واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شمال > آذربایجان غربی مهر گزارش می دهد/
اتحادیه صادرات سنگ راهکار جدید بهره گیری از ظرفیت معادن آذربایجان غربی/ راهکارهای قبلی در دست فراموشی
ارومیه - خبرگزاری مهر: آذربایجان غربی قطب اصلی معدنی کشور با دارا بودن معادن غنی کانسنگ طلا، تیتان، سنگهای تزئینی و ... هنوز از ظرفیت بی بدیل الهی بهره ای نبرده و با وجود تلاش فراوان مسئولان برای رفع مشکلات و باز کردن مسیر توسعه این صنعت در استان، معادن بخش بلا استفاده در توسعه اقتصادی منطقه هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، عدم بهره مندی از ارزش افزوده با فرآوری مواد معدنی در کنار وجود مناطق بلوکه معدنی آذربایجانغربی، عدم اکتشاف کامل ظرفیت معدنی و صدور پروانه بهره برداری از معادن به افراد غیر متخصص، نبود نقشه جامع معادن و واحدهای فرآوری همگی دست در دست هم داده تا معادن استان این ظرفیتهای بی بدیل اقتصادی مورد غفلت قرار گیرد. هر چند طی سالهای گذشته تشکیل کارگروه معدن، جذب سرمایه گذار چینی، راه اندازی شهرک صنعتی تخصصی سنگ در خوی و خبرهای امیدوارکننده از این دست در حوزه معادن آذربایجان غربی امیدوار کننده بود، ولی باید گفت کارگروه معدن فقط یکبار تشکیل شد، خبری از سرمایه گذار چینی و شهرک تخصصی سنگ در خوی هم نیست، با این وجود مسئولان درصدد تشکیل اتحادیه صادراتی سنگ و فرآوردهای معدنی در استان هستند. هر چند فرآوری سنگهای تزئینی استان در سایر مناطق کشور و صادرات آنها به نام سایر استانهای کشور یکی از مشکلات اصلی در کنار عدم بهره برداری از ظرفیت معادن دارای پروانه بهره برداری و بسیاری از مشکلات ریز و درشت این حوزه است و اتحادیه صادراتی سنگ و فرآوری معدنی می تواند در این راستا راهگشا باشد ولی امید می رود این راهکار هم همانند سایر مشکل گشاهای بخش معادن آذربایجان غربی غبار فراموشی به خود نگیرد. تیتان، کان سنگ طلا، باریت، فلدسپات، میکا، کان سنگ نقره و انواع سنگ های تزیینی مانند گرانیت، دولومیت، تراورتن، مرمر، گنگلومرا و بازالت انواع مواد استخراج شده از معادن آذربایجان غربی بوده که بر اساس اعلام معاون امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی 95 درصد آنها در استان و 5 درصد بعنی بخش با ارزشی از مواد معدنی استان شامل گرانیت و طلا در سایر استانها فرآوری و به نام آنها به خارج از کشور صادر می شود.
استخراج تنها 5 درصد از ظرفیت اسمی و قطعی بالغ بر 2 میلیارد تنی معادن، خروج خام مواد معدنی، نابسامانی فعالیتهای معدن کاران، تخریب محیط زیست توسط برخی واحدهای فعال، دست در دست هم دادند تا زنگ هشداری برای مسئولان مبنی بر لزوم برنامه ریزی و ساماندهی وضعیت موجود به صدا درآورند، که نتیجه آن تشکیل کارگروه معدن آذربایجان غربی شد کارگروهی تنها دوبار طی سال گذشته برای بررسی ریشه ای مشکلات و راهکارهای توسعه معادن آذربایجان غربی تشکیل شد و نتیجه ای هم در پی نداشت. هر چند در این کارگروه خبر از اخذ 3 هزار میلیارد ریال اعتبار در جلسه هیئت دولت برای توسعه و بهبهود وضعیت معادن آذربایجان غربی خوشحال کننده بود، ولی این اعتبار بعنوان یکی از پازلهای اصلی رفع مشکلات در جای خود قرار نگرفته و همچنان معادن استان سهم قابل توجهی در تولید ناخالص داخلی ندارند، در حالی که همه مسئولان دولتهای قبلی و فعلی این نعمتهای الهی را راهکار اصلی برای برون رفت استان از وضعیت بد اقتصادی با توجه به خشکی دریاچه ارومیه می دانند. یک میلیارد و 300میلیون تن کل ذخایر قطعی و 1 میلیارد و 460 میلیون تن میزان ذخایر احتمالی معادن فعال در آذربایجان غربی را تشکیل می دهد، این در حالی است که هم اکنون میزان استخراج سالانه از این معادن 9 میلیون تن بوده که آمار ذخایر قطعی معادن دارای پروانه اکتشاف در استان 104 میلیون تن و میزان ذخایر احتمالی 167 میلیون تن است و بدین ترتیب شاهد بهره گیری تنها 5 درصد از ظرفیت معادن استان هستیم. اعزام هیئت تجاری و بازاریابی سنگهای تزئینی آذربایجان غربی به ایتالیا رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی که طی چند روز گذشته جلسه بررسی مسائل و مشکلات معدنکاران استان خبر از تشکیل اتحادیه صادراتی سنگ و فرآوردهای معدنی در آذربایجان غربی داده بود، در این جلسه از اعزام هیئت تجاری و بازاریابی سنگهای تزئینی استان به ایتالیا نیز خبر داد. جعفر صادق اسکندری با اشاره به اینکه هیئت تجاری و بازاریابی آذربایجان غربی به کشور ایتالیا در شهریور ماه سالجاری اعزام می شوند، اظهار داشت: با توجه به اینکه در شهریور ماه سالجاری نمایشگاه معدن و سنگ های تزئینی در کشور ایتالیا برگزار می شود، سعی داریم هیئتی با محوریت معدن و صنایع معدنی به منظور بازدید و آشنایی معدنکاران استان با تکنولوژی های نوین و به روز معدنی به این کشور اعزام کنیم. وی لازمه تشکیل اتحادیه صادراتی سنگ و فرآورده های معدنی در آذربایجان غربی را داشتن کارت بازرگانی اعضای اتحادیه دانست و با بیان اینکه این اتحادیه تحت نظر اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ارومیه فعالیت می کند، ادامه داد: مقدمات تشکیل اتحادیه سنگ و فرآوردهای معدنی در استان فراهم شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی اضافه کرد: در ابتدای کار 5 الی 7 نفر از معدنکاران نمونه استان به عنوان هیئت موسس انتخاب می شوند و وظیفه انجام اقدامات اولیه در خصوص ایجاد این اتحادیه از قبیل اخذ کارت بازرگانی برای اعضای اتحادیه را به عهده خمی گیرند. اسکندری با بیان اینکه در صورت تشکیل این اتحادیه اطلاعات زيادي از شرايط بازار جهاني، کالاها، رقبا، قراردادها، بازاريابي و قواعد تجاري در اختيار اعضا قرار می گیرد، تصریح کرد: همچنين اتحاديه ی صادراتی سنگ و فرآورده های معدنی استان به اعضاي خود براي حضور در رويدادهاي تجاري، نظير شرکت در نمايشگاه، اعزام و پذيرش هيات هاي تجاري و سرمايه گذاري كمك می کند. وی در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه معدنکاران استان باید به دنبال کسب درآمد، افزایش سود و توسعه سرمایه گذاری در استان باشند، یادآورشد: در این راستا این نهاد باید از طریق برگزاری جلسات تخصصی با حضور معدنکاران و مسئولان سازمان ها و دستگاهای ذیربط ، تقویت زیرساختهای بخش معدن و حذف قوانین و مقررات دست و پاگیر گام هایی را درجهت رفع موانع و مشکلات پیش روی توسعه بخش معدن استان بر دارد. به هر روی آذربایجان غربی در تولید باریت، طلا، میکا و سنگ های تزیینی بیشترین تولید کشور را دارد و در تولید باریت، شهرستان مهاباد، 40 درصد کل تولید کشور را به خود اختصاص داده و از 300 تن طلای ذخیره شناسایی شده کشور، 120 تن در این استان است، همچنین 100 نوع سنگ تزیینی در آذربایجان غربی شناسایی شده که در این راستا هم اکنون 689 مجوز معدنی در آذربایجان غربی شامل 407 فقره مجوز بهره برداری و 282 فقره مجوز اکتشاف صادر شده و از 407 معدن فعال در سطح استان، یک معدن زیرزمینی و 406 معدن به صورت روباز هستند. قالب معادن آذربایجان غربی سنگهاي تزئيني با 160 فقره معدن و 35 درصد کل معادن بوده که از 16 معدن بزرگ در سطح کشور، یک معدن بزرگ در آذربایجان غربی است و با عنوان معدن تیتان قره آغاج اروميه که 56 میلیون تن ذخیره دارد، ولی استان هنوز بهره ای از این نعمت الهی به دلیل معیوب بودن حلقه اکتشاف، بهره برداری، فرآوری و صادرات معادن استان نبرده که امید می رود در دولت تدبیر و امید حداقل بخشی از این حلقه ناقص در استان تکمیل و در خدمت توسعه اقتصادی قرار گیرد.
۱۳۹۳/۴/۳ - ۰۹:۲۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]