تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام سجاد (ع):اى آن كه يادش مايه شرافت و بزرگى ياد كنندگان است و اى آن كه سپاسگزاريش موجب دست يافت...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798258061




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بررسی معماری وهویتی شهر یاسوج


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بررسی معماری وهویتی شهر یاسوج یاسوج - ایرنا- پایگاه اطلاع رسانی کبنانیوز،در گزارشی به قلم احمد پناهی-مجتبی راستگو به وضعیت معماری شهر یاسوج پرداخته است.


به گزارش کبنانیوز،سالیان پیش آن دم که قوم اصیل مردمان خطه کهگیلویه و بویراحمد (قوم لر) سرزمین خود را برای زیستن برگزیدند زیبایی­ها و کیفیت­های آن مرز و بوم چشم انداز وسیعی را در مقابل دیدگان آن­ها گشود که امکانات خلق و پی­ریزی فرهنگی و برخاسته از خاستگاه و امیال آن­ها را بدست می­داد. نغمه دلنشین عشق و رنگ و طراوت در آن دیار جاودانه گشت و تا به امروز، من نیز از آن مردمانم و دغدغه این داشتم که نسبت به شناساندن زادگاه خویش و توجه به فرهنگ اصیل این دیار بی­تفاوت نباشم.
امید است این مقاله، روزنه­ای روشن و گشوده باشد در برابر دیدگان آن­هایی که شوق آشنایی با دیار سبز کهگیلویه و بویراحمد را به اندیشه و عملکرد شاخص سرزمین­شان بشناساند.
آیا شهر یاسوج امکانات و بستر های تامین نیاز های شهری را دارد؟
برای تداوم و حفظ ارزش شهری و ارتقاء سطح آن در این شهر چه رویکردی را باید در پیش گرفت؟

با رویکرد پایدار باید به چه مباحثی در زمینه معاری و شهر سازی و سیاست گذاری در آنها توجه نمود؟

آیا عملکرد و یا رویکرد امروز در شهر یاسوج می تواند تاثیر بر آینده این شهر داشته باشد؟

بررسی معنایی شهر و عوامل موثر در ایجاد شهرها از گذشته تا کنون

یکی از آرزوهای دیرینه ی انسان یافتن شیوه ی زیستی مناسب و مورد علاقه ی خویش بوده است .سر پنا هی امن و متنا سب با امال و آرزوهایش .در فضایی که خانه نام دارد و در کالبد ی عظیم تر بنام شهر جای می گیرد .

تاریخ شهر نشینی و شهر سازی در ایران گویای تهولات گسترده و عمیق در مقاطع مختلف زمانی خود است که انعکاس دهنده ی مجموعه شرایط حاکم بر فضای سکونتی وزیست انسان این سرزمین از یک سو و روابط حا کم بر تنشها ی فرا منطقه ای از سوی دیگر است .

تکوین نظا م شهر نشینی و شهر سازی نیز در گرو فهمیدن و تهلیل قانون های حاکم بر چهارچوب منطقه است.استفاده ازسیستمهای اطلاعاتی مختلف در زمینه ی شناخت شهر و شهر سازی و درک این اطلاعات و قیاس آن با شهر امروزی و نوع تمدن تاثیر گذار بر شهر کمک شایانی در اصلاح کالبد شهرهای رو به رشد امروزی دارد .

شهر نشینی در فلات ایران ریشه در تاریخ تمدن این مرز و بوم دارد و سابقه ی شهر نشینی در این کشور کهن به چهار سال قبل از میلاد میرسد .در میان شهرهای کهن ایران در مسیر دگرگونیهای حیات شهر،از قانونمدیهای خاص برای انسجام کالبدی وعملکردی شهرواستخوان بندی اصلی ان برخوردار بوده است.

شهر سازی ایران دارای اعتبار و هویت ویژه بوده و تا کنون نیز آثاری از ساختار و استخوان بندی کهن آن را می توان دید.ارتباط عمیق شکل بافت فیزیکی شهر با شرایط اجتماعی،اقتصادی و سیاسی ،شرایط رشد و توسعه شهرها را هموار نموده است و مردمان در رهگذر توسعهای درونزا و تعامل تدریجی متغیرهای گوناگون ،راههای تعادل بخشیدن به وجوه مختلف حیات جمعی خویش را آموختند.

تجربیات اخیر نشان داده است که تاثیر مداخلات فضایی چه آگاهانه و چه نا آگاهانه در سازمان فضایی شهر تا چه اندازه چهره ی کالبدی شهر را تغییر داده است .

دریافت فرایند تحول تاریخی شهر و ادراک عوامل تاثیرگذاردر آن ،سبب می گردد تا شهر،که تا کنون در هر مقطع تاریخی منطبق بر زمان خویش بوده و با استفاده از نحوه ی تفکر و داده های علمی و دستاورد های فنی عصر به خود تحول بخشیده است.

امروز شهر از نظر قانونی مورد توجه قرار گرفته واز دیدگاه برنامه ای و توسعه ای به دست فراموشی سپرده شده است .

شهر مکانی شده متشکل از تعدادی خیابان و تعدادی ساختمان متا ثر از نوعی منطقه بندی عملکردی .شهر نه به عنوان تبلور کالبدی فضایی،سازمان و تشکیلات اقتصادی سیاسی و اجتماعی فرهنگی ،بلکه به عنوان تصویری از تصوری مجرد و فردی،متاثراز ذهن معمار یا مهندس مطرح میشود.

شهر ترکیبی میگردد از مجموعه های بس پراکنده ونا منسجم با ظاهری ناآشنا در ارتباط با معماری کاملا دگرگون شده ی کهن.

شهر

واژهای که امروز به عنوان شهر شناخته شده است،سیر تحول شهرگرایی و شهرنشینی و شهرسازی است که به عنوان شار در قبل از اسلام شناخته شده بود و اکنون با گسترش و پیشرفت شارها به شهر تغییر نام داده است.

شهر یکی از قالبهای فیزیکی روابط اجتماعی ،اقتصادی،سیاسی جامعه است و تغییراتی که در روند شهرنشینی رخ میدهد تابعی است از تغییراتی که در زندگی اجتماعی،اقتصادی و سیاسی جامعه صورت میپذیرد.

تعاریف متعددی از شهر در بسیاری از کتب موجود که در باره ی آن بحث و برسی کرده اند وجود دارد.پاره ای از آنها به شرح زیر میباشد:

1:شهر موجودیتی است انسانی،تاریخی،وابسته به سرزمین،تغذیه کننده ی سرزمین، و تغذیه شونده از سرزمین.

2:شهر به عنوان نوع جامع تر و تکامل یافته تر یک مرکز مسکونی می تواند شناخته شود

3:شهر بزرگترین واحد جایگزینی و سازمان بندی یک تمدن است.

شهر را در فارسی باستان خشت میگفته اند که به معنی پاد شاهی بوده است در اوستا هم این واژه به صورت خشتر آمده است که کلمه ی فارسی شهر نیز از آن گرفته شده است.

دوره های شهر نشینی و شهر سازی در ایران

1- قبل از اسلام: تا قرن هفتم قبل از میلاد ( مادها ) ، از قرن هفتم تا چهارم قبل از میلاد( هخامنشی) ، قرن سوم قبل از میلاد تا قرن دوم میلادی ( سلوکیان) ، قرن دوم تا سوم میلادی( اشکانیان) ، قرن سوم تا هفتم میلادی ( ساسانیان).

2- بعد از اسلام: اول تا چهارم هجری ( هفت تا یازده میلادی آل بویه ) ، قرن چهارم تا هفته هجری (یازده تا چهارده میلادی ) ، قرن هفتم تا یازدهم هجری ( چهارده تا هفدهم میلادی ) ، قرن یازدهم تا سیزدهم ( هفدهم تا نوزدهم میلادی صفویه – زندیه – قاجاریه ).

استخوان بندی و شالوده ی شهر

همگام با شکل گیری شهر استخوان بندی اصلی آن نیز شکل میگیرد .

در میان شهر های کهن ایران زمین نمونه های بسیار زیادی را میتوان دراقصی نقاط آن یافت که در سیر دگر گونی های تاریخ حیاط خویش از قانون مندی های خاص برای انسجام کالبدی و عملکردی شهر و استخوان بندی اصلی آن طبعیت نموده اند شهر های سنتی ایران دارای اعتبار و هویت ویژه ای میباشد و اکنون نیز اثاری از ساختار و استخوان بندی کهن آن را میتوان دید و الگوی ساختاری آن علی رغم تفاوت هایی در جزئیات از یک خصوصیات کلی پیروی میکند .

با رشد تدریجی شهر و توسعه ی محله های مسکونی به مرور استخوان بندی شهر موقعیتی مرکزی در شهر میابد و در مرکز ثقل آن واقع میشود .

ساختار کالبدی استخوان بندی شهر غالبا تابعی از ساختار کالبدی شهر است هم چنین هسته ی اولیه ی استخوان بندی شهر در محل تلاقی را ه های اصلی منطقه ای و تجاری شکل میگیرد .

نحوه ی انتظام عناصر در یک مجموعه یا هسته از استخوان بندی، تا حدی تابع کار بری آن نیز بوده است کار بری های حکومتی ، دولتی و فضاه های تشریفاتی آنها اغلب به صورت منظم و مرکزی و کاربری های تجاری به صورت خطی و کار بری های فرهنگی- مذهبی به صورت هسته ای با انتظام گروهی حول یک فضای باز منظم یا به صورت پرانده و نا منظم تشکل میابد .

بافت کل محدوده ی استخوان بندی شهر اغلب پیوسته و منسجم میباشد و مجاورت بافت های متنوع و افزایش کیفیت فضایی آن منجر میگردد دسترس داخل شهر به محوطه ی استخوان بندی از تمام نقاط شهر از نظر مسافت متعادل بوده و محله های شهر توسط راسته ی اصلی محله یا مستقیما به ستون فقرات شهر دسترسی داشته و از طریق آن با کلیه ی عناصر ارتباط بر قرار میکند .

فضای باز اصلی و استخوان بندی شهر از آن رو که در مشخصه های مختلف فضایی و عملکردی آن موثر واقع شده و به عنوان کانونی برای تجمع فعالیت های انسان دارای اهمیت بوده و خود در مقاطعی به عنوان یک عنصر از عناصر استخوان بندی شهر به شمار میرود الگوی ترکیب کار بری های شهری و همجواری آنها با یکدیگر به لحاظ تاثیر در کیفیت و کارایی عملکردی استخوان بندی اصلی شهر اهمیت بسزایی دارد .

در شهر های ایرانی سیر تحول و تغییرات استخوان بندی اصلی و قانون مندی های ویژه ی آن از این نظر حائز اهمیت است البته باید توجه داشت که میزان کارایی و مطلوبیت استخوان بندی شهر تا حد زیادی مدیون هماهنگی کالبد و مشخصات فرم و فضا با فعالیت های انجام شده در این فضا میباشد.

در نهایت احداث شبکه های جدید خیابان ها منجر به گسیختگی استخوان بندی شهر شده و از نقش و اهمیت این مجموعه و عناصر آن کاسته است .

روند شکل گیری معماری به عوامل و پدیده هایی که در شکل گیری معماری موثر میباشند دو دسته اند:

1- عوامل و پدیده های درونی

2- عوامل و پدیده های بیرونی

عوامل درونی شامل پدیده های عمومی و فرهنگی بوده که تاثیر آنها در مجموع موجب پیدایش نوعی معماری ملی ، منطقه ای یا معماری متعلق به یک حوزه ی فرهنگی میشود هم چنین عوامل و پدیده های بومی که تحت تاثیر خصوصیات جغرافیایی ، اقلیمی ، زبانی و غیره میباشد در نوع معماری و چگونگی شکل گیری آن موثر هستند و ویژگی های آنان عبارت است از:

1-مشخصات کالبدی

2- مشخصات عملکردی و سیر تغییرات

3- ویژگی های فضایی و بصری

4-هماهنگی فرم ها و فعالیتها

عوامل بیرونی آن گروه از عواملی هستند که از حوزه های فرهنگی و معماری دیگر بر روی یک معماری یا فرهنگ تاثیر میگذارد .

وضعیت جغرافیایی شهر یاسوج

یاسوج یکی از شهرهای جنوبی ایرانو مرکز استان کهگیلویه و بویراحمداست. این شهر همچنین مرکز شهرستان بویراحمد نیز می باشد. یاسوج در شمال شرقی استان واقع شده است. قبل از ایجاد این شهر، در حدود 6کیلومتری آن، یک شهر قدیمی به نام «تل خسرو» قرار داشت که زمانی مرکز ….. علیا بوده است. اینک به جز تپه های پراکنده و یک روستا، اثری دیگر از آن باقی نمانده است.

تل خسرو متجاوز از دو هزار سال قدمت دارد. لیکن احداث ابنیهٔ معاصر در پیرامون آن، بعد از سال 1309خورشیدی شروع شده و تا سال 1323ادامه یافت و پس از آن متروک شده است.

شهر نوپای یاسوج درکنار رودخانه بشار در آغوش تپه های متعدد در ارتفاع 1870 متری از سطح دریا قرار گرفته، این شهر که در سال 1344فقط دارای یک خیابان اصلی بود، امروزه از گسترش و توسعه زیادی برخودار می باشد . در فصل زمستانبرف زیادی در این شهر می بارد و اکثر نقاط و ارتفاعات اطراف آن برای مدتی طولانی پوشیده از برفباقی می ماند . که این فرصت بسیار خوبی برای دوستداران ورزشهای کوهستانی بخصوص اسکیمی باشد تا بخوبی از آن استفاده کنند. شهر یاسوج تاکنون بالغ بر 18 کیلومتر وسعت یافته است، یکی از مهمترین دلایل این توسعه مرکزیت اداری و سیاسی این شهر می باشد که از سال1342مرکز فرمانداری کل کهگیلویه و بویر احمدبوده و سپس در سال 1355به مرکزیت کل استان ارتقاء یافته است.این استان از شمال با استانهای اصفهان و چهارمحال بختیاری و از جنوب با فارس و بوشهر و از شرق با شهرستان اقلید( بزرگترین شهرستان شمال فارس )و از غرب با استان خوزستان همسایه است .

آب و هوا

شهر یاسوج در منطقهٔ اقلیم سردسیری واقع شده و دارای هوای معتدل متمایل به سرد است. در این شهر، میزان بارش برف و باران زیاد می باشد و به علت بارش فراوان برف و باران و پوشیده شدن ارتفاعات از برف برای مدت مدیدی از سال، از منابع آب کافی برخوردار می باشد.

مهاجرپذیری

از آن جایی که شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد و اکثر صنایع موجود در استان در اطراف یا خود این شهر واقع شده اند؛ لذا افراد زیادی از شهرستان های همجوار برای پیداکردن شغل رهسپار این شهر می شوند. البته اب و هوا نقش مهمی در مهاجرت دارد ولی بیشتر برای کسانی که شغل ازاد دارند

تأسیس (شکل گیری مرکزیت کنونی شهر)

منطقه بویراحمد منطقه عشایری بود و عشایر همه ساله به ییلاق و قشلاق کوچ می کردند چه بسا که هنوز هم کم وبیش دیده می شود. لذا این عامل مهمی محسوب میشد که ابنیه ومحل کسب وتجارت در بویر احمد ساخته نشود وایلات مایحتاج سالانه خود را از پیله وران اردکان فارس تهیه کنند ومعمولا هر طایفه یک طرف حساب برای خود داشت که معاملاتشان باایشان انجام می شد. به دلیل سخت گذر بودن منطقه و به دلیل نبود جاده و برف گیر بودن ان کم کم اردکانی ها اقدام به سکنا گزیدن در منطقه را نمودند.

جاذبه های طبیعی

آبشار یاسوج :اصلی ترین جاذبه گردشگری شهر یاسوج آبشار زیبا و معروف یاسوج می باشد این آبشار (پارک جنگلی ابشار)در فاصله 2 کیلومتری مرکز شهر و در شمال شهر یاسوج واقع است و هر ساله مورد توجه گردشگران و توریستهای ایرانیو خارجیقرار می گیرد

آب چشمه هاییکه از دل کوه های زاگرسجوشیده در دو کیلومتری شمال شهر یاسوج آبشاری به ارتفاع ده متر را به منظر تماشا گذاشته است . چشم انداز این آبشار، نهرهای آب در بستر مارپیچ مشبک، باغ های میوه، مراتع سرسبز و پر از گل های رنگارنگ است، که چشم بیننده را خیره می سازد. هر ساله آبشار یاسوج در فصل بهار، تابستان و پاییز پذیرای گردشگران است .از دیگر آبشارهای این استان، آبشار بهرام بیگی است . این آبشار در میان صخره های سنگی واقع شده و بعد از مارگون قرار دارد.آبشار بن رود نیز بعد از سی سخت قرار گرفته و شامل توف شاه (آبشار شاه) و آبشار بن رود است که ازچندین چشمه تشکیل شده و حدود 20 متر ارتفاع دارد و منطقه بسیار زیبایی را پدید آورده است .2

پارک ساحلی: پارک ساحلی رود بشارکه در ورودی شهر یاسوج قرار دارد یکی از متنوع ترین و زیباترین اماکن تفریحی موجود در شهر یاسوج است. وجود رود آرام بشار در کنار این پارک فضایی متفاوت را جهت گذراندن لحظاتی به یاد ماندنی فراهم کر ده است. درخت کاریها، فضاهای سبز، پیست دو چرخه سواری، اسکیت و زمین های فوتبالو بازیهای کودکانه، پارک را میزبان شایسته برای مسافرانش کرده است. نسیم خنک وشامه نوازی که از رود بشار به این پارک می رسد، جان و دل را طراوت می بخشد.این پارک در تمام ایام سال میهمانان وگردشگران بسیاری را از سر تا سر ایرانبا خود همراه می کند.منظره چشم نواز وخاطره انگیز پارک به گونه ایست که از هر نقطه تماشایش رنگ و شکل دیگری دارد.شبهای پارک ساحلی بویژه در فصلهای بهار وتابستان در میان هیاهوی کودکان نورپردازی های فوق العاده زیبا و هنرمندانه بس مفرح و زندگی بخش است.در این مکان امکانات رفاهی، تفریحی و بهداشتی برای مسافران فراهم گردیده تا با خیالی آسوده فقط به گردش و تفریح بپردازند.

تنگ مهریان: در یک کیلومتری مسیر یاسوج به اصفهانچشم اندازی زیبا و طبیعی چشم هر مسافری را می نوازد که به تنگ مهریانمعروف است.

در این مکان رودی با کش وقوس و پیچیدگی خاص با رنگ آمیخته به سبز و فیروزه ای، در دره ای نه چندان عمیق انگاری فرش سبز مواجی را به نمایش گذاشته است. درختان زیبایی اطراف این رودخانه سر خم کرده اند، گو عاشقانی هستند که به ستایش این فرش فیروزه ای می پردازند.

امامزاده ای به نام امامزاده شاه حسندر این منطقه وجود دارد که پذیرای زایران در این منطقه است.

در این منطقه درختها کج و معوج درکنار هم قرارگرفته اند، آب زاییده از برف که در منطقه کاکان می گذرد، مسیری جدا از رود مهریان را طی می کند. اگرچه راهسازان برای ایجاد جاده های عریض دراین منطقه به مسطح کردن تپه ها پرداخته اند اما درختهای استوار بر تپه ها را بر روی پشته های کوچک مخروطی شکل نگاه دارند و ویران نکنند.

تنوع درختانی نظیر سپیدار، بلوط، افرا، چنار، کاج، انگور وحشیو بنهدر تنگ مهریان از ویژگی های شگفتی انگیز این منطقه است.

تنگه مهریان در زمستانهم محل رفت و آمد هزاران علاقه مند به ورزش اسکیاست. این تنگه دراین فصل همچنین شاهد تشکیل یخی بزرگ برروی صخره ای مقابل بارگاه امامزاده حسن است که این توده یخ روز شصتم زمستان شکسته شده و روز هفتادم (حدود دهم اسفندماه) با صدایی که کیلومترها شنیده می شود، از صخره فروریخته و مژده بهار می دهد. آب زلال و شفاف رودخانه مهریان که بخشی از آن از چشمه های تنگ معروف به کبوتری است پس از طی مسیر به رودخانه بشار یاسوج و رودخانه کاروندر استان خوزستانمی ریزد.

توسعه پایدار و تعاریف آن

پایداری شهری

با افزایش بیش از پیش توان تاثیر انسان بر محیط زیست و رشد بی سابقه جمعیت در قرن حاضر و توسعه شهرها ، زیست بوم های کره زمین دچار بحران شده است. آثار منفی زیست محیطی شهر تا آن اندازه افزایش یافته که بزرگترین تهدید در مقابل این زیست بوم ها شمرده می شود. مصرف بی رویه منابع (بوم شناختی ، اقتصادی و اجتماعی) نگران کننده است و یکی از تبعات آن مورد تهدید واقع شدن و عدم پایداری در کیفیت زندگی شهری است.

پایداری

تعریف پایداری از دیدگاه توسعه ای:

الف: پایداری به توانمندی جامعه اکوسیستم و یا هر سیستم د رحال فعالیت کنونی اطلاق می شود که می تواند تا آیندهنامعلوم ادامه فعالیت داده بدون اینکه بر اثر فرسایش یا تهی شدن منابع کلیدی به حکم اجبار به سمت سقوط هدایتشود

ب: توسعه ای که کیفیت زیستی انسان را در چارچوب ظرفیت حامل سامانه های پشتیبانی کننده محیط زیست (اکوسیستمبهبود می بخشد.

ابعاد پایداری

پایداری بوم شناختی :

پایداری بوم شناختی را می توان در تداوم و ارتقای سلامت و کارکردهای اصلی محیط زیست تعریف نمود.

اصل مهم در تفکر پایداری نگرش چند مقیاسی / فرامقیاسی نسبت محیط زیست و مدیریت فعالیت های انسانی در چارچوب چنین چشم اندازی از محیط می باشد . بر مبنای تعریف ، هر فعالیت توسعه انسانی ( نظیر ساخت محیط انسان ساخت ). در حیطهیک یا چند بوم سامانه اصلی اتفاق می افتد . لازمه برقراری و یا تداوم حالت پایدار در یک بوم سامانه همزیستی و ارتباط متعادل تمام ارکان و عناصر آن با یکدیگر و با محیط فراتر می باشد .

پایداری اجتماعی فرهنگی

تغییراتی که برای به بارنشستن آینده پایدار ضروری است ، همواره قید و بند فرهنگ اجتماعی هر جامعه می باشد ولازمه آن تغییر و بازبینی الگوها و ارزش های اجتماعی ناهمسان و نیز احیاء باورها، سنت ها و الگوهایی است که رشد درفرهنگ تاریخی یک جامعه داشته و موافق و منطبق با تفکر پایداری می باشد .نخستین قدم در این فرآیند تضمین قطعی دررفع نیازهای اصلی جامعه استهمچنین اقتصاددانان نقش نظام های اجتماعی را در نیل به فرآیند پایدار رشد اجتماعی به کمک دو اصل سرمایه انسانی وسرمایه اجتماعی توضیح می دهند.

جامعه پایدار:

بر این مبنا جامعه پایدار ، جامعه ای است که در آن همزیستی متعادل جامعه انسانی و محیط زیست طبیعی درراستای بهره مندی توامان اجتماعی – اقتصادی برقرار گردد. خصوصیات چنین جامعه ای عبارتند از:

الف) بهره مندی مکفی از سرمایه های اصلی

ب) مشمولیت / دربرگیرندگی (تنوع نژادی و فرهنگی و… در جهت افزایشسرمایه اجتماعی)

ج) برخورداری از سلامت ورفاه

د) برخورداری از آموزش

ه) رشد و ارتقای تعامل اجتماعی

و)برخورداری از اصول و ارزش های پایدار

راهکارهای معماری و شهر سازی پایدار در یاسوج

با توجه به شناخت از شهر یاسوج از جنبه های مختلف و انتخاب رویکرد پایدار برای آن باید این رویکرد را در چند بخش مورد بررسی و راهکارهای مناسب برای آن ارائه کرد که به مواردی از ان به تناسب اهمیت اشاره می کنیم.

زیرساخت ها: بحث زیر ساخت ها یکی از مهمترین مسائل هم از لحاظ پایداری و هم از لحاظ هویت و اقتصاد و سیاستی مناسب برای ارتقاء سطح معماری و شهرسازی می باشد. شهر یاسوج و منطقه مذکور دارای منابع و پتانسیل های خدادادی فراوان است که می تواند در بخش های زیر خودکفا و این شهر را در آینده پایدار و تضمین نماید.

تامین نیازهای حیاتی از جمله انرژی ،منابع آب و …

عناصر تاثیر گذار در معماری و شهرسازی از گذشته تا کنون آب، باد، خاک و آتش بوده که بدون تکنولوژی بستر آسایش مردمان را از گذشته تا کنون تضمین نموده و امروز توجه هر چه بیشتر به آنها نه تنها شهر را وابسته به محیط و پایدار می سازد بلکه فشار اقتصاد را بر معماری و شهر سازی کاهس می دهد.بی شک اگر تکنولوژی در راستای این سیاست یعنی هم راستا طبیعت قرار گیرد می تواند حیات شهر را تضمین و ان را پایدار نماید.

عناصر سازنده شهر منابع آب و خاک

در این زمینه باید گفت بهترین راهکار استفاده از اکوسیستم طبیعی که قرن ها پایدار ماند زیرا چرخه تجدیدپذیری جزئی از این اکوسیستم بوده و زوائد آن نیز به ان بر می گردد و با توجه به منابع بسیار غنی شهر یاسوج و منطقه می تواند این شهر را مستقل و پایدار سازد.

با رویکرد مذکور معماری و شهر سازی در شه یاسوج خاص و مختص شهر یاسوج خواهد بود و با انتقلال و پایداری می تواند دارای هویت و عوامل محدود کننده ای همچون اقتصاد را مهار کرده و می تواند از لحاظ اجتماعی و فرهنگی این شهر را پایدار و حتی منابع خوبی برای اشتغال و معیشت مردم باشد.

طراحی و برنامه ریزی شهری

یکی از مسائل مهم در شهر موضوع طراحی و برنامه ریزی شهری است که برای تضمین آینده و پایداری آن باید این طراحی و برنامه ریزی بر اساس ماهیت طبیعی منطقه و به تمام پتانسیل ها و نقاط ضعف منطقه توجه شود تا طرح و برنامه همراه و همگام با طبیعت و حتی طبیعت ساز باشد. در بحث طراحی و برنامه ریزی شهری فرم و کالبد باید متاثر از طبیعت و محیط باشد زیرا نه تنها سازگار با محیط است بلکه شهر و محیط هر دو در بقاء یکدیگر تاثیر گذار خواهند بود.

مراکز مدنی و شریان های شهری

یکی از مسائل بسیار مهم و هویت بخش در مباحث معماری و شهر سازی توجه به شریان های شهری می باشد اگر طراحی این شریان ها با توجه به کالبد و هویت محیط و مطابق با فرهنگ و معیشت مردم باشد می تواند خالق مراکز مدنی باشد که این مراکز می تواند دارای هر فرمی باشد اما کالبد آن باید سازگار با محیط و فرهنگ باشد و ابزاری باشد جهت ارتقاء تعاملات اجتماعی و فرهنگی و تضمین کننده فرهنگ و هویت در گذر زمان و در واقع مظهر پایداری اجتماعی باشد.

ترافیک

یکی دیگر از مسائل مهم و تاثیر گذار در شهرها از گذشته تا به امروز که بی شک در آینده نیز تحولات آن اجتناب ناپذیر است مسائل ترافیکی، بحث دسترسی ها و اهمیت حمل و نقل شهری است و با توجه به رشد جمعیت در شهر های بزرگ همچون شهر یاسوج که جدای از ان به خاطر جاذبه های خاص خود جنبه توریستی و مهاجر پذیری دارد باید به مسائل ترافیکی نه تنها از دید راهکار بلکه باید با رویکردی آینده نگر که زیر ساخت های آینده را تامین کند و هر چه میدان دید زمان یا همان طرح های فرادست بلندتر و قوی تر باشد تضمین کننده آینده و ابزاری در جهت پایداری شهر و بنیان های شهری خواهد بود.

کمیت های شهری

بی شک در شهر ها جدای از بحث کیفیت ها نمی توان کمیت ها را بی تاثیر دانست زیرا تا کمیت مشخص و برنامه ریزی شده نباشد نمی توان آن را به معیار های کیفیت سازگار ساخت پس نمی توان با رویکرد منحصراً کلی و یا رویکرد جزئی به کیفیت رسید و باید رویکردی کلی نگر که جزئیات در آن محسوس و برنامه ریزی شده و برگرفته از کلیت است می تواند با تبلور جزئیات منطبق با کمیت و دارای کیفیت به شهری با کیفیت های شهری ممتاز و پایدار رسید. از جمله مهمترین این نگرش ها توجه به سلسله مراتب شهری استم. روندی که از تبلور و به هم پیوستگی مسکن، کوچه، کوی، برزن، محله، ناحیه و شهر را می سازد و با توجه به هر یک از این جزئیات که طراحی معماری و شهر سازی با رویکرد پایدار می تواند شهری با جزئیات پایدار را بسازد چرا که تا ارکان و اجزاء شهر طراحی شده و با برنامه ریزی نباشد شهر پایدار شکل نخواهد گرفت. پس خانه های پایدار کوچه های پایدار، کوی و برزن های پایدار و نواحی پایدار هستند که شهر پایدار را می سازند.

زیست محیط

با ارتقاء سطح علوم و تکنولوژی و تاثیرات بیش از حد آن در طبیعت و غفلت از ارزشهای نهفته در طبیعت امروزه حفظ زیست محیط انسانی که پیوسته با طبیعت است دانشمندان را به حفظ این زیست محیط و همسو نمودن علوم و تکنولوژی با این زیست محیط وا داشته است. خوشبختانه شهر یاسوج دارای زیست محیط بالقوه و کم نظیری است که هنوز تاثیرات مخرب تکنولوژی و صنعت بر آن زیاد نیست پس باید هر چه سریعتر با تکمیل مطالعات زیست محیطی و پژوش در جهت سازگار نمودن صنعت و تکنولوژی روز با این زیست محیط آنها را هم راستا با این زیست محیط انسانی و شاخص را تنظیم و پایدار نماییم.

حراست از هویت ها

امروزه هویت که بر گرفته از فرهنگ و تمدن در گذر زمان از گذشته تا کنون است یکی از مظاهر بالندگی فرهنگی و اجتماعی در ملت ها و شهر هاست. توجه به هویت در نظام های اجتماعی و جه تمایز و ارتقاء دهنده سطح فرهنگ و معیشت هر ملت و اجتماعی را جاودان می سازد.

نقش زمان در ایجاد هویت انکار ناپذیر است و درجات کیفیت هویت را درجه بندی می کند و باید گفت که حذف این عناصر و جایگزینی عناصر تنها در گذر زمان این عنصر جدید در معرض سنجش هویتی قرار می دهد.و تضمینی بر دوام و پایداری آن نیست.پس با شناخت هویتی و توجه به کیفیت باید عناصر شاخص و با ارزش هویتی را باید حفظ و حراست کرد و عناصر هویتی با کیفیت پایین تر را ارتقائ داد.هویت نه تنها مختص معماری و شهر سازی است بلکه طبیعت و محیط را نیز شامل می شود.پس به راحتی نمی توان در هیچ کدام تغییر و عنصری را حذف نمود.

نقش خاطره در محیط و طبیعت و شهر آنقدر تاثیر گذار بر فرهنگ و شرایط اجتماعی استکه نمی توان انها را حذف نمود و تنها می توان آنها را ارتقاء بخشید و پایدار نمود و با توجه به این رویکرد باید ابتدا طبیعت موجود در شهر یاسوج را حفظ و ارتقاء داد و هر گونه معماری و شهر سازی نه تنها باید همراستا با آن باشد بلکه باید طبیعت ساز نیز باشد و از لحاظ شهری و معماری باید به ساماندهی و ارتقاء سطح کیفی آن توجه و از حذف هویت ها خودداری نمود.

شاخص سازی با نمادها

یکی از نیاز های مهم در راستای پایداری اجتماعی در شهرها نه تنها حفظ هویت بلکه ساخت هویت است. هویت زمانی ساخته می شود که ریشه در جامعه و محیط داشته باشد پس باید با بیرون کشیدن ریشه های فرهنگی-اجتماعی و طبیعی و تبدیل آنها به نمادها و استفاده از ابزارهای علمی روز و هنر معماری و شهر سازی و ساخت گرافیک محیطی مناسب هویت را در دل شهر ها کاشت تا باروری آن در آینده نه تنها پایداری اجتماعی را تضمین کند بلکه بتواند ابزار بالندگی فرهنگی و اجتماعی یک ملت و یا یک شهر باشد.

نتیجه گیری:

در نتیجه باید گفت که با توجه به شناخت شهر یاسوج از لحاظ محیط، فرهنگ و اجتماع و انتخاب رویکردی مناسب که بتواند آن را پایدار نماید و توجه به مسائلی همچون زیر ساخت ها، طراحی و برنامه ریزی شهری، مراکز مدنی و شریان های شهری، ترافیک، کمیت های شهری، زیست محیط، هویت ها و شاخص سازی با نمادها می توان این شهر را پایدار و به شهری شاخص و ایده آل تبدیل نمود.



25/05/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن