واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
دست رد ناتو به عضویت جمهوری های سابق اتحاد جماهیر شوروی تهران-ایرنا- سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موسوم به ناتو که به دلیل تنش اوکراین و روسیه با موانع تازه ای روبروست، در حال بررسی برای اتخاذ اقدامات آتی خود گزینه گسترش سریع سازمان را حذف کرده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از بروکسل، چهار عضو احتمالی آینده این سازمان که شامل کشورهای عضو پیشین اتحاد جماهیر شوروی سابق و از جمله گرجستان است مطلع شده اند که به زودی احتمال پیوستن به ناتو وجود دارد.
برای بعضی از این کشورها این امر به معنای از دست دادن امیدهاست و وزیر امور خارجه مقدونیه برای نمونه این امر را یک گام بزرگ به عقب خواند.
تحلیلگران می گویند اعضای ناتو در مورد اعطای تضمین های بیشتر امنیتی نگران اند؛ زیرا به سرعت روسیه این موارد را مورد سنجش قرار می دهد. این امر به طور خاص در مورد گرجستان درست است که از سال 2008 منتظر پیوستن به ناتو بوده است؛ اما زمانیکه ˈ باراک اوباماˈ رییس جمهوری آمریکا و دیگر سران کشورهای عضو ناتو سپتامبر سال جاری میلادی (شهریور/مهر) در ویلز گرد هم می آیند خبری از عضویت اعضای جدید در این سازمان نخواهند داد. پیش از اینکه شبه جزیره کریمه به روسیه بپیوندد، گرجستان و روسیه شش سال قبل با یکدیگر بر سر دو منطقه جنگیدند و ناتو نمی خواهد اقدامی کند که به تحریک روسیه به هر شکلی منجر خواهد شد.
ˈلینا فیکسˈ یکی از محققان شورای روابط خارجی آلمان می گوید: درگیری بین روسیه و غرب بر سر اوکراین سران ناتو را مطلع کرده است که باید هوشمند باشند هم در مورد تعهدات امنیتی و هم در مورد حفظ اعتبار خود. اگر گرجستان به عضویت ناتو در آید یا از عضویت ˈبرنامه اقدامˈ این سازمان برخوردار شود اما ناتو درصورت وقوع هر حادثه ای از آن حمایت نکند، اعتبار ناتو زیر سوال خواهد رفت.
البته این به آن معنا نیست که ناتو آشکارا خواهد گفت عضو جدیدی نمی پذیرد. ˈآندراس فوگ راسموسنˈ دبیر کل ناتو اخیرا گفت که درهای ناتو هنوز باز است و هیچ کشور سومی از حق رای برای گسترش ناتو برخوردار نیست.
ˈخورخه بینتیزˈ از کارشناسان اندیشکده شورای آتلانتیک واقع در واشنگتن می گوید : حتی پیش از الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه نیز بعضی از کشورهای ناتو روند گسترش این سازمان را نادرست می دانستند و تمایلی به افزایش اعضا نداشتند.
بینیتز می افزاید: اما مسائل بعد از الحاق شبه جزیره کریمه بغرنج تر شده است، سوال این است که عضو جدید چه میزان بی ثباتی و نا امنی و در همان حال امنیت و ثبات را به سازمان می افزاید.
گرجستان برای اینکه توازن را به نفع خود تغییر دهد به یکی از شرکای علاقمند ناتو در سال های اخیر تبدیل شده است و تا همین اواخر بیشترین تعداد سرباز را از میان کشورهای غیر عضو ناتو در نیروهای حفظ امنیت افغانستان در ناتو در این کشور داشت.
پیش از این گرجستان امیدوار بود در نشست ویلز سران ناتو از دعوتی رسمی برای برنامه اقدام برخوردار شود که عضویتش را در این سازمان هموار می ساخت اما اکنون قرار است بسته ای بنیادین را دریافت کند که به نزدیکی بیشتر این کشور به ناتو کمک می کند.
فیکس می گوید این بسته شامل برنامه های آموزش نظامی پیشرفته، همکاری های نظامی بیشتر و توصیه های نظامی همچنین فهرستی از مطالبات ناتو از گرجستان به عنوان پیش شرط های پذیرش این کشور به عنوان عضو ناتوست.
سران ناتو شش سال قبل مقدونیه را نیز از عضویت در این سازمان مطمئن کرده بودند اما این کشور هنوز باید صبر کند. یکی از موانع پیوستن این کشور بن بست پیش آمده بر سر نام آن است که با نام منطقه ای در یونان یکی است. از انجا که یونان عضو ناتوست و همه 28 کشور عضو ناتو باید برای پیوستن عضو جدید اعلام رضایت کنند آتن از حق وتو در مورد عضویت مقدونیه برخوردار است.
ˈنیکولا پوپوسکیˈ وزیر امور خارجه مقدونیه در بیانیه ای مکتوب گفت : یونان از موضع قدرت عمل می کند زیرا عضو کامل ناتوست.
مونته نگرو یکی دیگر از کشورهای یوگسلاوی سابق و یکی از کشورهایی بود که تصور می شد می تواند به زودی عضو ناتو بشود، راسموسن اخیرا اعلام کرد وزرای امور خارجه عضو کشورهای ناتو اواخر سال 2015 میلادی این موضوع را بررسی می کنند که ایا اکنون زمان پیوستن مونته نگرو به ناتو فرا رسیده است. اعلام این زمان تنها دستاورد نشست وزرای امور خارجه عضو ناتو در بروکسل طی روزهای 24 و 25 ژوئن (3 و4 تیر) بود که سیاست درهای باز ناتو را بررسی کردند. اما در این نشست دلیل به تعویق افتادن زمان بررسی عضویت مونته نگرو اعلام نشد.
اما ˈ میلو جوکانوویچˈ نخست وزیر مونته نگرو در سخنانی خطاب به پارلمان این کشور گفت: تعویق افتادن عضویت مونته نگرو به دلایل ژئوپلیتیکی است که ما در آنها نقشی نداریم.
ˈدراسکو جورانوویچˈ یک تحلیلگر پیش بینی کرد احساسات ضدغربی در منطقه بالکان افزایش می یابد. اکثریت مردم که از عضویت مونته نگرو در ناتو حمایت می کردند اکنون احساس حقارت می کنند. چهارمین کشوری که گفته می شود قرار بود به عضویت ناتو در اید بوسنی و هرزگوین است، اما به گفته مقامات ناتو نتوانسته است شرط کلیدی ناتو را برای عضویت در این سازمان اجرا کند، انتقال 63 سامانه تاسیسات دفاعی از مقامات محلی به دولت مرکزی است.
ˈبن رودزˈ معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در نشست خبری اخیرا گفت اعضای آتی ناتو باید به مسیر خود برای آماده سازی به منظور پیوستن به ناتو ادامه داده و نا امید نشوند.
اروپام**9157 ** 1064
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
14/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]