واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
بازار داغ ˈگرکه کرمانشاهیˈ میوه ای خوش رنگ و طعم
بازار گرکه کرمانشاه (نوعی طالبی) میوه ای شیرین، خوش رنگ و بو و خوشمزه از نوع جالیزی که در زبان کردی ˈکالکˈ هم نامیده می شود، این روزها داغ است.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، این روزها در جای جای کرمانشاه وانت هایی را می توان دید که پر از این میوه بهشتی و شیرین هستند و البته خیل طرفداران و خریدارانش هم چشمگیر است.
در میان این محصول نوعی ریزتر که فقط خاصیتش بخاطر بوی مطبوع و خوشایند است به نام ˈشمامهˈ (دستنبو) وجود دارد که بسیاری از مردم آن را در آرد نگهداری می کنند و تا مدتها از بوی مطبوع و دلنشینش آن در فضای خانه ها و اتومبیل های شان استفاده می کنند.
این میوه در دو نوع دیم و آبی و بصورت جالیزی کشت می شود که البته نوع دیم آن بسیار گواراتر است.
نکته جالب این است که در تولید این محصول سم و کود نیاز نیست و شاید تنها میوه کاملا پاک و ارگانیک باشد که در روزهای کوتاه عمرش می تواند کام اعضای خانواده ها را شیرین کند.
البته به نظر می رسد در نرخ گذاری این محصول، اقدامی از سوی مراجع نظارتی بعمل نیامده است و چون اغلب در قالب خودروها و وانت های سیار به فروش می رسد، شاید نظارت بر فروشندگان این محصول نیز بسیار مشکل باشد.
در حالت نوبرانه، امسال هر کیلوگرم گرکه کرمانشاهی 30 هزار ریال هم رسید اما با ورود انبوه این محصول به بازار مصرف، قیمت های متفاوتی را شاهد هستیم گاهی هر کیلوگرم 20 هزار ریال، گاهی یک هزار و 500 و در مواردی هم چهار کیلوگرم 50 هزار ریال به فروش می رسد.
** وضع تولید گرکه کرمانشاهی و سطح زیر کشت این محصول؛
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه از زیرکشت رفتن 689 هکتار از زمین های آبی و دیم استان کرمانشاه در هر سال برای تولید محصول یاد شده، سخن گفت.
ˈاسمعلی پرویزی فرˈ میزان تولید سالانه این محصول در استان کرمانشاه را افزون بر 12 هزار تن عنوان کرد.
وی افزود: 589 هکتار از این سطوح بصورت آبی کشت می شود که بطور متوسط از هر هکتار حدود 20 تن گرکه برداشت می شود.
پرویزی فر اظهار کرد که در استان کرمانشاه بیش از 100 هکتار نیز بصورت دیم زمین زراعی زیرکشت این محصول می رود که عملکردی معادل سه تن در هر هکتار را دارد.
وی گفت: علاوه بر بازار مصرف داخلی استان کرمانشاه، این محصول به بازار استان های همجوار نیز صادر می شود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی تاکید کرد که با توجه به شرایط آب و هوایی، ایجاد بستر مناسب کشت، رعایت اصول فنی، مراحل تولید این محصول و میز با استفاده از نظر کارشناسان، می توان هم سطح برداشت و هم کیفیت محصول را ارتقا داد.
پرویزی فر، زمین های اطراف سراب نیلوفر را کانونی ترین نقطه استان در تولید نوع دیم این محصول جالیزی عنوان کرد و گفت: نوع آبی این محصول در بیشتر مناطق استان کشت می شود.
به هر حال وجود این میوه شیرین و خوش رنگ و طعم را باید از مزیت های استان کرمانشاه به شمار آورد که متاسفانه برای معرفی آن، تلاش چندانی صورت نگرفته است./ایرنا/110
۰۸/۰۵/۱۳۹۳ - ۲۲:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 305]