واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استاد علوم ارتباطات:رسانه ها نیازمند تدوین میثاق اخلاق حرفه ای هستند کیش- ایرنا - استاد علوم ارتباطات اجتماعی با تاکید برضرورت تدوین میثاق اخلاق حرفه ای روزنامه نگاری در کشور گفت : از دلایل حرفه ای نشدن روزنامه نگاری در ایران کم توجهی به آموزش و تخصصی شدن حرفه خبرنگاری است.
سید وحید عقیلی پنجشنبه شب در گفت وگو اختصاصی با ایرنا در تعریف واژه خبرنگار و ویژگی های آن گفت : خبرنگار کسی است که بر اساس اخلاق حرفه ای و انسانی به روشنگری ، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به اقشار مختلف جامعه می پردازد .
وی جسارت ، درایت ، هوشمندی ، امانتداری ، صداقت و انتقال درست واقعیات را از ویژگی های یک خبرنگار برشمرد و گفت : امروز بسیاری از خبرنگاران تنها به خبرنویسی اکتفا می کنند و هر آنچه در جلسات و سخنرانی گفته می شود همان را می نویسند و کمتر شاهد هستیم که خبرنگاران یا روزنامه نگارانی مسوولی را به چالش بکشند و با سوالات منطقی و علمی حقیقت را دریابند و یا با ارائه راهکار و پیشنهادات موثر و عملی مشکلی از مشکلات جامعه را حل و فصل کنند.
این پژوهشگر حوزه علوم ارتباطات اجتماعی رسالت اصلی خبرنگاران در جهان امروز را بسیار سنگین خواند و افرود : ذات کار در رسانه می طلبد که روزنامه نگار به انعکاس واقعیت های موجود در جامعه بپردازد و آنها را بدرستی اطلاع رسانی کند.
وی خط قرمز یک روزنامه نگار را حوزه امنیت و منافع ملی دانست و گفت : آنها نباید درمقابل ناملایمات ، فشار گروه های فشار و صاحبان قدرت محدودیتی برای کار خود قائل شوند بلکه باید بر اساس اخلاق حرفه ای و انسانی خود به انتشار مطالب واقعی بپردازند .
نویسنده کتاب ˈزبان تخصصی پیشرفته ارتباطات اجتماعی ˈ با اظهار تاسف از اینکه پس از گذشت سال ها هنوز میثاق اخلاق حرفه ای روزنامه نگاری در کشور تدوین نشده است گفت : یکی از دلایلی که خبرنگاران حرفه ای کم است شاید همین نبود میثاق نامه حرفه ای باشد.
* تکنولوژی مسوولیت خبرنگاران را سنگین تر کرده است
این استاد دانشگاه به وجود فناوری های نوین در عرصه اطلاع رسانی اشاره کرد و گفت : در گذشته دسترسی روزنامه نگاران به اطلاعات منطقه ای و بین المللی بسیار کمتر از زمان کنونی بود و محدودیت های زیادی در کار وجود داشت ، اما امروز با وجود شبکه های مختلف اجتماعی و ابزار اطلاع رسانی پیشرفته ارتباطات دوسویه است وهمین موضوع مسوولیت خبرنگاران را در انتقال سریع و درست اطلاعات و همچنین انتظارات جامعه را بیشتر کرده است .
وی استفاده ازفناوری ها نوین را یکی از ضروریات امروز عرصه اطلاع رسانی برشمرد و افزود : رسانه ها باید در انتخاب خبرنگاران دقت بیشتری داشته باشد و به نوعی با انجام غربالگری، افرادی را به کار گمارند که علاوه بر تحصیلات دانشگاهی به اخلاق حرفه ای هم پایبند باشد ، اینکه کسی تنها به واسطه هیجان انگیز بودن وارد این عرصه شود ملاک موفقیت نیست .
* خبرنگار تخصصی کم داریم
عقیلی سطح کیفی کار خبرنگاران را مطلوب ندانست و افزود : در طول سال های گذشته شاهد تکثر و رشد روزافزون خبرگزاری ها ، سایت ها و روزنامه ها و مجلات متعدد خبری و تعداد خبرنگاران و روزنامه نگاران بوده ایم ، اگر چه رشد کمی قابل ملاحظه است اما به لحاظ کیفی با کمال مطلوب فاصله داریم .
این استاد دانشگاه بی توجهی به تخصصی شدن روزنامه نگاران را یکی از دلایل این افت کیفیت دانست و گفت : مشکلات زیادی در جامعه و بخش های مختلف فرهنگی ، سیاسی ، اجتماعی ، ورزشی و زیر شاخه های آن وجود دارد که اطلاع رسانی و انعکاس واقعیات این بخش ها نیازمند افراد آگاه و متخصص است .
وی با ابراز تاسف از اینکه خبرنگاران رسانه ها در شاخه های مختلف ورود می کنند در حالی که بسیاری از آنها علم، تخصص و اطلاعات لازم را ندارند گفت : بسیاری از خبرنگارانی از این دست در برنامه های خبری سوالاتی را از مسوولان می پرسند که نشان می دهد این فرد هیچ اطلاعاتی از آن حوزه کاری ندارد و این یک فاجعه است که امروز شاهد مطالب بی کیفیت و گزارش های تکراری در رسانه ها هستیم.
یکی از مترجمان کتاب ˈاندیشه های بنیادین علم ارتباطاتˈ اظهار داشت: بی توجهی به مقوله تخصص گرایی سبب شده تا شاهد خلاقیت و نو آوری در سبک ، محتوا و قلم نباشیم ، این مسائل نه تنها تخصص فرد خبرنگار را زیر سوال می برد بلکه آن رسانه را هم به بی کیفیتی متهم می کند.
داور جشنواره مطبوعات یاد آور شد :هر چه تعداد جشنواره ها بیشتر می شود، باید شاهد ارائه آثار با کیفیت و پرمحتوا باشیم ، اما با کمال تاسف وبه رغم گستردگی کمی و افزایش حجم آثار ارسالی، شاهد آثاری با افت کیفیت ، تکراری با محتوای پایین و سوژه های کم اهمیت هستیم .
وی یکی از دلایل این مساله را ورود افرادی به عرصه رسانه دانست که خمیر مایه لازم برای کار خبر را ندارند ، بازار کار به نحوی شده که برخی با ارتباطات وارد این عرصه شده و معتقدند با آزمون وخطا یاد می گیرند .
عقیلی تاکید کرد : در همه جای این جهان و درعرصه کار رسانه روزنامه نگاران و خبرنگاران از افرادی انتخاب می شوند که از بهره هوشی ، توانایی در ارتباط و سطح دانش و اطلاعات برخوردارند ، متاسفانه در برخی رسانه ها نیروهایی که کار آمد نیستند در بخش های خبری بکار گرفته می شوند و یا از حوزه ای به حوزه دیگر منتقل می شوند ، قطعا اینگونه تصمیمات به کار حرفه ای خبر لطمه وارد می سازد.
شهید محمود صارمی خبرنگار ایرنا در 17مرداد ماه سال 77 ،در حال انجام ماموریت خبری ،با حمله گروهک طالبان به سرکنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان به شهادت رسید.
17 مرداد ماه به پاس قدردانی از این شهید از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور به نام روز خبرنگار نامگذاری شده است.
/1139/1630/1641/668
17/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]