واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ تير ۱۳۹۳ (۱۰:۲۰ق.ظ)
قدس: پيامدهاي استفاده بي رويه از منابع آبي کشور
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه قدس چنين نوشت:
ايران به لحاظ اقليمي، کشوري خشک و نيمه خشک با متوسط بارندگي سالانه حدود 250 ميلي متر است که اين رقم معادل يک سوم بارندگي در جهان است.
اين در شرايطي است که با وجود هشدارها و درخواستهاي مديران وزارت نيرو از مردم براي کاهش 20 درصدي مصرف آب، استفاده از منابع آبي کشور رو به افزايش است که اين امر خود نگراني ها را براي تشديد بحران آبي کشور افزايش مي دهد.
در حال حاضر 10 ميليارد مترمکعب برداشت مازاد از آبهاي زيرزميني وجود دارد و آبهاي سطحي نيز به ميزان 50 درصد کاهش يافته و سالانه تعدادي از دشتهاي کشور بحراني مي شوند. به عنوان مثال، خراسان رضوي از چهارده سال قبل تا کنون با خشکسالي مواجه است و وضعيت آب اين استان در حال حاضر بدتر از بقيه استانهاي کشور است. سفره هاي آب زيرزميني در اين استان بشدت افت پيدا کرده و به خاطر تداوم خشکسالي ها، آبهاي سطحي هم يا وجودندارد و يا ميزان آن خيلي کم است.
اين همه در شرايطي است که در افق چشم انداز 1404 ايران براي توليد 200 ميليون تن توليد محصولات کشاورزي، به افزايش آب به اندازه حدود 18 ميليون متر مکعب نياز دارد که براي اين منظور همزمان با دولت، بايد مردم هم احساس دغدغه کنند.
دردولت و مجلس شوراي اسلامي، حساسيت ويژه اي نسبت به بحران کم آبي در کشور وجود دارد که اگر به مصوبات و لايحه بودجه نگاه کنيم، اين موضوع را بهتر درک خواهيم کرد، چرا که اعتبارات خيلي مناسبي براي بخش آب در نظر گرفته شده، به طوري که فقط در يک بند آن مقرر شده است 10 درصد ذخيره صندوق توسعه ملي براي آب و کشاورزي کشور اختصاص يابد .
علاوه بر اين، اخيراً جلسات متعددي در کميسيون انرژي با وزير نيرو و معاونانش داشته ايم و براي مهار اين بحران بررسي و پيگيري هاي لازم را به عمل آورديم و راهکارهايي هم ارايه داديم. در واقع حساسيتها را به صورت جدي برانگيختيم و از دولت خواستيم تا پيش بيني هاي لازم را بکند تا با با بحران جدي برخورد نکنيم که البته کارهايي در حال انجام شدن است که تشکيل کارگروه ويژه آب با مديريت رياست جمهور ي از آن جمله است .
درخصوص سياستهايي که مجلس و دولت در بخش آب دنبال مي کنند، بايد گفت که مديريت مصرف، افزايش بهره وري آب و مهار آبهاي مرزي از جمله سياستهاي اساسي ما در اين حوزه است. و در مديريت مصرف آب، فرهنگ سازي و تغيير رفتار مصرف دو بال قدرتمند آن به شمار مي آيد.
بهره گيري از روشها و سيستمهاي نوين آبياري، توسعه مکانيزاسيون، اجراي الگوي کشت با توجه به اقليم تا حد زيادي مي تواند در کاهش مصرف، اثرگذار باشد. در ارتباط با آبهاي مرزي هم تلاشها و اعتبارات خوبي در مجلس درنظر گرفته شده است . البته در گذشته هم براي اين منظور اعتباراتي لحاظ مي شد. در خاطرم هست زماني که معاون پارلماني وزارت نفت بودم، کميسيون تلفيق از پول نفت 700 ميليون دلار بابت مهار آبهاي مرزي اختصاص داده بود. هم اکنون نيز دولت در اين زمينه فعال است و مجلس از اين اقدامها حمايت مي کند و در رديف و تبصره هاي مختلف براي انجام اين کار بودجه در نظر مي گيرد .
يکي از راهکارها هم تصفيه آب شور درياي خزر و بويژه درياي عمان و انتقال آن به استانهاي کويري کشور است که در اين خصوص وزارت نيرو در حال انجام اقدامهايي است تا در صورت امکان، بخشي از آب مورد نياز کشور را تأمين کند.همچنين درخصوص خريد آب از خارج از جمله تاجيکستان هم بحثهايي صورت گرفته است و وزارت نيرو با تشکيل کارگروهي، کار را دنبال مي کند. حتي در اين زمينه مذاکراتي با رياست جمهور تاجيکستان انجام شده تا واردات آب را در مقابل صادرات گاز به اين کشور صورت گيرد.
در مجموع سياستهاي آبي کشور مشخص است و براي خروج از وضعيت بحراني آب، برنامه ها وراهکارها ي مناسبي هم وجود دارد که تا کنون تلاشهاي زيادي براي عملياتي کردن آنها از سوي دولت و مجلس شده است، اما اينکه بعضي از مردم تأثيرات اقدامهاي انجام شده را چندان احساس نمي کنند، به اين خاطر است که اجراي اين راهکارها علاوه بر زمان، به بودجه و اعتبار زيادي نياز دارد، اين درحالي است که وزارت نيرو هم اکنون با مشکل مالي مواجه است و 22 هزار ميليارد تومان بدهي دارد. در واقع کمي بودجه باعث شده تا اين وزارتخانه نتواند طرحهايش در بخش آب را به سرعت به بهره برداري برساند، اگرچه امسال مجلس شوراي اسلامي در حد ظرفيت بودجه اي کشور، اعتبارات خوبي براي اين منظور در نظر گرفته است، اما اين اعتبارات پاسخگوي همه نيازها نيست.اگر شرايط عادي باشد و ايران بتواند نفت صادر کند، آن وقت مجموعه وزارت نيرو مي تواند با برداشت 10 درصد از ذخيره صندوق توسعه ملي، بخشي از پروژه هايش را اجرايي و تا حدي مشکل بحران آب را حل کند. به هر حال بايد دعا کنيم تا شرايط پولي کشور بهتر شود، آن وقت اگر از تاجيکستان هم شده آب مي آوريم .
نويسنده: علي مروي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]