واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ شهريور ۱۳۹۳ (۱۸:۱۰ب.ظ)
آغاز روند احياي درياچه اروميه از سال 96 مديرکل دفتر مديريت به هم پيوسته حوضه آبريز درياچه اروميه از آغاز روند احياي درياچه اروميه از سال 96 خبر داد.
به گزارش خبرگزاري موج، مرتضي موسوي، گفت: ميزان بارش در حوضه آبريز درياچه اروميه تا سال 74 بهطور متوسط سالانه 385 ميليمتر بوده که اين مقدار بارش 8.8 ميليارد مترمکعب روانآب ايجاد ميکرده است.
وي افزود: از سال آبي 76-75 به بعد شاهد کاهش حجم بارش و روانآبها در اين حوضه بودهايم بهطوري که ميزان بارشها در حوضه 68 ميليمتر و روانآبها با کاهش 20 درصدي به هفت ميليارد مترمکعب رسيد که اين موضوع موجب شد ميزان آبهاي منتهي به درياچه اروميه کاهش يابد.
موسوي با اشاره به تأثير توسعه کشاورزي سنتي در تشديد وضعيت کنوني درياچه اروميه، گفت: ميزان سطح زيرکشت منطقه در اوايل انقلاب 300 هزار هکتار بود که اکنون اين رقم به 500 هزار هکتار رسيده است ضمن آنکه سطح کشت ديم نيز افزايش قابلتوجهي يافته و افزونبر آن ميزان جمعيت و مصارف شرب، بهداشت و صنعت در منطقه افزايش يافته است.
وي از مصرف 70 درصد آب تجديدشونده در حوضه آبريز درياچه اروميه معادل حدود چهار ميليارد و 800 ميليون مترمکعب خبر داد و گفت: اين درحالي است که حجم آب تجديدشونده نيز يک ميليارد و 800 ميليون مترمکعب کاهش يافته است.
موسوي اظهار داشت: تراز اکولوژيکي درياچه اروميه 1274 متر است که اين ميزان هماکنون با 3.75 متر کاهش به 1270.25 متر رسيده است.
مدير کل دفتر مديريت به هم پيوسته حوضه آبريز درياچه اروميه با بيان اينکه دولت فعاليتهاي خود را براي نجات درياچه اروميه با همکاري دانشگاههاي سراسر کشور و با محوريت دانشگاه شريف آغاز کرده است، گفت: تاکنون 26 مصوبه و 98 پروژه در اين زمينه بهطور رسمي اعلام شده است.
وي ساماندهي چاههاي آب و جلوگيري از برداشتهاي غيرمجاز و همچنين انتقال آب از حوضههاي مجاور را از برنامههاي در دست اجرا عنوان کرد و گفت: طرحهاي توسعهاي منابع آبي همچون طرحهاي سدسازي در حوضه درياچه اروميه متوقف شده است تا بتوان از اين طريق ميزان آب ورودي به درياچه را افزايش داد.
وي تصريح کرد: ساخت سدهاي باراندوز، سيمينهرود، ليلانچاي و نازلو به همراه شبکههاي پاييندست آبياري و زهکشي در حوضه آبريز درياچه اروميه متوقف شده است.
موسوي درباره کاهش استفاده از منابع آب در بخش کشاورزي، گفت: کارگروه ملي درياچه اروميه مصوبههايي را براي وزارت جهادکشاورزي جهت کاهش 40 درصدي استفاده از منابع آبي داشته است که بر اساس آن، بدون کاهش توليد محصول کشاورزي و درآمد کشاورزان، آب کمتري مصرف شود.
وي از کاهش 11 درصدي روانآبها در حوضه درياچه اروميه در مقايسه با سال گذشته و کاهش 56 درصدي در مقايسه با متوسط بلندمدت خبر داد و گفت: از سال آبي 76-75 سطح درياچه اروميه بهطور دايم رو به کاهش بوده است و همچنان ادامه دارد.
موسوي اظهار داشت: طبق برنامهريزيهاي صورتگرفته تا 10 سال آينده با صرف هزينهاي افزونبر 15 هزار ميليارد تومان به تراز اکولوژيکي ميرسيم که از امسال بهمدت سه سال دوره تثبيت تراز درياچه و از سال 96 روند احياي درياچه اروميه آغاز ميشود.
وي يادآور شد: با توجه به زمانبر بودن اجراي برخي طرحها براي احياي درياچه اروميه، حدود سه سال با کاهش مصرف آب کشاورزي، بازگشايي مسيرهاي ورودي به درياچه و همچنين رهاسازي آب از سدها به درياچه تراز آب تثبيت و با بهرهبرداري از طرحهاي تصويبشده روند احيا آغاز ميشود.
وي خاطرنشان کرد: وضعيت ديگر حوضههاي آبريز و دشتها همچون درياچه اروميه است که بايد با توجه به تغيير اقليم صورتگرفته، مصارف خود را با شرايط و ميزان آب تجديدشونده تطبيق دهيم؛ زيرا ميزان مصرف آب تجديدشونده در ايران دو برابر استاندارد جهاني است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]