تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 22 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):فتوا دهندگان بزرگانِ دانشمندان‏اند و فقيهان پيشوايانى كه از آنان بر اداى پيمان...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852203735




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

استراتژی آمریکا در خاورمیانه |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: استراتژی آمریکا در خاورمیانه
ایفای نقش جهانی نیازمند حیات بخشیدن به یک استراتژی کلان است. در چارچوب همین استراتژی کلان است که افقی غیرقابل رویت و اساسا نظری تجسم مادی می‌یابد و به نقشه راه تبدیل می‌شود.
کد خبر: ۴۲۸۵۴۲
تاریخ انتشار: ۰۲ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۷ - 24 August 2014


حسین دهشیار، استاد دانشگاه در فرهیختگان نوشت:

در گستره گیتی مجموعه‌ای از بازیگران حضور دارند که خواهان ایفای نقشی فراتر از تعاملات متداول بین بازیگران نیستند، در حالی که دسته‌ای دیگر از کشورها به وضوح علاقه‌مند و خواهان ایفای نقش پررنگ در منطقه جغرافیایی خود هستند. اما آنچه در قلمرو روابط بین‌الملل در شکل وسیع آن تعیین‌کننده است، وجود شمار قلیلی از بازیگرانی است که برای خود رسالت و نقش جهانی ترسیم می‌کنند و با توجه به این ذهنیت، عملکردها را هویت و جهت می‌بخشند. ایفای نقش جهانی نیازمند حیات بخشیدن به یک استراتژی کلان است. در چارچوب همین استراتژی کلان است که افقی غیرقابل رویت و اساسا نظری تجسم مادی می‌یابد و به نقشه راه تبدیل می‌شود.

استراتژی از یک‌سو بازتاب الزامات برخاسته از ماهیت بنیان‌های سیاسی، اقتصادی، تکنولوژیک و اجتماعی و از سوی دیگر، بازتاب بن‌مایه‌های فرهنگی است. بنابراین استراتژی خصلتی بلندمدت دارد که به ضرورت، فراتر از خواست‌های صاحبان قدرت در یک دوره زمانی، مشخص و معین می‌شود. استراتژی خاورمیانه‌ای آمریکا کاملا مشخص و قوام‌یافته است. این بدان معناست که جدا از اینکه چه حزبی در راس قدرت و چه فردی رئیس‌جمهور این کشور باشد، تصویر کلان از پیش تعیین شده است. تصمیم‌گیرندگان و صاحبان قدرت در حیطه‌های مختلف سیاست خارجی قادر به دگرگون ساختن ذات استراتژی نیستند؛ بلکه تنها ظرفیت و توان حیات بخشیدن به اولویت‌ها را دارند.

استراتژی بازتاب یک فرآیند تاریخی است که با توجه به ماهیت و چشم‌اندازهای نهادهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، تکنولوژیک و نظامی قوام می‌یابد. محققا تصمیم‌گیرندگان و رهبران از این توان و ظرفیت برخوردار هستند که معادلات را در بطن نهادها برهم بزنند؛ ولی چون شکل‌گیری‌ها و تاثیرگذاری‌ها بطئی است، تنها در بستر اجماع بلندمدت است که استراتژی‌ها دگرگون می‌شوند یا تغییر می‌یابند. آمریکا استراتژی سد نفوذ را کنار گذاشت؛ نه به دلیل اینکه عصر بیل کلینتون آغاز شد، بلکه چون الزامات دیکته‌شده به‌وسیله نهادهای مستقر در حیطه‌های مختلف در گستره جامعه، آن را طلب کردند. با درنظرگرفتن این واقعیات است که گفته می‌شود استراتژی آمریکا در خاورمیانه کاملا محرز و معین است. از آنجا که ماهیت استراتژی، پویا و متاثر از دگرگونی و تغییر در بطن نهادهای مستقر در جامعه است، پرواضح است که شاهد سیاست‌های متفاوت به وسیله رهبران مختلف، و حتی فراتر از آن، خط‌مشی‌های متناقض رئیس‌جمهور در یک قلمرو واحد باشیم. اگر سیاست‌ها متناسب با نیازهای استراتژی باشد، تحقق آن را تسهیل می‌کند، اما اگر خط‌مشی‌ها و تصمیمات رهبران تناسب ماهوی با جوهره استراتژی نداشته باشد، دسترسی به اهداف بلندمدت را پرهزینه می‌کند و حتی ممکن است در بدترین شکل به اضمحلال استراتژی بینجامد.

علاقه‌مندی اتحاد جماهیر شوروی به امضای قرارداد هلسینکی و فرستادن نیروهای ارتش سرخ به افغانستان به‌عنوان سیاست‌هایی که به وسیله دو رهبر متفاوت شوروی در دو زمان مختلف گرفته شد، به پرهزینه‌ترشدن پیاده‌سازی استراتژی کلان شوروی منجر شد. باراک اوباما، سیاست‌هایی را در خاورمیانه به اجرا گذاشته است که از تسلسل تئوریک و به هم پیوسته برخوردار نیستند.
اینکه این واقعیت کلان به هزینه‌مند‌تر شدن اجرای استراتژی کلان آمریکا یا به تسهیل پیاده‌سازی خواهد انجامید یا خیر، تنها در آینده مشخص خواهد شد. او در آغازین دوران ریاست‌جمهوری در قاهره از تفاهم و مفاهمه میان کشورهای منطقه و آمریکا سخن به میان آورد. اما ماه‌عسل کلامی، چندان دوام نیاورد و در چارچوب این استدلال که زندگی بسیاری از انسان‌ها در لیبی در معرض نابودی به‌وسیله معمر قذافی است، گسل‌های فرقه‌ای، قبیله‌ای و جغرافیایی مورد بهره‌برداری آمریکا قرار گرفتند.

حرکت نظامیان در مصر که به سرنگونی اولین حکومت برخاسته از یک فرآیند مشروع انتخاباتی انجامید، عملا تایید شد و وزیرخارجه آمریکا آن را یک کودتا قلمداد نکرد. آمریکا سیاست اولویت ثبات در منطقه را کنار گذاشت و از ورود جنگجویان بسیج‌شده به‌وسیله کشورهای دوست منطقه‌ای برای سرنگونی ساختار قدرت سیاسی در سوریه به‌طور همه‌جانبه حمایت کرد. با وجود اینکه باراک اوباما از بین بردن اسامه بن‌لادن را یکی از نکات برجسته سیاست خارجی خود در مبارزه علیه تروریسم محسوب می‌کند، فعال شدن زیرمجموعه‌های القاعده در مرزهای عراق و سوریه را که در راستای منافع فرقه‌ای بزرگ‌ترین قطب‌های مالی در جهان عرب بود، نادیده می‌گیرد. با درنظرگرفتن این نکات متوجه می‌شویم که سیاست آمریکا در منطقه تعارضات و تناقضات درونی فراوانی دارد. اینکه این منطقه هر روز بیشتر در باتلاق بی‌ثباتی فرو می‌رود و گروه‌های جنگجوی مسلح پناه‌گرفته پشت گسل‌های ارزشی وسیع در منطقه فعال‌تر می‌شوند، نشانه فقدان بینش در قلمروی سیاست خارجی آمریکاست.














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن