واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خبرگزاری ترند: 50 برابر شدن مصرف انرژی اولیه در ایران در 10 سال گذشته تهران - ایرنا - خبرگزاری ترند آذربایجان نوشت: در گزارش سالانه مدیریت انرژی آمریکا در گزارش سالانه خود در مورد بخش انرژی ایران که در 22 ژوییه(31 تیر ماه 93) منتشر شد آورده است که مصرف انرژی اولیه در ایران ظرف 10 سال گذشته بیش از 50 برابر شده است.
به گزارش گروه اقتصادی ایرنا به نقل از خبرگزاری ترند آذربایجان؛ ایران پس از عربستان سعودی، دومین مصرف کننده انرژی در خاورمیانه است.
مصرف انرژی اولیه یعنی مصرف مستقیم نفت خام بدون آنکه تغییر شکل یافته باشد.
بنا بر این گزارش، مصرف داخلی نفت ایران عمدتا دیزل، بنزین، و نفت فیول است. نفت فیول، مشتق به دست آمده از تقطیر نفت است، یا به عنوان تقطیر و یا به عنوان ته مانده استفاده می شود. نفت فیول معمولا برای کوره یا دیگ بخار مورد استفاده قرار می گیرد.
در سال 2013، کل مصرف نفت ایران تقریبا بالغ بر یک میلیون و 750 هزار بشکه در روز بوده است که تقریبا سه درصد بیش از سال قبل از آن می باشد.
در گذشته، ایران ظرفیت پالایش داخلی محدودی داشت و برای پاسخ به تقاضای داخلی، به شدت وابسته به واردات محصولات پالایش شده نفتی به ویژه بنزین بود.
در پاسخ به تحریم های بین المللی و در نتیجه مشکلات خرید محصولات پالایش شده، ایران ظرفیت پالایش داخلی خود را گسترش داد.
بنا بر اعلام موسسه حقایق جهانی انرژی که یک موسسه مشاوره ای در زمینه انرژی است و در مقیاس جهانی تحقیق و تحلیل انجام می دهد، در سپتامبر 2013 (شهریور ماه 92) کل ظرفیت تقطیر نفت خام ایران تقریبا دو میلیون بشکه در روز بوده است که حدودا معادل 140 هزار بشکه در روز بیش از سپتامبر سال قبل است.
بنا بر اعلام آژانس بین المللی انرژی، بیشتر افزایش مصرف انرژی ایران در دهه گذشته مربوط به توسعه پروژه های اخیرا تکمیل شده در پالایشگاه های اراک و لاوان بوده است.
مقدار کمی نفت خام(تقریبا معادل چهار هزار بشکه در روز) نیز مستقیما در تولید برق مورد استفاده قرار می گیرد.
آژانس بین المللی انرژی همچنین تایید کرد که ایران تقریبا تمامی محصولات نفتی مورد نیاز خود را خود تولید می کند.
موسسه حقایق انرژی جهانی برآورد می کند که ایران در سال 2013 تقریبا 17 هزار بشکه در روز محصولات نفتی وارد کرده است که تقریبا 85 درصد آن بنزین بوده است.
در چند سال گذشته در نتیجه افزایش ظرفیت پالایش داخلی و کاهش یارانه ها، وابستگی ایران به بنزین وارداتی به طور چشمگیری کاهش یافته است.
ایران قصد دارد ظرفیت تولید بنزین در پالایشگاه اصفهان و بندرعباس را تا آخر سال 2014 افزایش دهد.
به رغم توسعه پالایشگاه ها، موسسه حقایق جهانی انرژی انتظار دارد به دلیل افزایش تقاضای داخلی بنزین و برنامه دولت برای کاهش تولید بنزین در کارخانه های پتروشیمی، واردات بنزین ایران در میان مدت و بلندمدت افزایش یابد. اگر چه تقاضای داخلی بنزین نیز انتظار می رود به دلیل کاهش یارانه ها در کوتاه مدت کاهش یابد.
ایران در سال 2012 ، 9.6 کوادریلیون بی.یو.تی(واحد حرارتی بریتانیا) انرژی مصرف کرده است. گاز طبیعی و نفت تقریبا تمام (98 درصد) کل مصرف انرژی اولیه ایران در سال 2012 را تشکیل داده است. دو درصد باقی مانده شامل زغال سنگ، انرژی برق آبی، انرژی هسته ای و انرژی های تجدید پذیر غیر آبی است. کوادریلیون معادل 10 به توان 15 است.
ایران برای کاهش اتلاف انرژی و محدود کردن تقاضای داخلی، اصلاح یارانه ها را آغاز کرده است.
اقتصام(6)1063**1594
04/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]