واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > غرب > ایلام مهر گزارش می دهد؛
ایلام زیستگاه پلنگ ایرانی/غار پلنگ ها در آبدانان کشف شد
ایلام - خبرگزاری مهر: به تازگی غار پلنگ ها در شهرستان آبدانان کشف شده که نشان می دهد استان ایلام از دیرباز جایگاه این گونه بوده که امروز در حال انقراض است.
به گزارش خبرنگار مهر، منطقه حفاظت شده دینارکوه و قسمتی از منطقه حفاظت شده کبیرکوه در شهرستان آبدانان واقع در استان ایلام دارای گونه های نادر گیاهی و جانوری است که در سالهای اخیر گونه های بسیار نادری در آن کشف شده است. به تازگی غار پلنگ ها در منطقه وجکبود شهرستان آّبدانان کشف شده که نشان می دهد این منطقه از دیربار تا کنون جایگاه پلنگ ایرانی بوده است و برای حفظ و بقای این گونه در حال انقراض از اهمیت خاصی برخوردار است. به طور کلی در منطقه کبیرکوه طبق بررسی های انجام شده پلنگ یافت می شود و با کشف غار پلنگ ها حراست از این منطقه برای حفظ این گونه های مهم جانوری یا توجه به در معرض انقراض بودن آن در کشور مهم است. گونه های کمیاب و در حال انقراض پلنگ ایرانی هم اکنون در استان ایلام به عنوان یک شاخص زیست محیطی محسوب می شود که قطعا نیازمند همکاری و توجه مسئولان کشوری و استانی برای حفاظت است. استان ایلام منطقه کوهستانی با ارتفاعات بلند و کوه ها و غارهای متنوع است که جایگاه بسیاری از گونه های جانوری بوده و نیازمند حفاظت و حراست است. پلنگ ها هنوز رفت و آمد دارند احمد ایمانی رئیس محیط زیست شهرستان آبدانان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: به تازگی یک زیستگاه مهم پلنگ ایرانی در منطقه وجکبود شهرستان آبدانان در دامنه های کبیرکوه کشف شده که تحت عنوان غار پلنگ ها مشهور شده است. وی عنوان کرد: طبق بررسی های انجام شده این غار از زمانهای بسیار دور جایگاه پلنگ ایرانی بوده و با کشف آثار حیوانان به جا مانده نشان می دهد که از قدمت بالایی نیز برخوردار است. این مسئول اظهار داشت: هنوز بسیاری از زوایای پنهان این غار کشف نشده است و آثار به جای مانده نشان می دهد که این غار به دلیل آب و هوای مناسب محل اسراحت پلنگ ایرانی بوده است.
وی افزود: هم اکنون پلنگ ایرانی در این غار رفت و آمد دارد و با توجه به عمق زیاد و دهانه تنگ و با مانع این غار، احتمال دارد ناتوانی پلنگ ها در بیرون آمدن از این غار علت مرگ آنها باشد و تاکنون نیز اسکلت سه قلاده پلنگ در این غار کشف شده است. ایمانی اظهار داشت: در سال 90 با دوربین های محیط زیست از پلنگ در این منطقه عکسبرداری شد و این غار نیز از وجود پلنگ ایرانی در این منطقه حکایت دارد. وی بیان داشت: هم اکنون برای بررسی های بیشتر نیازمند امکانات هستیم و تمامی اسکلتهای کشف شده در این غار نیز برای تحقیقات بیشتر به مرکز استان ارسال شده است. حفط گونه با ارزش پلنگ نیازمند همکاری مردم غلامرضا ابدالی معاون محیط زیست استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: استان ایلام با داشتن مناطق حفاظت شده و بکر دارای گونه های مختلف جانوری از همه گونه ها است. وی بیان داشت: هم اکنون پلنگ ایرانی یکی از گونه های با ارزش محیط زیست استان ایلام محسوب می شود که در چهار منطقه مانشت، قلارنگ، کبیرکوه و دینارکوه یافت می شود. این مسئول بیان داشت: طبق بررسی های انجام شده جمعیت خوبی از این گونه جانوری با ارزش در استان وجود دارد که برای حفاظت نیازمند همکاری و تعامل مردم هستیم ، موقع دیدن این گونه از شلیک به آن باید خودداری کنند. وی اظهار داشت: علاوه بر این باید از تخریت زیستگاه های گونه های مختلف جانوری از جمله زیستگاه های پلنگ خودداری کنند تا این گونه با ارزش در طبیعت استان خودنمایی کند. وی افزود: زیستگاه جدیدی که در شهرستان آبدانان کشف شده نشان از قدمت بالای زندگی پلنگ ایرانی در این استان دارد و هم اکنون پلنگ نیز در منطقه رفت و آمد دارند و البته نیازمند همکاری مردم برای حفظ زیستگاه های این گنه هستیم. ابدالی اظهار داشت: به دلیل حساسیت زیستگاه پلنگ ایرانی ماموران محیط زیست زیاد در غار حضور نداشته اند و هم اکنون کشف اسکلت سه قلاده پلنگ پیر همراه با طعمه های آنها نشان از حضور پلنگ ایرانی در این منطقه دارد. وی تصریح کرد: از مردم استان ایلام و شهرستان آدانان می خواهیم در صورت مشاهده این گونه نادر و با ارزش از شلیک و آزار و اذیت آن خودداری کنند و حتی در صورت حمله پلنگ به دامها، محیط زیست آماده جبران خسارت است. این مسئول اظهار داشت: استان ایلام هم اکنون دارای گونه های مختلفی از گربه سانان است که قطعا از گونه های با ارزش جانوری کشور بشمار می روند. چند ماه پیش یک قلاده پلنگ در منطقه کبیرکوه واقع در شهرستان بدره از بین رفته بود که فیلم آن نیز در سطح عمومی منشر شد که نشان می دهد منطقه کبیرکوه در استان ایلام یکی از زیستگاه های مهم پلنگ ایرانی است که باید مورد توجه و مطالعه قرار گیرد تا این گونه در حال انقراض به زندگی ادامه دهد. چهار منطقه حفاظت شده با بیش از 141 هزار و 800 هکتار شامل مانشت، قلارنگ ، کبیرکوه، دینار کوه و کولک تحت حفاظت محیط زیست ایلام است و آثار ملی طبیعی دهلران شامل غار خفاش ، چشمه قیر و چشمه های آبگرم نیز از مناطق تحت مدیریت این دستگاه اجرایی است. در استان ایلام بیش از 37 گونه پستاندار، بیش از 183 گونه پرندگان، 59 مورد خزندگان، چهار گونه دوزیستان و 30 گونه ماهیها وجود دارد که که درصد گونه های استان نسبت به کشور 16.6 درصد است و یک گونه پلنگ در معرض خطر انقراض قرار دارد و 5 گونه آهو،کل، بز،کاراکال، شاه روباه و خفاش نعل اسبی از پستانداران آسیب پذیر هستند.
۱۳۹۳/۵/۲۲ - ۰۸:۵۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]