واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۲ تير ۱۳۹۳ (۱۱:۴ق.ظ)
وين 6؛ آخرين پازل مذاکرات هسته اي گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، تيم مذاکره کننده هستهاي کشورمان بامداد روز چهارشنبه براي ادامه مذاکرات در چارچوب مذاکرات توافق جامع با کشورهاي 1+5 به سرپرستي محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه راهي وين شد. اين بار قبل از مذاکرات هم وزير خارجه کشورمان و هم وزير خارجه ايالات متحده در مقاله هايشان تلاش داشتند به نوعي در چارچوب ديپلماسي رسانه اي به اهميت نتايج مذاکرات وين ششم بپردازند.
محمد جواد ظريف در مهمترين بخش از مقاله خود در روزنامه فرانسوي لوموند به اهميت فرصت پيش رو براي توافق و حل بحران هسته اي اشاره کرد و آورد: "اکنون که به سال 2015 نزديک مي شويم، نتيجه زياده خواهي و گرفتاريهاي تحريم بسيار مبرهن است. ايران از 200 به در حدود 20،000 سانتريفيوژ رسيده است. غني سازي ما از 3.5 درصد به 20 درصد افزايش يافته است و راکتور تحقيقاتي آب سنگين اراک نيز يک سال تا راهاندازي فاصله دارد. اکثر ناظران غربي علنا در مورد فرصتهاي از دست رفته مربوط به پيشنهاد سال 2005 من اظهار تأسف کردهاند. در واقع، سوء محاسبه غرب در آن زمان تا حدود زيادي مسوول آن چيزي است که ما امروز با آن مواجه هستيم. امروز، رئيس جمهور روحاني و من دوباره به ميز مذاکرات بازگشتهايم و رويکرد ما تفاوتي نکرده است."
از سويي ديگر جان کري وزير خارجه آمريکا نيز طي يادداشتي در روزنامه آمريکايي واشنگتن پست از ادامه تلاش ها براي حل مسالمت آميز برنامه هسته اي ايران نوشت و در بخش مهمي از اين ياد داشت آورد: "مقامات ايران به طور دائم و به وضوح تأکيد دارند که قصد ساخت بمب ندارند و فعاليتهاي هستهاي آنها تنها با هدف تأمين نيازهاي غيرنظامي طراحي شده است. اگر فرض بگيريم که اين مسئله درست باشد، اثبات اين مسئله، يک پيشنهاد سخت نيست."
مسئله از آنجايي آغاز مي شود که تصميم سخت يا پيشنهاد سخت براي طرف مذاکره کننده ايراني از ابتدا هم وجود نداشت و زماني ايران تصميم به غني سازي بالا و افزايش سانتريفيوژها گرفت که غرب با زياده خواهي خود گفتگوها را به هم زد. به واقع تلاش و خواست نامعقول غرب، عقب گرد برنامه صلح آميزهسته اي ايران بود. امري که به تعبير محمد جواد ظريف به دنبال شدت گرفتن تحريم ها نتيجه عکس گرفت و ايران تلاش کرد به هر ترتيبي که هست برنامه هاي خود را در اين زمينه محقق کند.
از آنجايي که ديگر اين پيشرفت حاصل شده بود در توافق موقت ژنو، در ۳ آذر ۱۳۹۲ (برابر با ۲۴ نوامبر ۲۰۱۳) حق غني سازي ايران به رسميت شناخته شد. امري که به هيچ وجه براي غرب قابل قبول نبود و هرگز تا قبل از آن، حق غني سازي به رسميت شناخته نمي شد. همه اينها حاکي از آن بود که ايران به هرترتيبي که باشد به پشتوانه مقاومت مردمي برنامه هاي خود را در سخترين شرايط عملي خواهد کرد.
هم اينک در وين 6، مرحله پاياني مذاکرات هسته اي، قرار است آخرين پازل اين مذاکرات 6ماهه تکميل شود. قدر مسلم اين است که اگر غرب از خواسته هاي نامعقول خود کوتاه نيايد و به تعبير ديپلمات هسته اي کشورمان محمد جواد ظريف، در صدد آن باشد تا ساعت را به عقب باز گرداند و از پيشرفت برنامه صلح آميز هسته اي ايران ممانعت کند؛ ايران همچنان به راه خود در ارتقاي برنامه هسته اي ادامه مي دهد اما اينبار با وضعيتي متفاوت:
نخست آنکه حسن روحاني رييس جمهور کشورمان، دهم تير در مراسم روز صنعت و معدن با قاطعيت به شکستن کاسه تحريم ها اشاره کرد که ديگر هرگز به حالت نخست بازنخواهد گشت و اين واقعيتي انکار ناپذير است.
و دوم آنکه جمهوري اسلامي ايران بدون در نظر داشتن نتايج مذاکرات، راه خود را بر اساس سياست راهبردي اقتصاد مقاومتي در پيش خواهد گرفت که تلاش براي بالفعل ساختن پتانسيل هاي دروني کشور خواهد بود.
بانظر به اين مسائل از يک سو و چالش هاي اخير در عراق و سوريه و ناامن شدن منطقه از سويي ديگر، ضرورت نياز به جمهوري اسلامي ايران به عنوان کشوري با ثبات از طرف غرب بيش از پيش احساس مي شود. موضوع براي غرب تصميم سختي نيست؛ تنها انتظار، نگاهي رئاليستي به واقعيت هاي ايران است!
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]