واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: واسطه ها؛ دغدغه شالیکاران مازندرانی در فصل برداشت ساری - ایرنا - هوای گرم و شرجی تابستان، بوی رطوبت شالیزار، پا تا ساق در گل و چهره های سوخته حال و هوای این روزهای کشاورزان مازندرانی است که با آغاز فصل درو انتظار دارند حاصل دسترنج آنها نصیب دلالان و واسطه ها نشود.
قیمت برنج طارم بهترین برنج محلی استان در تابستان سال گذشته در سطح شالیکوبی های استان به طور متوسط هر کیلوگرم 60 هزار ریال بوده است در حالی که این رقم تا به دست مصرف کننده برسد تا به قیمت هر کیلوگرم 90 هزار ریال نیز افزایش یافت.
بنا به پیش بینی کارشناسان جهادکشاورزی مازندران امسال بیش از یک میلیون و 300 هزار تن شلتوک از 230 هزار هکتار شالیزارهای مازندران برداشت می شود که تاکنون کار درو در حدود 40 درصد این اراضی استان انجام شده است.
بازار برنج در تابستان امسال و در اواسط فصل برداشت تغییر چندانی با سال گذشته نداشت و اکنون نیز قیمت برنج طارم به طور متوسط هر کیلو گرم 60 تا 65 هزار ریال در شالیکوبی ها فروخته می شود.
جمعی از کشاورزان مازندرانی در گفت وگو با ایرنا نگرانی خود را از بازار برنج پنهان نمی کنند و می گویند به رغم افزایش قیمت برخی کالاها در یکسال گذشته قیمت برنج ثابت مانده است و باید تدابیری اندیشه شود تا تنها سختی کار و رطوبت شالیزار نصیب کشاورزان نشود.
عرضه زیاد در فصل برداشت، نیاز کشاورزان به پول برای تامین هزینه های زندگی و فشار شالیکوبی ها برای فروش محصول باعث شده تا کشاورزان نتوانند با برنامه و در فواصل معین محصول خود را به بازار عرضه کنند که این شرایط فرصت خوبی برای واسطه ها فراهم می کند تا محصول کشاورزان را ارزان بخرند.
ˈحاج صمد حسن پورˈ از کشاورزان منطقه دشت سر آمل با انتقاد از سیاست ها در بخش کشاورزی گفت: دردهای شالیکاران را نمی توان با شعار و تشریفات اداری درمان کرد.
وی در گفت و گو با ایرنا افزود: شالیکاران در فصل برداشت شالی مقروض و بدهکارند متولیان بخش کشاورزی باید تدابیری بیندیشند تا آنان محصول خود را به موقع و به نرخ مطلوب بفروشند.
وی اظهار داشت: بعد از 70 سال شالیکاری هنوز سیاست واحدی در حل مشکلات بخش کشاورزی کشور ندیده ام.
وی با اشاره به پُر بودن حجم برنج نو در شالیکوبی های منطقه یادآور شد: برای شالیکاران رنج آور است که هم نتواند محصول خود را بفروشد و هم از واسطه ها و دلالان برنج برای فروش محصول خواهش و تمنا کند.
این کشاورز مازندرانی خاطرنشان کرد: صاحبان شالیکوبی ها برای خشک کردن هر تن شالی حدود 350 هزار تومان دستمزد می گیرد و مبلغی اضافی نیز بابت فروش برنج از شالیکار مطالبه می کنند که در این شرایط آیا پولی برای کشاورز باقی می ماند تا زندگی کند.
ˈمجیدرضا کلانیˈ شالیکار دیگری از منطقه دابودشت آمل به ایرنا گفت: با خرید نرخ تضمینی برنج از سوی دولت علاوه بر کاهش نگرانی کشاورز بازار خرید و فروش نیز رونق می گیرد.
وی از زد و بند صاحبان شالیکوبی ها با دلالان و واسطه ها انتقاد کرد و افزود: صاحبان شالیکوبی ها برنج را باب طبع واسطه ها از دستگاه می گیرند و به کشاورز توجهی ندارند.
این کشاورز مازندرانی بیان داشت: برخی از شالیکوبی ها به محض ورود شالی به کارخانه
مبلغی به عنوان بادگیری ( نیمه خشک کردن شالی) دریافت می کنند و بعد از چند روز به خشک کن می ریزند که همین کار موجب نیم دانه شدن برنج می شود.
ˈمهرداد روئین تنˈ دانشجوی کارشناسی ارشد رشته کشاورزی در این باره به ایرنا می گوید: متاسفانه سیاست ها در این بخش از اقتصاد کشور موقتی و کوتاه مدت و یا روبنایی است و با اتخاد چنین نگرشی نمی توان انبوه مشکلات شالیکاران را حل کرد.
روئین تن تاکید کرد: باید با بهره گیری از نظرات کشاورزان و کارشناسان برجسته نیاز بخش شالیکاری کشور را اصولی شناسایی و برای حل آن به صورت گام به گام برنامه ریزی کنیم.
به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران شالیکوبی های این استان اکنون مملو از برنج نو از نوع طارم محلی است و خرید و فروش برنج و قیمت آن هنوز رونقی ندارد.
ˈدلاور حیدرپورˈ با بیان این که هر ساله در زمان برداشت اولیه برنج قیمت ها با 20 درصد افزایش نسبت به سال قبل با استقبال خریداران مواجه می شد افزود: امسال نه تنها خرید و فروش برنج انجام نمی شود، بلکه قیمت آن هنوز رونقی نگرفته است.
به گفته وی کم رونقی در جنب و جوش بازار برنج بر ادامه فعالیت کشاورزان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
بر اساس اعلام منابع رسمی بیش از دو میلیون تن برنج خارجی سال گذشته وارد کشور شد و در بازار موجود است.
به گفته برخی از کارشناسان، دولت توان خرید تضمینی برنج ارقام محلی را ندارد و در حالی که سطح کشت این رقم در شالیزارهای مازندران تا 70 درصد است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم با تایید حاکم شدن رکود بر بازار خرید برنج استان و نگرانی بحق شالیکاران از این شرایط گفت: دولت باید با تنظیم بازار برنج، ثبات را به بازار خرید و فروش برگرداند.
ˈعزیزالله شهیدی فرˈ در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: لازم است دولت با برنامه ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در این بخش مهم اقتصادی کشور از دغدغه شالیکاران بکاهد.
وی با تایید مشکلات شالیکاران در زمینه کمبود خشک کن در شالیکوبی ها گفت: اصلاح ساختار شالیکوبی ها با هدف افزایش ظرفیت خشک کن ها و مکانیزه کردن آن در دستور کار این سازمان قرار گرفته که سال آینده این مشکل برطرف خواهد شد.
بنا به گفته کارشناسان ظرفیت روزانه خشک کن ها در شالیکوبی های استان حدود 19 هزار تن است در حالی که روزانه بیش از 26 هزار تن شالی نم دار به صورت مکانیزه برداشت و وارد شالیکوبی ها می شود.
شهیدی فر قیمت هر کیلو برنج ارقام محلی با کیفیت در شرایط کنونی را با در نظر گرفتن هزینه های انجام شده از سوی کشاورز و نرخ تورم هفت هزار تومان مناسب دانست.
وی به شالیکاران توصیه کرد، در شرایط کنونی برای فروش محصول خود عجله نکنند زیرا افزایش نرخ واقعی آن در بازار تا دو هفته دیگر محتمل است.
برداشت نخست برنج در سال زراعی امسال در دهه آخر تیرماه در استان مازندران آغاز و همچنان ادامه دارد.
استان مازندران 230 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که سالانه با تولید حدود یک میلیون تن برنج سفید 42درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند.ک/4
621/506/ 2025
18/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]