واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: خانه پدر معنوي خليجپارس هم در حال فرو ريختن است
سريال تخريب ميراث فرهنگي در خيابان لالهزار كماكان ادامه دارد، بعد از اخبار ناگواري كه در اوايل هفته درباره تخريب بخشي از ديوار خانه «اتحاديه» شنيده شد، باز هم خانهاي تاريخي و يادماني ديگر در دامان خيابان لالهزار رو به نابودي ميرود تا اين خيابان تاريخي چندي بيشتر با تبديل شدن به گورستان ميراث تاريخي پايتخت فاصله نداشته باشد.
سريال تخريب ميراث فرهنگي در خيابان لالهزار كماكان ادامه دارد، بعد از اخبار ناگواري كه در اوايل هفته درباره تخريب بخشي از ديوار خانه «اتحاديه» شنيده شد، باز هم خانهاي تاريخي و يادماني ديگر در دامان خيابان لالهزار رو به نابودي ميرود تا اين خيابان تاريخي چندي بيشتر با تبديل شدن به گورستان ميراث تاريخي پايتخت فاصله نداشته باشد. از قضا اين بار پاي خانه پدر معنوي خليجپارس در كار است. آخرين اثر ثبتي شهر تهران يا همان خانه معينالتجاربوشهري، از رجال بانفوذ و پرقدرت دستگاه ناصرالدين شاه و نماينده مردم بوشهر در دورههاي اول و سوم مجلس شوراي ملي كه نخستين كتاب درباره خليجپارس را او نوشته است.
به گزارش «جوان» ايران در زمره كشورهايي است كه در فرهنگ عمومي آن پاسداشت مواريث تاريخي و يادماني در اولويتها قرار نميگيرد. برخي كشورهاي توسعهيافته به غير از خانه، حتي كت و شلوار، البسه و وسايل شخصي هنرمند و چهره شاخص فقيد و حتي در حال حيات خود را براي نسل آيندهشان حفظ ميكنند اما در كشور ما اين فرهنگ نه تنها نزد مردم نهادينه نشده بلكه دولتمردان و مديران نيز توجه چنداني به آن نشان نميدهند. بعد از اخبار نگرانكننده تخريب مشكوك بخشي از ديوار خانه اتحاديه در اوايل اين هفته كه با پيگيري رسانهها متوقف شد، حالا سايت سفرنويس تصاويري از خانه تازه ثبت شده «معينالتجار» در خيابان لالهزار تهران را منتشر كرده كه از قضا ثبت تاريخي و قرار گرفتن در سياهه آثار ملي نيز نتوانسته تغييري در وضعيت آن ايجاد كند. در واقع وضعيت كنوني اين خانه حكايت از آن دارد كه زدن مهر ثبت ملي بر خانههاي تاريخي در واقع يك عمل فرماليته بيش نيست.
خانه معينالتجاربوشهري نيز با هدف پاسداشت در آخرين همايش ملي شوراي عالي سياستگذاري ثبت آثار در استان البرز به عنوان آخرين اثر ثبتي شهر تهران فهرست شد اما سايت سفرنويس در گزارش روز گذشته خود از ويراني و تخريب بخشهايي از ديوار شرقي آن خبر داد. بر اساس گزارش اين سايت خانه مذكور در دو طبقه بنا شده، نماي بيروني خانه با آجر مهري (نقشدار) و هرهچيني تزئين شده است و به علت متروكه شدن خانه معينالتجاربوشهري تغييرات و تخريبهاي فراواني در بدنه و پنجرههاي چوبي قاجاري بنا ايجاد شده است. غير فضاهاي داخلي با تيغههاي الحاقي، تخريب نابخردانه نقاشيهاي ديواري و پاشش رنگ روي گچبريهاي منحصربهفرد خانه در زمان استفاده از آن به عنوان ساختمان شهرباني صدمات جبرانناپذيري به بنا زده است. معينالتجاربوشهري از رجال بانفوذ عصر ناصري نويسنده نخستين كتاب خليجپارس و تثبيتكننده مالكيت آن بر كشور ايران است. او به علت مخالفت با قوامالملك شيرازي در سال ۱۲۷۷ به تهران آمد و قريب 30هزار متر از باغ لالهزار را كه امروز حد فاصل بين خيابانهاي سعديجنوبي و لالهزار ميباشد از ناصرالدينشاه خريداري كرد و در آن چندين عمارت باشكوه ساخت، گفته ميشود در تهران آن تاريخ هيچ بنايي به شكوه و زيبايي بناهاي حاج معينالتجاربوشهري وجود نداشت.
يكي ديگر از اقدامات معينالتجاربوشهري در اواخر دوره قاجار- كه باز هم نشاندهنده جايگاه سياسي و اقتصادي اوست- اين بود كه ضامن برافراشته بودن پرچم ملي ايران در نقاط جنوبي محسوب ميشد. او در املاك خود- كه تقريباً بيشتر قسمتهاي جنوبي ايران از خوزستان، بندرعباس، ممسني و بوشهر را شامل ميشد- بابت جلوگيري از جايگزيني پرچم بيگانگان به جاي پرچم ملي ايران، سالانه مبلغي حدود يكصد تومان اجاره دريافت ميكرد. امتيازات او با روي كار آمدن سلسله پهلوي لغو شد.
نویسنده : سميرا سروش
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۰ تير ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]