واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بسته دولت و چند نکته تهران- ایرنا-یکی از نکات مثبتی که در شرایط بعد از انتخابات ریاست جمهوری در اقتصاد ایران به وجود آمد و آقای روحانی به عنوان رییس جمهور انتخاب شد، افزایش سرمایه اجتماعی در کشور است.
به عبارتی مردم احساس کردند که رای و نظرشان نافذ بوده است و به این ترتیب فضای خوبی برای حل و فصل مسائل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به وجود آمد. در واقع سرمایه اجتماعی به عنوان پیش شرط فضای رونق اقتصادی به حساب می آید.
ˈعلی قنبریˈ صاحبنظر اقتصادی در این باره در روزنامه ˈاعتمادˈ نوشته است: در شرایط کنونی سرمایه اجتماعی کمک بزرگی به دولت کرده تا فضای نامطلوبی که در دولت گذشته به وجود آمده و تورم به بیش از 40 درصد رسیده بود، در وهله اول مهار شود و تورم کاهش یابد. در واقع سرمایه اجتماعی موجب شد که تورم بالای 42، 43 درصد کنترل شود و با سیاست های دولت در مدت کوتاه و کمتر از یک سال به 30 درصد برسد و در ادامه امید می رود تا پایان امسال نرخ تورم به 20 درصد کاهش یابد. در عین حال، نرخ رشد اقتصادی که در دولت گذشته به 8/5 – درصد رسیده بود نیز با مثبت شدن شاخص سرمایه اجتماعی و سیاست های دولت به صورت قابل توجهی می تواند بهبود یابد و به سمت صفر شدن حرکت کند و انتظار داریم با تدابیر دولت در سال آینده به بیش از دو درصد برسد. در نهایت خروج از وضعیت رکودی یکی از نتایج مثبت بهبود شاخص سرمایه اجتماعی است.
در این میان با سیاست هایی که امروز دولت تحت عنوان خروج از رکود اقتصادی اتخاذ کرده، فضای عمومی کشور بهبود یافته و به سمت رونق اقتصادی حرکت می کند اما پیش شرط هایی که دولت اتخاذ کرده، قابل توجه است: هم توجه به اینکه تحریم ها تا پایان سال 93 وجود داشته باشد، هم توجه به اینکه بانک مرکزی نباید مورد اتکا برای تامین مالی دولت باشد و هم دامن نزدن به بیماری هلندی و توسعه بنگاه های اشتغالزا و عدم افزایش درآمد خانوار از طریق افزایش هزینه پول از جمله این نکات مثبت است. همچنین توجه به عوامل خروج از رکود و در عین حال عوامل انتشاردهنده، عوامل زمینه ساز و عوامل انتقال دهنده رشد اقتصادی می تواند موثر باشد. منتها چند نکته وجود دارد که دولت باید بیشتر توجه کند که به نظر می رسد فراموش شده است. تقویت بخش خصوصی، ایجاد فضای رقابتی در کشور، جلوگیری از ورود دولت در اقتصاد، رقابت با بخش خصوصی، عدم اجازه به نهادهای حاکمیتی در دخالت در اقتصاد کشور و ورود بخش خصوصی به فضای رقابتی از جمله مسائلی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. همچنین یکی از نکات مثبتی که دولت باید در فضای کنونی کشور در نظر بگیرد، عدم اتکا به نفت است. در فضای خوبی که هم اکنون ایجاد شد، دولت باید تلاش کند که اتکا به نفت کاهش یابد و درآمدهای مالیاتی و سایر درآمدها در بودجه سنواتی به تکیه گاه دولت تبدیل شود.
در یک جمع بندی کلی دولت باید تلاش کند سیاست های جانب عرضه و تقویت تولید را برای اصلاح نرخ رشد اقتصادی در پیش گیرد و دامن نزدن به بیماری هلندی را برای کنترل تورم در نظر داشته باشد. همچنین زمینه های لازم را برای سرمایه گذاری بخش خصوصی چه داخلی و چه خارجی فراهم کند و عرصه مناسب برای توسعه گردشگری برای جذب گردشگران خارجی ایجاد شود.
اول**1368**
04/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]