محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852624948
خاکستر تنش داخلی بر سر سودان جنوبی
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
خاکستر تنش داخلی بر سر سودان جنوبی تهران- ایرنا- سودان جنوبی در حالی به پیشواز سومین سالگرد جدایی از سودان می رود که طی این مدت لحظه ای ناآرامی و جنگ داخلی، نوپاترین کشور جهان را رها نکرد.
سالگرد استقلال برای مردم بسیاری از کشورها همراه است با روزها جشن و پایکوبی اما شاید مردم سودان جنوبی در سومین سالگرد جدایی کشور خود از سودان، چندان حال بزن و بکوب نداشته باشند و از این مراسم طعم خوبی را زیر دندان خود مزه نکنند.
هجدهم تیرماه 1390 بود که پس از سال ها درگیری میان سودان و شورشیان جنوب و برگزاری همه پرسی از ساکنان سودان جنوبی درباره جدایی از بزرگ ترین کشور جهان اسلام (بر پایه توافق دی ماه 1383 «نواشا»)، سرانجام سودان جنوبی به عرصه وجود پا نهاد.
کشوری که مردم آن همواره در هراس از سرنوشت خود دست و پا می زدند پس از استقلال، شاید فقط چند ماه در آرامش بود و درگیری های قبیله ای بر سر دستیابی به قدرت و شورش ها در گوشه و کنار، خواب خوش را از چشمان دولتمردان تازه کار خود ربود.
آنان که تا پیش از این در صحنه های نبرد، سلاح در دست داشتند اینک باید به زبان سیاست و حساب و کتاب با مردم خود و دنیای پیرامون سخن می گفتند و برای رفع اختلاف ها، به رایزنی و گفت و گو نیز به عنوان بخشی از دیپلماسی ایمان می آوردند.
در کنار اینها، اختلاف جوبا با خارطوم بر سر چگونگی مالیات بندی برای انتقال ذخایر نفتی آنچنان بالا گرفت که رگ حیات 2 کشور را تنگ کرد.
سودان که نزدیک به 80 درصد منابع نفتی پیشین را به سودان جنوبی واگذار کرده بود، تنها راه برای جبران کسری بودجه خود را دریافت مالیات برای انتقال نفت تولید شده در جنوب می دید.
سودان جنوبی هم برای رساندن نفت خود به آبهای آزاد و مشتریان بین المللی، راهی جز استفاده از لوله های قدیمی نداشت؛ لوله هایی که از سودان رد می شوند و با وجود طرح هایی برای ساخت خطوط تازه در کنیا یا جمهوری دموکراتیک کنگو، هنوز جایگزینی ندارند.
افزون بر اختلاف 2 کشور بر سر مالیات انتقال نفت، برخی مناطق مورد اختلاف که از قضا بسیاری از آنها مانند «ابیه» نفتخیزند، تعیین نشدن خطوط مرزی، موضوع مهاجران، اختلاط خانوادگی مرزنشینان و... آنچنان میان جوبا و خارطوم شعله های تنش را بلند کرد که حتی مدتی سایه جنگ را بر سر آنها انداخت.
با این همه، میانجی گری ها به ویژه تهدیدهای منطقه ای و بین المللی برای اعمال تحریم علیه سودان و سودان جنوبی، رهبران 2 کشور را سر میز گفت و گو نشاند؛ گفت و گوها هم با همه فراز و نشیب ها و پیمان شکنی ها و گلایه ها سرانجام به توافقی نیم بند رسید.
در این میان، اتفاقی رخ داد که خارطوم و جوبا را بار دیگر کنار یکدیگر قرار داد.
«سالوا کی یر میاردیت» رییس جمهوری سودان جنوبی، تیرماه 1392 در پی بحث های داخلی درباره نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری متوجه شد «ریک مشار» معاون او، از پشتیبانی بخش مهمی از سیاستمداران و اعضای حزب حاکم «جنبش آزادیبخش خلق سودان» برخوردار است. از این رو، به سرعت مشار را از جایگاه خود برکنار کرد و از آن زمان، به رویارویی با رقیب بالقوه پرداخت.
همانگونه که بیست و ششم آذرماه خبرگزاری رسمی چین «شینهوا» نوشت پس از اقدام میاردیت، 126 نفر از 161 عضو جنبش بی درنگ کناره گیری کردند.
از این رو، اختلاف های سیاسی درونی به دوپارگی جنبش انجامید و هواداران مشار از آن پس، عنوان «جنبش دموکراتیک آزادیبخش خلق سودان» را برای خود برگزیدند و از میاردیت خواستند به دلیل سالمندی و بیماری کناره گیری کند.
همه اینها در شرایطی بود که به اختلاف 2 قبیله بزرگ سودان جنوبی نیز دامن زده می شد. میاردیت از «دینکا» بزرگ ترین قبیله کشور، است و مشار از «نویر» دومین قبیله پرجمعیت سودان جنوبی.
بیست و چهارم آذرماه 1392 به دنبال انتشار شایعاتی درباره دستگیری مشار، گروهی از فرماندهان و سربازان گارد ریاست جمهوری که بیشتر آنان از قبیله نویر بودند، برآشفتند و برای ساعاتی پایتخت به عرصه درگیری تبدیل شد. دولت، این اقدام را تلاش برای براندازی خواند و مشار را به رهبری شورشیان متهم کرد و شماری از نزدیکان و دوستان او را به بند کشید.
مشار این اتهام زنی ها را تلاشی برای بیرون راندن رقبای سیاسی از صحنه دانست و هر گونه تلاش برای براندازی را رد کرد اما در ادامه کشمکش ها، به سوی نظامیان و مردمی کشانده شد که از تمرکز قدرت در دست دینکاها گلایه داشتند.
کشتارهای قبیله ای آغاز و استان ها، شهرها و چاه های نفتی میان مردان مسلح 2 طرف دست به دست شد؛ امری که به دیدارهای رهبران سودان و سودان جنوبی هم انجامید. گویا تنش های داخلی جوبا و نیز خیل مهاجران، اوضاع را برای نزدیک شدن 2 همسایه فراهم کرد.
رویارویی رهبران سیاسی سیلی از کشته شدگان، مجروحان و آوارگان را به همراه داشت و نگرانی های منطقه ای و بین المللی را سبب شد.
اینجا هم دوباره تهدید 2 طرف به تحریم و اعمال فشار، آنان را- گرچه با اکراه- به سوی گفت و گو کشانید. پس از ماه ها رفت و آمد به اتیوپی و نزدیک شدن زمان اعمال تحریم ها، نوزدهم اردیبهشت ماه میاردیت و مشار بر سر تشکیل یک دولت انتقالی با نام «وحدت ملی» توافق کردند.
گرچه از بیستم خردادماه مهلتی دوماهه برای تشکیل این دولت آغاز شده اما همچنان اختلاف ها پا بر جا است و تاخیرها در برگزاری گفت و گوها، پی در پی.
در این میان، سازمان آفریقایی «تشکیلات بین دولتی توسعه» (ایگاد) که از کشورهای جیبوتی، اریتره، اتیوپی، سومالی، سودان، سودان جنوبی، کنیا و اوگاندا تشکیل شده است، میانجیگری نشست ها را بر عهده دارد.
البته آنگونه که دوازدهم تیرماه روزنامه اینترنتی «سودان تریبون» نوشت ایگاد با طرح موضوع هایی مانند لزوم مشارکت نمایندگانی از جوامع مدنی و احزاب سیاسی، بیش از آنکه گره گشایی کند به بیراهه رفته و مسبب توقف گفت و گوها بوده است.
نمایندگان مجلس سودان جنوبی نیز به رفتارهای ایگاد اعتراض دارند تا آنجا که به نوشته چهاردهم تیرماه تارنمای فرامنطقه ای «آل آفریکا»، معاون سخنگوی مجلس سودان جنوبی تاکید کرد «راهبرد ایگاد، تغییر رژیم است».
موضوع اختلاف برانگیز دیگر، شیوه اداره کشور به شیوه فدرالی است که با مخالفت میاردیت و سیاستمدارانی از شمال و غرب کشور و پشتیبانی مشار و رهبران ایالت های شرقی و جنوبی روبرو شده است. البته استقرار نظام فدرالیته به دگرگونی های بنیادین در قانون اساسی نیاز دارد و دور از ذهن است در زمان جنگ داخلی اعمال شود.
به هر روی، سودان جنوبی در حالی سومین سال جدایی از سودان را پشت سر می گذارد که تا پیش از این قرار بود مردم آن، سال آینده برای انتخاب رییس جمهوری پای صندوق های رای بروند.
اینک روند گفت و گوها درباره تشکیل دولت انتقالی به گونه ای است که شاید زمان برگزاری انتخابات، قانون های انتخاباتی و شاید حتی قانون اساسی را تغییر دهد.
در این میان، اقدام های ایگاد که به توقف کنونی نشست ها منجر شده است نمی تواند پیام های روشنی به مردمی بدهد که بسیاری از آنان در سودان جنوبی سرگردانند و بسیاری دیگر در کنیا، اوگاندا، اتیوپی و سودان.
از سوی دیگر جنگ داخلی و آوارگی بسیاری از مردم، زمین های کشاورزی را خالی از محصول گذاشته و خطر قحطی را افزایش داده است؛ امری که باید در کنار بازسازی و بازگشت آوارگان در دستور کار دولت انتقالی قرار گیرد.
سه سال پس از استقلال سودان جنوبی، قدرت جویی سیاسی و جنگ قومی، کشور را در آتشی فرو برده است که تنها قربانی آن، مردم این سرزمین هستند که شاید بسیاری از آنان اکنون از خود می پرسند آیا دادن رای مثبت به جدایی از سودان تصمیم درستی بود یا همین اقدام، تلی از خاکستر را بر سر آنان نشاند.
از مریم مسعود- گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
17/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]
صفحات پیشنهادی
سازمان ملل درباره وضعیت خطرناک کودکان در عراق و سودان جنوبی هشدار داد
سازمان ملل درباره وضعیت خطرناک کودکان در عراق و سودان جنوبی هشدار دادسازمان ملل درباره وضعیت خطرناک کودکان در کشورهای عراق سودان جنوبی و آفریقای مرکزی که صحنه جنگ و درگیری هستند هشدار داد به گزارش فارس به نقل از پایگاه خبری الیوم السابع سازمان ملل اعلام کرد که سوریه سودان جنسازمان ملل: سوریه، سودان جنوبی و آفریقای مرکزی خطرناکترین مناطق برای کودکان است
چهارشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۲۱ سازمان ملل ضمن هشدار نسبت به وخامت اوضاع عراق و ادامه استفاده از کودکان در جنگ اعلام کرد سوریه سودان جنوبی آفریقای مرکزی از خطرناکترین مناطق برای کودکان به شمار میروند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نوشته روزنامه مصری الیوم السابسودان سفیران آمریکا و سودان جنوبی را احضار کرد
چهارشنبه ۴ تیر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۵ سرویس امنیت عالی سودان امروز چهارشنبه اعلام کرد پس از آنکه یک خانم که تازه به آیین مسیحیت گرویده تلاش کرد تا با استفاده از مدارک صادر شده از سوی سفارت سودان جنوبی به آمریکا سفر کند وزارت امور خارجه سودان سفرای آمریکا و سودان جنوبی را احضار کرد بهکشته شدن 58 تن در جریان حمله به بیمارستان ها در سودان جنوبی
کشته شدن 58 تن در جریان حمله به بیمارستان ها در سودان جنوبی تهران - ایرنا - گروه پزشکان بدون مرز روز سه شنبه اعلام کرد که حمله به بیمارستان ها در سودان جنوبی از ماه دسامبر آذر ماه 1392 منجر به کشته شدن دست کم 58 نفر شده است به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از نایروبی این گروه یادبیش از یکصد هزار نفر در سودان جنوبی به دنبال سرپناه هستند
بیش از یکصد هزار نفر در سودان جنوبی به دنبال سرپناه هستند تهران - ایرنا - سازمان ملل متحد پنجشنبه اعلام کرد شمار غیرنظامیانی که در جنوب سودان درپی سرپناه در اردوگاه های این سازمان هستند به بیش از یکصد هزار نفر افزایش یافته است به گزارش خبرگزاری رویترز از جوبا افزایش مستمر تعاعلام آمادگی دولت سودان جنوبی برای امضای توافقنامه صلح با شورشیان
اعلام آمادگی دولت سودان جنوبی برای امضای توافقنامه صلح با شورشیاندولت سودان جنوبی در پی تهدیدهای اتحادیه آفریقا برای اعمال تحریمهایی علیه طرفین درگیر در این کشور از آمادگی خود برای امضای توافقنامه صلح با شورشیان خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس روزنامه سودان تریبون به نقل از ماستفاده از ظرفیتهای داخلی مدنظر قرار گیرد/تجلیل از 75 قاضی و کارکنان نمونه دستگاه قضا در خراسان جنوبی
استانها شرق خراسان جنوبی صیفی استفاده از ظرفیتهای داخلی مدنظر قرار گیرد تجلیل از 75 قاضی و کارکنان نمونه دستگاه قضا در خراسان جنوبی بیرجند - خبرگزاری مهر رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی گفت مدیریت جهادی تنها کوشش مضاعف نیست بلکه باید از ظرفیت های داخلی با رویکرد توانمندی اخلسودان سفرای آمریکا و سودان جنوبی را احضار کرد
سودان سفرای آمریکا و سودان جنوبی را احضار کردوزارت امور خارجه سودان امروز چهارشنبه سفرای کشورهای آمریکا و سودان جنوبی را احضار کرد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رویترز وزارت امور خارجه سودان امروز چهارشنبه سفرای کشورهای آمریکا و سودان جنوبی را احضار کرد یک مقام بلناگر آژانس حمایت کننده خبرنگاران به تعهداتش عمل نکرده باشد، بخشی از پولش را نمیدهیم کفاشیان: اگر با کیروش به
اگر آژانس حمایت کننده خبرنگاران به تعهداتش عمل نکرده باشد بخشی از پولش را نمیدهیمکفاشیان اگر با کیروش به توافق نرسیم قطعا سرمربی داخلی خواهد بود سقف بودجه باشگاهها قابل بررسی استرئیس فدراسیون فوتبال گفت اگر با کیروش به توافق نرسیم قطعا سرمربی آینده تیم ملی داخلی خواهد بودمدیرکل مطبوعات داخلی: معاونت مطبوعاتی از برگزاری جشنوارهها با آییننامه مدون و شفاف حمایت میکند
مدیرکل مطبوعات داخلی معاونت مطبوعاتی از برگزاری جشنوارهها با آییننامه مدون و شفاف حمایت میکند مدیرکل مطبوعات و رسانه های داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص برخی اخبار مبنی بر تعطیلی جشنواره فصلی مطبوعات توضیحاتی ارائه کرد به گزارش نامه نیوز به نقل از سایت معاونت مطبوعنمیتوان با سطح لیگهای داخلی انتظار بیشتری از تیم ملی داشت
ورزشی فوتبال - فوتسال گودرزی عنوان کرد نمیتوان با سطح لیگهای داخلی انتظار بیشتری از تیم ملی داشت وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه ثمره فعالیت در لیگهای داخلی فوتبال را در میادین بینالمللی به خصوص جام جهانی شاهد هستیم گفت نمیتوان با لیگهایی در این کیفیت انتظاری بیشتر اورود اولین محموله میعاناتگازی پارسجنوبی در بورس انرژی
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ورود اولین محموله میعاناتگازی پارسجنوبی در بورس انرژی مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران از عرضه نخستین محموله میعانات گازی پارس جنوبی در بورس در آیندهای نزدیک خبر داد به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران به نقل از شرکت ملی نفت ایرانمدیرکل گمرکات خراسان جنوبی خبر داد خروج 670 کامیون سوخت از مرز ماهیرود
مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی خبر دادخروج 670 کامیون سوخت از مرز ماهیرودمدیرکل گمرکات خراسان جنوبی گفت از 18 خرداد ماه سال جاری تاکنون 670 کامیون سوخت از مرز ماهیرود خارج شده است به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند محمدعلی خاشی پیش از ظهر امروز در سومین جلسه شورای مبادلات مرزی خراساکمک بیش از 152 میلیارد ریالی مردم خراسان جنوبی به عتبات عالیات
بيرجند کمک بیش از 152 میلیارد ریالی مردم خراسان جنوبی به عتبات عالیات از ابتدای تاسیس ستاد باز سازی عتبات عالیات خراسان جنوبی مردم استان 152 میلیارد و 400 میلیون ریال به این ستاد کمک کردند به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران بیرجند رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات خراسانسارق کابل برق 10 هزار هکتار جنگل را خاکسترکرد
سارق کابل برق 10 هزار هکتار جنگل را خاکسترکرد کد خبر ۴۱۱۶۷۴ تاریخ انتشار ۰۷ تير ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۶ - 28 June 2014 رئیس کلانتری 146حکیمیه از دستگیری سارقی خبرداد که برای ربودن کابل برق جنگل را به آتش کشیده بود به گزارش فرهیختگان ساعت 20 43 بیست و هشتم خرداد امسال با اعلام مرکز فوریکشنبه با کارلوس کیروش جلسه داریم/ به توافق نرسیم، مربی داخلی میگیریم
ورزشی فوتبال - فوتسال کفاشیان اعلام کرد یکشنبه با کارلوس کیروش جلسه داریم به توافق نرسیم مربی داخلی میگیریم رئیس فدراسیون فوتبال در مورد آخرین وضعیت ادامه همکاری با سرمربی تیم ملی فوتبال گفت در مورد رقم پیشنهادی کیروش و افزایش قراردادی که خواستار آن شده از وزارت ورزش است15 قرارداد راکد در شهرک ها و نواحي صنعتي خراسان جنوبي تعيين تکليف شد
۷ تير ۱۳۹۳ ۱۴ ۲۴ب ظ 15 قرارداد راکد در شهرک ها و نواحي صنعتي خراسان جنوبي تعيين تکليف شد با حضور نماينده حقوقي سازمان صنايع کوچک و شهرکهاي صنعتي ايران تعداد 15 قرار داد راکد از شهرکها و نواحي صنعتي خراسان جنوبي تعيين تکليف گرديد به گزارش خبرگزاري موج به نقل از روابط عمومي شرکت-
گوناگون
پربازدیدترینها