واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: /یادداشت اقتصادی / مروری بر تعاریف تسهیل تجارت بین¬الملل خبرگزاری پانا : تسهیل تجارت و حملونقل در سطح بینالمللی در طی 40 سال گذشته همواره از سوی نهادهای بینالمللی مختلف مد نظر بوده است. به همین جهت تعاریف مختلفی از سوی سازمان¬های ذیربط جهانی ارائه شده است.
۱۳۹۳ چهارشنبه ۱۸ تير ساعت 14:44
به گزارش خبرگزاری پانا ،در رابطه با این اصطلاح، تعریف یكسان و واحدی در ادبیات جهانی وجود نداشته و نهادهای بینالمللی تعاریف متفاوتی را برای آن ارائه نموده¬اند. در ادامه به مرور و بررسی این تعاریف می-پردازیم.
• سازمان جهانی تجارت WTO: ساده¬سازی و همنواسازی رویه¬های تجارت بینالملل، شامل فعالیت¬ها، اقدامات، و تشریفات مرتبط با جمع¬آوری، ارائه، برقراری ارتباط، و پردازش داده¬ها و سایر اطلاعات مورد نیاز برای جابجایی كالا در تجارت بینالملل.
• سازمان جهانی گمركات WCO: جلوگیری از محدودیت¬های غیرضروری در تجارت. این امر می¬تواند با اعمال روش¬ها و فناوری¬های نوین و در عین حال بهبود كیفیت كنترل¬ها به شیوه¬ای همنوا در سطح بینالمللی امكان¬پذیر شود.
• مركز تسهیل تجارت و كسب¬وكار الكترونیكی سازمان ملل UN/CEFACT: ساده¬سازی، استانداردسازی و همنواسازی رویه¬ها و جریان¬های اطلاعاتی مرتبط مورد نیاز برای جابجایی كالا از فروشنده به خریدار و برای انجام پرداخت¬های مالی.
• اتاق بینالمللی تجارت ICC: بهبود كارایی فرآیندهای مرتبط با تجارت كالا از مرزهای كشورها.
• سازمان همكاری¬ و توسعه برای اقتصاد OECD: ساده¬سازی، استانداردسازی و همنواسازی رویه¬ها و جریان¬های كالایی مرتبط مورد نیاز برای جابجایی كالا در سطح بینالمللی از فروشنده به خریدار در یك جهت و انجام پرداخت¬ها در جهت دیگر.
• همكاری¬های اقتصادی آسیا- اقیانوسیه APEC: ساده¬سازی و منطقی¬سازی گمركات و سایر رویه¬های اجرایی كه موجب تاخیر یا افزایش هزینه جابجایی كالاها از مرزهای بینالمللی می¬شوند.
• كمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه سازمان ملل UNESCAP: از بین بردن موانع تجارت و حملونقل بینالملل خواه موانع فیزیكی، مالی و خواه نهادی باشد.
وجه مشترك اغلب تعاریف ساده¬سازی رویه¬ها و تشریفات بوده و اغلب آنها نیز این موضوع را در گمركات و تجارت در دو سوی مرزها محدود كرده¬اند. همچنین وجه مشترك تمامی تعاریف فوق، توجه به رفع موانع غیرتعرفه¬ای است. تعاریف OECD و UN/CEFACT رویكرد جامع¬تری نسبت به سایر تعاریف دارد كه شامل رویه¬ها، جریان¬های اطلاعاتی و پرداخت¬ها در تجارت بینالملل در طول زنجیره¬ تامین كالای مربوطه می¬شود. این تعاریف، اقدامات مربوط به محدوده قبل از مرزها مانند استانداردهای محصول، ارزیابی انطباق، تسهیل كسب¬وكار، تجارت بینالملل، مالی، تجارت و خدمات لجستیكی را نیز شامل می¬شود.
بانك توسعه آسیایی با مقایسه تعاریف فوق، آنچه تسهیل تجارت شامل می¬شود و آنچه شامل نمی¬شود را تبیین كرده است: سیاست¬گذاری¬ها و اقداماتی جهت كاهش هزینه، زمان و عدم قطعیت مرتبط با تجارت بینالمللی، به غیر از ابزارهای سنتی تجارت اعم از تعرفه¬ها، سهمیه واردات و سایر موانع غیرتعرفه¬ای مشابه.
حملونقل نقش انكارناپذیری را در تجارت بینالملل ایفا می-كند. در واقع حملونقل را می¬توان آن قسمت از مبادله تجاری دانست كه جابجایی كالا از فروشنده به خریدار (جریان فیزیكی) را ممكن می¬سازد. به دلیل اهمیت حملونقل در تجارت و اینكه به خودی خود دارای یك ماهیت مستقل در حد یك بخش اقتصادی است، گاه این واژه در كنار تسهیل تجارت قرار داده می¬شود. آنكتاد در گزارش خود در سال 2000 موضوع حملونقل را به تسهیل تجارت افزود. در این گزارش اشاره شده: كارایی تجارت نیازمند مجموعه¬ای از اقدامات در موضوعات لجستیك مبداء به مقصد، تسهیل تجارت و نیز اصلاح و اتوماسیون گمركات است. بنابراین این اقدامات نه تنها شامل جنبه¬های اقتصادی، كسب¬وكار و عملیاتی تبادلات تجارت بینالملل می¬شوند، بلكه مسائل مرتبط با تسهیل حملونقل را نیز شامل می¬شود.
همچنین یونسكپ این اصطلاح را به صورت جدا از تجارت بكار برده و آن را این چنین تعریف كرده است: تسهیل تجارت و تسهیل حملونقل وابسته به یكدیگر و تا حدی دارای همپوشانی هستند. تسهیل تجارت با مجموعه فرآیندها و فعالیت¬هایی سروكار دارد كه انجام آنها واردات یا صادرات محموله¬های تجاری را ممكن می¬كند، اما تسهیل حملونقل به فرآیندها و فعالیت¬هایی كه قبل و در طول جابجایی كالا (و افراد) انجام می¬گیرند مربوط می¬شود. الناز میاندوآبچی،عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]