واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: داعش روزانه 1 میلیون دلار درآمد دارد
کد خبر: ۴۲۹۷۳۷
تاریخ انتشار: ۰۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۹ - 27 August 2014
داعش با استفاده از استراتژی فضای باز شهرها را تصرف می کند و سپس با توسل به استراتژی چریکی در شهرها پنهان مامن می گزیند. با تمام این تفاسیر داعش سازمان یافته ترین گروه تروریستی است که با آن مواجه شده ایم.
فرید رفیق زکریا (به انگلیسی: Fareed Rafiq Zakaria) متولد ۱۹۶۴ در بمبئی، هندوستان، خبرنگار، مقاله نویس، ویراستار نشریه تایم، نظریه پرداز، و از اساتید شناخته شده مسائل سیاست خارجی در آمریکا است. او مجری برنامه شبانگاهی GPS در سی ان ان است.
سی ان ان در مصاحبه ای که با فرید زکریا در بدروم ترکیه داشته است نظر وی را درباره تحولات اخیر عراق پرسیده است. زکریا با توضیح علل به وجود آمدن داعش و استراتژی ها آنها، این گره را سازمان یافته ترین گروه تروریستی جهان معرفی می کند. متن این مصاحبه به شرح زیر است:
خطر بین المللی گروه داعش را تا چه اندازه جدی می دانید؟
میزان نگرانی از داعش بسیار عمیق است و بسیار متفاوت تر از آن چه که ما در چند ماه قبل در خصوص این گروه می دانستیم. یک عقیده وجود دارد که داعش آن چیزی ست که القاعده همیشه آرزوی رسیدن به آن را داشته است. به یاد داشته باشید که جهان، پایگاه القاعده بود. در واقع القاعده از سال 2001 پایگاه نداشت و همیشه در کوهستان ها و غارها مخفی بود. داعش درحال توسعه ی یک پایگاه بسیار بزرگ، گسترده و پیچیده است. آنها دارای یک پایگاه مالی هم هستند و حدوداً روزانه 1 میلیون دلار درآمد دارند.
این گروه همچنین توانایی فروش نفت و گندم را داشته و البته دارای یک ظرفیت نظامی فوق العاده هم است. همین امکانات نظامی باعث حملات هوایی آمریکا به آنها شده است. آنها با استفاده از استراتژی فضای باز شهرها را تصرف می کنند و سپس با توسل به استراتژی چریکی در شهرها پنهان می شوند. با تمام این تفاسیر داعش سازمان یافته ترین گروه تروریستی است که با آن مواجه شده ایم.
این یک هشدار نگران کننده است. شما به پایگاه نظامی آنها اشاره کردید، اما آنها دارای یک پایگاه حمایتی هم از سوی بعضی از سنی ها هستند.
هسته ی اصلی این حمایت در این است که آنها مناطق را به تصرف خود دراورده و در میان مردم حضور دارند. شما مائو تسه تونگ را می شناسید وی همیشه می گفت: چریک ها همانند ماهی در آب شنا می کنند، به این معنا که آنها می توانند جزء مردم باشند، چون مردم باید با آنها دوستانه برخورد کنند و گرنه آنها نمی توانند در آن مکان بمانند. آن چه که در عراق اتفاق افتاده، این است که داعش از نارضایتی سنی ها استفاده کرده است. سنی ها در سوریه از این که علوی ها (فرقه ی اقلیتی که از نظر آنها یک بدعت است) بر آنها حکومت می کنند، ناراضی هستند. داعش اعتقاد دارد که در عراق هم سنی ها را حاکمیت شیعه ای هدایت می کند که در حقیقت نماینده ایران است. اگرچه آنها هم در حقیقت ایرانی نیستند. این واقعیت به شکل های مختلف خودش را نشان می دهد ولی مسئله ی دیگری هم وجود دارد که ماشین نظامی صدام و حزب بعث بازگشته است و شما می توانید بعضی از شخصیت های ارتش صدام حسین را مشاهده کنید.
برای بسیاری از آمریکایی ها اعدام جیمز فولی موجب جلب توجه ها به سوی داعش شد، با این که برای مقامات ایالات متحده این نگرانی از قبل هم وجود داشته است. در حال حاضر ایالات متحده به دنبال حملات نظامی بیشتر است. آیا می توانیم بگوییم که آمریکا در حال جنگ با داعش است؟ و آیا دیگر کشورها تمایل دارند به آمریکا در جنگ با داعش بپیوندند؟
من فکر می کنم درحال حاضر در مرحله ی هشدار و آگاهی هستیم. به طور مثال به ترکیه نگاه کنید، از بعضی از جهات وجود مشکلی به نام داعش ریشه در ترکیه دارد. ترک ها شروع به مخالفت با دولت بشار اسد در سوریه کردند و گفتند ما اسد را نمی خواهیم . ما به دنبال مخالفین میانه رو بودیم، آنها به دنبال ایجاد گروه های مخالف میانه رو بودند و به ویژه ارتش آزاد سوریه را به وجود آوردند. ولی در واقع آنها هیچ جا نرفتند. این افراد مبارزان خوبی نبودند و توانایی مبارزه نداشتند. در آن مقطع زمانی ترک ها ناامید شدند و اجازه دادند که هرکسی وارد سوریه شوند و این استراتژی بود که منجر به ورود خشن ترین نوع شبه نظامیان به سوریه شد و گروهی به نام داعش تشکیل شد.
هم اینک زنگ بیدارباش برای همه به صدا درآمده است و بحث های بسیار زیادی درباره این که ما چه اقداماتی می توانیم انجام دهیم و چه اقداماتی باید انجام دهیم در جریان است. داعش آن چنان قدرتمند شده است که حملات هوایی به تنهایی نمی تواند آنها را نابود کند. مبارزه با آنها در عراق به تنهایی نمی تواند آنها را از بین ببرد. چالش اصلی در اقدامات ما در سوریه است. شما با یک نیروی قوی و میانه رو برای مبارزه با داعش در سوریه روبه رو نیستید و تنها ارتش سوریه است که می توان با آنها مبارزه کند. این ایده ای است که ایالات متحده و ترکیه با آن مخالف هستند ولی نکته ای که وجود دارد این است که برخورد با داعش در عراق آسان تر است ولی آنها به راحتی می توانند از مرز رد شده و به سوریه بروند وبا تجدید نیرو و خود را بازسازی کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]