واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: چالش های منطقه ای در اجلاس آ.سه.آن/ جان کری و وانگ یی در میانمار کوالالامپور- ایرنا - وزیران امور خارجه اعضای اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) به همراه همتایان چینی و آمریکایی خود در چند نشست در میانمار مسایل مختلف منطقه ای و بین المللی از جمله تنش در دریای جنوبی چین را بررسی می کنند.
به گزارش ایرنا، نشست های مقدماتی این اجلاس هم اکنون در میانمار در حال برگزاری است و قرار است نشست هایی با حضور 10 کشور عضو آ.سه.آن و 17 کشور شریک این اتحادیه از روز جمعه در میانمار برگزار شود.
حضور ˈجان کریˈ وزیر خارجه آمریکا و ˈوانگ ییˈ وزیر خارجه چین در این نشست ها حاشیه سازترین موضوع خواهد بود.
ˈجان کریˈ تلاش دارد با فشار بر کشورهای جنوب شرق آسیا آن ها را وادار کند در اختلاف با چین سهم بیشتری از دریای جنوبی چین بخواهند.
میزان داد وستد دریایی در این دریا که مدعیان زیادی دارد و واشنگتن نیز در تلاش است در رقابت با چین در منطقه به اختلافات اعضای آ.سه.آن با پکن دامن بزند پنج تریلیون دلار است.
اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) شامل فیلیپین، برونئی، کامبوج، اندونزی، لائوس، مالزی، میانمار، سنگاپور، تایلند و ویتنام است و چین اکنون با فیلیپین، ویتنام، برونئی و مالزی بر سر مالکیت بخشی از این دریا اختلاف دارد.
استقرار سکوهای حفاری چین در جزیره ای در نزدیکی ویتنام و حفاظت کشتی های چینی از این دستگاه حفاری باعث تنش بین پکن و هانوی طی چند ماه گذشته شد و به طور جدی صلح، ثبات، امنیت و ایمنی و آزادی دریانوردی را در این منطقه تهدید کرد.
تنش بین فیلیپین و چین نیز امسال پس از ادعای مانیل مبنی بر ساخت باند فرودگاه توسط پکن در صخره های مابینی (تپه دریایی جانسون) واقع در جزایر اسپارتلی تشدید شد.
اکنون فیلیپین تلاش دارد همزمان با اجلاس وزیران خارجه آ.سه.آن نظر ویتنام، اندونزی و برونئی را نسبت به طرحی جلب کند تا تنش در دریای جنوبی چین کاهش یابد.
مانیل در این طرح خواستار توقف فوری فعالیت در مناطقی است که منابع غنی نفت و گاز در آن واقع شده و باعث تشدید تنش بین چین و این کشورها می شود، هر چند گفته می شود پکن با این طرح مخالف است.
قبول این طرح توسط پکن از دیدگاه کارشناسان به منزله عقب نشینی چین از سیاست های بلندمدت این کشور است و این در حالی است که کاخ سفید با نفوذ در کشورهای جنوب شرق آسیا از جمله فیلیپین سیاست مقابله با پکن را دنبال می کند.
همزمان با طرح این دیدگاه ها وزیر امور خارجه آمریکا روز شنبه در ˈنایپیداوˈ پایتخت میانمار با مقامات بلندپایه دولت این کشور دیدار و سپس برای اهداف خود در سلسله نشست هایی در این کشور از جمله نشست آ.سه.آن شرکت کرده و به اعتقاد کارشناسان موضوع دریای چین جنوبی را نیز مطرح می کند.
البته این موضوع را نیز باید در نظر داشت که آ.سه.آن همواره تلاش کرده است موضوع اختلافات مرزی و ادعای مالکیت برخی از کشورهای عضو این اتحادیه بر مناطقی از دریای جنوبی چین را به گونه ای حل و فصل کند تا رضایت چین را به عنوان بزرگترین شریک تجاری این اتحادیه جلب کند .
نشست آ.سه.آن - آمریکا با حضور ˈجان کریˈ وزیر امور خارجه آمریکا در حاشیه نشست وزیران خارجه آ.سه.آن. برگزار می شود.
نشست گروه آسیای شرق نیز در ˈنایپیداوˈ پایتخت میانمار برگزار می شود.
پیش بینی شده است این نشست ها پشت درهای بسته برگزار شود و از نشست کارشناسان نیز تاکنون اطلاعاتی منتشر نشده است.
در پایان این نشست ها بیانیه هایی صادر خواهد شد که به گفته کارشناسان مسائلی از جمله اختلافات بر سر مالکیت بخش هایی از دریای جنوبی چین، جامعه یکپارچه اقتصادی آ.سه.آن، حملات رژیم صهیونیستی به غزه و عاری سازی شبه جزیره کره از سلاح هسته ای مطرح شود.
آساق**1611
15/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]