واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گزارش جامع مشکلات حاشیه شهر مشهد می توان برای سایرکلانشهراستفاده کرد مشهد - ایرنا - رییس گروه مشاوران جوان شهردار مشهد از تدوین گزارش ١١ هزار صفحه ای شبکه کامل مشکلات حاشیه این کلانشهر خبر داد وگفت : ازاین گزارش جامع می تواند برای سایرکلانشهر نیز استفاده کرد.
به گزارش روز یکشنبه شهرداری مشهد ˈهادی قاسمپورˈ گفت: تدوین ابتدایی این ابرگزارش از سوی متخصصان زبده راه و شهرسازی انجام شده است.
وی افزود: این گزارش جامع پس از آماده سازی، به مدت یک سال از سوی گروه متخصصان حاشیه شهر مشهد بررسی و در راستای تصمیم سازی نهادهای متولی به صورت بسته های فشرده و خلاصه آماده ارائه شده است.
او ˈاسکان در بافتهای ریزدانه و بدون استحکام، نبود شبکه جمع آوری فاضلاب، کمبود و خاکی بودن معابر، حضور اتباع بیگانه، بیکاری، اعتیاد، نبود فضای سبز و اماکن ورزشیˈ را از موارد بررسی شده در گزارش برشمرد.
رییس گروه مشاوران جوان شهردار مشهد در ادامه اظهارداشت: در بسیاری از الگوهای ارائه شده برای حل بحران حاشیه شهر در کلانشهرها می توان از واگذار نکردن مسوولیتهای اجرایی بهسازی حاشیه شهر به مردم به عنوان نقطه ضعف حاشیه شهر نام برد.
وی افزود: در الگوبندیهای جدیدی که ارائه شده است با واگذاری بسیاری از نقشها به بومیهای مناطق حاشیه شهر راه برای بازسازی و بهسازی این مناطق هموار شده است.
قاسمپور ادامه داد: مطالعات صورت گرفته برای تدوین این طرح جامع در دو بازه زمانی پنج ساله صورت گرفته است.
وی گفت: در مرحله نخست بیشتر الگوهای ساماندهی در سه حوزه داخل محدوده قانونی شهر، کمربند سبز و حریم شهر مدنظر قرار گرفته بگونه ای که برخی روستاها به محدوده شهری نزدیکتر و مناطق موجود در کمربند سبز در صورت صلاحدید و توان اجرایی به مناطق منفک شهری تبدیل شوند.
او افزود: در مرحله دوم این طرح سه منطقه ˈنوده، طبرسی ٥٦ و شهرک شهید رجاییˈ به عنوان سه منطقه پایلوت با تمام معیارها و شاخصهای حاشیه شهر مورد مطالعه ریز و کالبدی قرار گرفته اند.
رییس گروه مشاوران جوان شهردار مشهد گفت: در نهایت نیز مجموع این گزارش١١ هزار صفحه ای با بازبینی جامع توسط متخصصان کارگروه حاشیه شهر گروه مشاوران جوان شهرداری مشهد مورد بازبینی و روزآوری شده است.
مشهد با افزون بر سه میلیون نفر جمعیت به عنوان دومین کلانشهر بزرگ ایران با احتساب نواحی منفصل توس و قرقی 328 کیلومترمربع مساحت دارد.
بر اساس گزارش مدیریت آمار و تحلیل اطلاعات شهرداری مشهد این شهر نیز همچون سایر کلانشهرهای کشور با پدیده حاشیه نشینی و اسکان غیررسمی روبرو است. مناطق محروم و آسیب پذیری همچون هلالی شمال، شمال شرق، شرق و جنوب شرقی این شهر مذهبی را در برگرفته و علاوه برآن مجمع الجزایری از محلات نامتعارف حتی در میان مناطق مرفه نشین نیز به چشم می خورد.
سه شاخص ریزدانگی( کوچکی قطعات و ابعاد املاک)، ناپایداری(فقدان استحکام لازم و غیرپایداری سازهها) و نفوذناپذیری(فراهم نبودن امکان خدماترسانی مناسب امدادی و زیرساختی در شرایط بحرانی) ویژگی برجسته این مناطق است.
بافت فرسوده مشهد نیز با حدود هشت درصد مساحت شهر 19 درصد جمعیت مشهد را در خود جای داده است.
کارشناسان معتقدند بافت فرسوده علاوه بر شاخصهای سه گانه به لحاظ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیز دچار مشکل است زیرا بافت فرسوده از چرخه اقتصادی شهر خارج شده و اقدامات نوسازی در آن انجام نمی شود و در نتیجه سرمایه ها از آن خارج می شود.
سکونتگاههای غیررسمی نیز بافتهایی هستند که بطور عمده مهاجرین روستایی و تهیدستان شهری را در خود جای داده و بدون مجوز و خارج از برنامه ریزی رسمی و قانونی توسعه شهری در درون یا خارج از محدوده شهرها به وجود آمده اند. اینگونه بافتها فاقد سند مالکیت و از نظر ویژگیهای کالبدی، زیست محیطی و همچنین برخورداری ازخدمات و زیرساختهای شهری همانند بافتهای فرسوده دچارکمبود هستند.
سکونتگاههای غیررسمی با گستره ای شامل 13 درصد از مساحت مشهد 32 درصد جمعیت این کلانشهر را در خود جا داده اند.ک/1
7505/660 / 1539
12/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]