واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
ریه های نصف جهان در آستانه بحرانی دیگر اصفهان- ایرنا- با خشک شدن رودخانه زاینده رود، فضای سبز شهری اصفهان نیز در معرض خشک شدن قرار گرفته و افزایش آلودگی هوای یکی از آلوده ترین شهرهای ایران ممکن است تشدید شود.
به گزارش ایرنا، با خشکی زاینده رود و کاهش شدید آب چاهها، نشانه های حیات طبیعی در اصفهان، یکی از زیباترین شهرهای جهان با تهدید جدی مواجه شده است.
اصفهان در سالهای اخیر همواره از آلوده ترین شهرهای ایران بوده است و فضای سبز این شهر تنها محافظ آن برای کاهش آلودگی هواست زیرا برنامه ها و طرحهای دیگر همه روی کاغذ است و اقدامات عملی چندانی انجام نمی شود.
اما با خشک شدن زاینده رود، درختان سر به فلک کشیده و باغهای سبز این شهر یکی پس از دیگری جان می دهند و جنازه آنها روی دست شهر می ماند.
سرعت گرفتن تغییر کاربری اراضی کشاورزی به عنوان بخش دیگری از سیستم اکسیژن ساز شهر نیز چنان سرعت گرفته که داد سازمان جهاد کشاورزی استان را درآورده است.
زمین ها و باغهای سرسبز کشاورزی به صورت غیر قانونی جای خود را به ساختمان های سر به فلک کشیده می دهند و هر روز بیشتر از دیروز نفسهای یکی از زیباترین شهرهای جهان را به شماره می اندازند.
معاون خدمات شهری اصفهان که نگران تامین آب پنج هزار و 200 هکتار فضای سبز شهر اصفهان است، گفت: نیاز به آب برای زنده نگه داشتن این فضا سه هزار لیتر در ثانیه است که در حال حاضر دو هزار لیتر در ثانیه کسری آب وجود دارد.
محسن رنجبر خشک شدن چاه های شهرداری اصفهان را ناشی از خشکی رودخانه زاینده رود در داخل این شهر بیان کرد و افزود: شهرداری در چند سال اخیر فضای سبز شهری را با چنگ و دندان حفظ کرده است.
رییس اداره انهار، مادی ها( شبکه های آبرسانی سنتی) و فضای سبز معاونت خدمات شهری اصفهان نیز از وخیم بودن حال و روز فضای سبز اصفهان خبر داد و گفت: حدود 40 درصد از چاه های شهرداری اصفهان در تابستان امسال خشک یا نیمه خشک شده است.
سید جلال عمرانی افزود: با تمام توان تلاش می کنیم که فضای سبز را فقط حفظ کنیم و دیگر به شادابی آن پرداخته نمی شود.
وی وضعیت آب چاه های شهرداری اصفهان در مناطق دور از رودخانه زاینده رود به نسبت مناطق نزدیک رودخانه را بهتر ارزیابی کرد و گفت: مناطق شهرداری اصفهان که در نزدیکی رودخانه زاینده رود هستند، با بحران آبیاری فضای سبز مواجه هستند.
وی بحرانی ترین مناطق شهر اصفهان در رابطه با آبیاری فضای سبز را منطقه شش و 13 شهرداری بیان کرد.
عمرانی راهکار شهرداری برای گذر از بحران موجود را کمک گرفتن از دیگر مناطق شهرداری اصفهان و تامین آب به شکل سیار دانست.
معاون خدمات شهری اصفهان پیش از این گفته بود که شهرداری برای نگهداری و توسعه فضای سبز موجود درصدد در اختیار گرفتن منابع آبی پایدار است.
محسن رنجبر گفت: هم اکنون پساب تصفیه شده سپاهان شهر به میزان 70 لیتر در ثانیه و پساب تصفیه خانه شاهین شهر به میزان 100 لیتر در ثانیه را خریداری و برای آبیاری فضای سبز در اختیار گرفته ایم.
وی با تاکید بر رعایت نکات زیست محیطی استفاده از پساب فاضلاب، گفت: گر چه شهرداری اصفهان تقاضای متعدد برای استفاده از پساب تصفیه خانه جنوب این شهر داده، اما تاکنون با این درخواست موافقت نشده است.
وی تصریح کرد: در کنار این اقدامات گونه های گیاهی مقاوم به خشکی، روش آبیاری زیر سطحی برای درختان مسن، آبیاری تحت فشار و تولید خاک غنی شده نیز در حال استفاده است.
تابستان امسال به طور قطع یکی از سخت ترین تابستان های سال های اخیر شهر اصفهان به شمار می رود.
عدم رها سازی آب در رودخانه زاینده رود در سال گذشته موجب کاهش سطح آب های زیر زمینی و خشک شدن چاه ها به ویژه چاه های اطراف رودخانه زاینده رود شده است.
در کنار این بحران، مشکل آب شرب در کلانشهر اصفهان نیز جدی تر از قبل است و تاکنون چندین بار از سوی مسولان استان مردم به صرفه جویی در مصرف آب دعوت شده اند.
کارشناسان یکی از عمده ترین دلایل مشکلات موجود در کشور در کنار مباحث خشکسالی را عدم مدیریت صحیح منابع آبی عنوان می کنند.
حال باید دید که تصمیمات شورای عالی آب کشور مرهمی بر این درد کهنه خواهد بود یا تداوم روش های گذشته به تهدیدی بس بزرگتر برای حیات در نصف جهان تبدیل خواهد شد.
در این حال به نظر می رسد که هنوز مردم و دستگاههای مختلف مقوله صرفه جویی را جدی نگرفته اند زیرا به نظر می رسد که کاهش مصرف آب چندان هم دشوار نیست.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان امروز گفت: بیمارستان الزهراء(س) اصفهان در دو ماه نخست امسال 90 درصد در مصرف آب نسبت به مدت مشابه سال قبل صرفه جویی کرد.
«هاشم امینی» افزود: در فروردین و اردیبهشت سال گذشته میزان مصرف آب در بیمارستان الزهراء بیش از 23 هزار و 400 متر مکعب بود که امسال به حدود دو هزار و 900 متر مکعب کاهش یافت.
وی اظهار کرد: اصلاح شیرهای تونل تأسیساتی، قطع شیرهای ماشین شویی، اتوماتیک کردن شیرهای عمومی دستشویی، پیشگیری از آب ریز ماشین های لندری بیمارستان، اصلاح 9 برج خنک کننده و سه چیلر بیمارستان از جمله اقدامات این بیمارستان برای صرفه جویی در مصرف آب است.
به نظر می رسد که دهها و شاید صدها دستگاه اداری و خدمات رسان دیگر استان می توانند با انجام چنین اقداماتی مصرف آب خود را کاهش دهند و الگویی برای مردم باشند زیرا تا مردم شاهد مصرف بی رویه آب در تاسیسات دولتی و عمومی باشند کمبود آب را جدی نخواهند گرفت.
گ/7135/ 607
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
16/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]