واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ شهريور ۱۳۹۳ (۰:۵ق.ظ)
آفرينش: «براي دورنماي آموزش عالي در کشور، چه برنامه هايي داريم؟»
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه آفرينش چنين نوشت:
اين روزها با توجه به اعلام نتايج اوليه کنکور و فرصت انتخاب رشته، روزهايي پرشور و هيجان و مملو از بيم و اميد براي کساني است که در تب و تاب راه يافتن به دانشگاهند.
اما با وجود اين که هنوز هم رقابت در رشته ها و دانشگاه هاي درجه يک مانند گذشته، از حساسيت زيادي برخوردار است و ورود به رشته محل هايي که رتبه هاي برتر را مي طلبند، با همان دشواري و اضطراب هاي سابق همراه است، به نظر مي رسد بالا بردن ظرفيت ها در رشته محل هاي مختلف و افزودن رشته محل هاي بدون آزمون در ليست انتخاب هاي پيش روي متقاضيان، تا حد زيادي، خيال داوطلبان را حداقل از اين جهت که بالاخره در يکي از انتخاب هاي خود پذيرفته خواهند شد، راحت نموده است.
اگر چه داوطلبان تا اندازه زيادي ترجيح مي دهند در رشته محل هاي با آزمون و بدون شهريه و غيرپولي پذيرفته شوند تا خود و خانواده هاي شان از تحمل فشارهاي فراهم کردن شهريه براي دانشگاه، برکنار و آسوده بمانند اما به هر حال، اين افزايش ظرفيت ها، تب کنکور را به نسبت ساليان قبل، تا حد زيادي پايين آورده است.
اما مساله کنکور سراسري و ورود به مقطع کارشناسي و کارداني، يک سوي قضيه است. جانب ديگر قضيه، موضوع تحصيلات تکميلي و آزمون ورودي آن است که در ساليان اخير به يک باره شمار متقاضيان آن، افزايشي قابل ملاحظه يافته و همين افزايش، موجب شده همان گونه که در مقاطع کارداني و کارشناسي، افزايش ظرفيت و اضافه شدن رشته محل هاي پولي و بدون آزمون را شاهد بوده ايم، اين مساله درمورد مقاطع ارشد و دکترا نيز اعمال بشود و در سال هاي اخير، در مقاطع تحصيلات تکميلي و رشته محل هاي مربوط به آن نيز، ظرفيت هاي بسيار بيش تري نسبت به قبل، ايجاد شده که نمونه بارز آن رشته محل هاي موجود در پرديس هاي پولي و خودگردان دانشگاه ها مي باشد.
در واقع آموزش عالي در حال حاضر، با پديده جديدي با عنوان صندلي هاي خالي در مقطع کارداني و کارشناسي روبروست. در کنار اين امر، وضعيتي را که تا چند سال پيش، درمورد کنکور کارداني و کارشناسي شاهد آن بوديم و خيل داوطلباني که خواستار ورود به اين مقاطع بودند، اکنون در عرصه تحصيلات تکميلي و براي ورود به مقاطع ارشد و دکتراي تخصصي، شاهدش مي باشيم و يکي از راهکارهايي که در حال حاضر براي پاسخگويي به اين افزايش تقاضا در تحصيلات تکميلي، اتخاذ شده، به طوري که اشاره شد، افزايش ظرفيت ها در اين دو مقطع تا حد ممکن و اضافه نمودن رشته محل هاي پولي است که خود، پديده جديدي در آموزش عالي ما هستند.
به علاوه، اين کار، خود، نوعي سود مالي را براي دانشگاه هاي داراي پرديس و رشته محل هاي پولي در برداشته، اگرچه شهريه هاي بسيار زياد اين گونه رشته محل ها و دغدغه هاي داوطلبان در اين رابطه، خود جاي بحث بسياري دارد.
با توجه به همه اين ها، يکي از مواردي که در حال حاضر، آموزش عالي ما و در بُعدي وسيع تر، کل جامعه مان با آن روبروست، مساله افزايش چند برابري متقاضيان تحصيلات تکميلي و به تبع آن؛ موضوع خيل فارغ التحصيلان اين مقاطع در چند سال آينده و دورنمايي است که براي سال هاي بعد چه در سطح آموزش عالي و چه در سطح جامعه، براي آن درنظر گرفته شده است.
اگرچه افزايش شمار فارغ التحصيلان تحصيلات تکميلي، به خودي خود از محسنات زيادي برخوردار است و مي تواند سکوي پرش يک جامعه به سمت رشد و پيشرفت هاي بيش تر به شمار رود، اما سوال اين است که با توجه به اين موارد و تغييراتي که در سال هاي بعد در همين راستا، براي جامعه ايجاد خواهد شد، آيا برنامه يا برنامه هايي هم براي اين شرايط در نظر گرفته شده است؟ و آيا يک دورنماي واضح؛ چه براي آموزش عالي و چه براي کل جامعه در اين رابطه، ترسيم شده است؟
نويسنده:زهرا کيان بخت
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]