واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بزرگسال نویسان نمی توانند برای کودکان بنویسند مشهد - ایرنا – یک استاد دانشگاه در حوزه ادبیات گفت: عمده خروجی حوزه نشر ادبیات کودک و نوجوان غیرتخصصی است زیرا بزرگسال نویسان بدون برخورداری از دانش لازم در این حوزه برای کودکان قلم می زنند در حالی که نوشته آنها با ویژگی های اصلی این نوع ادبیات فاصله زیادی دارد.
ˈسید علیرضا مهردادˈ روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، افزود: اکنون سالانه هزاران کتاب کودک و نوجوان وارد بازار می شود که تعداد محدودی از آنها با ویژگی های ادبیات کودک و نوجوان همخوانی دارند.
وی بیان کرد: مشکل عمده کتابهای حوزه کودک و نوجوان در کشور این است که نویسندگان حوزه بزرگسال برای کودکان می نویسند در حالی که نوع نگاه به ادبیات کودک و نوجوان و زبان و قصه آنها کاملا متفاوت است.
وی با بیان اینکه دو نوع نگاه تخصصی و گیشه ای به ادبیات کودک و نوجوان وجود دارد، افزود: نگاه تخصصی به این نوع ادبیات سخت گیرانه و تشکیلاتی است و رسیدن به نویسندگی ادبیاتی که متعلق به این حوزه می باشد به هیچ وجه ساده نیست.
وی گفت: قلم زدن در حوزه ادبیات کودک و نوجوان کار فوق تخصصی است و نهادهای اندکی از جمله کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و تعدادی سمن در این عرصه کار تخصصی انجام می دهند.
مهرداد افزود: نهادهای مزبور طی سالهای گذشته در حد بضاعت خود در حوزه ادبیات کودک و نوجوان فعالیتهای داشته اند که از آن جمله می توان به دسته بندی مخاطبین، پایه ریزی یک ادبیات تخصصی مبتنی بر روانشناسی کودک و نوجوان، انجام کار تخصصی در حوزه نقاشی، رنگ شناسی، شعر و داستان کودک اشاره کرد.
این استاد دانشگاه نگاه دومی که به حوزه ادبیات کودک و نوجوان وجود دارد را سهل انگارانه و گیشه ای (بازاری) عنوان کرد و افزود: این نوع نگاه، ادبیات کودک و نوجوان را بچگانه دانسته و فاقد اهمیت لازم تلقی می کند.
مهرداد افزود: در نگاه سهل انگارانه به ادبیات کودک و نوجوان، سطح آن را پایین می دانند و خروجی این بخش فاقد واژگان کودکانه، معیارهای جامعه شناسی و روانشناسی کودک است.
وی بیان کرد: متاسفانه امروزه خروجی ادبیات کودک و نوجوان در حوزه نشر به حدی زیاد و نازل بوده که این نوع ادبیات را در برخی استانها در حال مرگ قرار داده است.
وی اظهار کرد: نویسندگان حوزه کودک و نوجوان امروزه به وفور کتاب به چاپ می رسانند در حالی که نه کودک نویس هستند و نه ادبیات کودک را می شناسند و چون فکر می کنند برای کودک می نویسند آن را آسان می پندارند.
مهرداد با بیان اینکه زبان و قصه اغلب کتابهای حوزه کودک و نوجوان همگونی لازم را ندارد، گفت: زبان کودکی زبان خاصی است که پارامترها و ویژگی های خاص خود را دارد که باید به بالندگی برسد.
وی افزود: ناهمگونی زبان و قصه در حوزه کتابهای دینی که برای کودکان و نوجوانان نوشته می شود به وضوح قابل لمس است و متاسفانه کتابهایی که در این حوزه نوشته می شود از بیشترین کمیت با کمترین کیفیت برخوردار هستند.
یک استاد دانشگاه در حوزه ادبیات گفت: در حوزه نشر کتاب کودک و نوجوان نیز معیار و خط کشی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان وجود ندارد و هیچ نظارت محتوایی در حوزه مسائل فکری، روانشناسی و جامعه شناسی در این بخش صورت نمی گیرد.
وی بیان کرد: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تنها حوزه ای است که در حوزه نشر تخصصی کار می کند اما آنچه در گیشه منتشر می شود دچار تشدد است.
به گزارش ایرنا، 18 تیرماه در سالنامه جمهوری اسلامی ایران به نام روز ادبیات کودک و نوجوان نامگذاری شده است.
7489/659
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
18/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]