واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یکپارچه سازی زمین های کشاورزی گامی به سوی خودکفایی یاسوج- ایرنا- یکپارچه سازی زمین های کشاورزی باعث افزایش راندمان خاک، تولید محصول با کیفیت و گامی مهم برای توسعه پایدار در کشاورزی است.
تبدیل زمین های کشاورزی به قطعه های خرد در نظام ارباب رعیتی عملا صنعت کشاورزی ایران را از توسعه ی پایدار دور کرد،زیرا پراکندگی قطعات خرد زمین های کشاورزی باعث شد که میزان بهره وری محصولات کشاورزی در واحد سطح در بعضی مواقع حتی پاسخگوی نیاز های خود کشاورزان هم نباشد.
براساس سرشماری های صورت گرفته 75 درصد سرانه زمین بهره برداران کشاورزی زیر پنج هکتار و هشتادو پنج درصد زیر 10 هکتار است و این در حالی که این میزان نیز در چند قطعه پراکنده است.
خردشدن قعطات زمینهای کشاورزی مانع بهره مندی کشاورزان د از دستاوردهای علمی ، فنی ، تکنولوژی و استفاده بهینه از ماشین آلات کشاورزی وکشت میکانیزه است.
استان کهگیلویه و بویراحمد که جزو استان های نیمه کوهستانی و شغل بیش از 70 درصد مردم آن کشاورزی و دامداری است بعد از گذشت سال ها هنوز 60 درصد از زمین های کشاورزی آن به شیوه سنتی در قالب قطعه های کوچک کشت می شود.
از مهمترین دلایل گسترش این شیوه سنتی در کهگیلویه و بویراحمد سکونت بیش از نیمی از جمعیت 760 هزار نفری این استان در یکهزارو 700 روستای بزرگ و کوچک است که کشاورزان در این روستاها علاو ه بر بخروداری ازقطعات کم زمین زراعی،اطلاعات کافی در زمینه محاسن شیوه های نوین کشاورزی ندارند.
این استان با دارا بودن بیش از 16هزار و 264 کیلومتر مربع وسعت و داشتن 10 درصد از روان آب های کشور از استان های دارای ظرفیت های بالقوه فراوان برای توسعه کشاورزی است.
کهگیلویه و بویراحمد را می توان به دو بخش کوهستانی و غیر کوهستانی تقسیم کرد که در مناطق کوهستانی سردسیر یعنی شهرستان های بویراحمد و دنا محصولات باغی و در مناطق گرمسیری یعنی شهرستان های گچساران در کهگیلویه،باشت،بهمئی، چرام و لنده غلات و مرکبات کشت می شود.
برخورداری از ریزش های جوی مناسب، آب و هوای مطلوب و مختلف گرم و سرد،زمین های حاصلخیز، رود ها و سد های پرآب می تواند این استان را به یکی از قطب های تولید محصولات کشاورزی تبدیل کند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد در این باره در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: کشت یکپارچه یکی از ضرورت های توسعه کشاورزی نوین است که نقش مهمی در افزایش راندمان زمین و محصولات کشاورزی دارد.
جعفر گوهر گانی افزود:براساس سرشماری های صورت گرفته 75 درصد سرانه زمین بهره برداران کشاورزی زیر پنج هکتار و هشتادو پنج درصد زیر 10 هکتار است، در حالی که این میزان نیز در چند قطعه پراکنده است.
وی گفت: بیش از150 هزار هکتار از زمین های کهگیلویه و بویراحمد زیر کشت محصولات کشاورزی است که از این میزان 20 هزار هکتار از آبیاری تحت فشار و قطره ای بهره مند هستند.
گوهرگانی اظهار کرد: 150 هزار هکتار زمین های مستعد در بخش کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیازمند تخصیص آب از سد های موجود است.
وی یکی از دلایل بهره وری پایین زمین های کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد را خرد بودن زمین های زراعی عنوان کرد و گفت: در صورتی که این قطعه های کوچک به زمین های یکپارچه تبدیل شوند میزان تولید در هر هکتار تا پنج برابر افزایش پیدا می کند.
کارشناس ارشد کشاورزی نیز در این زمینه گفت:ابعاد فنی و شرایط بهره برداری از زمین در فرایند تولید نقش و جایگاه ویژه ای دارد که این مهم در زمین های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد از شاخص مطلوبی برخوردار نیست.
مسعود شیرزادی افزایش عملکرد در واحد سطح،کاهش هزینه های تولید،افزایش سرمایه گذاری برای انجام امور زیر بنایی ،جلوگیری از فرسایش خاک ،کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها ،مکانیزه شدن کشاورزی،استفاده از دستاوردهای و تجهیزات علمی و فنی پیشرفته و صرفه جویی در مصرف آب را از جمله مزایای یکپارچه سازی زمین های کشاورزی دانست.
مدیر عامل آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد هم گفت: مساله خردشدن زمین های کشاورزی و پراکنده بودن قطعات زمین در دشت های این استان تاثیر سو فراوانی در سطح مکانیزاسیون، الگوی کشت و بهره وری داشته است.
علی لطفی افزود: استفاده از فناوری های روز شبکه های جدید آبیاری مدرن در مرحله طراحی و اجرا به دلیل خردشدن زمین های کشاورزی عملاً در بسیاری از مناطق با مشکل مواجه است و یا امکانپذیر نیست.
علی داوودی معاون فنی طرح توسعه امور آب استان نیز گفت: بالارفتن ضرورت استفاده از نیروی کار، عدم جذب سرمایه گذار ، هزینه بر بودن از جمله مشکلات قطعات کوچک اراضی است .
وی به اجرای برخی طرح های بزرگ تامین آب نظیر طرح تامین آب دشت غربی دهدشت، دشت لیشتر و دیگر سدهای در حال ساخت استان اشاره کرد و گفت: برای بهره وری مطلوب از منابع آب و خاک و اقتصادی ترشدن فعالیت های کشاورزان باید طرح یکپارچه سازی اراضی همگام با طراحی و اجرای طرح های تامین آب برای بهره وری به موقع اجرا شود.
هر چند برای جلوگیری از معضل خرد شدن زمین های کشاورزی تاکنون قوانین زیادی تنظیم و تصویب شده ولی تا کنون به نتیجه مطلوب نرسیده است.
7529/671
13/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]