واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ تير ۱۳۹۳ (۷:۲۲ق.ظ)
جهان صنعت: منازعه خاورميانه ادامه خواهد داشت
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه جهان صنعت چنين نوشت:
منازعه ديرين خاورميانه کي به پايان ميرسد؟ تحليلگران خوشبينانه شرايطي را تجسم ميکنند که در صورت تحقق، اين نزاع خونين به پايان خواهد رسيد و دو کشور اسراييلي و فلسطيني در کنار هم تاسيس خواهد شد. در اينباره برخي عناصر دولتي در دو طرف از تلاشهايي سخن ميگويند که طي سالهاي اخير به انجام رسيده تا اين مشکل مزمن، درمان شود و يک بار براي هميشه اين بحران کهنه به پايان رسد.
اما عليرغم اين پيشبينيها و تلاشهايي که براساس آن انجام شده، در سال 2014 مانند زماني که هنوز ياسر عرفات زنده بود، اسراييل به غزه حمله ميکند، با بمباران شديد به مناطق غيرنظامي شهروندان بيدفاع فلسطيني را کشته و مجروح ميسازد و خبر از تداوم حملات تا خلع سلاح کامل حماس، فتح و جهاد اسلامي ميدهد.
در حقيقت از آن روزها تاکنون چيزهاي زيادي تغيير نکرده است؛ اسراييل همچنان حاضر به قبول کشور فلسطيني در کنار خود نيست و به هر گامي که در اين جهت برداشته شود، از جانب هر که باشد، پاسخ منفي ميدهد. در طرف مقابل فلسطينيها نيز دشمن شماره يک خود و هويتشان را اسراييل ميدانند و تنها راه رسيدن به ثبات را تغيير ماهيتي اسراييل يا نابودي آن اعلام ميکنند.
علاوه بر اين دو طرف رفتارهايي در تقابل يا تضاد با همگرايي انجام ميدهند مثلا فلسطينيها تمام تلاش خود را براي حضور بيشتر و موثرتر در مجامع بينالمللي و منطقهاي مصروف کردهاند تا از محل اين حضور بيشتر و موثرتر هويت مستقل خويش را تثبيت کنند.
در طرف مقابل، اسراييل حتي در لفظ نيز وجود چيزي به عنوان کشور مستقل فلسطيني را تحمل نميکند در تمام مدتي که مذاکرهکنندگان فلسطيني در يونسکو و مجمع عمومي سازمان ملل متحد مشغول رايزني براي افزايش جايگاه دولت خودگردان فلسطين بودند، ديپلماتهاي اسراييلي براي ناکام گذاشتن آنان تلاش ميکردند حتي به هنگام رايگيريها نيز اسراييل ميکوشيد حداقل از تعداد موافقان بکاهد. پس از موفقيت در رايگيري و رسيدن فلسطينيها به هدفشان اول بيانيه مخالفت از سوي تلآويو صادر شد.
با اين اوضاع چه نقطه همگرايي وجود دارد؟ حتي در تحليلهاي خوشبينانه نيز ناظران نميتوانند از چشمانداز محتوم سخن بگويند يا تاريخي را براي حصول توافق پيشبيني کنند. در اين صورت به نظر نميرسد که اين منازعه پايان داشته باشد چراکه حداقل از نظر رهبران فعلي اسراييل، فلسطيني و فلسطين خوب آن است که وجود خارجي نداشته باشد.
اکنون پرسش اصلي آن است که در اين ميان، ايران چه موضعي بايد اتخاذ کند؟ اگر ايران بر اين آرزوست که روزي اسراييل وجود خارجي نداشته باشد اين آرزو چندان دستيافتني نيست و پاي فشردن بر آن عاقلانه به نظر نميرسد اما اگر ايران به هر دليل تقويت کشور و زيرساختهاي فلسطيني را هدف گرفته و اولويتي هم براي تاسيس يا عدم تاسيس کشور فلسطيني ندارد آنگاه چنين هدفي، حداقل شانسي براي تحقق دارد.
نويسنده:نادر کريمي جوني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]