واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: صاحبنظر بخش مسکن: دوره بازپرداخت وام متناسب با ارزش و سهم آن در تامین هزینه مسکن افزایش یابد شهرکرد – ایرنا- یک اقتصاددان و صاحبنظر در بخش مسکن،افزایش سقف وامهای مسکن و سهم آن در ارزش واحدهای مسکونی و نیز افزایش دوره بازپرداخت تسهیلات اعطایی بانک ها برای خرید مسکن را خواستار شد.
ˈحجت الله میرزاییˈ یکشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا، نظام تامین مالی گذشته برای تامین مسکن گروه های کم درآمد در قالب وام مسکن را ناموفق خواند و گفت: سازوکاری که با عنوان پرداخت وام مسکن از سوی بانک عامل برای تامین مسکن وجود داشته و دارد، در تامین مسکن اقشار کم درآمد موفق نبود.
وی افزود: سازوکار پرداخت وام مسکن برای تمامی گروه های درآمدی یکسان بوده و طول دوره بازپرداخت و میزان سود نیز برای اقشار مختلف یکسان است و در طرح مسکن مهر بسته به اندازه شهرها (که الزاما انعکاسی از سطح درآمد و توان پرداخت خانوارها نیست) نرخ سود تسهیلات متفاوت بود.
میرزایی با بیان اینکه سازوکار موجود به هیچ وجه جوابگوی نیاز اقشار کم درآمد برای تامین مسکن نیست، گفت: لازم است دوره بازپرداخت تسهیلات خرید مسکن برای گروه های کم درآمد حداقل تا سه برابر کنونی افزایش یابد و نیز متناسب با افزایش قیمت مسکن ارزش و سهم تسهیلات در پوشش هزینه خرید مسکن افزایش یافته و حداقل تامین کننده 70 درصد قیمت یک آپارتمان باشد.
این اقتصاددان افزود:با افزایش قیمت ها با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و اتخاذ برخی سیاست ها در هشت سال گذشته، قیمت مسکن بین 300 تا 500 برابر افزایش یافت و سطح درآمدی خانوارهای کم درآمد نیز تکافوی خرید یک واحد مسکونی را با این افزایش قیمت نمی دهد.
***
دوره انتظار خرید مسکن برای کم درآمدها به 80 سال افزایش یافته است
میرزایی همچنین با بیان اینکه دوره انتظار برای خرید یک واحد مسکونی در میان دهک اول درآمدی از 59 سال در سال 87 به 80 سال در سال 91 افزایش یافته، گفت: این دوره انتظار همچنان در حال افزایش است و از دولت نیز انتظار می رود در قالب مسکن اجتماعی، سیاست های حمایتی مناسبی را برای تامین مسکن گروه های کم درآمد تدوین و اجرا کند.
وی تاکید کرد: افزایش مبلغ وام و افزایش سهم تسهیلات در ارزش واحدمسکونی ، برای بازگشت رونق به بازار مسکن بسیار موثر و ضروری است و گروه های درآمدی متوسط در شرایط رونق بازار مسکن تمایل زیادی به سرمایه گذاری دربخش مسکن خواهند داشت.
این کارشناس بخش مسکن تصریح کرد:اگر هدف دولت تامین مسکن برای گروه های کم درآمد است، افزایش سقف وامهای مسکن به تنهایی نمی تواند موثر واقع شود. و باید درکنار افزایش سقف و سهم وامهای مسکن، دوره بازپرداخت وام نیز دست کم تا سه برابر دوره کنونی افزایش یابد و نرخ سود آن نیز متناسب با توان بازپرداخت گروه های کم درآمد فاقد مسکن کاهش یابد و مابه التفاوت آن از محل کمک های مالی دولت تامین شود.
وی تاسیس صندوق های پس انداز کارگری از ابتدای استخدام کارگران را از وجوه موفق سیاست اجتماعی و حمایتی مسکن در برخی کشورها عنوان کرد و گفت: اجرای این سیاست می تواند ابزار مناسبی برای تامین مسکن کارگران باشد که در حال حاضر بخش عمده ای از گروه های کم درآمد را تشکیل می دهند.
میرزایی افزود:اعمال این سیاست با چند ملاحظه اساسی رو برو است که باز معضل مسکن برای کارگران در آستانه بازنشستگی یا بازنشسته باقی خواهد ماند.
این کارشناس اقتصادی در پایان گفت:شرط بسیار مهم موفقیت این سیاست، تعهد دولت به پرداخت سهم خود و حمایت از این صندوق ها و مدیریت صیانتی و مسئولانه منابع صندوق پس انداز مسکن است تا فاجعه ای که برسر منابع صندوق تامین اجتماعی و صندوق های مشابه آن رخ داد، پیش نیاید.
547(2)
05/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]