اعتباری عسکریه در نشستی در محل وزارت کشور با وزیر کشور دیدار کردند در اینرفتار عجيب کشور همسايه با محصولات ايرانی |اخبار ایران و جهان
رفتار عجيب کشور همسايه با محصولات ايرانی کد خبر ۴۲۸۸۴۸ تاریخ انتشار ۰۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷ ۵۵ - 25 August 2014 روزنامه خراسان نوشت بر اساس گزارش دستگاههاي مسئول به مديران ارشد اجرايي يکي از کشورهاي همسايه که تبادلات فراوان تجاري نيز با ايران دارد طي روزهاي اخير با صدور بخشنامهشرایط پرداخت وام مسکن اعلام شد |اخبار ایران و جهان
شرایط پرداخت وام مسکن اعلام شد مدیرعامل بانک مسکن با اشاره به این که افزایش قیمت مسکن در سال جاری بیش از تورم سالانه نخواهد بود گفت تسهیلات صندوق پسانداز مسکن به خانه های ارزان قیمت و زیر ۳ سال ساخت تعلق گرفته و اقساط ماهانه این تسهیلات زیر یک میلیون تومان خواهد بود کد خبرپرونده مسکن مهر تا پایان سال ۹۴ بسته میشود |اخبار ایران و جهان
پرونده مسکن مهر تا پایان سال ۹۴ بسته میشود قائممقام وزیر راه و شهرسازی در مسکن مهر گفت پرونده مسکن مهر تا پایان سال ۹۴ بسته میشود کد خبر ۴۲۹۱۶۵ تاریخ انتشار ۰۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۲ ۱۰ - 25 August 2014 قائممقام وزیر راه و شهرسازی در مسکن مهر گفت پرونده مسکن مهر تا پایان سال ۹هزینه ساخت هر متر مسکن مهر |اخبار ایران و جهان
هزینه ساخت هر متر مسکن مهر قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن مهر گفت به طور متوسط برای ساخت هر متر مربع مسکن مهر 440 هزار تومان هزینه شده است کد خبر ۴۲۸۰۶۶ تاریخ انتشار ۳۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۶ ۰۸ - 22 August 2014 قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن مهر گفت به طور متآمار معاون روحانی از طرح های نیمه تمام در کشور |اخبار ایران و جهان
آمار معاون روحانی از طرح های نیمه تمام در کشور معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت 75 هزار طرح و پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد که برای اتمام آنها به چهار میلیون و 170 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است کد خبر ۴۲۹۳۹۶ تاریخ انتشار ۰۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵ ۵۷ - 26 August 2014 معاون اجراآخرین جزییات واردات بنزین به کشور |اخبار ایران و جهان
آخرین جزییات واردات بنزین به کشور معاون وزیر نفت با بیان این که متوسط واردات بنزین از ابتدای سال جاری تا کنون روزانه چهار میلیون و 900 هزار لیتر بوده است گفت میزان مصرف بنزین از ابتدای سال تا کنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته 4 درصد افزایش یافته است کد خبر ۴۲۹۵۸۵ تاریخ انتشاروجود 75 هزار طرح نیمه تمام در کشور |اخبار ایران و جهان
وجود 75 هزار طرح نیمه تمام در کشور کد خبر ۴۲۹۴۵۴ تاریخ انتشار ۰۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۹ ۱۴ - 26 August 2014 معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت 75 هزار طرح و پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد که برای اتمام آنها به چهار میلیون و 170 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است محمد شریعتمداری روز سهلیزینگ مسکن منتفی شد |اخبار ایران و جهان|TABNAK
لیزینگ مسکن منتفی شد در حالی که شرکتهای لیزینگ امیدوار بودند تا با موافقت بانک مرکزی به حوزه مسکن نیز وارد شوند معاون نظارت بانک مرکزی از عدم امکان اجرای این طرح در شرایط فعلی خبر داد کد خبر ۴۲۷۹۲۶ تاریخ انتشار ۳۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۶ ۳۰ - 22 August 2014 درحالی که شرکتهای لیزینگپاسخ بانک مرکزی به 8 سوال درباره وام مسکن |اخبار ایران و جهان
پاسخ بانک مرکزی به 8 سوال درباره وام مسکن قائم مقام بانک مرکزی در واکنش به مباحث مطرح شده پیرامون پیشنهادات وزارت شهرسازی برای تحریک بازار مسکن گفت پیشنهادات وزارت مسکن قرار است به بانک مرکزی ارائه و تصمیم گیری شود و هنوز هیچ مدل جدیدی در زمینه وام مسکن وجود ندارد و مباحث مطرح شخرید 10 فروند هواپیمای مسافری |اخبار ایران و جهان
خرید 10 فروند هواپیمای مسافری وزیر راه از ورود 10 فروند هواپیما معادل 2800 صندلی پروازی به ناوگان خبر داد و گفت این مورد موجب شد متوسط سن ناوگان 1 5 سال کاهش یابد همچنین در 10 ماه اخیر 48 دستگاه لکوموتیو و 262 دستگاه واگن باری و مسافری به ناوگان ریلی کشور افزوده شد کد خبر ۴۲۸ادامه کاهش قیمت جهانی نفت |اخبار ایران و جهان
ادامه کاهش قیمت جهانی نفت قیمت جهانی نفت طی روز جاری همچنان با کاهش روبرو شد و هر بشکه نفت برنت به قیمت 102 39 دلار رسید کد خبر ۴۲۸۰۲۷ تاریخ انتشار ۳۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۳ ۳۱ - 22 August 2014 قیمت جهانی نفت طی روز جاری همچنان با کاهش روبرو شد و هر بشکه نفت برنت به قیمت 102 39 دلار-
اقتصادی
پربازدیدترینها