واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تاثیر آبیاری سطحی در افزایش عملکرد برنج به روش پرورش رتون ساری - ایرنا - مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بابل آبیاری سطحی (غرقابی) پس از برداشت برنج را در افزایش عملکرد پرورش رتون بسیار موثر دانست.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، ˈ مسعود غلامیˈ در گفت وگویی به ارائه توصیه های فنی پرورش رتون به کشاورزان شالیکار پرداخت و اظهار داشت: محصول اصلی در پرورش رتون بایستی از ارقام زودرس باشد و کشاورزانی که قصد پرورش رتون دارند نبایستی در کشت اصلی، شالیزار را کاملا خشک نمایند و رطوبت بایستی طوری باشد که جای پای کشاورزی در گل مشخص باشد.
وی با اشاره به اینکه دوره رسیدن رتون نسبت به دوباره کشت برنج به دلیل زودرسی حدود 60 روز می باشد، تاخیر در برداشت محصول اصلی را باعث ریزش دانه و کاهش رتون دهی عنوان داشت و تصریح نمود: رویش رتون سه تا پنج روز پس از برداشت روی بندهای ساقه به وجود می آید.
وی با بیان اینکه آبیاری سطحی به صورت غرقابی پس از برداشت برنج تاثیر زیادی در افزایش عملکرد رتون دارد افزود: جوانه های حاصل از گره های پایین تر ساقه دارای خوشه بلند تر و تعداد دانه بیشتر نسبت به جوانه های حاصل از گره های بالاتر می باشند.
همچنین برای جلوگیری از رشد علف های هرز در یک ماهه اول غرقاب 5-3 سانتیمتر توصیه می گردد.
غلامی با اشاره به اینکه بلافاصله پس از برداشت و جمع آوری محصول بایستی کاه و کلش بوته ها را با تیلر روی سطح شالیزار خواباند، کوتاه نمودن کاه و کلش با استفاده از دستگاه دروگر به ارتفاع 10 سانتیمتر را روشی دیگر برای پرورش رتون عنوان داشت و تصریح نمود: مبارزه با علف های هرز و دفع آفات و بیماری ها بایستی به دقت صورت گرفته و برای داشتن ساقه سالم باید در مرحله کشت اصلی از کود مایع سیلیس استفاده شود.
وی گفت : همچنین وقتی محصول اصلی به 85 درصد رسیدگی رسید عملیات برداشت صورت گیرد، در حال برداشت کشت اصلی نیز زمین بایستی مرطوب بوده و کاملاً خشک نگردد.
وی افزود : بلافاصله پس از برداشت کشت اصلی جهت تهیه رتون، باقیمانده ساقه برنج خوابانیده و یا کف برگردد.
غلامی تاثیرپذیری جذب مصرف کود اوره را 10 تا 20 روز پس از برداشت محصول اصلی عنوان داشت که افزایش تعداد پنجه باعث افزایش ورس شاخه و برگ گیاه رتون می گردد.
وی با بیان اینکه برای هر هکتار بسته به حاصلخیزی خاک بین یکصد تا یکصد و پنجاه کیلوگرم کود اوره توصیه شده که زمان مناسب آن یک تا دو هفته پس از برداشت محصول اصلی است افزود: در زمان مصرف کود اوره ارتفاع آب در مزرعه باید دو تا پنج سانتیمتر بوده و به مدت دو تا سه روز ثابت باشد.
وی با اشاره به اینکه مبارزه با علف هرز سوروف با استفاده از سموم رایج پروپانیل و لونداکس و علف هرز اوریاسلام، توسط بنتازون که در اوایل رشد باعث کنترل آن ها می باشد صورت می گیرد، از کشاورزان شالیکار خواست جهت دریافت راهنمایی های بیشتر به مدیریت جهاد کشاورزی این شهرستان و یا مراکز جهاد کشاورزی مراجعه کنند.
مازندران 230 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که سالانه 900 هزار تن برنج سفید از این اراضی استحصال می شود.
استان مازندران 42 درصد برنج مورد نیاز کشور را تولید می کند.ک/1
608
15/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]