محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852457208
ایرانی ها چگونه شیعه شدند؟
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
ایرانی ها چگونه شیعه شدند؟
سؤالی که دراین نوشتار مورد بررسی قرار خواهد گرفت، این است که چگونه ایرانیان به سوی تشیع گرایش یافتند؟ روضه: سابقه دین اسلام در سرزمین ایران به عصر حیات «پیامبر اکرم(ص)» و نامه آن حضرت به «خسرو پرویز» شاه ایران برمیگردد؛ و ورود رسمی این دین به این سرزمین، به سال 16 هجری و در زمان حکومت «عمر بن خطاب» خلیفه دوم.
اما سؤال اساسی این است که به رغم ورود اسلام به ایران در دوره خلفا و همچنین به رغم آنکه ایرانیان قرون اولیه، اکثراً جزو اهل سنت بودند، چگونه شد که هم اینک شاهد اکثریت ایرانیان شیعی هستیم؟
در این نوشته، بحث کلامی مطرح نیست. بلکه از دیدگاه "جامعه شناسی تاریخی" بررسی میکنیم که چه تحولاتی باعث شد که اکثر ایرانیان، شیعه شوند.
در خصوص سؤال فوق دو دسته پاسخ ارائه شده است:
1. پاسخ های نادرست و افسانه ای.
2. پاسخ صحیح و منطقی.
در اینجا ضمن طرح چند پاسخ افسانه ای و نقد آنها، در انتها پاسخ صحیح را ارائه خواهیم کرد.
1. پاسخهای نادرست و افسانه ای:
1 ـ 1. ازدواج امام حسین (ع) با شهربانو دختر یزدگرد سوم از سلسله ساسانی، باعث علاقه ایرانیان به اهل بیت(ع) و در نتیجه تشیع ایرانیان شده است.
نقد این پاسخ:
اولاً: اساس چنین داستانی صحیح نیست.
ثانیاً: لازمه ی صحت این داستان آن است که ایرانیان میبایست به خود سلسله ساسانیان علاقه داشته باشند، تا به دامادشان هم علاقه داشته باشند. در حالی که ایرانیان اجازه دادهاند تا این سلسله براحتی فرو بپاشد و حتی یزدگرد نیز پا به فرار گذاشت و در شهرهای مختلف ایران آواره بود تا این که سرانجام توسط "آسیابانی ایرانی" در "مرو" کشته شد.
ثالثاً: پاسخ دیگری هم شهید مطهری میدهد و آن اینکه تعدادی از امویان هم با ساسانیان پیوند زناشویی بستند. پس چرا ایرانیان نسبت به امویان علاقهمند نشدند؟
2 ـ 1. ایرانیان در اصل ضد اعراب، ضد اسلام و ضد مسلمانان بودهاند. وقتی ایران توسط مسلمانان فتح شد، ایرانیان مجبور بودند در ظاهر بگویند ما مسلمان شدهایم و الا کشته میشدند یا باید جریمه میپرداختند. لذا در ظاهر اسلام را قبول میکردند اما در واقع همان عقاید زرتشتیگری و عقاید قبل از اسلام خود را حفظ کردند و ادامه دادند لکن تحت عنوان شیعه. پس تشیع، مذهبی است که در اصل به دست ایرانیان ساخته شده و ربطی به اسلام ندارد، بلکه مذهبی ایرانی است.
نقد این پاسخ:
اولاً: این نظریه زمانی میتواند صحیح باشد که رهبران اصلی شیعه ایرانی باشند؛ در حالی که همه رهبران اصلی شیعه که ائمه معصومین علیهم السلام هستند، عرب هستند.
ثانیاً: این نظریه در صورتی صحیح است که شیعیان اولیه همه ایرانی باشند در حالی که جز تعداد کمی از شیعیان اولیه ـ نظیر «جناب سلمان فارسی» ـ غالب شیعیان از عربها بودند.
ثالثاً: نظریه فوق وقتی میتواند صحیح باشد که منابع و متون اصلی شیعه با سایر مسلمانان تفاوت میداشت و میبایست این تفاوت در منابع ایرانی خود را نشان دهد. در حالی که اینطور نیست. اولین منبع اصلی مسلمان قرآن کریم است که شیعه و غیر شیعه به آن اعتقاد دارند. دومین منبع سنت است. اجماع هم به همان کتاب و سنت برمیگردد و عقل به مستقلات عقلیه باز میگردد که اختصاص به ایرانیان ندارد بلکه مربوط به همه است.
رابعاً: نظریه فوق وقتی میتوانست قرین واقع باشد که ایرانیان از همان قرون اولیه تماماً شیعه باشند. در حالی که ایرانیان در این دورهها غالباً غیر شیعه بوده و به اسلام اهل سنت گرایش داشتند و اکثر رهبران اهل سنت هم از ایرانیان بودند. همچنین مؤلفان متون دینی اهل سنت اکثراً ایرانی هستند و این نکتهای است که شهید مطهری در کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران میآورد.
خامساً: رهبران و دانشمندان شعیه تا قرن دهم اکثراً غیرایرانی بودند و خارج از ایران زندگی میکردند. «شیخ مفید»، «سید مرتضی»، «محقق حلی»، «شهید اول و ثانی» و علمای جبل عامل که بعدها به دعوت صفویه به ایران آمدند و همچنین «محقق کرکی» که حوزههای علمیه شیعه را در ایران و عراق و مناطق دیگر گسترش داد، همه غیرایرانی بودند. این نکته صحیح است که فرهنگ، زبان و زمان و مکان و رسم و عادات در آموزههای مذهبی تأثیرگذار است. اما اینگونه نیست که این عوامل سبب شوند یک مذهب تشیع خاص ایرانیان تأسیس شده باشد. اتفاقاً فقه شیعی بر عنصر زمان و مکان، تاریخ و غیره تأکید فراوان دارد. بنابراین، تأثیر و تاثر قابل انکار نیست ولی مسأله نمیتواند تعیین کننده باشد.
برخی آموزههای فلسفی قبل از اسلام به بعد از اسلام هم منتقل شده است. بعضی از عادات و داستانها هم منتقل شده است. در واقع ایرانیان برخی از میراثهای خود را حفظ کردهاند، اما آن را هرگز جزیی از تشیع ندانستهاند. بلکه یکسری از این مسائل مربوط به آداب و رسوم ملی ماست که ربطی به تشیع ندارد. مثل زبان فارسی، عید نوروز و... ایرانیان هیچ گاه زبان فارسی را رها نکردند. زیرا بین اسلام و ایران تضادی نبوده است. بلکه در مواردی که تعارضی وجود داشته، ایرانیان خود به نفع اسلام از آن دست کشیدهاند و اسلام را مقدم دانستهاند.
3 ـ 1. ایرانیان تا قرن دهم سنی بودند. از آن پس با زور صفویان به شیعه گرایش یافتند. زیرا شاه اسماعیل صفوی وقتی در تبریز تاج گذاری کرد، بسیاری از سنیها را قتل عام نمود.
نقد پاسخ فوق:
اولاً: شاه اسماعیل یک جوان 14 ساله بود و نمیتوان پذیرفت که وی بدون حمایت شیعیان به قدرت رسیده باشد. زیرا منطقی نیست که حامیان وی از سنیها باشند و علیه مذهب خود، شاه اسماعیل را به نفع مذهب تشیع حمایت کنند. بنابراین، در ایران آن زمان شیعیان زیادی وجود داشتهاند که صفویه به اتکای آنان توانستهاند قدرتی تشکیل دهند و در برابر عثمانی که یک امپراتوری پر قدرت مدعی سنی بود، بایستند و مقابله کنند و در نهایت حکومت تشکیل دهند.
ثانیاً: در تاریخ ثابت نشده است که صفویه با زور شمشیر شیعه را در ایران به وجود آورده باشند. البته به صورت جزیی و موردی، اهل سنت مورد آزار صفویان واقع میشدند، چنانکه شیعیان مورد آزار عثمانیها قرار میگرفتند. روشن است که عمل هر دو حکومت نادرست و غیراسلامی بوده است.
2. پاسخ صحیح و منطقی:
نخست باید بپذیریم که استقرار و نفوذ یک مذهب در میان یک قوم، امری نه دفعی بلکه به صورت تدریجی است. ما نباید به دنبال تاریخ خاص و معینی باشیم. به نظر میرسد از زمانی که اولین ایرانی به تشیع گرایش یافته تا زمانی که تشیع در ایران فراگیر شد و اکثریت ایرانیان را شیعیان تشکیل دادند، حدود 10 قرن به طول انجامیده باشد.
اتفاقاتی که طی 10 قرن اولیه اسلام در ایران به وقوع پیوست باعث فراگیری تشیع در ایران شد که به اجمال میتوان آنها را اینگونه مرور کرد:
1 ـ 2. نخست آنکه «جناب سلمان» صحابه با وفای پیامبر و اهل بیت، فردی ایرانی و شیعی بود. در یمن نیز ایرانیانی وجود داشتند که متمایل به سمت اهل بیت بودند. یمن توسط حضرت علی (ع) و در زمان حیات رسول اکرم (ص) به اسلام ایمان آورد و اهل یمن از همان زمان با حضرت علی (ع) آشنا شدند؛ در حالی که ساحل خلیج فارس تا یمن تحت نفوذ ایران بود.
2 ـ 2. در دوره خلیفه دوم، وی تبعیضهایی بین عرب و عجم قائل شد که موجب آزردگی خاطر ایرانیان گردید. پس از کشته شدن خلیفه دوم به دست یک ایرانی، فرزند وی چند تن از ایرانیان موجود در مدینه را به قتل رساند. اما وقتی حضرت علی(ع) به حکومت رسید اعلام کرد که بین عرب و عجم تفاوتی نیست و عرب هیچ گونه فضلی بر عجم ندارد و این باعث شد تا ایرانیان به حضرت علی(ع) گرایش پیدا کنند. همچنانکه «امام زین العابدین(ع)» با خریدن و آزاد کردن تعداد زیادی از بردگان و بندگان غیر عرب، جمعیت زیادی از موالیان در مدینه ایجاد کرد که محب اهل بیت(ع) بودند.
3 ـ 2. پس از شهادت حسین بن علی(ع) ایرانیان متوجه شدند از اسلام دو قرائت وجود دارد: اسلام یزیدی و اسلام حسینی. بنی امیه با آن سابقه ظلمها و اعمال تبعیضها نمیتوانست در قلوب ایرانیان جایی داشته باشد و به صورت طبیعی ایرانیان به سوی امام حسین(ع) و اهل بیت(ع) گرایش پیدا کردند و بعدها در سقوط بنی امیه بیشترین کمکها را نمودند. زیرا بنی عباس با شعار حمایت از آل محمد (ص) قیام کردند. اما بعد معلوم شد که این جریان نیز با جریان اهل بیت فاصله دارد.
4 ـ 2. در طول تاریخ، برخی از شاگردان امام جعفر صادق و سایر ائمه ـ علیهم السلام ـ در ایران حضور یافتند و به طور گسترده مکتب اهل بیت(ع) را تبلیغ کرده و ایرانیان را به مذهب آنان دعوت میکردند.
5 ـ 2. حضور حضرت امام رضا(ع) در خراسان عامل دیگری است. یکی از دلایلی که «مأمون» میخواست امام رضا(ع) را ولیعهد کند، مقابله با عربهایی بود که از برادرش «امین» حمایت میکردند. تحلیل وی این بود که با ولایت عهدی امام رضا(ع) هم ایرانیان شیعی را به سوی خود جذب خواهد کرد و هم شیعیان عرب؛ و این باعث تقویت قدرت وی و ضعف امین خواهد شد.
6 ـ 2. بسیاری از امام زادگان از ظلم «منصور دوانیقی» و دیگر خلفای ستمگر به ایران آمدند و پراکندگی آنان در سراسر ایران عامل دیگری در گسترش تشیع در ایران بود. همانطور که حضور «حضرت معصومه(س)» در قم، «حضرت شاه چراغ(ع)» در شیراز و «حضرت عبدالعظیم(ع)» در ری، از دلایل مهم روی آوری مردم ایران به سمت تشیع است.
7 ـ 2. در عصر سلاطین شیعهی آلبویه موجبات تبلیغ مکتب اهل بیت(ع) بیش از پیش فراهم شد و کتب مهم شیعی مثل تهذیب، استبصار، کافی و من لایحضره الفقیه در این زمان تألیف شد. بزرگانی چون شیخ صدوق، شیخ مفید، شیخ طوسی، سید مرتضی و سید رضی توانستند در این عصر اسلام شیعی را به مردم معرفی نمایند.
8 ـ 2. در دوره ایلخانان، حضور علامه حلی به مدت 10 سال در ایران و آزادی وی در بیان احکام و مهارت او در فقه و کلام و نیز تلاشهای «خواجه نصیر الدین طوسی» عامل دیگری در این زمینه است.
9 ـ 2. حلقه آخر این جریان تاسیس دولت صفویه و اعلام تشیع به عنوان مذهب رسمی و حضور و دعوت از علمای شیعه از سراسر جهان اسلام است. این همه سبب شد تا بالاخره در عصر صفویه پس از طی 10 قرن، اسلام شیعی در ایران گسترش یابد و به صورت یک مکتب و مذهب فراگیر در این کشور معرفی شود.
1393/5/25
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]
صفحات پیشنهادی
21 داور ایرانی در آزمون آسیایی تایید شدند
کاراته ردههای سنی آسیا-کوآلالامپور 21 داور ایرانی در آزمون آسیایی تایید شدند در پایان کلینیک داوری آسیا که در کوالالامپور مالزی و در حاشیه رقابتهای قهرمانی ردههای سنی این قاره برگزار شد 21 داور ایرانی نمره قبولی گرفتند به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران از 23 داور شرکایرانیها از کی صاحب «فامیلی» شدند؟
ایرانیها از کی صاحب فامیلی شدند کتابهای قدیمی را که باز میکنی به جای اسامی پر از القاب خان میرزا سلطنه دوله گرفته تا ملا و سید و هزار و یک عنوان دیگر و حتی گاهی چند تا از این القاب در کنار هم بود نامهایی که مشخص نبود بخش اصلی این نام چیست ایسنا کتابهای قدیمی راایرانیها از کی صاحب فامیلی شدند؟
ایرانیها از کی صاحب فامیلی شدند   به گزارش ایسنا تکبر تملق و تحقیر مایه اصلی بسیاری از این القاب در گذشته بوده است اوضاع به این شکل ادامه داشت تا اینکه در دهههای نخست قرن 14 شمسی نسخه اجباری شدن نام خانوادگی برای ایرانیان پیچیده شد اما با گذشت زمان کم کم احساس شد کهدو زائر ایرانی پای پیاده از مشهد عازم کربلا شدند
دو زائر ایرانی پای پیاده از مشهد عازم کربلا شدند مشهد - ایرنا - دو زائر ایرانی روز سه شنبه به قصد زیارت حرم مطهر حضرت امام حسین ع پای پیاده از مشهد الرضا ع عازم کربلای معلا شدند محمد ابراهیم خمسه یکی از این زائران که از اهالی خرم آباد است به خبرنگار ایرنا گفت نیت کرده ام ای70 هزار آواره شیعی موصل به بغداد و شهرهای شیعهنشین منتقل شدند
یکشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۷ حدود 70 هزار آواره شیعه از تلعفر در جنوب غرب موصل که در دست تکفیریهای داعش است از طریق فرودگاه اربیل به بغداد و سایر شهرهای شیعینشین در جنوب عراق وارد شدهاند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از پایگاه خبری Basnews روز شنبه هزارانایرانیها از کی صاحب "فامیلی" شدند؟
ایرانیها از کی صاحب "فامیلی" شدند هرکس میتواند پس از رسیدن به سن قانونی 18 سال تمام در صورتی که نام خانوادگی وی قابل تغییر باشد با رعایت قانون و دستور العمل نام خانوادگی خود را از طریق انتخاب واژه بلامعارض یا با اخذ اجازه از دارنده حق تقدم برای یکبار تغییر دهد ا4 ایرانی حذف شدند / بویری نقره گرفت
کشتی فرنگی قهرمانی جهان 4 ایرانی حذف شدند بویری نقره گرفت خبرگزرای پانا تیم کشتی فرنگی جوانان ایران با یک مدال نقره به رقابت های جهانی پایان داد ۱۳۹۳ پنج شنبه ۱۶ مرداد ساعت 00 06 به گزارش خبرگزاری پانا و به نقل از روابط عمومی فدراسیون کشتی در پایان رقابتهای کشتی فرنگی9 تبعه ایرانی زندانی در قطر آزاد شدند/ 11 تبعه دیگر در آینده آزاد می شوند
9 تبعه ایرانی زندانی در قطر آزاد شدند 11 تبعه دیگر در آینده آزاد می شوند آزادی این 9 تبعه ایرانی که به گذراندن 10 تا 20 سال حبس محکوم شده بودند طی چند مرحله صورت گرفت که بخشی از دوره محکومیت این افراد به دلیل عدم توانایی پرداخت جریمه نقدی بود که با پیگیری های انجام شده در آزادچگونه کارآفرینِ ایرانی تربیت کنیم؟
چگونه کارآفرینِ ایرانی تربیت کنیم هرچه درجهی شفافیت و سلامت اقتصادی بیشتر باشد روابط تعریفشدهتر باشند و قوانین مشخصتر انگیزههای فرد و افراد جامعه برای کارآفرینی بیشتر میشود کارآفرینی عاملی است که به عنوان راهبردی اثربخش در فرآیند توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها شناخته9 تبعه ایرانی زندانی در قطر آزاد شدند
9 تبعه ایرانی زندانی در قطر آزاد شدند 9 تبعه ایرانی زندانی در قطر که دوران محکومیت خود را طی می کردند آزاد شدند کد خبر ۴۲۲۵۷۵ تاریخ انتشار ۱۴ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۱ ۲۹ - 05 August 2014 9 تبعه ایرانی زندانی در قطر که دوران محکومیت خود را طی می کردند آزاد شدند به گزارش ایرنا این زندااهمیت اتحاد شیعه و سنی در مراسم حج/ امنیت زائران ایرانی به طور کامل تامین شدهاست
استانها مرکز البرز حجت الاسلام قاضی عسگر اهمیت اتحاد شیعه و سنی در مراسم حج امنیت زائران ایرانی به طور کامل تامین شدهاست کرج - خبرگزاری مهر نماینده ولی فقیه در سازمان حج و زیارت کشور با اشاره به اهمیت اتحاد اهل تشییع و تسنن در مراسم حج اعلام کرد نظام جمهوری اسلامی ایرانبانوان ایرانی قهرمان مسابقات بین المللی سو کیوکوشین کاراته شدند
بانوان ایرانی قهرمان مسابقات بین المللی سو کیوکوشین کاراته شدند اصفهان - ایرنا - بانوان تیم ملی حفاری از ایران به عنوان قهرمانی مسابقات بین المللی سو کیوکوشین کاراته در اصفهان دست یافتند به گزارش روز پنجشنبه ایرنا رقابت های بین المللی سبک سو کیوکوشین کاراته نخستین بار به میزبانمجلات ایرانی دارای بیشترین ضریب تاثیر معرفی شدند
حوزه و دانشگاه بر اساس آخرین اطلاعات ISI مجلات ایرانی دارای بیشترین ضریب تاثیر معرفی شدند جديدترين مقادير ضریب تاثیر Impact Factor مجلات ایرانی که در پایگاه ISI قرار دارند توسط این موسسه منتشر شد و 20 مجله واجد شاخص های 0 1 تا 1 7 هستند به گزارش خبرنگار مهر گروه علم سنجی مرکزفدایی: چگونه برخی گروههای سیاسی انحصارطلب شدند؟
فدایی چگونه برخی گروههای سیاسی انحصارطلب شدند حسین فدایی دبیر کل جمعیت ایثارگران روز گذشته در نشست سالانه اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل حاضر شد و پس از ارائه سخنانی به سوالات دانشجویان پاسخ گفت به این مطلب امتیاز دهید به گزارش جام نیوز حسین فدایی نماینده دوباراک اوباما: ایرانی ها سرانجام متوجه شدند که طرح جایگاه حداکثری برای شیعیان در عراق به شکست منجر می شود /این
باراک اوباما ایرانی ها سرانجام متوجه شدند که طرح جایگاه حداکثری برای شیعیان در عراق به شکست منجر می شود این درس بزرگی برای هر کشوری است باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت که امریکا برای آموزش و تسلیح کادر شورشیان سوری با دشواری مواجه است به گزارش نابرترین های رقابت ها مشخص شدند/ یک ایرانی در جمع بهترین ها
استانها شمال آذربایجان شرقی هندبال قهرمانی جوانان آسیا - تبریز برترین های رقابت ها مشخص شدند یک ایرانی در جمع بهترین ها تبریز - خبرگزاری مهر بعد از برگزاری بازی فینال چهاردهمین دوره رقابت های هندبال قهرمانی جوانان آسیا در تبریز و مشخص شدن قهرمانی قطر کمیته فنی بازی ها اساایرانی ها از کی « فامیلی دار » شدند ؟
ایرانی ها از کی فامیلی دار شدند تکبر تملق و تحقیر مایه اصلی بسیاری از این القاب در گذشته بوده است اوضاع به این شکل ادامه داشت تا اینکه در دهههای نخست قرن 14 شمسی نسخه اجباری شدن نام خانوادگی برای ایرانیان پیچیده شد اما با گذشت زمان کم کم احساس شد که اجبار برای انتخاب نام خا-
گوناگون
پربازدیدترینها