واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۰ مرداد ۱۳۹۳ (۱۸:۲۹ب.ظ)
گام اول بورس کالاي ايران براي اجراي برنامه خروج از رکود دولت معاون عمليات و نظارت بورس کالاي ايران گفت: بازار سرمايه در اولين گام براي خروج غيرتورمي از رکود اقتصادي، طي سه هفته گذشته، اصلاح قيمت پايه کالاهاي مورد معامله در بورس کالا و آغاز آزادسازي قيمت ها، توانسته ضمن کمک به کشف کارآمد قيمت ها و حذف تقاضاي کاذب، تعادل نسبي را بر معاملات انواع کالاهاي مورد معامله در اين بورس حاکم کند.
به گزارش خبرگزاري موج، مهرزاد نامداري با بيان آنکه براساس برنامه دولت تدبير و اميد مبني بر خروج غيرتورمي از رکود اقتصادي، بورس کالا مسووليت اصلي را در حوزه تنظيم بازار و اصلاح نظام قيمت ها برعهده گرفته، افزود: اصلاح بهاي پايه، تعادل نسبي را بازگرداند و مانع جهش قيمتها شد.
وي اظهار داشت: مطابق برنامه اعلامي دولت تدبير و اميد در خصوص خروج غيرتورمي از رکود، تاکيد شده که نقش دستگاه هاي دولتي متولي در تنظيم بازار کالاها از تعيين کنندۀ سقف قيمت ها به پايش کننده بازار و اخذ تصميمات و سياست هاي مناسب جهت حفظ بازار در شرايط رقابتي تغيير کند و کشف قيمت شفاف، منطقي و منصفانه از طريق بورس کالاي ايران صورت گيرد.
نامداري با تشريح دستاوردهاي حاصل شده پس از اصلاح قيمت پايه و دامنه نوسان بهاي محصولات پتروشيمي و صنعتي- معدني، گفت: برخلاف معدودي از اظهار نظرها، نتيجه عملي اصلاح قيمت ها در بورس کالا به جهش قيمت ها منجر نشده و به عنوان مثال در بخش محصولات پتروشيمي طي معاملات آخرين روز کاري هفته گذشته 62 درصد وزن محصولات عرضه شده در قيمت پايه معامله شد و 11 درصد از وزن عرضه ها هم بدون تقاضا باقي ماند، لذا با وجود تمهيد امکان رقابت قيمتي 10 درصدي در 73 درصد وزن عرضه هاي پتروشيمي رشد قيمتي صورت نگرفت.
نامداري توضيح داد: در مقايسه هفته پيش از اصلاح قيمت ها و هفته سوم پس از آن، تقاضاي محصولات پليمري از حدود 235 هزارتن به 90 هزار تن کاهش يافته است. در نتيجه به عنوان نمونه در عرضه هاي محصولات پليمري طي آخرين روز معاملاتي هفته پيش، 53 درصد وزن عرضه ها در قيمت پايه داد و ستد شدند و 25 درصد هم فاقد تقاضا بودند که اين اتفاق به معناي عدم افزايش قيمت 78 درصد وزن عرضه هاي پليمري است.
وي در مورد آثار اجراي سياست اصلاح قيمت ها بر بازار مواد اوليه صنايع نساجي نيز گفت: در فاصله هفته پيش از اصلاح قيمت ها تا سه هفته پس از آن، عرضه پلي پروپيلن از 4 هزار و 629 تن به 9 هزار و 454 تن بالغ شده و با حذف تقاضاي کاذب، ميزان تقاضاي اين محصول از 19 هزار و 503 تن به 6 هزار و 774 تن تنزل کرده است. همچنين در مورد پلي اتيلن ترفتالات هم روند مشابه حاصل شده و براين اساس، شکاف بالاي موجود ميان عرضه و تقاضاي مواد اوليه مورد نياز صنعت نساجي به سرعت در حال از بين رفتن است.
معاون عمليات و نظارت بورس کالا در خصوص تاثير اصلاح قيمت محصولات شيميايي نيز اظهار داشت: تقاضاي محصولات شيميايي نيز طي هفته پيش از اصلاح قيمت تا سه هفته پس از آن از 77.4 هزارتن به 48.5 هزارتن کاهش يافته و در مقابل عرضه آن از 38.8 هزارتن به 47 هزارتن صعود کرده است.
وي افزود: روند فوق براي محصولات پتروشيمي مورد معامله در بورس کالا که شامل محصولا شيميايي و پليمري است، نشان از افت تقاضا از 312.2 هزارتن به 119.2 هزارتن دارد و ميزان عرضه اين محصولات هم از 111.4 هزارتن به 137.3 هزارتن افزايش پيدا کرده و تعادل نسبي بر معاملات بورس کالا حاکم شده است.
نامداري تصريح کرد: در مجموع در پي اصلاح قيمت ها ضمن افزايش عرضه محصولات پتروشيمي در بورس، تعداد محصولات پتروشيمي که تقاضاي برابر و کمتر از عرضه داشتند و در قيمت پايه مبادله مي شد از 65 مورد در هفته پيش از اصلاح قيمت ها در قالب يک روند صعودي در هفته سوم پس از اصلاح قيمت ها با 101 مورد رسيده و در همين مدت تعداد محصولات پتروشيمي که در سقف قيمت معامله مي شدند از 49 مورد به 16 مورد رسيده و ميانگين قيمت آنها نزديک به يک درصد کاهش يافته است.
معاون عمليات و نظارت بورس کالاي ايران در خصوص تجربه حاصل شده در رينگ صنعتي و معدني بورس کالا هم توضيح داد: در مورد محصول آلومينيوم که همواره با معامله در سقف قيمت رقابتي مواجه بوديم و اين مساله همواره به اختلاف قيمت بازار سنتي و بورس دامن مي زد، با برداشته شدن محدوده نوسان قيمت، تنها با 12 درصد افزايش قيمت پايه شاهد از ميان رفتن شکاف قيمت ميان بورس و بازار سنتي هستيم.
وي افزود: اساسا محصولاتي که داراي حجم تقاضاي بسيار بالايي نسبت به عرضه بودند و بخش خصوصي هم عرضه اي در بورس کالا نداشتند، تفاوت فاحش ميان قيمت بورس و بازار سنتي بوديم. به عنوان مثال در خصوص کربنات سديم اين شکاف قيمت گاه به 50 درصد مي رسيد.
نامداري ادامه داد: در مورد محصول جوش شيرين نيز پس از اصلاح قيمت پايه و دامنه نوسان، قيمت اين محصول به حد محسوسي کاهش يافته و تعادل منطقي ميان بهاي کشف شده در بورس و بازار سنتي ايجاد شده که آثار اين روند، طي هفته هاي آتي نمايان تر خواهد شد.
معاون عمليات و نظارت بورس کالا تاکيد کرد: تعادل در بورس و نيز کاهش شکاف قيمتي در مقايسه بازار آزاد با تداوم عرضه ها طي هفته هاي آينده بيش از پيش نمايان و با ادامه کشف قيمت کارآمد، کارکرد درست سياست اصلاح قيمت ها بر مبناي برنامه خروج از رکود دولت و بخش توليد کشور مشخص تر خواهد شد.
نامداري در پايان خاطرنشان کرد: دولت نيز در بسته اجراي اش بيش از پيش بر تقويت نقش بورس کالا در تامين مالي توليدکنندگان تاکيد داشته و خواستار تقويت تعميق بازار کالاهاي پذيرفته شده در بورس کالا از طريق معاملات سلف موازي و گواهي سپرده کالايي شده است. براين اساس در گام هاي بعدي بورس کالاي ايران برنامه کمک به تامين مالي بخش توليد را با توسعه بيشتر عرضه اوراق سلف مبتني بر کالا همانند آنچه که در مورد سنگ آهن شرکت معدني-صنعتي گل گهر با استقبال خوب خريداران صورت گرفت، اجرا خواهد کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]