واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فیسبوک تویتر Google+ Cloob به بهانه سفر نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی به عراق اشتراکات امنیتی ایران و عراق؛ ضرورتها و الزامات - محمد تقوی تهران - ایرنا - سفر علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به عراق که اولین سفر یک مقام بلندپایه ایرانی به این کشور پس از بحران های جاری بوده است بدلیل ویژگیهای چند بعدی آن مورد توجه خاص رسانه های گروهی منطقه ای و بین المللی قرار گرفت.
نگاهی دوباره به کارکردهای راهبردی این سفر و بازخوانی تاثیرات آن می تواند در دستیابی به نمایه ای واقعی از نقش جمهوری اسلامی ایران در ایجاد ثبات وتعادل در سطح منطقه و همگرایی سازنده در محیط امنیتی خود موثر باشد:
1-امنیت جمهوری اسلامی ایران و عراق به دلایل ژئوپلیتیکی و همچنین اشتراکات سیاسی ، فرهنگی و اقتصادی دارای در هم تنیدگی غیر قابل انکار می باشد. این واقعیت بویژه پس از اوج گیری بحرانهای امنیتی اخیر در عراق به کرات از سوی مسئولین عالیرتبه ایرانی مورد تاکید قرار گرفت. به طور قطع مهمترین پیام سفر علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی به عراق نیزمی بایست در وهله اول از این زاویه مورد توجه قرار گیرد.
2-وجود اختلاف میان گروههای سیاسی، مذهبی و قومی در کشور عراق موضوعی است که تاکنون موجب بروز برخی واگراییهای نگران کننده در عرصه اتخاذ سازوکارهای سیاسی مبتنی بر اجماع در این کشور شده است. این مهم در کنار اقدامات سازمانهای جاسوسی برخی کشورهای منطقه وحامیان غربی آنها موجب شکل گیری شکافهای امنیتی شکننده وتسلط گروههای تروریستی وابسته بر بخشی از خاک این کشور شده است.
3-مهمترین نیاز امروز عراق،گفتگو، تفاهم واشتراک مساعی میان رهبران سیاسی،مذهبی وقومی برای مقابله با عوامل ناامنی وهمچنین دستیابی به راهکارهای سیاسی مبتنی بر ظرفیتهای قانون اساسی این کشور برای استقرار ارکان وفعالیت ارکان حاکمیت شامل مجلس، رییس جمهور ، نخست وزیر وهیئت وزیران است. این فرآیند در طول سالهای پس از سقوط حزب بعث و ایجاد ساختار سیاسی جدید در عراق همواره با مشکلات زیادی همراه بوده است و از این رو می توان گفت هنوز دولت- ملت به صورت کامل در عراق جدید شکل نگرفته است.
4- سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به عراق و دیدار وگفتگو با مراجع عظام تقلید که بدلیل نفوذ معنوی منحصر بفرد، اصلی ترین رکن تاثیر گذار بر فرآیندهای اجتماعی و سیاسی کشور عراق می باشند در کنار رایزنیهای فشرده وی با نخست وزیر، مشاور امنیت ملی و رهبران گروههای سیاسی مذهبی وقومی در نوع خود از نقطه نظر سطح و گستره ملاقاتها کم سابقه می باشد. این سفر و ملاقاتهای انجام شده ضمن آن که اقدامی در جهت افزایش امیدواری در جامعه عراق در خصوص حمایت جمهوری اسلامی از بازگرداندن تفاهم، ثبات و امنیت به این کشور است ، تاکیدی دوباره برحساسیت ایران نسبت به تداوم نامنی وبی ثباتی در عراق بدلیل تاثیر مستقیم آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران نیز می باشد.
5- ایران به عنوان همسایه ای مقتدر در کنار عراق همواره با حساسیت ودقت تحولات این کشور را پیگیری کرده است . در این مسیر جمهوری اسلامی ایران علی رغم تحمل خسارتهای سنگین انسانی ومالی حاصل از جاه طلبی حاکمان گذشته عراق به شهادت تاریخ همجواری دو کشور ، همواره با رویکرد تعمیق پیوندهای فرهنگی و اعتقادی میان دو ملت ، همه ظرفیتها و مقدورات خود را در مسیر حمایت از امنیت و ثبات در عراق بکار گزفته است. بی شک در شرایط بسیار پیچیده وسختی که مردم مسلمان عراق بدلیل توطئه های ناجوانمردانه بیگانگان و برخی غقلتها در میان گروههای سیاسی این کشور با آن مواجه می باشند،جمهوری اسلامی ایران چون گذشته در کنار آنان خواهد بود. .این پیامی است که پس از سفر شمخانی به عراق باید دستاوردهای روشن آن را در عرصه های مختلف سیاسی، امنیتی و اقتصادی عراق به نظاره نشست.
اول **
انتهای پیام /*
ارتباط با سردبير:
[email protected]
تماس بی واسطه با مسئولین
31/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]