واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
چرا باید نگران وضعیت بورس بود؟/ کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: افزایش قیمت ارز در سال 92 علت اصلی افت شدید شاخص
در ادامه ی روند کاهشی ارزش بازار سرمایه که از اواخر سال گذشته آغاز گردید، در سال جاری نیز شاهد روند نزولی این بازار هستیم .
به گزارش نامه نیوز، قیمت سهام شرکتها که از ماه های میانی سال 91 روندی صعودی و پرشتاب را آغاز کرده بود پس از رسیدن به قله ی 89 هزار و پانصد واحدی به یکباره ساز نزولی را کوک کرد و این روزها برای ماندن در محدوده 70 هزار واحد تلاش می کند.
اما با وجود حدس و گمان هایی مبنی بر توقف روند نزولی شاخص و موقتی بودن این کاهش ها و امید به بهبود وضعیت تالار از ابتدای سال 93، در ماه های سپری شده از سال جاری نیز این روند ادامه پیدا کرد به طوری که با افت 8100 واحدی شاخص کل، فرایند اصلاحی بورس برای اهالی بازار نگران کننده شد و به ماراتنی فرسایشی برای معامله گران عمدتا خرد تبدیل گشت.
با وجود تلاش های بسیاری که در سالهای اخیر در جهت اعتمادسازی و ایجاد فرهنگ سرمایه گذاری در بورس از طریق نهاد های مسئول انجام شده است اما ادامه این روند موجب نارضایتی و بی اعتمادی در بازار سرمایه گردیده است. و هم اکنون این موضوع که آیا این روند در بازار طبیعی است یا خیر سوالی است که بین سهامداران مطرح شده و پاسخ های متفاوتی نیز برای آن ارائه می شود.
در همین رابطه دکتر حمید میر معینی کارشناس بورس در گفت و گو با نامه نیوز می گوید وضعیت پیش آمده در بازار بورس که از اواخر سال 92 آغاز شده و هم اکنون نیز ادامه دارد تا حدودی غیر عادی است.
وی در رابطه با کاهش ارزش بازار در ماه های اخیر و تفاوت آن با دوره های گذشته معتقد است اولا در دوره های قبل روند منفی از لحاظ زمانی تا این اندازه تداوم نداشت و ثانیا از لحاظ شدت افت نسبت به دوره های قبل، هیچ دوره ای به این اندازه نبوده است به طوری که در شش ماه اخیر کاهش ارزش بازار مقداری برابر کل ارزش بازار در دو سال قبل داشته است.
این کارشناس بورس در مورد دلایل این افت شدید می گوید یکی از دلایل این وضعیت، رشدهای شتابزده ای است که در سال 92 اتفاق افتاد که عمدتا هم به واسطه ی افزایش نرخ ارز بود. دلیل دیگر هجوم خیلی از فعالان که عمدتا هم مبتدی بودند به بازار سرمایه بود.
این فعال بورس همچنین به ضرر 40 درصدی سهامداران در ماه های اخیر اشاره کرده و معتقد است زمانی که بازار در وضعیت رونق قرار می گیرد معمولا سهامداران عمده بیشتر متنفع می شوند و سهامداران خرد حتی در زمان رشد هم نمی توانند بازدهی معادل بازده واقعی بازار کسب کنند که دلیل آن هم محدودیت های خرید یا اصطلاحا صف های خرید و فروش است.
وی بزرگترین مشکل فعلی بازار را کاهش نقدینگی در این بازار دانست و تاکید کرده است بیشترین عامل این وضعیت متوجه اضاع ساختاری بورس است که آن هم بدون کمک مسئولان مربوط برطرف نمی شود. در بدنه بورس مشکلات ساختاری فراوانی وجود دارد مانند توسعه نیافتگی بازار و اتخاذ تصمیمات خلق الساعه و بدون در نظر گرفتن تبعات آن خیلی زیاد است.
این کارشناس بازار راه برون رفت از این مشکلات را ترسیم افق های بلند مدت در جهت توسعه ی بازار سرمایه عنوان کرد و می گوید می توان با برنامه های مثلا ده ساله توسعه بازار را در دستور کار قرار داد. برنامه هایی در جهت تغییر نحوه ی انجام معاملات، ورود شرکت های فعال و حرفه ای به بازار و فراگیر شدن نگاه حرفه ای و استراتژیک به بازار به جای برخورد های سلیقه ای می تواند بازاری سالم و استاندارد را به همراه داشته باشد.
1393/4/14
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]